BATMAN’IN KADIN MUHTARIYLA SÖYLEŞİ

Bu haftaki köşe yazımda Batman’ın ilk kadın mahalle muhtarı olan Fatma Türkan ile olan röportajımı kaleme aldım.

HALKIN SESİ - 4 yıl önce

 

Sorularıma samimi bir  şekilde cevaplar verdiği için Sağlık Mahallesi Muhtarı Fatma Türkan’a çok teşekkür ediyorum.

-KENDİNİZİ BİZE KISACA TANITIR MISINIZ? “Ben Fatma Türkan. 47 yaşındayım. 6 çocuk annesiyim. Batmanlıyım. Batman’da uzun yıllar oturduğum mahallede mini bir bakkal işletip esnaflık yaptım. Hem esnaflık hem komşuluk bağlarımı bugüne kadar sıkı tuttum. Bu durum bana tanınmışlık kattı zamanla. Sözü geçen, sözü dinlenen biri haline getirdi sanıyorum. Çevremle iyi ilişkilerim ve bağlarım oldu. Bu durum beni mahalle muhtarlığına kadar getirdi. 30 Mart 2019 seçimlerinde Batman’ın Sağlık Mahallesi’nde muhtar adayı olarak gösterildim. İlk kez girdiğim bu yarışta aldığım oy ve güvenle birlikte mahalle muhtarı oldum. Yaklaşık 2 senedir 17 bin nüfuslu bu mahallenin muhtarı olarak görev yapıyorum”

-MUHTAR OLMAKTAN MEMNUN MUSUNUZ? “Muhtar olmaktan memnunum. İnsanlara faydalı biri olmayı hep sevdim. Muhtarlık mesleğinin avantajlarını kullanarak, insanlara sunduğum bu fayda ve katkıları arttırmış olmak tabi ki mutlu ediyor beni”

-MUHTARLARIN SORUMLULUKLARI NELERDİR? “Muhtarlar, kent yöneticileri ile halk arasında köprü görevi görmektedir. Asıl görevleri budur. Belediyelerin ve Bağlı Birimlerin  aynı şekilde Valiliklerin ve Bağlı Kurumların hizmet ve yatırımlarının halka eşit ve etkin şekilde ulaşmasında rol alırlar. Yani halk ister, muhtar bunu ilgili yere iletir, iş takibini yapar ve o talebin yerine getirilmesini sağlar. Ya da kurumlar, çalışma yürütürken halkın talebini bilmek ister. Muhtar, görevli olduğu yerde halkın talep ve şikâyetini kurumlara iletir. Sorunların çözülmesi için bir aracı gibidir”

-MUHTARLIKTA YAPTIĞINIZ PROJELER NELERDİR? “Yaklaşık 2 yıl oldu. 2 yıla çok şey sığdırdık. Mahallemizde taziye evi eksiği vardı. Mahalle sakinlerimiz, yakınları vefat edince başka mahallelerin taziye evlerinde sıra beklemek zorunda kalırdı. E tabi mesafe uzun olunca taziye sahibinin de taziye gelip gidecek konu komşunun işi de zorlaşırdı. Hayırseverlere ulaştık. Belediyeye gittik. Yaptığımız girişimler sonuç verdi. Modern bir taziye evini mahallemize kazandırdık. Mahallemizde metruk binalar vardı. Görüntü kirliliği yaratırken, niyetli kişiler tarafından kullanıldığı için huzursuzluğa da yol açıyordu. Belediye ile irtibata geçerek birçoğunu yıktırdık. Bir kısım metruk binanın yıkılması için de Emniyetle görüşmelerimiz devam ediyor. Mahallemizde gençlerimiz ve sivil toplum kuruluşları ile ortak bir çalışma yürüterek, tüm sokaklarımızda çöp topladık. Mahallemizin kadınları, gençleri ve çocukları da eşlik etti bize. Sonda muhtarlık ofisi önünde askıya astığımız kitapları indirdik ve kitap okuma etkinliği yaptık, sonra değerli sanatçılarımızın konseriyle hep birlikte eğlendik. Mahallemizin çocuklarını ve annelerini alıp Batman Kitap Fuarı’na katıldık. Kurumlarımızın hediye ettiği çeklerle onlara kitaplar aldık. Mahallemize otobüs seferleri sağlanması için belediyeye talepte bulunduk. Nihayet mahallemize otobüs seferi yapılmasını sağladık. Şu anda durak yapımı için görüşmelerimiz sürüyor. Mahallemizin asfaltlanmamış sokaklarının tek tek asfaltlanmasını sağladık. Mahallemizde karanlıkta kalan sokaklarımıza aydınlatma direkleri kurulmasını sağladık. Mahallemizde hiç çöp aracı girmemiş sokaklardan, belediyenin mini çöp aracıyla çöplerin toplanmasını sağladık. Mahallemize ana okul, okul ve kadın kompleksi kazandırılması yönünde girişimlerimiz devam etmektedir. Hayırsever iki vatandaşın daveti üzerine mahallemizdeki yetim çocuklarımızla birlikte bayram günü Mardin Beyaz Su’ya giderek, onlarla özel zaman geçirdik. Mahallemizde asbestli su boruları nedeniyle yaşanan su kesintilerini Belediyeye bildirdik ve bu boruların değiştirilmesini sağladık. Mahallemizde küçük bir alanı değerlendirerek park yapılmasını sağladık. En önemlisi, mahallemize kazandırdığımız muhtarlık ofisimizin 7-24 ulaşılabilir olmasını sağladık”

-MUHTAR OLARAK İNSANLARA NE GİBİ YARDIMLARDA BULUNUYORSUNUZ? “Mahallemizde hem ortak sorunların çözümü için uğraş verirken hem de ailelerin özel sorunlarıyla da ilgileniyoruz. İhtiyaç sahibi ailelerin ihtiyaçlarının karşılanması için girişimlerimiz oluyor. Gıda ya da nakdi yardımlar sağlarken, kimi zaman ev tadilatlarını gerçekleştiriyoruz. Yaşlılarımızın sorunlarıyla ilgileniyoruz. Çocuklar ve gençlerle özel olarak ilgileniyoruz. Kadınlarımızla özel görüşmelerimiz ve istişarelerimiz oluyor. 7-24 ulaşılabilir bir muhtar olmak için gayret harcıyorum. Tüm bunları, mahalle sakinlerimizin sorunlarını en aza indirmek için yapıyorum”

-İŞİNİZDE NE GİBİ ZORLUKLARLA KARŞILAŞIYORSUNUZ? “Mahallemiz kentin en eski yerleşim yerlerinden biri. Ancak yıllardır hak ettiği hizmeti alamamış. Bu yüzden sorunlar çok fazla. Bütün sorunları aynı anda çözmek mümkün olmuyor. Belediye, taziye evi için almak istediğimiz arsayı mülk sahibinden aldı ve bize taziye evi için tahsis etti. Ancak okul, halı saha, cami ve kadın aktivite kompleksi için arsa bulamıyoruz mesela. En büyük sorunumuz, arsa bulamamak. Bunun dışında mahallemizde düşük gelirli aileler çok fazla. Bu ailelerin yığınla sorunları var. Tabi ciddi maddi destekler gerekiyor. Bu konuda taleplere yetişebilmek de oldukça zor” 

-MUHTARLIĞI BAŞKALARINA ÖNERİR MİSİNİZ? “Muhtarlığı özellikle kadınlarımıza öneriyorum. Çünkü kadınlar mahallelerini daha iyi tanırlar. Mahalle sakinlerini daha iyi bilirler. Bu yüzden mahallelerinin sorunlarına daha fazla eğilirler. Kabul edelim, kadınların açamayacağı kapı yok. Bu yüzden yatırım da hizmet de daha hızlı geliyor işin başında kadın olunca”

-MAHALLENİZİN PROBLEMLERİ NELERDİR? “Mahallemizin ana problemi var. Yapılacak yatırımlar için arsa bulamıyoruz. Mahallemizde anaokulu yok. Kadınlarımızın spor aletleriyle egzersiz yapıp aileleriyle birlikte dinlenebilecekleri bir park yok. Bunun için de arsa bulamıyoruz. Camimiz yok. Bunun için de arsa gerekiyor”

-BU PROBLEMLERİ GİDERMEK İÇİN NELER YAPIYORSUNUZ? “Mahallemizin tüm sorunlarını her fırsatta İlin Valisi’ne  İlin Belediye Başkanı’na, ilgili kurum ve birimlere mutlaka hem yazılı hem sözlü iletiyorum. Sorunların çözümünde ısrarcı tavır takınıyorum. Yaşanan sorunun çözümü için çalmadık kapı bırakmıyorum”

-MAHALLENİZE NELER KAZANDIRDINIZ? “Mahallemize taziye evi ve minik bir park kazandırdım. Şimdi anaokulu için arsa görüşmemiz sürüyor. Bu görüşmeler olumlu sonuçlanırsa en kısa zamanda bir anaokulumuz olacak”

 -MAHALLE SAKİNLERİ İLE ARANIZ NASIL? NE TÜR OLUMSUZLUKLAR YAŞIYORSUNUZ? “Mahalle sakinlerimizle sıkı bağlarımız var. Arada saygı ve sevgi hakim. Dertlerini dinliyorum. Elimden geldiğinde yol gösterici oluyorum. Olumsuzluk yaşamıyoruz, çok şükür” -Mahallenizde cami, okul, sağlık ocağı ve park gibi sıkıntılarınız var mı ? “Mahallemize minik bir park alanı kazandırdık ama hedefimiz, içinde yürüyüş parkuru, spor aletleri, oyun grupları bulunan geniş bir park kazandırmak. Anaokulumuz olmadığı için çocuklarımız uzak bir mesafe kat ediyor. Camimiz yok. Tüm bunlar için arsa arayışımız sürüyor. Sağlık ocağımız var ama mahallemiz epey büyüdüğü için ikinci bir sağlık ocağı da gerekli olacaktır”

-MAHALLENİZDEKİ İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELER İÇİN HERHANGİ BİR DERNEK,PLATFORMLARDAN DESTEK ALIYOR MUSUNUZ ? “Evet. Bu konuda çok şanslıyım. Hem Batman’da hem Batman dışında birçok sivil toplum kuruluşu ya da hayırsever insandan destek görüyorum. İhtiyaç sahibi aileleri genelde sosyal medya hesabımda paylaşır, ihtiyaçları belirtirim. Geleceğe Bir Umut Ol, Bir Kalp Bin Umut Platformu, hayırsever dernek başkanları, market sahipleri, çoğu zaman çağrılarımıza yanıt veriyor. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Öte yandan Valilik ve Belediyeye bağlı Sosyal Yardımlaşma Kurumları da ihtiyaç sahibi ailelerine gerekli desteği sağlıyorlar. Vali ve Belediye Başkanlarımıza da teşekkürü borç birilim”

-SORUN YAŞADIĞINIZ YA DA DESTEK GÖREMEDİĞİNİZ KURUMLAR VAR MI ? “Sorun yaşadığım kurum yok. Ancak daha aktif olabileceğini düşündüğüm bazı kurum ya da kuruluşlar olabiliyor kimi zaman. Bunlar genelde kalıcı sorunlar olmadığı için anlayışla karşılamak istiyorum”

-TEKRAR MUHTAR ADAYI OLMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ? “Muhtarlık, çok güzel ve faydalı bir iş olduğu gibi, aslında çok da zor ve zahmetli bir meslek. 7-24 çalışmayı gerektiren bir iş. Mutlaka iş takibi, çözümde ısrarcılık isteyen bir iş. Tabi ki insanlara sunduğunuz o katkı, o zahmeti de o zorluğu da tatlı hale getiriyor. Bu yüzden severek yapıyorum işimi. Tekrar muhtar olur muyum? Ben talep etmem ama talep gelirse değerlendiririm. Buna mahalle sakinlerim karar verir”

 

Haftanın Öne Çıkanları

Batman’ın yeni rektörü kimdir? İşte yeni rektörün özgeçmişi

2021-02-06 07:24 - EĞİTİM

SEVENLERİ, ŞEYH KASIM’I ANDI

2021-02-08 19:17 - YAŞAM

MODERN ORGANİZASYONLAR PALMİYE’DE

2021-02-02 18:42 - YAŞAM

ÖRDEK, KAZ VE CİVCİVLER BURADA

2021-02-02 19:01 - YAŞAM

BATMAN’IN NÜFUSU ARTTI

2021-02-04 20:41 - GÜNDEM

KENDİ ELLERİYLE ÇORBA DAĞITTI

2021-02-02 18:25 - SİYASET

YARDIMLAR, YETİM ÇOCUKLAR İÇİN…

2021-02-03 14:15 - GÜNDEM

SAKATATLAR DİYAR’DAN

2021-02-08 13:24 - YAŞAM

TUMEF NEDİR?

2021-02-05 17:29 - GÜNDEM

KELHOK DAVASI SÜRÜYOR

2021-02-05 17:58 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Duyarsız engelliler mi, duyarlı engelsizler mi?

00:01 - HALKIN SESİ

Yavuz Ağıralioğlu ne yapacak-2

00:00 - HALKIN SESİ

Petrolspor’dan 4’lük atış

00:10 - HALKIN SESİ

Yavuz Ağıralioğlu ne yapacak?

00:00 - HALKIN SESİ

Batmana selam, yazmaya devam…

00:19 - HALKIN SESİ

Günün Manşetleri

Batman-Mardin seferleri başladı

20:00 - GÜNDEM

Siirt Rektörüne ziyaret

19:00 - GÜNDEM

Şen ola Petrol şen ola!

16:02 - SPOR

Karabulut, mezarı başında anıldı

15:45 - GÜNDEM

Kuyubaşı ve Cigerlo’da ulaşım sorunu…

15:38 - GÜNDEM