Karar, valiliğin web sitesinde yayınlandı. Kararda “İlimizde milli ve dini bayramlar ile düğünler, özel günler ve kutlamalar gibi yapılan etkinliklerde, şenlik ve işaret fişekleri (havai fişek vb.) diye tabir edilen piroteknik maddeler ile torpil, maytap, çatapat vb. maddelerin izinsiz kullanımından ötürü halk arasında korku, heyecan ve panik yaşanmakta, meydana gelen yüksek ses ve gürültü insanlarda işitme sağlığının bozulması gibi kritik etkilere neden olmakta, toplumun can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürmektedir. Batman il sınırları içerisinde eğlence amacıyla şenlik ve işaret fişeklerinin (havai fişek vb.) izinsiz, kontrolsüz ve denetimsiz kullanımının önlenmesi, ilgililerin bilgilendirilmesi ve emre aykırı davrananlara gerekli cezai müeyyideler uygulanacaktır. Piroteknik madde olan şenlik ve işaret fişeklerinin (havai fişek vb.) düğünler, sosyal etkinlikler, resmi günler, dini ve milli bayramlar, yerel milli günler, festivaller ve çeşitli eğlence dönemlerinde, kişilerin, resmi kurum ve kuruluşların Yerel Mülki Amirliklerden izin alınmadan kullanılması ve ateşlenmesi yasaktır. Kişi veya kurumların usulüne uygun olarak, Yerel Mülki İdare Amirlerinden alacakları izin sonrasında, (A) sınıfı ateşleyici yeterlilik belgesi olan kişiler tarafından kullanılması koşulu ile izin belgelerinde belirtilen miktardaki havai fişeklerin satın alınması ve kullanılması gerekmektedir” denildi.
DİLEKÇEYLE BAŞVURU YAPILACAK
Kişilerin, en geç 48 saat önce dilekçeyle başvuru sonucu Yerel Mülki İdare Amirlerinden izin alarak şenlik ve işaret fişekleri (havai fişek vb.) kullanabileceği belirtilen kararda “Kullanım süresi 15 dakikayı geçmeyecek, saat 23.00’a kadar son bulacaktır. Dilekçeyle başvurularda talep sahibinin, kullanılacak piroteknik maddenin cinsi ve miktarı, bu maddelerin kullanılmasının talep edildiği yer ve zaman, kullanacak olan kişiler, bu maddelerin hangi amaçla kullanılacağı, etkinlik sahibinin ismi ve açık adresi açıkça belirtilecektir. Ateşleme işini yapacak olan ateşleyicinin A Sınıfı Ateşleyici Yeterlilik Belgesi ve T.C. Kimlik Numarası, Ateşleme işini yapacak olan ateşleyicilerin vereceği taahhütname, Beş kilogramın üzerindeki piroteknik maddelerin taşınmasında, nakil görevlilerinin vereceği taahhütname, Bu maddelerin naklini talep sahibinden başkası yapacaksa nakil görevlilerine verilecek nakilci vekâletnamesi, Proteknik maddeleri kullanacak kişi tarafından alınacak Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigorta Poliçesi, ateşleme işini şahıs yapacaksa sigorta şahıs adına, bir şirket veya gösteri-organizasyon firması yapacaksa sigorta bu şirket veya firma adına düzenlenecektir. piroteknik maddelerin kullanılacağı alanda özellikle yanık tedavi malzemeleri içeren ilk yardım çantasının hazır bulundurulması gibi tedbirler de aldırılacaktır” denildi.
HAVİ FİŞEK SATMAK DA YASAK
Batman Havalimanı yaklaşım hatları üzerinde, havalimanı çevresinde kalan yerleşim bölgelerinde, petrol, gaz, doğalgaz, trafo dağıtım şebekesi bulunan yerlerde, kolayca tutuşabilecek ağaçlık alan ve çevresine yakın yerlerde, kamuya ait açık alanlar ile yol ve oturma alanlarında piroteknik maddeleri (oyun eğlence aracı, şenlik ve işaret fişeklerinin) kullanmak, ateşlemek gibi benzeri faaliyetlere izin verilmeyeceği belirtilen kararda “Piroteknik(oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddeler, şenlik ve işaret fişekleri) maddeler, ilgili tüzük kapsamında izin verilen av bayileri dışında, bakkal, market, pastane, hırdavatçı, kırtasiye, oyuncakçı vb. işyerlerinde ve 12 yaşının altında olan çocuklara satılmayacaktır” denildi.
İZİNSİZ KULLANANA CEZA KESİLECEK
Bu karara göre izinsiz olarak havai fişek kullanımı ve satımı yasaklandı. Çevre Kanununa aykırı bir şekilde havai fişek atanlara 1594 TL, izinsiz attıran ve satanlara da çevre kanunu muhalefetinden dolayı 15.000–48 000 TL arasında idari para cezası uygulanacağı belirtildi.