?>

ART BOTANİK, GÖZÜNÜZÜ, GÖNLÜNÜZÜ AÇACAK

“Yeni Yerler-Yeni Mekânlar” köşemizde gözünüzü, gönlünüzü açacak bir mekân var bu hafta.

YENİ YERLER - 9 yıl önce

Çorak ve kuru Batman’a inat, yemyeşil bir bahçeye götüreceğim sizi. Kocaman bir elma ağacının altında püfür püfür esen rüzgâra karşı yaptığımız söyleşide Art Botanik’i tanıtacağım bu hafta. Belde Mahallesi Kadın Spor Kompleksinin hemen yanında yer alan Art Botanik’te Peyzaj Mimarı Arjen Rıza Turan ile arkadaşları tarafından karşılanıyoruz.

ART, SANAT DEMEK

Bahçeyi karış karış gezip abelya, kunkuat, alev, kartopu, keçi söğüdü, lavanta, biberiye ve kekikleri inceledikten sonra “Art Botanik ismi nereden geliyor?” sorusuyla başlıyoruz sohbetimize. Mekânımızın Sorumlusu ve Peyzaj Mimarı Arjen Rıza Turan’dan “Art, hem sanat anlamına geliyor hem de ismimin baş harflerini taşıyor. Botanik de zaten bitki bahçesi anlamına geliyor. Bu yüzden mekânımıza Art Botanik ismini verdik” yanıtını alıyoruz. 3 dönümlük alanda 3 peyzaj mimarı, 3 de normal çalışanın bulunduğunu öğreniyoruz.

AMAÇ BİTKİ ÜRETMEK

Art Botanik’te amaç, bitki üretimi yapmak. Tüketici konumuna gelen toplumumuzda, “üretmek” kelimesine giderek yabancılaştığımız şu dönemde Art Botanik, bitki üretmeye başlamış. Sayın Turan, konuya ilişkin “Tüketici bir toplum olduk. Artık her alanda üretici konumuna gelmemiz gerektiğini düşünüyorum. Biz bitki satmanın dışında, bitki üretme işini Batman’da hayata geçirdik. Peyzaj Mimarı olarak bunun eksikliğini fark etmiştik. Burada kente adapte olabilecek süs bitkilerini üreteceğiz. Aslında burası iyi bir botanik bahçesidir” bilgisini veriyor bize.

MEVSİMLİK ÇİÇEK VE ÇALI ÜRETİYORUZ

3 ay önce kurulan Art Botanik’te çalışmalar oldukça hızlı ilerlemiş. 3 ayda 4000 çalı ürettiklerini söyleyen Turan “Şimdi de mevsimlik çiçek üreteceğiz. Batman’a bugüne kadar bütün mevsimlik çiçekler hep batıdan geliyordu, üretim hiç yoktu. Biz bu sene mevsimlik çiçekleri kendimiz üreteceğiz” diyor. Art Botanik, bitki üretiminde aslında bölgede de bir ilki gerçekleştirmiş. Bırakın Batman’ı, Gaziantep dışında bölgedeki hiçbir ilde bitki üretme işine girişilmemiş.

TOP AKASYADAN FARKLI BİR FORM YAKALAYABİLİRİZ

Kentteki orta refüjlerde ve kavşaklarda daha çok top akasyanın kullanıldığını söyleyen Sayın Turan “Kentin peyzajı top akasyadan oluşuyor. Nereye bakarsak top akasya görüyoruz. Top akasya, sadece bir formdur. O formu farklı bitkilerde de yakalayabiliriz. Biz formlar üzerinde farklı seçenekleri müşterilerimize sunmaya çalışıyoruz” diyor.

KURUMLAR, BİTKİLERİ DIŞARIDAN ALIYOR

Burada üretilen ya da satılan bitkiler, apartman sitelerinde kullanılıyormuş. Peki, kentin peyzajını yapan Belediyeler ve Karayolları gibi kurumlar? Peyzaj Mimarımızın dediğine göre kalıplaşmış bir yapı hâkim. Ve kurumlar, kullanacakları bitkileri genelde dışarıdan alıyormuş. Haklı olarak sitemlerini de dile getiren Turan “Yöneticiler, bitki üretiminin üzerinde durmuyorlar. Kullanacakları bitkileri batıdaki illerden getirtiyorlar. Yalova’da 800 dönümlük araziyi devlet, oradaki üreticilere tahsil etmiş, üreticiler çok güzel tesisler yaratmışlar ama biz burada kendi çabamızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Üretimin derhal bütün alanlarda hayata geçirilmesi gerekiyor. Biz bunu bitki alanında yaptık ama bütün sektörlerde üretimin önü açılmalı” diyor.

KIŞIN SERA ÜRETİMİNE GEÇECEĞİZ

Bitkileri tohum ve çelikle ürettiklerinin bilgisini veriyor Sayın Turan ve ekliyor “Çalıları çelikle üretiyoruz. Mevsimlik çiçekleri ve bazı 3 yıllık bitkileri tohumla üretiyoruz. Normal ağaçları da bu sene tohumla üreteceğiz. Üstelik kış mevsiminde çadır altında sera üretiminin başlayacak”

ÇARPIK KENTLEŞME ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR

Bir peyzaj mimarının gözünden Batman’ı izliyoruz. Sayın Turan, kent planlamasının olmadığından yakınıyor “Batman’da ciddi anlamda çarpık kentleşme söz konusu. Parsellerin küçük parsellere ayrılması ayrıca hiçbir şekilde simülasyon yapılmaması sorun. Mesela yeni açılan okulların hepsi Gültepe tarafında. O güzergaha giden sadece iki alterimiz var. Okullar açılınca bu iki alter, bu araç trafiğini kaldıracak mı?” diyor.

YEŞİL ALAN MİKTARI ÇOK AZ

Yeşil alan sorununa da vurgu yapıyor Sayın Turan “Yavuz Selim Mahallesi’nde kişi başına düşen yeşil alan miktarı bir buçuk metrekare bile değil.  Ciddi anlamda yeşil alan miktarı azlığı var.  Sadece Belediye değil, Valilikle ortak çalışılarak büyük yeşil alanlar oluşturulmalı. İkinci derece deprem kuşağındayız ama mahallelere bakıyorsunuz, deprem olsa sığınacak alanlar dahi yok. Kentte yeşil yol ve yeşil ağlar yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullanıyor.

KORUYAMAYACAKSANIZ BİTKİ EKMEYİN

Çevreyollarında bakımsız kalan bitkilerden açılıyor konu. Arazöz’le yapılan vahşi sulama tekniğinin bitkilere ve toprağa zarar verdiğini, ayrıca su israfına da yol açtığını söylüyor Peyzaj Mimarımız. Bitkilerin damla sulama sistemiyle sulanması gerektiğine dikkat çekiyor. Damlama ile sulama sisteminin Art Botanik’te de uygulandığını dile getiriyor. Bu konuda Karayolları Müdürlüğü’ne iş düşüyor.

MEVSİMLİK ÇİÇEKLER RUH HALİMİZİ ETKİLİYOR

Orta refüjlerde, kaldırımlarda, kavşaklarda gördüğünüz mevsimlik çiçeklerin meğer ne çok işlevi varmış. Sayın Turan’ın dediğine göre her yıl yenilenen bu çiçekler, insanların psikolojisine etki ediyormuş. Bu çiçeklerin renk değişimi, mevsim geçişlerini gösteriyor ve insan psikolojisine etki ediyormuş. Kurumlara duyurulur, bundan böyle çiçeklendirme çalışmalarına ve ekeceğiniz çiçeklere daha fazla özen gösteriniz.

GİNKO BLOBA’MIZ VAR

Art Botanik’te incelediğimiz bitkilerin içerisinde en ilginci ise Ginkgo Biloba Ağacı. Bu ağaç, yaşayan en eski ağaç türlerinden biri. 1000 yaşına kadar yaşayabiliyormuş. Mabet ağacı veya ölümsüzlük ağacı olarak da adlandırılan bu bitkinin efsanesini dinliyoruz Sayın Turan’dan “Fosilleri bulunan bir ağaçtır. Atom bombasının atıldığı Hiroşima’da ayakta kalmayı başarmış tek canlı olarak bilinir. Bu bitkinin yapraklarından çap yapılır” diyor. Bitkilerden her şekilde faydalanılması gerektiğini söylüyor Turan “Mesela lavanta biberiye ve kekikler tıbbi aromatik bitki olarak kullanılır defneler balık pişirilirken lezzet katmak için kullanılabilir”

PEYZAJ DA YAPIYORUZ

Sadece bitki üretmek ve bitki satmak mı? Elbette hayır! Art Botanik, peyzaj çalışmalarıyla da kenti güzelleştirmeye kararlı. Ne mi öneriyorum? Bir site mi yapacaksınız, bir kurumda idarecisiniz ve bir yol mu yapacaksınız, bir semte park mı yapacaksınız, kavşaklarda çiçeklendirme mi yapacaksınız, Batman’da ve hatta bölgede bir ilki başarmış olan Art Botanik’e uğramadan sakın ha bu işe kalkışmayın… 0488 212 46 56 numaralı hattan da mekânımıza ulaşabilirsiniz.
Haftanın Öne Çıkanları

GÜNDÜZ’LER, BATMAN’I TİCARETLE TANIŞTIRDI

2015-09-07 18:07 - HALKIN SESİ

CİĞER, SİRAÇ USTA’DA YENİLİR…

2015-09-04 19:30 - GÜNDEM

DÜNYA HASTANESİ, KANSERLE SAVAŞIYOR

2015-09-01 20:47 - EĞİTİM

POLİS OTOSU TARANDI: 3 YARALI

2015-09-01 21:32 - GÜNDEM

DOKTOR ATABAY, KALBİNE YENİK DÜŞTÜ

2015-09-03 20:30 - GÜNDEM

MATEMATİKÇİ DÖNEN’İN 2. KİTABI ÇIKIYOR

2015-09-04 19:30 - GÜNDEM

EL YAPIMI BOMBA PATLADI: 1 ÖLÜ, 3 YARALI

2015-09-06 19:43 - GÜNDEM

ART BOTANİK, GÖZÜNÜZÜ, GÖNLÜNÜZÜ AÇACAK

2015-09-08 18:43 - YENİ YERLER

ŞEHİT POLİS SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

2015-09-02 20:51 - GÜNDEM

MEHMET SİNCAR, VURULDUĞU YERDE ANILDI

2015-09-04 19:44 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Para kazanmak değil, mükemmel olmak istiyorum. (Marilyn Monroe)

16:26 - YENİ YERLER

Kara fırında ürettiği tatlılarla markalaşan mekan: Yavuzlar Pastanesi

13:34 - YENİ YERLER

Ayşe Kara VİP Salonu’ndan merhaba…

12:28 - YENİ YERLER

Laf Coffe’yi denediniz mi?

14:30 - YENİ YERLER

Batman’ın marka mekanı Saray Gülü...

20:27 - YENİ YERLER

Günün Manşetleri

Eski ehliyeti olanlar dikkat!

00:10 - GÜNDEM

DEVA Partili Ekmen’den kayyum atanmasına tepki

00:10 - SİYASET

il sağlık müdürlüğümüze bağlı aash birimi için 7 kalem iş kıyafeti alımı

00:00 - RESMİ İLANLAR

Batman’da gözaltı sayısı yükseldi

21:45 - GÜNDEM

Petrolspor’dan açıklama

19:05 - SPOR