BATMAN'IN BU OKULUNDA ÖĞRENCİLER ÇOK FARKLI

Batman Bilim ve Sanat Eğitim Merkezi (BİLSEM), zekâ testinde başarılı olan çocukların uygulamalı ders gördüğü bir eğitim kurumu. Projelerin hazırladığı, atölye çalışmalarının yapıldığı bu okulu çok seveceksiniz. Kültür Mahallesi Batman Üniversitesi Merkez Kampüs ve Batman Park AVM yanında özenle inşa edilmiş okul binası, atölyelerden oluşuyor. Öğrenciler, okulda gördükleri dersleri burada uygulamalı olarak öğreniyor.

ROPÖRTAJ - 4 yıl önce

 

Çocuğunuz çok aktif, Hareketli, Düz duvara tırmanıyor, Dersleri anlamıyor ama her şeyi, olduğundan çok farklı mı yorumluyor? Şunu anlayalım; Okulda başarısız olmanın, zekâyla bir ilgisi yok. Zeka, hepimizin bildiğinden çok farklı aslında. Yaramaz bir çocuktan çok iyi bir kemancı çıkabilir, Çok iyi deneyler yapıp, projeler hazırlayabilir. Bilim insanı olabilir. Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri BİLSEM’ler Tam olarak bunun için var. Zeka testine tabi tutuyor çocuğu, Yetenek ve becerilerini tespit ediyor, Çocuğu, başarılı olduğu alanda geliştiriyor, Zamanla normal insanların arasında eriyip kaybolmasını önlüyor. Batman BİLSEM de işinin hakkını vererek çalışıyor. Ziyaret ettik. Kültür Mahallesi  Batman Üniversitesi Merkez Kampüs ve Batman Park AVM yanında, Özenle inşa edilmiş binada, Atölyelerini tek tek gezdik. Batman’ın tanınan başarılı yazar-eğitimcisi  Behçet Gülenay da okul gezimizde eşlik etti bize.  Okul Müdürü Kamuran Aldemir, BİLSEM’i anlattı uzun uzun. ‘Farklı’ çocuklarla tanıştık. Laboratuarlarda deney yaparken, Ellerinde enstrümanla müzik çalarken görmek, sevindirdi. Bir özgüvenleri var ki sormayın, mutlaka tanışmalısınız. Enstrüman ekibini, canlı yayınıma alacağım ilerleyen günlerde, Bayılacaksınız. BİLSEM’le ilgili tanıtıcı videomuzu da  Gazetemizin youtube hesabından (@batmansonsoz) izlemelisiniz. … Okul Müdürü Kamuran Aldemir’le başlıyoruz sohbetimize.

-Sizi biraz tanıyabilir miyiz hocam? “Batmanlıyım. Karadeniz Teknik Fakültesi Öğretmenlik Bölümünden sonra Yüksek Lisansımı Batman Üniversitesi Fizik Bölümünde yaptım. 2015 yılında Bilim ve Sanat Eğitim Merkezine kurucu müdür olarak atandım”

-BİLSEM nedir, biraz anlatır mısınız? “Bilsem, ilkokullarda sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrencilerin örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak ve sahip oldukları kapasitelerini geliştirerek üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla devlete bağlı olarak açılmış olan özel eğitim kurumlarıdır. BİLSEM’ler üstün yetenekli bireylerin yeteneklerini hızla keşfetmek, geliştirmek ve topluma katkıda bulunmalarını sağlamak için kurulmuştur”

-Batman BİLSEM hakkında bilgi verir misiniz peki? “Batman BİLSEM, 2015 yılında ilk öğrencilerini kabul etmeye başladı. 230 öğrencimiz, 20 öğretmenimiz var. 24 derslikli bir okul. Sınıf yapısında değil, atölye şeklinde oluşturulmuş dersliklerimiz var”

-BİLSEM’e öğrenciler nasıl kaydolur? “İlkokul 1.2.3 sınıflar sınava girer. Kazananlar, iki aşamadan geçer. Birinci aşama, grup tarama dediğimiz tablet üzerinden yapılan bir sınavdır. İkinci aşamada öğrenciler, başvurdukları alana göre yetenek sınavına alınır. Öğrenci, genel yetenekten başvuru yaptıysa zeka testine, resim ve müzik alanında başvurdu ise resim ve müzik yetenek sınavlarına girer. Burada da başarılı olan öğrencilerin kayıtları BİLSEM’e yapılır. BİLSEM için okullarda sınıf öğretmenleri aracılığı ile öğrenciler Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM) üzerinden BİLSEM sınavlarına yönlendirilir. Öğrenciler BİLSEM’e gelirken, okullarına da devam ederler. Hafta içi okula giden çocuk, akşam 16.00–19.30 saatleri arasında BİLSEM’de bulunan atölyelerde uygulamalı eğitim görür. Lise bitinceye kadar çocuğun BİLSEM’deki kaydı devam eder”

ÇALIŞKAN DEĞİL, FARKLI ÖĞRENCİ ARIYORUZ
Okul Müdürü Kamuran Aldemir’le yaptığım sohbet epey verimli geçti. Aldemir’in “çalışkan değil, farklı öğrenci arıyoruz” sözleri BİLSEM’i anlatmaya yetiyor. Aldemir, hangi çocukların BİLSEM’e kaydedilebileceğini açıklarken “Bazen çok yaramaz öğrenci, şikâyetlerle bize getirilen öğrenciler, çok iyi bir projeci çıkabiliyor. derslerinde başarılı değil denilen öğrenci, çok iyi enstrüman çalabiliyor. Burada bulunan öğrencilerimiz, diğer öğrencilerden çok farklı öğrenciler” diyor.
ENSTRÜMAN ÇALAN KIZLAR MUHTEŞEMDİ
Dev bir bahçe alanından, okul binasına giriş yaptık. pandemi kurallarının yazılı olduğu afişler, duvar yazıları, panolar, sağda, solda, önde, arkada sıralanmış. Öğrencilerin maskeli halleri, bizden ilk puanı aldı. Müzik Atölyesinden gelen güçlü piyano sesine doğru yöneldik.  Müzik Öğretmeni Mahmut Biçer açtı kapıyı. 11 yaşlarındaki Elif Ece Döver, Asel Kirge ve Nazlı İşler, piyano ve kemanlarla küçük bir müzik şöleni sundular, muhteşemdi. Müzik atölyesi, enstrüman bakımından epey bir zengin görünüyordu.
OKUL, SIFIR ATIK NOKTASI GİBİ…
Okul, adeta bir sıfır atık noktası. Bu okulda çöp çıkıyor mu gerçekten merak ettim çünkü boş CD’ler boyanmış, süslenmiş, duvara aksesuar olarak asılmış. Kibrit kutuları, küçücük resim tablolarına dönüşmüş. Yumurta kolileri, rengârenk boyanmış, ses yalıtımı amacıyla müzik atölyesinin duvarını kaplamış. Ağaç kütüklerine, yağlı boyalarla resimler çizilmiş, duvar panoları olmuş. Bu çalışmaların tümü, Resim Atölyesinde eğitim gören öğrencilerin eliyle hazırlanmış.

BİYOLOJİ ATÖLYESİ ÇOK HEYECANLI
Bir üst katta Biyoloji Atölyesine giriyoruz. Ben burada adeta mest oldum. Öğretmen Şükran Soysal’la tanışmaktan pek bir memnun kaldım. Çok başarılı bir eğitimci. Öğrencisi Ömer Ares Ayber’le deney yapıyordu biz içeri girdiğimizde. Okulda Biyoloji Dersinde öğrencinin gördüğü dersler, burada uygulamalı olarak gösteriliyor. Ekipman, donanım tam teçhizat. Yengeç, yılan ve balıklar, cam kavanozlarda deneye hazır halde burada. Mikroskop ve mercekler, ilgi çekiciydi. Hayvan fosilleri deney için sergilenmiş.

BİLİM İNSANI GİBİ ÇALIŞIYORLAR
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Funda Bülbağ, başka bir atölyedeydi. Bin’i aşkın minik parçacıkların kodlanmasıyla oluşturulan malzemeler, duvarları süslemiş. 
KİMYA LABORATUARI TAM BİR GURUR KAYNAĞI
Kimya Laboratuarına girdik, Öğretmen Erhan Onat, öğrencileriyle birlikte sabun ve kolonya yapıyordu. Van Gölü Suyundan yapılan sabunun, patentini alacaklarmış, bence gurur verici. Doğadaki tüm bitki özlerinden sabun yapmak var akıllarında. “Uluslar arası düzeyde inpact faktörü yüksek olan dergilerde yayın yapabilecek düzeyde laboratuar çalışmaları yapabiliyoruz” diyor Eğitimci Onat. Bu atölye de buna çok müsait. Çünkü bu atölyede yok yok. Aktif karbon üretimi için1250 dereceye kadar ısıtabilen gaz fırını, nanometrik partikülleri süzebilen basınçlı süzme seti, 10 binde 1 hassasiyetinde terazi, saf su cihazı, zehirli işlemler için çeker ocak, azot atmosfer, ısıtıcılı manyetik karıştırıcılar, ilgimi epey çekti. Okulda fizik ve kimyan derslerini sevmeyen biri olmama rağmen, burada deneyler yaptığı hayal ettim. Unutmadan söylemeliyim, TÜBİTAK lise düzeyindeki araştırma bilgi yarışmasında hidrojen yapı teknolojilerine yönelik çalışmayla bölgede 8 ilde 1. olmuş Kimya Atölyesi.
FİZİK ATÖLYESİ, FİZİK DERSİNİ SEVDİRİYOR, NET
Tartıların, ölçü malzemelerinin bulunduğu Fizik Atölyesi, Fizik Dersini sevdirmek için bence en etkili araç. İlgi ve merak uyandıran malzeme ve ekipmanları ile bu atölye, ileride çok iş başaracak, belli.
ÇOCUKLAR, PİLLE ISITICI YAPIYORDU
Mekatronik Atölyesinde Eğitimci Burhan Altın ve öğrencilerini bir masa etrafında çevrelenmiş, deney yaparken buluyoruz.  Pille, mini ısıtıcı yaparken öğrencilerin ilginç soruları karşısında biraz da şaşkına dönüyoruz. Bu atölyenin 7 projesi, Türkiye çapında yarışmalara girmiş. Projelere yoğunlaşmış bu atölye, şimdiden başarılara göz kırpıyor.
BATMAN BİLSEM, ARGEM’E 7 ÖĞRENCİ GÖNDERMİŞ 
Batman BİLSEM, bugüne kadar 7 öğrenci göndermiş ARGEM’e. Türkiye’nin en zeki öğrencilerinin eğitim gördüğü yerdir ARGEM. Nasıl gurur verici değil mi?

DİĞER OKUL ÖĞRENCİLERİNİ DE AĞIRLIYOR BİLSEM
BİLSEM, kapalı bir kutu değil. Sadece kendi bünyesindeki öğrencilerle değil, diğer okul öğrencileriyle de etkinlikler yapıyor yani. Pandemi nedeniyle şimdilik askıya alınmış olsa da, diğer okullardan gruplar halinde öğrenciler BİLSEM’e getirilerek, atölye çalışmalarına dahil ediliyor, her hafta 80 öğrenciyle, 10 atölyede çalışmalar yapılıyormuş. Öğrenciler bu sayede okuldaki derslere daha fazla ilgi ve merak duyuyor, okula devamlılıkları artıyormuş. Bu proje mutlaka etmeli ve Batman’da herkes BİLSEM’le mutlaka tanışmalı.

 

Haftanın Öne Çıkanları

MÜJDECİ’LERİN MUTLU GÜNÜ

2021-03-28 15:41 - YAŞAM

KATARAKT NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

2021-03-30 14:00 - SAĞLIK

BATMAN'IN BU OKULUNDA ÖĞRENCİLER ÇOK FARKLI

2021-03-31 17:52 - ROPÖRTAJ

YENİ BAŞHEKİM BELLİ OLDU

2021-03-26 16:29 - SAĞLIK

A’DAN Z’YE SANAT, DESTAN’DA

2021-03-25 15:14 - YAŞAM

KARDELEN SAKİNLERİ MOBESE İSTİYOR

2021-03-30 18:19 - ROPÖRTAJ

YÜKSEL AİLESİ, NÖBETE KATILDI

2021-03-25 15:25 - GÜNDEM

BATMAN’IN SEMBOLÜ KRİSTAL PARK YANDI

2021-03-25 21:35 - GÜNDEM

TOSTÇU ÜMİT'TEN PETROLSPOR'A JEST

2021-03-28 16:56 - YAŞAM

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YENİ KARARLARI AÇIKLADI

2021-03-29 23:10 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Sofi Berbat ile Batman Nostaljisi             

11:08 - ROPÖRTAJ

Pakistan’dan Batman’a yerleşen bir kadın doktorun hikâyesi

01:30 - ROPÖRTAJ

Milyonlarca kişi bize güveniyor

16:44 - ROPÖRTAJ

EGAZ, enerji alanında öncü marka olma yolunda

15:24 - ROPÖRTAJ

“Ülkemi yurt dışında temsil etmek isterim”

12:49 - ROPÖRTAJ

Günün Manşetleri

Batman-Mardin seferleri başladı

20:00 - GÜNDEM

Siirt Rektörüne ziyaret

19:00 - GÜNDEM

Şen ola Petrol şen ola!

16:02 - SPOR

Karabulut, mezarı başında anıldı

15:45 - GÜNDEM

Kuyubaşı ve Cigerlo’da ulaşım sorunu…

15:38 - GÜNDEM