SİSTEMLER DEĞİŞEBİLİR
Meclisin onayından geçen Anayasa değişikliği teklifi ile getirilmek istenen düzenlemeler incelendiğinde yürütmenin tek elde toplandığı bir Cumhurbaşkanlığı Sistemi düşünüldüğünü açıklayan Batman Barosu “Parlamenter, başkanlık veya yarı başkanlık sistemleri, yürütme erkinin işleyişi bakımından avantaj ve dezavantajları kendi içinde barındıran birbirinden farklı sistemlerdir. Anayasa değişikliği ile getirilmek istenen Cumhurbaşkanlığı sistemine kategorik olarak karşı olmamız söz konusu değildir. Elbette her toplum kendi siyasal gerçekliğine ve ihtiyacına uygun olan sistemi seçebilir” açıklamasını yaptı.
ANCAK YARGININ BAĞIMSIZLIĞI KORUNMAK ZORUNDADIR
Yönetim sistemleri her ne olursa olsun ancak tarafsız ve bağımsız yargıya sahip olan ülkelerde vatandaşların hukuki güvenliğinin sağlandığını belirten Batman Barosu “Bağımsız ve tarafsız yargı, sistem değişikliklerinde, en önemli denge ve fren mekanizmasıdır.
Şimdiki anayasa değişiklik teklifi değerlendirildiğinde özellikle HSYK ve Anayasa Mahkemesi Üyeleri belirlenirken, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, kriteri zedelenebileceği gibi, yargı denge ve fren mekanizması görevini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Yasama, yürütme ve özellikle yargı erkleri arasında birbirini denetleyen ve hesap verilebilirliği sağlayan anayasal sistemin varlığı, sağlıklı bir demokrasinin işleyebilmesi için gereklidir.
Halkın en doğru kararı verebilmesi için, tüm kesimlerin ifade ve basın özgürlüğünün sağlandığı, herkesin görüşlerini korkmadan, özgürce dile getirebildiği ortam ve koşulların sağlanmasının elzem olduğuna inanıyoruz” dedi.