81 ilin SGK Müdürlükleri, anlaşmalı olarak boşandığı tespit edilen çiftlere cezai yaptırım uyguluyor.
ANLAŞMALI BOŞANAN ÇİFTLERE GÖZ AÇTIRILMIYOR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, anlaşmalı olarak boşanan çiftlerle ilgili çalışmalarına hız verdi. Anlaşmalı boşanmaların artması ve haksız kazanç elde edilmesinin önüne geçmek isteyen Bakanlık, il müdürlüklerine konun üzerine gidilip bu şekilde boşanan çiftlerin bulunması talimatını verdi.
KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR
SGK İl Müdürlükleri’nden alınan bilgilere, göre anlaşmalı boşanmaların oranı gün geçtikçe artıyor. Kadının babası öldükten sonra yapılan boşanmaların, anlaşmalı boşanma olarak düşünülüp üzerine gidildiği kaydedilirken, kesin bir sonuca ulaşmak için emniyet, hastane, nüfus müdürlükleri gibi çeşitli kurumlarla da irtibata geçiliyor. Boşanan kişilerin akrabalarına kadar giden denetmenler, hastanelere ve kamu kurumlarına verdikleri adreslere de bakılıyor.
AYLIK ALABİLMEK İÇİN BOŞANIYORLAR
Yapılan çalışmalarla, kadınların, annelerinden veya babalarından kalan maaşı almak için yapılan anlaşmalı boşanmalar mercek altına alındı. Ölen babalarının maaşını almak isteyen ve bu nedenle eşlerinden anlaşmalı olarak boşanan 4 kız kardeş, aynı gün aynı mahkemeye başvurarak eşlerinden boyanmak için dava açtı. Davanın ardından yine aynı anda SGK’ya maaş müracaatında bulunan kadınların durumuna şüphe ile yaklaşan denetmenler, bu boşanmaların da anlaşmalı olarak yapıldığını ortaya çıkardı. Diyarbakır, Batman ve İstanbul’da ikamet eden kız kardeşlerin maaşları kesilerek yine alınan paraların iadesi istendi.
BOŞANAN KADIN EŞİ VEFAT EDİNCE MAĞDUR OLUYOR
Anlaşmalı boşanan çiftlerin başına gelen en talihsiz durum, baba maaşı için boşanan kadınların eşinin vefat etmesi ile yaşanıyor. Eşi sağken babasının 200–300 liralık maaşını almak için boşanan kadın, eşinin vefatının ardından daha yüksek bir maaş ile sosyal haklardan faydalanamıyor.