Ülkelerinde yaşanan iç savaştan ötürü yerlerini yurtlarını terk ederek Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, Batmanda yaşama tutunmaya çalışıyor.
Valilik tarafından yapılan açıklamada “Merkezi ödeme olarak gerçekleşen Şartlı Eğitim ve Şartlı Sağlık yardımları kapsamında da 24.505 aileye 6.026.360.00 TL olmak üzere toplamda 29.766 aileye 7.264.260.00 TL nakdi yardım gerçekleşmiştir. Vakfımızca durumları muhtaç olarak tespiti yapılan ailelere mesai mevhumu gözetmeksizin yardımlarımız devam edecektir. Ramazan ayı süresince Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı Başkanlığımızda görevli personellerimiz muhtaç vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında mesai mevhumu gözetmeden hizmet vermiştir.” denildi.
TÜRKİYE’DE TOPLAM SURİYELİ SAYISI 218 BİN 847
Nisan 2011’den yana yaşadıkları iç savaştan dolayı Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteciler için 10 ilde barınma merkezleri oluşturulduğunu ifade eden Bakır “Barınma merkezleriyle Acil Afet ve Durum (Afad) Başkanlığı birebir sorumlu oldu. 18 Temmuz itibariyle 10 ilde toplam 218.847 Suriyeli var. Barınma merkezlerine giriş yapan Suriyeli sayısı ise 505 bindir. Barınma merkezlerine gelip daha sonra kendi isteğiyle geri dönen Suriyeli sayısı 286 bindir.
Türkiye’de Suriyeli sayısı 1 milyon 103 bindir. 900 bini ise 81 ile yayılmıştır. Batmana da Kasım 2012’den bu yana Suriyeliler gelmeye başladı. Bugün itibariyle Batmanda Suriyeli sayısı 20 bine ulaşmış durumdadır” dedi.
SURİYELİLERİN KAYITLARINI TIR’LARA DEVRETTİK
Batmana gelen Suriyelilerin kayıtları daha önce Afad tarafından tutuluyordu. Ancak kayıtların daha düzenli tutulabilmesi için bu sorumluluk Emniyet Müdürlüğüne bağlı birimlere devredildi. Bunun için Valiliğin bahçesinde Mobil Koordinasyon Tır’ı konuşlandırıldı. Böylece Suriyelilerin kayıtları artık daha düzenli tutulacak. Tır’da kaydı yapılan Suriyelilerin parmak izleri alınacak. Parmak izi sayesinde bu aileler, nereye gitmiş, hangi barınma merkezine yerleşmiş, hangi ilde konaklamaya başlamış bunlar takip edilebilecek.
AFAD, SURİYELİLERİN HER TÜRLÜ İHTİYACINA KOŞUYOR
Batmana gelen Suriyelilerin bütün ihtiyaçları Afad tarafından karşılanıyor. Ailelere battaniye, gıda, erzak, temizlik malzemeleri, halı yardımları yapılıyor. 81 ilde tedavileri ve sağlık hizmetleri ücretsiz bir şekilde karşılanıyor. Tedavisi Batmanda yapılamayan Suriyeli hastalar, yine hiçbir ücret ödemeden diğer illerin hastanelerine sevk ediliyor. Batmanda yaşayan Suriyeli aileler, her ay mutlaka Afad’ın ekipleri tarafından ziyaret ediliyor. Bu yüzden aileler, adres değişikliği yapan Suriyeli aileler, bunu Afad Müdürlüğüne bildirmeleri gerekiyor. Çünkü adres değişikliğini bildirmeyen aileler, Afad’ın yardımlarından faydalanamıyor.
ÇALIŞAN ÇOCUKLAR SORUNUNA SON!..
Hemen hemen her kavşakta ve ışıklarda görmeye alışık olduğumuz Suriyeli çalışan çocuklar sorunu da çözüme kavuşturuluyor. Afad Müdürü Fevzi Bakır, Vali Azmi Çelik’in bu soruna kararlı ve duyarlı yaklaştığını belirterek konuşuyor “şu anda Batmanda, Suriyeli çocukları barındırabileceğimiz bir yer arıyoruz. 2 gün burada barındırıldıktan sonra bu çocuklar, uygun görülen barınma merkezlerine gönderilecek. Emniyet Müdürlüğü ve Valilikle bu konudaki işbirliğimiz ve görüşmelerimiz sürüyor. Çalışan çocuklar sorununu çözüme kavuşturacağız”
BARINMA MERKEZLERİMİZ ÖRNEK GÖSTERİLİYOR
Türkiye’de 10 ilde kurulan barınma merkezleri, Birleşmiş Milletler tarafından örnek olarak gösteriliyor. Barınma merkezlerinde yaşayan Suriyelilerin güvenlik, yeme-içme, ibadet, eğitim, sosyal aktivite gibi her türlü ihtiyacı karşılık beklenmeden karşılanıyor.
SURİYELİ ÇOCUKLAR İÇİN PREFABRİK OKUL
Afad Müdürü Fevzi Bakır, Suriyeli çocuklar için Batmanda okul yaptırıldığının müjdesini verdi. Aydınkonak mahallesinde Afet Konutları içerisinde yapılan prefabrik okul, bu eğitim-öğretim yılında 600 öğrenciye kapılarını açacak. 12 derslikli okulun aydınlatmalarından klimasına kadar her türlü eksiğini giderilen okul sayesinde Suriyeli çocuklar eğitimden uzak kalmamış olacak.