Birçok okur 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan seçiminin Batman ilindeki sayısal verilerine bakarak böyle bir yargıya ulaştığımı sanıp yanıldığımı düşünebilir.
Böyle düşünecek okura saygı duyarım ama araştırmacı bir yazar akademisyen ve siyaset uzmanı olarak bir tezi dile getirdiğimde haklı, somut ve gerçekçi bilgi ve bulgulara dayanmadan bir iddia, tez ortaya koymam.
Konumun başına dönerek tezimi dayandığım bilgi ve bulgularla desteklemeye çalışayım.
1-Batman 1970-1980-1990-2000 yılların Batman’ı değil. Bu kentin nüfusu artmış, imarı çok gelişmiş, sosyal sınıfları çeşitlenmiş, Hizmet sektöründe mega kentleri aratmayan yeniliklerin Batman ilinde her gün artması şaşırmanın ötesinde hayranlık uyandırmaktadır. Dolayısıyla bu kadar değişimin, dönüşümün yaşandığı bu güzel kentte politik değişimin, siyasi kurgunun yerinde duracağını düşünmek saflığın ötesinde bir durumdur.
2-Batman’ın genç ve ortak kuşağın, siyasetten ve siyasetçiden beklentisi eski yıllara göre çok yükselmiştir. Batmanlı artık bireysel beklentiden toplumsal beklentiye evirilmiştir. Sosyal değişim elbette zihinsel gelişimi tetiklerken Batmanlı siyasetinde boy gösterenlerin proje ve profesyonel çalışmaların kendilerine dayatacağı yeni süreci unutmamaları ve Batman insanlarının sürekli gelişen yüksek algılarına göre hareket etmeleri kaçınılmazdır ve bu hususu gözden kaçıran parti ve siyasilerin Batman Politik yaşamında ömürleri kısa olacaktır.
3-Batman siyasetinde son dönemlerinde başat aktör olan HDP ve AK Partinin önümüzdeki yeni döneme çok iyi hazırlanması kendi siyasi çıkarlarına olacaktır. Batman seçmenin sessiz, dingin ve suskun hali kimseyi yanıltmasın.
4-Batman ilindeki tüm siyasi partiler, aktörler bugünden itibaren Batman’da sandığa gitmeyen ve sandığa gittiği halde geçersiz oy kullanan kitlenin zihinsel ve psikolojik gerekçelerini araştırmalarını, önümüzdeki gelecek seçimlerin nasıl bir sonuç vereceği ile alakalı önemli bir durumdur.
5-Birçok siyasi partinin Batman ilinde seçime girmemesi, aday göstermemesi son derece dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu kitlenin kendi partilerinin dışında hangi partiye hangi nedenler ile yöneldiği hususu ayrı bir başlık halinde ele alınmalıdır.
6-Son 23 yıldır CHP Milletvekilliği seçimlerinde Batman ilinde en büyük oyunu almıştır. Bu hususun sosyolojik irdelenmesi Batman’ın politik geleceği hususunda birçok siyasi şifreyi içinde barındırmaktadır.
7-Hüda par’ın Batman siyasetindeki etkisi ve gücü tescillenmiş durumdadır. Bu durumun siyasi rüzgarla veya gösterdiği adayın şahsıyla ilgisi de Batman’daki siyasi araştırmacılar açısından önemlidir.
***
Kısaca ve okuru sıkmadan son sözlerimi söyleyeyim;
Şu ana kadarki tablo aslında Batman’daki siyasi değişimi sahada takip edenler, ben dahil birçok akademisyen açısından hiç de bir sürpriz barındırmıyor. Ancak bu kenti sosyal medyadan veya uzaktan izleyenler açısından çok şaşırtıcı görülebilir.
Ak Parti, HDP, CHP, HÜDAPAR Genel Başkanları ve Genel merkezlerinin üst düzey politik belirleyici unsurları Batman’daki siyasi dönüşüm ve değişimi bir rapor halinde incelerler mi, bu hususta bir çalışma yaparlar mı bilemem ama şu sözümü Bölgemiz siyasi tarihine bir kez daha düşeyim.
BATMANDAKİ SİYASİ DÖNÜŞÜMÜ ANLAMADAN BÖLGEMİZDEKİ KENTLERDEKİ POLİTİK GELİŞMEYİ ANLAMAK, TANIMLAMAK ÇOK ZORDUR.
Türkiye de olduğu gibi Batmanımızda da demokrasi kazandı.
Batman, Kozluk, Sason’ Beşiri, Gercüş, Hasankeyf kazandı.
Hayırlı olsun, hayırlar getirsin.
İş bundan sonra Batman’ı temsil edecek 5 Milletvekiline düşmektedir.
28.Dönemde TBMM de görev yapacak Vekillerde eskinin Vekilleri gibi Ankara’nın boğucu, ışıltılı, yoğun siyasi havasına mı kapılacaklar ve önümüzdeki ilk seçime kadar mı zaman geçirecekler yoksa her fırsatta Batman’da ve Batmanlıyla birlikte olup Batman’ın kronik ve güncel sorunlarına kalıcı çözüm mü arayacaklar.