?>

BATMAN’IN İLK MUHTARLARINDAN ŞEĞO MERRE

Her hafta hazırladığımız “nostalji sayfamız”da Batman’ın 45 yıllık muhtarı rahmetli Şehmus Tunç’un hayat öyküsü kaleme aldık.

Nostalji - 9 yıl önce

Yazan ve derleyen EKREM GÜNAYDIN

İzinsiz iktibas edilemez.

Şeğo Merre lakabıyla tanınan, Batman’ın 45 yıllık muhtarı rahmetli Şehmus Tunç, 1920 yılında Mardin’in Estel ilçesinde doğdu. Doğduğu ilçede ilkokulu bitirdi. Petrol faaliyetlerinin başladığı 1940’lı yıllarda İluh (Batman)’a geldi. İlk petrol çalışmasının yapıldığı Meymuniye’de işçi olarak çalıştı. Türkiye Petrolleri’nde bir dönem çalıştı. Sorun yaşadığı arkadaşı tarafından Bölge Müdürüne şikâyet edildi. Bölge Müdürü, sorunu konuşmak için kendisini yanına çağırdı, ancak sorunu konuşurken Bölge Müdürü ile arasında tartışma yaşandı. Tartışmadan dolayı tazminat dahi ödenmeden işten çıkarıldı. İkamet ettiği Çarşı Mahallesi’nde muhtarlığa adaylığını koydu. Mahalle sakinleri tarafından göreve getirildi. O günden sonra 45 yıl bilfiil muhtarlık yaptı. Bunda, halk tarafından sevilip sayılmasının da payı büyüktü. 45 yıl boyunca muhtarlık yapan 9 çocuk babası Şehmus Tunç, ince bıyıklı ve beyaz tenliydi. Gür bir ses tonu vardı, konuşmaya başladığı zaman dinletmesini bilirdi. Kalın camlı gözlükleri, ona bir siyasetçi görünümü veriyordu. Sosyal yönü zengin olan Şehmus Tunç, siyasetçi edasıyla sorunları çözme konusunda da başarılıydı. Uzun yıllar muhtarlık yapması, halkın ona güvendiğine işaret ediyordu. Batman’da tanınan ve sevilen biriydi. Halkın sorunlarıyla yakından ilgilenen değerli bir insandı. Yaşadığı süre içerisinde Muhtarlık Derneğine Başkanlık da yapan Şehmus Tunç, 1993 yılında vefat ettiğinde de muhtardı.

ŞEHMUS TUNÇ’U TANIYANLAR ANLATIYOR:

Şehmus Tunç’un oğlu Uğur Tunç, babasının halk tarafından sevilen, sayılan biri olduğunu, bu yüzden 45 yıl boyunca aralıksız muhtarlık yaptığını söylüyor. Babasının o dönem İluh olarak anılan Batman’da en büyük hayalinin çamurlu yollara çözüm bulmak olduğunu söyleyen Uğur Tunç “Babam, halk tarafından Şeğo Merre diye anılıyordu. Şeğo Merre, Meryemin’in oğlu Şehmus anlamına gelir. Halk tarafından seviliyordu. Herkesin yardımına koşardı. Fakir babasıydı. Yardımseverdi. Kimin işi düşse geri çevirmezdi. O dönem muhtarların elinde herhangi bir yetki yoktu. Sadece mühür ve imza yetkisi vardı. Ancak buna rağmen Batman’la ilgili projeleri, hedefleri vardı. Muhtarlık döneminde Batman’da evlerin hepsi toprak yapılıydı. Yol kavramı yoktu. Elektrik olanağı yoktu. Su kuyulardan sağlanırdı. En fazla yapmayı istediği şey, yazın toz, toprak, kışın da çamur ve balçık olan Batman’ı bu sorunlu yollardan kurtarmaktı. Çünkü insanlar yürüdüğünde ayakkabı, çamurla kaplanır, insanlar yürümekte zorluk çekerdi. Ayrıca o dönem yapılan Hasankeyf Köprüsünde de babamın emeği vardı. Hafriyat kamyonu ile köprü için yük taşımıştır” sözlerini kullanıyor.

DÖNEMİN TANIKLARINDAN YILDIRIMER ANLATIYOR:
Dönemin tanıklarından Oktay Yıldırımer ise Muhtar Şehmus Tunç’u anlatırken “1968 senesinde Beşiri’den Batman’a taşınmıştık. İlk yerleştiğimiz yer Çarşı Mahallesiydi, dolayısıyla Mahallemizin Muhtarı Şehmus Tunç'tu. Şehmus amca her yönüyle sevecen ve çok açık kalpli bir insandı. Şakacıydı, küçüklere de her zaman şefkatle yaklaşırdı. Hâsılı babacan bir insandı. Bir anısını hatırlıyorum. Hanımı vefat ettikten sonra yeni bir evlilik yapmıştı. O zamanlar oğulları Abdurrahman ve Bahri Tunç, evin en büyük erkek evlatlarıydı. Onlar da çok sevilen, sayılan insanlardı. Şehmus Amca yeni evlendiği eşiyle siteye gelmişti, demirden yapılı ve çift oturacak yeri olan salıncaklarda eşini sallıyordu. Sitede dolaşan ve Bahri Tunç’un arkadaşları olan bir grup genç, Şehmus Amcayı görünce muziplik yapmak ister.  Şehmus Amca, lütfen sen yorulma biz teyzeyi sallarız, derler. Gençlerin, oğlu Bahri Tunç’un arkadaşları olduğunu fark eden Şehmus Amca, eşini sallarken düşürürler düşüncesiyle onları geri çevirir. Hayır olmaz gidin kendinize başka bir iş arayın, ben kendi hanımımı kendim sallarım kimseye ihtiyacım olmaz diyerek gençlerin muzipliğine tatlı dille cevap vermiştir” sözlerini kullanıyor.

Not: Nostalji Sayfamızda emeği geçen Eğitimci Ekrem Günaydın’a teşekkür ediyoruz.  https://www.facebook.com/ekrem.gunaydin?ref=ts&fref=ts

Haftanın Öne Çıkanları

DR. MEHMET HAKAN PAMUKÇU İLE 40 SORU 41 CEVAP

2015-12-20 21:50 - ROPÖRTAJ

ÖZEL BATMAN HASTANESİ, BU ALANDA DA KENDİNİ KANITLADI

2015-12-21 20:18 - ROPÖRTAJ

KANAAT ÖNDERLERİ MİRZA DEMİR’İN ANLATTIKLARI

2015-12-17 19:52 - Nostalji

ZİLAN HASTANESİ, SEKTÖRE İDDİALI GİRİŞ YAPTI

2015-12-17 19:59 - EĞİTİM

BY TATLISES’TE YENİ YIL İNDİRİMİ...

2015-12-21 19:05 - GÜNDEM

BATMAN’IN İLK MUHTARLARINDAN ŞEĞO MERRE

2015-12-22 22:56 - Nostalji

BATMAN’DA CİZRE GERGİNLİĞİ!

2015-12-20 21:00 - GÜNDEM

“PRENSES DOĞUM UYGULAMASI BAŞLIYOR”

2015-12-17 19:55 - EĞİTİM

KARADENİZ’İN FOTOĞRAFLARI GÖRÜCÜYE ÇIKTI

2015-12-17 18:55 - GÜNDEM

ÖZEL BATMAN’DA GÖZ SAĞLIĞINIZ EMİN ELLERDE

2015-12-18 19:07 - EĞİTİM

İlgili Haberler

Şair Abdulvahap Akbaş…

19:52 - Nostalji

Abdullah Aydın (Mola Abdullah Babniri)

15:30 - Nostalji

Başarılı İş İnsanı Halil Akat 

10:20 - Nostalji

1970’li yıllar fotoğrafla TPAO

09:38 - Nostalji

10 Mart 1971 Batman Atatürk İlkokulu

00:19 - Nostalji

Günün Manşetleri

Batman’a son dakika uyarısı!

19:30 - GÜNDEM

Baba-oğul kavgası kanlı bitti!

19:24 - GÜNDEM

“Kendi ilaçlarımızı üretmeliyiz”

18:18 - SİYASET

Yaralama suçundan yakalanan şahıs, saldırıya uğradı!

17:17 - ASAYİŞ

Batman Belediyesi dil atölyeleri açıyor

17:09 - GÜNDEM