Batman’da yakınını kaybeden aileler, başsağlığı dileklerini kabul ederken, 3 gün süren taziyelerde ziyaretçilere yemek ikramında bulunuyor, en az 15–20 Bin TL’lik masrafla karşı karşıya kalıyor. Çoğu zaman borç alınarak karşılanan taziye yemek ve masrafları, taziye sahiplerine maddi külfet oluşturuyor.
Öğretim Görevlisi Burhan Zorluoğlu, taziye ve başsağlığı geleneğinin öneminden bahsederken, taziye yemeği alışkanlığının ise geleneklerimizle bağdaşmadığına dikkat çekti.
GELENEKLERİMİZDE YER ALAN TAZİYE KÜLTÜRÜ BU ŞEKİLDE DEĞİLDİ
Zorluoğlu “Geleneklerimizde yer alan ve bugün de yaşatılan taziye geleneği, taziye sahiplerinin acısını paylaşıp dindirmede önemlidir. Ancak taziye sahiplerinin, 3 günlük taziye süresince, başsağlığına gelen misafirlere 3 öğün ikram ettiği yemek, fiyat olarak ciddi bir rakama ulaşıp, maddi külfet oluşturuyor. Kimisi kredi çekerek ya da eşe dosta borçlanarak bu harcamayı yapıyor. Yakınını kaybetmenin acısını yaşayan aileler, bir de yemek masrafını karşılama derdine düşüyor. Oysa dinimizde akraba ve komşuların, ölü evine yemek yapıp götürmesi sevaptır. Rivayete göre, ‘Cefar b. Ebu Talib (ra) öldürülünce, Hz. Peygamber (as) şöyle buyurdu ‘Caferin ailesine yemek yapıp götürün. Çünkü başlarına kendilerini meşgul edecek bir musibet gelmiştir’(Ebu Davud, Cenaiz, 25–26) Yakınını kaybetmenin acısıyla üzüntü içindeki ölü evinin, gelen gidenlere yemek hazırlaması mekruhtur, bidattır, aslı esası yoktur. Hele ölünün varisleri arasında ergenlik çağına girmemiş çocuklar varsa, böyle bir evde yemek hazırlayıp misafirlere ve ziyaretçilere takdim etmek haramdır” dedi.
KURUMLARA SESLENDİ:
Zorluoğlu, açıklamasının devamında “Geleneklerimizde bu alışkanlık, bugün olduğundan çok farklı ve daha İslami’dir. Taziyeye gelenler, beraberinde yemek dolu tencere ve tepsilerle gelir, kimi köylerde aileler birleşerek bir koyun alır, kimisi bir teneke yağ getirir kimisi de taziye sahibine bütçesi oranında para vererek, hem acısını hem de taziye süresince ailenin yapacağı masrafları paylaşmış olurdu. Batman’da Valilik, Belediye, Üniversite, Müftülük, Milli Eğitim, tüm kurumları, STK ve vatandaşları, taziye yemeklerinin kaldırılması yönünde ortaklaşmaya davet ediyorum. Başlatacağımız kampanya ile birlikte bundan sonra taziyelerde ikram edilen yemekleri yemeyelim, can ve cep yakan bu alışkanlığı ortadan kaldıralım. Eğer her şeye rağmen taziye sahibi yemek ikram ediyorsa, taziye sahibinin yalnızca acısını paylaşmakla kalmayalım, gücümüz oranında maddi bir katkıda bulunarak hem yapacağı masrafları karşılayalım hem de geleneklerimizi yaşatalım” dedi.