BATMAN BÖLGE HASTANESİ KAPASİTE FAZLASI HASTAYA BAKIYOR
Sosyal devlet olma gerekliklerinden birinin de sağlık hakkının kullanımı için koşulların yerine getirilmesi olduğunu belirten Uca, Batman’ın sağlık sorunlarına dikkat çekerek “Batman’da 2009 yılında hizmete açılan ve çevre illere de hizmet veren 350 yataklı Batman Bölge Devlet Hastanesi, yılda ortalama 2,5 milyon hasta ile kapasitenin üzerinde hasta alıyor. Batman’da 1967 yılında SGK Hastanesi olarak, 1997 yılında iki ek bina ile hizmete açılan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Binası, koğuş sistemini andırıyor, yatak yetersizliğinden aynı yatakta 3–4 hastanın yattığı biliniyor, fiziksel yapısı, branş ve donanım yetersizliği nedeniyle hastalar tedavi için çevre illerdeki hastanelere gidiyor. Yeni yapılması düşünülen hastane, uzun süredir bitirilemedi. İhale, yüklenici firma tarafından sonlandırıldı, yeni yapılan ihaleye aynı firmanın girip aldığı da iddialar arasındı” dedi.
TIP FAKÜLTESİ ACİL GEREKLİLİK
Nüfusu göz önüne alındığında Batman’a İhtisas Hastanesi ve/veya Üniversite’ye bağlı Tıp Fakültesi’nin acilen kurulması gerektiğini belirten Uca “Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi inşaatının sırf yüklenici firmanın ücreti yetersiz görüp ücret artırımına gitmek için aylarca atıl bir durumda bırakılıyor olması, Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?” dedi.
İNŞAATI DURDURAN FİRMA, İKİNCİ KEZ İHALEYİ ALDI MI?
Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi inşaatını, düşük maliyet nedeni ile durduran firmanın, ikinci kez ihaleye katılıp aldığı iddialarını soran Uca “Neden olduğu zararlara rağmen ihalenin yeniden aynı firmaya verilme gerekçesi nedir?” dedi.
SEVK YÜZÜNDEN ÖLEN HASTALAR VAR MI?
Son iki yılda sağlık tedavi ve hizmette yetersizlikten dolayı diğer bölge hastanelerine sevk edilen hasta sayısını soran Uca “Sevklerden dolayı yolda hayatını kaybeden hasta var mıdır? Hastaların mağduriyetinin sorumlusu kimdir? Bu mağduriyetin giderilmesi için bir çalışmanız var mıdır? Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin yoğunluğu göz önüne alındığında yetersiz doğumhane şartları ve yetersiz personelle nitelikli sağlık hizmeti verilemeyeceği ortada iken uygun ekipman ve personel açığı hala niye karşılanmamaktadır” dedi.
YIĞILMALARI ÖNLEMEK İÇİN TEDBİR ALIYOR MUSUNUZ?
Acil servislerin acil sağlık hizmetlerinin verildiği yer olması gerekirken Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Acil Servisi’nde bakılan poliklinik sayısının tüm hastanede yapılan poliklinik sayısının % 43,9'unu oluşturmasının nedenini sorgulayan Uca “Bu yığılmanın çözümü için atılan adımlar nelerdir? Hastaların sağlık kurumlarında maruz kaldığı sorunlar ve ücretsiz erişebileceği sağlıkhizmetleri hakkında Kamuoyunu hasta hakları konusunda bilgilendirmek için devam eden bir faaliyetler var mıdır? ” dedi.(HDP Basın)