“BATMAN’IN BİR DİĞER BELEDİYESİ’YİZ...”

“BATMAN’IN BİR DİĞER BELEDİYESİ’YİZ...”

ROPÖRTAJ - 10 yıl önce

Ve Vali Azmi Çelik ile Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam’dan sonra İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer’le “Cumartesi Sohbetlerimiz”de bir araya geldik.
Eşi Nesihat Hanım ve çocukları Yağmur ve Berat ile birlikte misafirimiz olan Özer, samimi geçen sohbette İl Özel İdaresi’nin yaptığı çalışmalardan ve hedeflerinden bahsetti.
İl Özel İdaresi’nin, Belediye’nin olmadığı kırsal alanlarda cami, okul, su, yol, eğitim, kanalizasyon, mezarlık gibi hizmetlerle ilgilendiğini, bu yüzden ikinci bir Belediye gibi çalıştıklarını söyledi.
Bu yıl ki bütçesinin 55 milyon TL olduğunu söylüyor öncelikle.
İl Özel İdaresi bütçesi ile KÖYDES’ten gelen ödenek ve bütçelerin, ilçelerin köy ve nüfus sayısına göre oranlayarak harcandığını dile getiriyor.
Yazar ve çalışanlarımızın sorularına samimiyetle cevap veren sayın Özer’e, programımıza zaman ayırdığı için teşekkür ediyoruz, gelecek hafta yine sürpriz konuk veya konuklarımızla buluşmak dileğiyle...
ABDULKADİR ÖZER KİMDİR?

1972’de Gercüş’ün Sapanlı Köyünde doğdum. İlk, Orta ve lise eğitimini Batman’da tamamladım. 1996’da Fırat Üniversitesinde Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde Yüksek Lisans yaptım. DEDAŞ Batman İşletme Müdürü, Van İl Müdürü, Batman İl Müdürü, Batman İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı görevlerinde bulundum. 2013 yılı itibariyle İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olarak görev yapmaktayım. Dâhiliye uzmanı Dr. Nesihat Özel ile evliyim, Yağmur ve Berat’ın babasıyım.
ÖNCELİĞİMİZ İNSANİ İHTİYAÇLAR
Genel Sekreter Abdulkadir Özer, İl Özel İdaresinin kurumsal vizyonunu anlatmakla başlıyor konuşmasına. İl Özel İdaresi’ne gelen bütçenin,  yol, su, eğitim ve sağlık gibi insani ihtiyaçlar için harcandığını söyleyen Özer “Bütçe kaynaklarını nitelikteki yol, su, kanalizasyon, parke taşı, eğitim, sağlık, sosyal yardım, kültür ve tarım sektörlerine ayırıyoruz” diyor.

383 PERSONELLE ÇALIŞIYORUZ
İl Özel İdaresi’nin kaç personelle hizmet verdiğini soruyoruz sayın Özer’e. Şu anda personel sıkıntısının yaşanmadığını açıklayan Özer “Batman’ın 5 ilçesi var. Bu ilçelere bağlı toplam köy sayısı 279, mezra sayısı 277 olmak üzere toplam 556 yerleşim yeri bulunuyor. İl Özel İdaresi bünyesinde 257 adet işçi, 47 kişilik Teknik Hizmetler Sınıfı, 67 kişilik Genel İdari Hizmetler Sınıfı ile 12 kişilik Yardımcı Hizmetler sınıfı kadrosu ile toplam 383 personelimiz var” diyor.
MAKİNA PARKI SÜREKLİ YENİLENİYOR
Hizmetin, daha sağlıklı ve süratle yapılabilmesi için iş makine parkında yenilemelerde bulunduklarını söyleyen Özer, İl Özel İdaresi olarak makine parkının güçlü ve yeni olmasının büyük önem arz ettiğini kaydediyor. 2011 ve 2014 yılları içerisinde toplam 53 adet araç ve iş makinesini makine parkına kazandırdıklarını dile getiren Özer, bunların pazarsal değerinin 10 milyon TL olduğunu belirtiyor. Özer, İşletme Müdürlüğü bünyesinde toplam 192 adet araç ve iş makinesiyle hizmet verdiklerini söylüyor.

GENÇLER İÇİN YÜRÜTÜLEN PROJELER KISIR
Batman’ın % 60’ının genç nüfustan oluştuğuna dikkat çeken sayın Özer, gençlerin sorunlarla boğuştuğunu ve gençler için yürütülen projelerin kısır olduğuna dikkat çekerek “her şeye rağmen İl Özel İdaresi olarak genç nüfusun bu potansiyelini ortaya çıkarmak için projeler yürütüyoruz. Bütün ilçelerde gençlik evleri, halı sahalar yapıyoruz. Mevcut spor tesislerini koruyup geliştiriyoruz. Sportif faaliyetlere etkinliklere önem vererek ilimizi sporda da tanıtmak noktasında çalışmalarımız yapıyoruz. Sosyal sorumluluk projelerini destekliyoruz. Meslek edindirmek, uyuşturucu madde kullanımının azaltılmasıyla ilgili bazı paneller tiyatro gösterileri vb tarzında işbirliği yaptığımız kurumlar ve projeler oluyor” diyor.
BATMAN’A KÜLTÜR TURİZM KENTİ KİMLİĞİ KAZANDIRILMALI
Batman’da turizm faaliyetlerinde de bahsediyor sayın Özer. Hasankeyf Üçyol Köyü’nde yürütülen Ekolojik Köy Projesi ile turizmde oluşabilecek kayıpları önlemeyi hedeflediklerini belirten Özer “Batman’a Hasankeyf başta olmak üzere Kültür ve Turizm Kenti kimliğinin kazandırılması noktasında çalışmalarımız mevcuttur. Kültürel mirasa sahip çıkarak Batman turizmini özelde Hasankeyf turizmini ön plana çıkaracak çalışmaları kurumlarımızla işbirliği içinde yürütmekteyiz.  Ekolojik Köy Projesi de bunlardan biridir. Mağaralar otele dönüştürülüyor, vatandaşların evlerinin önünde botanik bahçeler oluşturulacak. Böylece halk, turizm faaliyetlerine uyumlu hale getirilecek” şeklinde konuşuyor.

AMACIMIZ KÖYLERİ ŞEHİRLEŞTİRMEK DEĞİL
Köylerde yürütülen çalışmaları geniş kapsamlı bir şekilde masaya yatırıyoruz sohbetimiz sırasında. Köyleri şehirleştirme amaçlarının olmadığını vurgulayan Özer “biz köylerin doğal kalmasından yanayız. Ancak bazı insani ihtiyaçlar var. Mesela su, kanalizasyon, taziye evi, okul gibi ihtiyaçların kazandırılması, köylülerin ortak kullanım alanı olan köy meydanlarının parke taşı yapılması gibi... Biz bunları yapıyoruz. Su şebekesi olsun, okulu olsun diyoruz. Köyleri şerhleştirmek gibi bir çabamız yok” açıklamasını yapıyor.
İL ÖZEL İDARESİNDE TENİS KORTU KURULDU
İl Özel İdarenin aynı zamanda kültürel ve sosyal sorumluluklara da imza attığını açıklıyor Genel Sekreter. Bu kapsamda Özel İdare’ye bir adet tenis kortu ve bir adet basketbol sahası kazandırılarak halkın hizmetine sunulmuş. DİKA kapsamında kampüsün peyzaj ve halı saha yapım çalışmalarının da devam ettiğini vurgulayan Özer “fuar seminer ve konferanslara katılıyor ya da organize ediyoruz. Kültürel değerlerin tanıtılmasına katkı sunuyoruz. Doğal, tarihi, sosyal, kültürel yatırımları İl Özel İdaresi olarak destekliyoruz” ifadelerini kullanıyor.

BATMAN ÇAYI ISLAH PROJESİ, HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Sohbetimiz sırasında DSİ tarafından yapımına başlanan Batman Çayı Islah Projesi hakkında fikir alışverişinde yapıyoruz sayın Özer’le. Projenin Batman için hayati önem taşıdığına vurgu yapıyor Özer ve ekliyor “DİKA’yla müşterek bir proje gerçekleştirdik. Batman Çayı Rekreasyon Projesi ile kanala alınacak. Batman Çayı çevresinde rekreasyon alanları, kent parkları, hayvanat bahçesi, mesire alanları, hobi bahçeleri, turizm ve ticaret alanları oluşturmak amacıyla imar plan çalışmaları başlatıldı”
BATMAN’IN VİZYONU GENİŞLEYECEK
Batman Çayı Islah Projesinin, Batman’ın vizyonunu genişleteceğine de vurgu yapıyor Özer. Açıklamalarına göre 5 km uzunluğunda 1200 dönümlük yeşil alan planlanması olan proje gerçekleştiğinde Batman’ın hava ve kara yoluyla giriş noktası olan bu alanda motifsel tasarım ile görsel bir sunum yapılmış olacak. Buradaki alanın, Kültür Aksi, Turizm Aksı, Eğlence Aksi olmak üzere 3 fonksiyona ayrıldığını söyleyen Özer “İyi bir ağaçlandırma ve çevre düzenlemesiyle şehre vizyon katacak, insanlarımızın doğayla baş başa bisiklet yolu, yürüyüş yolu ve parklarından yararlanmak için bir alan oluşturmak istiyoruz” ifadelerini kullanıyor.
KANTAR KÖPRÜSÜ, GÜVENLİK KAPSAMINDA YAPILDI. YOKSA 100 YILDA BİTMEZDİ
Gercüş’ün Kantar köyü ile Çayüstü (Béda) Köyü’nün Salkımlı (Zerakıyé) Mezrası arasında yapımı devam eden Kantar Köprüsü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu sayın Özer. Toplam uzunluğu 480 metre olan Kantar Köprüsü için 15.000.000.00 TL ödenek tahsis edildiğini belirten Genel Sekreter Özer “Dicle Nehri üzerine yaptığımız Kantar Köprüsü viyadük tarzı bir köprüdür. Bu yatırımla Habizbini Bölgesi’nden Kayapınar Beldemize oradan Mardin Savur ilçesine Midyat ilçesine ve Mardin merkeze ulaşım 40 km daha kısaldı. Kantar Köprüsü, güvenlik kapsamında yapılan bir çalışmadır yoksa 100 yılda da bitmezdi” açıklamasını yapıyor. Özer, asfalt çalışmaları tamamlandıktan sonra Kantar Yolunun kullanıma açılacağını söylüyor.
SU HİZMETİ, ÖNCELİKLERİMİZ ARASINDA
Temiz içilebilir içme suyuna kavuşan her yerleşim birimlerinin atık sularının yeraltı ve yerüstü sulara zarar vermesini önleyecek kontrollerde bulunduklarını aktaran Özer “içme suyuna kavuşan yerlerdeki içme suyu tahlil ve analizlerini sürekli yaptırmak suretiyle halkımızın sağlığını önemsiyoruz. Köylerde su ve kanal hizmetleri büyük önem arz ediyor. KÖYDES ve İl Özel İdaresi bütçemizden ayırdığımız ödeneklerle halkımıza içme suyu temin etmekteyiz” diyor.
40 YERLEŞİM BİRİMİNDE ÇÖP TOPLUYORUZ
İki adet sıkıştırmalı çöp toplama kamyonu ve 400 adet çöp konteynırı satın almak suretiyle toplam 24 adet köyde çöp toplama hizmeti başlattıklarını söyleyen Özer,  şuanda 40 yerleşim biriminde bu hizmeti yürüttükleri bilgisini veriyor. Köylerde çalışma yürütürken hiçbir ayırım gözetmediklerini, gelen bütçeyi ilçelerin köy sayısı ve nüfusuna göre hesaplayarak ayırdıklarını belirten Özer “çalışmalara İl Genel Meclisi ile ortak karar veriyoruz. Zaten İl Genel Meclisinde DBP’li üyeler yoğunluktadır. AK Parti’li Üyelerle oturup konuşuyorlar, hangi köyün neye ihtiyacı varsa masaya yatırırlar. Bu durumda ödenek ve bütçelerin dengesiz dağılımı söz konusu bile olmamıştır. Zaten böyle bir ayırım olmuş olsaydı bu kadar uyumlu çalışılmazdı” diyor.
71 KÖY VE MEZRADA İLAÇLAMA YAPIYORUZ
Sivrisinek, karasinek, akrep ve haşerelerle mücadele noktasında larva mücadelesi başta olmak üzere ilaçlama çalışmalarını yürüttüklerini söylüyor Özer. 71 köy ve mezrada ilaçlama faaliyeti yürüttüklerini aktaran Özer “İl Özel İdaresi çalışma alanlarından biri de belediye sınırları dışındaki alanlarda faaliyet gösteren sıhhi müesseselerin denetimini yapmaktır. Ayıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüyle koordineli olarak baraj gölünde alabalık yetiştiriciliği tesislerine ilişkin iş ve işlemler yürütmek de sorumluluk alanımız içerisindedir. Köy ve mezralarda eğitim, yol, su sorunlarına biz bakıyoruz. Bu yüzden Batman’ın diğer bir Belediye’siyiz de diyebiliriz” ifadelerini kullanıyor.
GAZETE KURMANIN KRİTERLERİ OLMALI
Batman basınını nasıl bulduğunu soruyoruz Özer’e. Dinamik bir basın grubu ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Özer “Batman’da herkesin kabul ettiği bir gerçek var. Çok dinamik bir basın ile karşı karşıyayız. Ancak ülke genelinde yaşanan bir sorun var. Yolda yürürken karar veren insan, imkânlarını kullanarak gazete kuruyor. Oysa gazete kurmanın bazı kriterleri olmalı” diyerek sonlandırıyor sohbeti.
Haftanın Öne Çıkanları

CAFE JOR “MU?” EVET, “CAFE JOR!”

2015-02-25 11:30 - YENİ YERLER

YPG'Lİ TEKİN, BATMAN’DA DEFNEDİLDİ

2015-02-26 17:50 - GÜNDEM

“PARALEL YAPININ İLK MAĞDURUYUM”

2015-02-26 15:46 - ROPÖRTAJ

BARIŞ TARHAN “REFERANSIM GEÇMİŞİMDİR

2015-02-26 19:19 - GÜNDEM

KADINA ŞİDDETLE NASIL MÜCADELE EDİLEBİLİR?

2015-03-01 14:48 - HALKIN SESİ

ADAY ADAYI ÖMER EL- 40 SORU 41 CEVAP

2015-02-26 15:27 - ROPÖRTAJ

YOK OLMAYA YÜZ TUTAN BİR MESLEK "ARZUHALCİLİK"

2015-02-25 14:45 - HALKIN SESİ

BATMAN’DA BEN VAR, BİZ YOK

2015-02-22 20:26 - ROPÖRTAJ

“BATMAN’IN BİR DİĞER BELEDİYESİ’YİZ...”

2015-03-01 20:17 - ROPÖRTAJ

ONAR, BATMAN’DA DEFNEDİLDİ...

2015-03-01 19:51 - GÜNDEM

İlgili Haberler

“Ülkemi yurt dışında temsil etmek isterim”

12:49 - ROPÖRTAJ

Batman’ın Beşiri İlçesi’nden Dünya’ya açılan kapı; turkisemart….

16:54 - ROPÖRTAJ

Batman’ın geçmişini arayan eğitimci: Ekrem Günaydın

00:01 - ROPÖRTAJ

Tekrar dünyaya gelsem yine öğretmen olmayı seçerdim

10:55 - ROPÖRTAJ

Bizim hayalimiz Batman…

21:00 - ROPÖRTAJ

Günün Manşetleri

Batman'da çaya zam...

01:17 - GÜNDEM

Kaymakamlar, toplantıda bir araya geldi

01:06 - GÜNDEM

Minikler, öğretmenleri için fidan dikti

01:05 - EĞİTİM

Batman Valisinden 24 Kasım mesajı

00:55 - GÜNDEM

Gülşen Kreş, LÖSEV’e bağış yaptı

00:51 - EĞİTİM