Efendim, havalar soğumaya başladı. Kış, kapımızı hafiften hafiften tıklatırken, ağaçlar ise sarı ve kırmızıya çalan yapraklarıyla bize tam anlamıyla görsel şölen sunuyor. (içimdeki ses diyor ki al şiir kitaplarını, dilinde hafiften slow bir parça mırıldanarak Batman sokaklarında yürü… Tabi ki içimdeki sese riayet etmemem gerektiğini biliyorum. Zira Batman’ı tam olarak tanımıyor o ses. Çukurlarla dolu yolları, yeşili az doğayı, tahrip edilmiş sokak ve manzaralarıyla sonbahar aşkımın fazla uzun sürmeyeceğinden haberi yok garibimin)
Neyse ki hayalci yanımın kendini dışa vurmasına müsaade etmiyor, Batman’da çalışan nadir kurum amirlerinden biri ziyaret etmek üzere Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıfına doğru yol alıyorum.
Efendim, özelliği ve güzelliği olan insanları ağırladığımız söyleşi sayfamızda Vakıf Müdürü Beşir Arslan var bu hafta.
Demin de belirttiğim üzere Batman’da hevesle çalışan ve işini severek yapan nadir kurum müdürlerinden biridir kendileri.
Öyle ki, kurumun çalışmalarını söyleşimizde de ayrıntılarıyla yansıtacağım sizlere.
Ama önce Vakıf Müdürü Arslan’la Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nı bir güzel masaya yatırıyor, vakfın kaç aileye hangi tür yardımlarla bulunduğunu biiiir biiir açıklıyoruz.
Vakıftan yardım alacak aileler nasıl seçiliyor,
Batman’da kaç aile çocuk parası alıyor,
Kaç kadına dulluk maaşı veriliyor?
Aşevi projesiyle kaç aileye sıcak yemek dağıtılıyor?
Kaç aileye kömür yardımı yapılıyor…
Vakıf Müdürü Arslan, bu sorularımıza teeek teeek cevap veriyor ve ekliyor “yoksulluğun olmadığı bir Batman için çalışıyoruz” diyor…
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ekibine ve Müdür Beşir Arslan’a çalışmalarında başarı diliyor, siz okurlarımıza mutlu ve umutlu haftalar diliyorum…
BEŞİR ARSLAN KİMDİR?
1975 yılında Batman 19 Mayıs Mahallesi’nde doğdum. İlkokulu 19 Mayıs İlkokulu’nda, Ortaokulu ve Liseyi de Batman İmam Hatip Lisesi'nde okudum. 1999 yılında İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldum. Askerliğimi kısa dönem olarak yaptım. 1 Ağustos 2002'den beri vakıfta çalışıyorum. Yerel Yönetimler alanında Yüksek Lisans yaptım. Evliyim. 1 kız ve 3 erkek olmak üzere 4 çocuğum var.
TÜRKAN: SOSYAL AYRDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFININ ÇALIŞMALARI HAKKINDA KISACA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
ARSLAN: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız, 3294 sayılı kanunun amacına uygun çalışmalar yapmak ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdi ve ayni yardımda bulunmak üzere 1986 yılında kuruldu. Vakfımız, devlet ile yoksul vatandaşlar arasında sosyal yardımların doğrudan ve en kısa sürede vatandaşa ulaştırılması açısından bir köprü görevi görüyor. Bugün Vakfımızın modern hizmet binasında, modern kamu hizmeti anlayışıyla 5 dakika gibi bir sürede vatandaşlarımızın başvuruları alınıyor, dosyaları hakkında bilgi verilmiyor. Sosyal yardım başvurularında vakıf çalışanlarının yaptığı merkezi veri tabanı sorgulamaları ve sosyal incelemeler göz önünde bulundurularak nihai karar Vakıf Mütevelli Heyetleri tarafından veriliyor.
TÜRKAN: VAKFINIZDA KAÇ PERSONEL ÇALIŞIYOR? BAYAN VE ERKEK ÇALIŞAN SAYINIZ NEDİR?
ARSLAN: 33 erkek 30 kadın olmak üzere 63 vakıf personeli çalışıyor. Ayrıca 15 başka kurum personeli de Vakfımızda görev yapıyor. Toplamda 78 kişi ile Batman halkının hizmetindeyiz.
TÜRKAN: BATMAN’DA YOKSULLUK HARİTASINI AÇIKLAR MISINIZ?
ARSLAN: Vatandaş dosyalarını 5 kategoriye ayırıyoruz.
Vatandaşlarımızın dosyalarını “çok zayıf, zayıf, normal, iyi ve çok iyi” kategorilerine ayırıyoruz.
En çok zayıf hanemizin olduğu mahallemiz sırasıyla Petrolkent, Yavuz Selim, Seyitler, Yeşiltepe ve Huzur Mahalleleridir.
En zayıf hanemizin olduğu mahallemiz ise sırasıyla Petrolkent, Yavuz Selim, Seyitler, Çamlıca ve Karşıyaka Mahalleleridir.
TÜRKAN: YARDIM YAPACAĞINIZ AİLELERİ SEÇERKEN HANGİ KRİTERLERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUYORSUNUZ?
ARSLAN: Arazi, araç ve herhangi bir gelirlerinin olmaması, SSK, Bağ Kur, Emekli Sandığı kayıtlarının olmaması kriterlerini arıyoruz. Yapılan hane ziyaretinde de yardıma ihtiyaçlarının bulunduğunun tespit edilmesi gerekiyor. Yapılan ziyaretin ardından Vakıf Mütevelli Heyetimiz tarafından dosyasının kabul edilmesi ve yardım kararının alınması gerekiyor.
TÜRKAN: VAKFINIZA KAYITLI KAÇ AİLE VAR?
ARSLAN: 50 bin 105 aile, şu anda vakfımıza kayıtlıdır.
TÜRKAN: BATMAN’DA KAÇ AİLE ÇOCUK YARDIMI ALIYOR?
ARSLAN: 28 bin 406 aile - 65 bin 814 çocuk için yardım parası alıyor.
Bu ailelere Şartlı Gebelik Yardımı, Doğum Yardımı, Şartlı Sağlık Yardımı, Şartlı Eğitim Yardımı verilmektedir.
TÜRKAN: BATMAN’DA KAÇ KADIN DULLUK MAAŞI ALIYOR?
ARSLAN: 1.781 muhtaç dul bayana 2 ayda bir 500 Tl maaş ödüyoruz.
TÜRKAN: BATMAN’DA KAÇ AİLEMİZ ASKERLİK MAAŞI ALIYOR?
ARSLAN: Batman’da şu anda toplam 1.658 muhtaç asker ailemiz 2 ayda bir 500 Tl maaş alıyor.
TÜRKAN: BU YIL KAÇ AİLEYE KÖMÜR DAĞITILACAK? KAÇ TON KÖMÜR DAĞITMAYI HEDEFLİYORSUNUZ?
ARSLAN: Bu dönem 24 bin aileye toplam 18 bin kömür dağıtılacak. Bugün itibari ile 13 bin aileye kömürlerini ulaştırmış durumdayız. Kömür dağıtımlarımız devam ediyor.
TÜRKAN: SICAK AŞEVİ PROJENİZ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
ARSLAN: Batman Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı olarak her gün 265 aile - 1.200 kişiye, 2 çeşit yemek ve kişi başı 1 adet ekmek olmak üzere sıcak yemek dağıtımı yapıyoruz. Yaşlı, engelli, dul, yetim ve mutfağı yemek yapmaya müsait olmayan muhtaç ailelerimize bu hizmeti vermekteyiz.
TÜRKAN: ÖNÜMÜZDEKİ YIL İÇİN VAKFINIZA AYRILAN ÖDENEK MİKTARI TAHMİNEN NE KADARDIR?
ARSLAN: Tahminen 80 milyon Tl olarak belirlenecektir. İmkanlar dahilinde Batman’daki yoksul ailelere yardımlarımızı sürdüreceğiz.
TÜRKAN: SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
ARSLAN: Vakıf personellerimizle ve her geçen gün uygulamaya konulan yeni proje ve çalışmalarla Batman halkımızın hizmetindeyiz. Yoksulluğun olmadığı bir Batman, bir Türkiye ve bir dünya düşlüyorum.