BU KÖYDE İŞSİZ YOK…

BATIDAN GÖÇ ALAN KÖY…

ROPÖRTAJ - 6 yıl önce

Yazarımız Selim Toprak ile birlikte Batman’a 20 kilometre uzaklıkta, Siirt’in Kurtalan İlçesi’ne bağlı Yunuslar Köyü’nü ziyaret ettik. Batman’dan Dünyaya açılan Fernas Şirketler Grubu’nun merhum Yönetim Kurulu Başkanı H. Necat Nasıroğlu’nun girişimleri ile Yunuslar Köyü’nde oluşturulan 2 bin 500 dönüm ekili dikili arazide ilk mahsuller alınmaya başlandı. Avrupa Ülkelerine meyve satan Yunuslar Köyü, Türkiye’den Avrupa’ya ilk böğürtlen ihracatını da yapmayı başardı.

MİMARLIKTAN ÇİFTÇİLİĞE…

Fernas Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Ceylan’la meyve bahçelerini ve mandırayı geziyoruz. Ceylan’ı tanıyoruz bu arada. İlkokulu Batman’da okumuş. Babası Merhum A. Rezzak Ceylan, Siirt’ten milletvekili seçilince Ankara’ya yerleşmişler. Üniversitede Mimarlık Bölümünü okumuş. Mezun olduktan sonra memleketine dönmüş. Fernas bünyesinde çalışıyor şimdi.

3 SENE ÖNCE DİKİLEN TOHUMLAR, İLK MEYVELERİNİ VERİYOR

Sabit Ceylan “Fernas İnşaat, bölgede baraj ve sulama projelerini hayata geçiren firmadır. Şimdi de Yunuslar’da, Fernas Gıda çatısı altında meyve ve meyve sanayisi meyveden elde edilen endüstriyel ürünlerle ilgili bir bahçe tesis ettik, soğuk hava deposu kurduk, kalibrasyon tesisi kurduk, meyve suyu konsantre tesisi, meyve suyu dolum tesisi kurduk. 3 senedir hayata geçirmeye çalıştığımız kademeli bir meyvecilik çalışması yapıyoruz. Şuanda toplam 2 Bin 500 dönüm ekili meyveye ulaştık. Meyveleri hem taze olarak hem de meyve suyu olarak iç ve dış piyasaya sunuyoruz. Kani, Organita ve Doremi Meyve Sularını üretiyoruz” ifadeleri ile anlatıyor Fernas’ı.

“MEYVE FAKİRİ BATMAN’DA, MEYVE BAHÇELERİ KURDUK”

2 Bin 500 dönümlük alanda elma, armut, böğürtlen, kayısı, erik üretiliyor şimdi. Badem, cennet hurması ve kirazın deneme ekimleri yapılıyor. Endüstriyel anlamda böğürtlen ve elma, armut, kayısı, erik ise ekili durumda. Bunlar henüz olgulaşmadı, yani bebek. İlk etapta 700 ton mahsul alınmış. Denemesi yapılan yaban mevsimi, ahududu ve frambuazda en başarılı ürün ise böğürtlen olmuş. Böğürtlenle devam etmiş Fernas. 80 dönümlük böğürtlen bahçesi, Türkiye’nin tek parça en büyük böğürtlen bahçelerinden biriymiş şu anda.

AYNI ANDA 5 BİN TON MEYVE, DEPOLANABİLİYOR

Fernas Gıda, meyveleri depolamak için kendi depolarını da kurmuş. 2 Bin 500 metrekare depolama alanında, 5 Bin ton meyve depolanabiliyor. Taze meyveler, paketlenip, meyve olarak ihracata sunuluyor.

MEYVELER YURTİÇİ VE YURTDIŞINA GÖNDERİLİYOR

Soğutulan böğürtlenler, Yurtiçinde 3, yurtdışında 4 noktaya ihracat ediliyor. Böğürtlenler Hong Kong, Dubai, Arabistan ve Katar’a gönderiyor. Elma ise Ürdün, Libya, Arabistan, Irak, Suriye, Rusya, Pakistan ve Gürcistan’a…

“BÖĞÜRTLENİN MEYVE SUYU KONSANTRESİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

Meyve suları ve meyve suyu konsantrelerini Katar, Libya, Moritus, Irak ve Suriye’ye gönderdiklerini ifade eden Ceylan “Meyve suyu konsantresinde böğürtlen üzerine çalışıyoruz. Renk pigmenti olarak, ilaç, kozmetik ve gıda sanayisinde renk ve antioksidan kaynağı olarak kullanılabilecek. Böğürtlenin kurutulmuşu üzerinde de çalışıyoruz. Kurutmayı, dünya teknolojisinin ulaştığı ‘dondurarak kurutma’ sistemi üzerinden dondurabiliriz” diyor.

“SERALARDA MEYVE ÜRETMEYE BAŞLAYACAĞIZ”

Fernas Gıda, seracılık alanını da boş bırakmamış. Ekili dikili alanların yanı başında, 2009 yılında kurulan seralarda sebze üretilmiş bu güne kadar. Şimdi de meyvecilik üzerine çalışıyormuş Fernas Gıda. İhracata bir ürün kazandırmayı istiyor bu alanda da.

ZİRAAT, ALLAH’LA YAPILAN TİCARETTİR

“Biz, sadece Allah’tan destek bekliyoruz. Ziraat, Allah’la yapılan ticarettir. İnşallah bereketini verirse biz toprağı diktik. Yatırım teşvik belgesine istinaden teşvikler var. Ama şimdiye kadar yapılan her şey, FERNAS Şirketler Grubun öz kaynaklarıyla yapıldı. FERNAS Şirketler Grubunun, bu memlekete bir şeyler kazandırma isteği ve fedakârlığı ile yapılan şeyler. Allah Rahmet Eylesin Necat Nasıroğlu, bu bahçeyi ilk yaptığımız zaman, insanlar çalışabilecekleri bir kapı açabilirsek, insanlar dedikodudan ve fesattan kurtulup, elleri ekmek tuttuğu zaman ıslah olur, derdi. Fernas, sulama tesislerini yaptı. Şimdi bu memleketin sanayi ve ürününe kapı açabilir miyiz arayışı içindeyiz. Yoksa bu memleket, meyve suyu fabrikası yapılacak yer değil. Çünkü burada meyve yok. Ama memleketimizi seviyoruz. Bu memlekette bir temel atalım, meyveyi dikelim, dedik. Şimdi şu bahçeyi merkez alın, 150 kilometrelik bir çapın içerisinde 3 milyon dekar alan sulu tarıma açılacak.  Bunun yüzde 10’nu meyveye dönerse 300 Bin dönüm eder. 300 dönüm 5 ton meyve verdiği zaman 1,5 Ton eder. Fernas, bu memlekete faydalı olacak işlere imza atmaya çalışıyor. İhtiyacı olduğundan değil, memleketin ihtiyacı olduğu için bu işe el atmışlar. Burası bir emanet, rahmetli babalarımızdan kalmış bu yüzden sahip çıkmaya çalışıyoruz” diyor.

“İSTANBUL’DAN GÖÇ ALIYORUZ”

Fernas Gıda’nın meyve bahçeleri, Yunuslar Köyü ve çevre köyler için de iş kapısı olmuş. Sabit Ceylan “Köyümüzde işsiz yok. İstanbul’dan geri göç alıyoruz. Çevre köylüler geliyor. Verim zamanı bahçelerde yıl boyu ortalama 300 kişi çalışıyor olacak. 100 kişi geri hizmetinde, 100 kişi sanayi hizmetinde çalışırsa, 600 insana ekmek kapısı olacak” sözleri ile anlatıyor haklı gururu.

YOĞURT, KAYMAK, TEREYAĞI VE AYRAN ÜRETİYOR FERNAS…

Fernas Gıda, hayvancılığa da el atmış. Kendi sütünü işlemeye başlamış. Sütü sattığı firmalarla yolu ayrılınca kendi mandırasını kurmuş. Tereyağı, kaymak, yoğurt, ayran üretmeye başlamış. Ürettiklerini, Yunuslar Köyü’nde soğuk hava deposunda satışa hazır halde bulabiliyorsunuz. Kent merkezinde satış mağazası açma yönünde düşünceleri de var…

MEMLEKETİN İKİ TEMEL SORUNU VAR:

Bölge tarım ve hayvancılığında yaşanan sorunlara dikkat çeken Ceylan “Bölgemizde tarım ve hayvancılığın 2 temel sorunu var. Birincisi, bizim memleketimiz sermaye anlamında fakir. İkincisi istikrar ve güven anlamda sıkıntılı. Herkes, tarım ve hayvancılığa heves ediyor. Ama ortalık bir karışıyor, herkesin kolu kanadı kırılıyor. İnsanlar, 5 yıllık hayallerden vazgeçip, seneye ne olacak demeye başlıyor. Memleketin parası yok. Yatırım yapıp, 5 yıl beklemek, herkesin yapabileceği bir şey değil. Biz buradaki insanlara bu kapıyı da açıyoruz. Üretin ve bize getirin diyoruz. Yeter ki ekim, dikim, biçin, üretin. Elinizde kalmaz mahsulleriniz. Ne kadar mahsul alırsanız alın, getirin biz onu değerlendirelim diyoruz” sözleri ile önemli bir mesaj veriyor.

 

Fernas Gıda Fabrikası Söyleşisi Yarın…
Fernas Gıda’nın meyve bahçelerinde üretilip, Fernas Gıda Fabrikasında taze meyve, meyse suyu ya da meyve suyu konsantresine dönüştürülüp, Kani, Doremi ve Organita markaları ile ihraç edilen ürünler hakkında hazırladığımız söyleşiyi yarın ki sayımızda okuyabilirsiniz.
Haftanın Öne Çıkanları

BURHAN ZORLUOĞLU, GEREKLİ ADIMI ATTI;

2018-12-20 17:44 - GÜNDEM

BU KÖYDE İŞSİZ YOK…

2018-12-25 18:12 - ROPÖRTAJ

RAMANLI AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ

2018-12-23 16:25 - GÜNDEM

GAP MAHALLESİ’NDE SİLAHLI KAVGA :1 YARALI

2018-12-19 14:56 - GÜNDEM

DOĞALGAZ DOLANDIRICILIĞI…

2018-12-21 17:58 - GÜNDEM

YENİ OOBÜSLERLE YENİ SEFERLER…

2018-12-24 15:00 - GÜNDEM

MUHTAR ADAYINDAN ÇARPICI TEKLİF;

2018-12-25 16:25 - GÜNDEM

PROJECİ MUHTAR ADAYI…

2018-12-19 18:19 - GÜNDEM

GENEL CERRAH BAT, HATEM’DEYDİ

2018-12-19 16:05 - EĞİTİM

106 KİLOLUK BALIKLA HATIRA FOTOĞRAFI

2018-12-24 17:20 - GÜNDEM

İlgili Haberler

“Ülkemi yurt dışında temsil etmek isterim”

12:49 - ROPÖRTAJ

Batman’ın Beşiri İlçesi’nden Dünya’ya açılan kapı; turkisemart….

16:54 - ROPÖRTAJ

Batman’ın geçmişini arayan eğitimci: Ekrem Günaydın

00:01 - ROPÖRTAJ

Tekrar dünyaya gelsem yine öğretmen olmayı seçerdim

10:55 - ROPÖRTAJ

Bizim hayalimiz Batman…

21:00 - ROPÖRTAJ

Günün Manşetleri

Batman'da çaya zam...

18:56 - GÜNDEM

Kadınlar 23 Kasım’da meşalelerle yürüyecek

16:14 - GÜNDEM

Hastane bahçesinde kavga

16:07 - ASAYİŞ

Kadın Müdürlüğüne erkek müdür atandı

15:59 - SİYASET

Turistler Hasankeyf’e hayran kaldı

15:50 - HASANKEYF