Batman, taziye yemeklerini tartışıyor! Ortak bildiri yayınlandı

Batman Belediyesinin taziye evlerine ücretsiz yemek dağıtmayı durdurması, kamuoyunu ikiye böldü.

GÜNDEM - 3 hafta önce

Taziye evlerine ücretsiz yemek dağıtımının devam etmesini isteyen parti ve sivil toplum kuruluşları belediyeyi eleştirirken, diğer sivil toplum kuruluşları tarafından yayınlanan ortak bildiride ise belediyenin kararına destek mesajı verildi.

BİLDİRİDE İMZASI YER ALAN STK’LAR…

Batman Belediyesi, DEM parti, DBP, CHP, Yeniden Refah Partisi, DEVA partisi, Mebya Der, Barış Anneleri İnisiyatifi, TJA, İHD, Eğitim Sen, SES, Genel İş Sendikası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi, Odalar Birliği, Makina Mühendisleri Odası (TMMOB), Batman Din Alimleri, Batman Muhtarlar Derneği, Bahar Kültür Merkezi, Ari Dil Derneği, Batman Burada Platformu, Türkiye Emekliler Derneği, Hasankeyf Yolu Küçük Sanayi Sitesi, Petrol iş, Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği, Ehmedê Xanî Derneği, Marangozcular Sitesi, Recebanlılar Derneği, Midyatlılar Derneği, Alikanlılar Derneği ve Bekira Derneği, Batman’da taziye evlerine ücretsiz yemek dağıtılasının durdurulmasına ilişkin ortak bildiri yayımladı.

BATMAN’DA TAZİYE YEMEĞİ ALIŞKANLIĞI ORTADAN KALDIRILMALI

Açıklamada “Toplumumuzun köklü geleneklerinden biri olan taziye ziyaretleri, acıyı paylaşma ve dayanışmayı güçlendirme amacıyla ortaya çıkmış olup, zamanla bu güzel gelenek yas evinde taziye sahibini taziye yemeği vermesine zorlayan ve acılı aileyi maddi ve manevi anlamda büyük bir yük altında bırakan bir geleneğe dönüştüğü gözlemlenmiştir. Özellikle zor zamanlardan geçen aileler için, bu yükün altına girmek, yas sürecini daha da zorlaştırmaktadır. Bu sebeple, dayanışma ve paylaşmayı güçlendirmek amacıyla genel olarak Batman genelinde taziye yemeklerinin kaldırılmasının doğru olacağını düşünüyor, bu çerçevede Batman Belediyesi’nin aldığı ve kendisine bağlı bağlı taziye evlerinde taziye yemeği uygulamasına son veren kararını destekliyoruz. Bu kararın, yas sürecindeki ailelere maddi bir külfet yüklememek ve acılarını daha rahat yaşamalarını sağlamak amacıyla alındığını teyit ediyoruz. Taziye yemekleri yerine, acıyı paylaşmanın en önemli yolu olan ziyaretler sırasında mümkünse ziyaretçileri, tıpkı eski zamanlarda olduğu gibi gücü oranında yas tutan aileye destek olmaları yönünde teşvik edilmesinin daha doğru olacağına inanıyoruz. Bu kararın halkımızın manevi birliğini güçlendireceğine inanıyoruz. Taziye yemeklerinin kaldırılması, geleneklerimize ve inançlarımıza saygı çerçevesinde yapılmış bir düzenlemedir. Amacımız, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu koruyarak, yükümlülükleri hafifletmektir. Batman halkından bu kararın uygulanmasında azami hassasiyet göstermelerini, yas tutan ailelerin duygularına saygı duyarak, geleneksel taziye ziyaretleriyle dayanışmayı sürdürmelerini rica ediyoruz. Toplumsal bilincimizi artırmak ve bu kararı benimsemek, daha güçlü bir Batman için atılmış önemli bir adımdır. Taziye yemekleri için ayrılan kaynakların, ihtiyaç sahibi ailelere ve hayır işlerine yönlendirilmesini tavsiye ediyoruz. Bu şekilde, toplum olarak birbirimize olan desteğimizi daha da güçlendirebiliriz” denildi. (Belediye Bülten)

Haftanın Öne Çıkanları

Ev ve işyeri sahiplerine uyarı;

2024-08-26 00:00 - GÜNDEM

Kırmızı et yine zamlandı

2024-08-24 13:34 - ESNAF HABERLERİ

Türkiye’nin ilk, Batman’da açıldı

2024-08-25 12:07 - EĞİTİM

Batman Belediyesi’den duyuru

2024-08-29 19:26 - GÜNDEM

Batman’da her 10 kişiye 1 tane düşüyor

2024-08-25 09:57 - GÜNDEM

Batmanlı Futbolcu Süper Ligde

2024-08-27 00:10 - SPOR

Belediye duyurdu; Batman’da imar değişikliği

2024-08-28 13:42 - GÜNDEM

Başkan Şahin’den taziye yemekleri açıklaması

2024-08-27 10:38 - GÜNDEM

Eğitim şenlikleri başladı

2024-08-25 00:05 - EĞİTİM

Batmanlıların gözünden: Ülkede ne eksik?

2024-08-24 00:01 - SOKAK RÖPORTAJLARI

İlgili Haberler

Devletin Yeni Valileri Belirlendi

00:39 - GÜNDEM

16 ilin valisi değişti

00:17 - GÜNDEM

Türk Müteahhitlik Sektörü Başarılarıyla Öne Çıkıyor

21:39 - GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pastaneye Uğradı

21:09 - GÜNDEM

Dedemin Gözyaşları filmine görkemli gala

17:04 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

16 ilin valisi değişti

00:17 - GÜNDEM

Ekmen mevsimlik tarım işçilerini soruları

23:00 - SİYASET

DENEYAP’ta yeni dönem…

21:31 - EĞİTİM

Emekli edilen 3 köpeğe özenli bakım…

21:15 - YAŞAM

Un fiyatlarına yetişilmiyor

20:30 - EKONOMİ