Kış soğukları bitti.
Okul ziyaretlerine atıldım hemen.
Davet geldi,
Aldım muhabirimi,
Koştum Güneykent Mahallesine.
Köşk Düğün Salonu’nun hemen yanı,
Genişçe bir bahçe…
Çelik prefabrik bir okul.
Taş, duvar yok yani.
Okul Müdürü Mustafa Çakan ve
Okul Müdür Yardımcısı Halil Cüci karşılıyor bizi.
Okul henüz çok yeni.
Hazırlıklar devam ediyor.
Okul idaresi ve öğretmenler ise çok heyecanlı.
Ee kolay değil,
Çünkü Batman’ın ilk özel eğitim meslek okulu burası.
Omuzlarında önemli bir yük var.
Hafif düzeyde engelli çocuklara meslek edindirip,
İş hayatına hazırlayacaklar.
…
2 KATLI BİNADA 25 DERSLİK VAR
Okulumuz, demin de belirttiğim gibi, çelik prefabrik bir okul. NUCEF tarafından AFAD’a yatırılmış. Bu yüzden duvarlarında AFAD amblemleri duruyor. 3 yıl boyunca Suriyeli çocuklara eğitim verilmiş burada. Bu çocuklar, normal okullara dağıtılmış şimdi.
E okul boş kalınca, Batman’ın ilk Özel Eğitim Meslek Okulu buraya açılmış. 2 katlı binada 25 derslik var. Yemekhane var. Kocaman bir bahçesi var.
OKUL MÜDÜRÜ 15 YILLIK TECRÜBELİ BİR EĞİTİMCİ
Okul Müdürü Mustafa Çakan, tecrübeli bir eğitimci belli. Branşı Rehber Öğretmenlik. Meslekte 15 yılı. Beşiri’de rehber öğretmenlik yapmış. Batman Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM)’nde Özel Eğitim Uygulama Merkezinde görev yapmış. Son olarak Tomurcuk Anaokulu… Şimdiki görev yeri burası. Çocuklarla iletişimini gözlemliyorum, henüz ilk ayları olmasına rağmen aralarında güzel bir bağ kurulmuş. Çocuklarla temas kuruyor, onlarla iletişim kurmada gayet başarılı.
LİSE MÜFREDATINDA EĞİTİM…
Okulu heyecanla anlatan Okul Müdürü Mustafa Çakan “İlk ve orta öğretimi bitiren hafif düzeydeki zihinsel engelli çocuklarımız, lise düzeyine ayak uydurmakta zorlanıyor. Bu yüzden Bakanlığın illerde açtığı Özel Eğitim Meslek Okullarından biri de Batman’da açıldı. Amaç şu, lise müfredatını takip edemeyen, ilköğretimi bitirmiş hafif düzeyde zihinsel engeli olan çocuklarımıza lise eğitimi vermek ve meslek edindirmek. 9 ve 10. sınıfta daha çok teorik eğitim, 11 ve 12. sınıfta ise uygulamalı eğitim görecekler. 4 branş üzerine meslek edinecekler. Yiyecek-İçecek Hizmetleri Bölümü, Konaklama-Kat Hizmetleri Bölümü, Tarım Bölümü ve Büro Yönetimi Bölümü. Çocuklar bu okuldan mezun olduklarında lise mezunu oluyor. Meslek edinmiş oluyor. Çocuklar İl İstihdam Kurulunca, İŞKUR tarafından edindikleri mesleklere göre işe yerleştirilebiliyor. Özel işyerleri, şirketler, firmalar, oteller ve restoranlarda çalışabiliyor. E-KPSS’ye girip puanlarına göre devlet memuru olarak atanabiliyor. Şu anda 4 öğretmenimiz, 1 müdür ve 1 müdür yardımcımız var. Eğitime başladık. Yeniyiz. İleride kentin güzide okullarından biri olacak” diyor.
14 ÇOCUĞUN KAYDI ALINMIŞ BİLE
Batman Özel Eğitim Meslek Okulu, Batman’da bu alanda açılan ilk okul. Bu yüzden çok önemli bir misyon taşıyor. Okulumuz bu dönem ilk defa öğrenci almış. Okula şimdiden 14 çocuğun kaydı alınmış bile. Bu çocuklar şu anda 9 ve 10. sınıf öğrencileri. Öğrencilerden 12’si hafif düzeyde zihinsel engeli olan çocuklar. 2’si otistik çocuklar. Öğrenciler, Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) tarafından bu okula yönlendiriliyor.
ATÖLYELER HAZİRAN SONRASI HAZIR OLACAK
Hafif düzeyde zihinsel engeli olun 10 öğrenciye 1 öğretmen gözetiminde ve 1 de alan öğretmenle ders verilecek. Otistik öğrencilerimiz ise 4 öğrenciye 2 öğretmen şeklinde eğitim görecek. 9 ve 10. sınıfta teorik olarak Türkçe, Matematik, Sosyal Hayat, İş Eğitimi ve Ahlakı Dersini görecekler. 11. ve 12. sınıfa geçtiklerinde ise Giyim, Tarım, Büro Yönetimi, Yiyecek-İçecek Bölümlerinde uygulamalı eğitim alacaklar.
ATÖLYELER, UYGULAMALA ALANI OLARAK DÜZENLENECEK
Haziran Ayında ödenek çıkınca uygulamalı eğitim için okulda atölyeler kurulacak. Şimdiden atölyeye dönüşecek sınıflar belirlenmiş. Mesela Otelcilik Atölyesi, bir otel odası gibi tasarlanacak. Çocuklar burada otel hizmeti vermeyi, otel odası hazırlamayı öğrenecek. Yiyecek-İçecek Atölyesinde bir mutfak oluşturulacak, çocuklar, ocak, robot, mikser, fırın, davlumbaz kullanarak yemek, tatlı, pasta pişirmeyi öğrenecek. Büro Hizmetleri Atölyesinde, bir bilgisayar laboratuarı kurulacak, çocuklar bilgisayar kullanmayı ve bilgisayar programlarını öğrenecek. Bahçe Alanı da Tarım Atölyesi olacak, 2 dönüm alanda çocuklar bitki yetiştirmeyi öğrenecek. Buradan mezun olacak çocuklar, özel şirket ve firmalarda, restoranlarda, otellerde, resmi kurumlarda rahatlıkla çalışabilecek düzeyde olacak.
YEMEK VE SERVİS HİZMETİ ÜCRETSİZ
Çocuklar sabah saat 09.00’da evlerinden servislerle alınıp okula getiriliyor. Okulda öğlen yemeğini yiyor. Saat 14.20’de tekrar servislerle evlerine bırakılıyorlar. Servis ve yemek hizmeti ise devlet tarafından karşılanıyor.
AİLELER ÇOK HEYECANLI
Aileler çok heyecanlı. Çocuklarının meslek edinip sosyalleşmesi ve iş hayatına atılma şanslarının artacak olması nedeniyle aileler bu okula çok heyecanlı ve ümitvar yaklaşıyorlar.
Okul Müdürü Mustafa Çakan da ümitli. Tecrübesini konuşturuyor ve diyor ki “Bayındırlık’ta 2008 yılında 3 öğrenciyle başladığımız Özel Eğitim Uygulama Okuluna bu dönem 170 öğrenci kaydedildi. Artık kayıt alamayacak kapasiteye ulaştı. Orası orta ve ağır düzeyde zihinsel engeli olan ilköğretim (1–8 sınıf) çocuklarına eğitim veren bir okul. Bu okul da gün geçtikçe Batman’ın en gözde, en rağbet gören okulu olacaktır, buna inanıyoruz. Mucize Doktor dizisinde, otizm hastası olup harikalar yaratan o doktoru düşünün. İmkân verildiğinde bu çocuklar çok şey başarabiliyorlar. Algıları çok gelişmiş. Düşünme yetileri çok farklı. Bu yüzden mucizeler yaratabiliyorlar”