Kürt Rock Müziğinin Piri…
Nerede bir Kürt var, nerede bir Zaza var, nerede bir Arap var, diline pelesenk etti şarkılarını…
Derin derin düşündüren kafa sallatan, , yer yer “isyan” edercesine bağırtan şarkılarıyla o, tüm zamanların sanatçısı…
Xerîbo ile memleket meselelerini,
Axîn ile aşkları seslendirdi…
Her tele dokundu…
Konser vermek üzere hafta sonu Batman’a geldi.
Konser öncesi buluştuk kendisiyle…
Türkçe anlaşamadığımız için söyleşinin tamamını Kürtçe gerçekleştirip, Türkçeye çeviri yaptım.
Batman’ı, Kürt Sorununu, Kürt Müziğini konuştuk uzun uzun…
Keyifli ve özel bir söyleşi oldu.
Anlamlı mesajlar verdi.
Beğeneceğinizi umuyor, keyifli okumalar diliyorum…
Albümleri:
Westîya Bu (2002)
Xerîbo (2002)
Axîn (2004)
Barana Şevê (2007)
Tu (2014)
Stranen Bijarte-1 (Best of)
“SANATÇILAR, DOĞDUKLARI YERE DEĞİL, TÜM MİLLETLERE MÂL OLURLAR”
-Xêro Abbas kimdir?
“Ben bütün Kürtlerin Sanatçısıyım. Sadece belli bir zümrenin değil, Rojava Bölgesindenim ama bütün milletlerin sanatçısıyım. Hiçbir sınır yoktur. Bir sanatçı, her milletin sanatçısıdır. Bir sanatçı, her milletin ve ülkelerin derdini dile getiriyor. Onun için adet olmuş herkes diyor, ben bir yerdenim. Ben de Rojavalıyım, Cizre mıntıkasındanım. 1962 doğumluyum. 1986’da Avrupa’ya gittim. 1988’da sanat hayatım başladı”
“SORUNLARI OLDUĞU KADAR AŞKLARI DA SESLENDİRİYORUM”
-Kendinizi Kürt Sanatçısı olarak tanımlıyorsunuz. Peki, şarkılarınızda özellikle işlemek zorunda hissettiğiniz konular var mı?
“Evet, Kürt Sanatçısıyım. Ortadoğu’nun, Ortadoğu Halklarının sorunlarını seslendiriyorum. Kürtler nasıl göçe zorlanmıştır, bu göç nasıl yaşanmıştır, kavgalar nasıl yaşanmıştır, Kürtler ne durumdadır, bir Kürt Sanatçısı olarak bu sorunları dile getiriyorum. Tabi bunun yanında aşk üzerine de şarkılar söylüyorum. Aşk üzerine şarkı beklentileri olanların isteklerini yerine getiriyorum”
-Xêro Abbas hayranlarına bir albüm müjdesi var mı?
“7 ay önce eski şarkılardan yeni bir albüm çıkardım. Bu albüm Avrupa’da çıktı ama henüz Türkiye’de çıkmamış. Bes Of albümün adı. İçinde 11 şarkı var”
“BİR SANATÇI OLARAK GÜNDEMİ İYİ GÖRMÜYORUM”
-Kürt Sanatçısı olarak Kürt Sorunu hakkında neler düşünüyorsunuz?
“Şuanda Kürtler zor bir dönemde geçiyor. Ortadoğu’da her şey, Amerika ve Avrupa’nın eline geçmiştir. Bir sanatçı olarak haberlere baktığımda gündem iyi değil... Tüm milletlerin gündemi iyi değil. Özel olarak da Kürtler’de… Diğer milletler devlet olduğu halde sorunları var. Özel olarak Kürtler daha çok zülüm ve eziyet görüyor”
“TÜRKİYE’YE GELDİĞİMDE KENDİMİ EVİMDE HİSSEDİYORUM”
-Türkiye’de nasıl karşılanıyorsunuz peki?
“Batman’a, kültürel bir konser vermek için geldim. Burada misafirim ama Türkiye’ye geldiğim zaman memleketime gelmiş gibi oluyorum. Türkiye’deki Kürt ile Suriye’deki Kürtler arasında hiçbir fark görmüyorum. Türkleri gördüğümde rahatlıyorum. Kardeş gibi görüyorum. Siyasi meseleleri sorun yapmıyoruz. Vereceğim konser yasaklandı. Küçük bir yerde konser vermek zorunda kaldım. Bu keşke olmasaydı. Buraya milletin gönlünü almaya gelmiştik. Güzel türküler, keyifli türküler söyleme umudu ile geldim”
“TÜM YASAKLAMALARA RAĞMEN KÜRT MÜZİĞİ İYİ YERDE”
-Kürt müziğinin, içinde bulunduğu durumu nasıl görüyorsunuz?
“Kürt müziği her türlü yasaklamaklara rağmen, bana göre, özellikle Balkandaki TV’lere baktığımda iyi yerlerde. Kürlerin kültürleri çok zengindir. Her yerde, her platformda söyleyebiliriz. Sadece bir makamda söylemiyoruz. Pop da söylüyoruz, klasik de söylüyoruz, tabiat üzerine de söylüyoruz”
“BATMAN’I TANIYAMIYORUM”
-Batman’a fırsat buldukça geliyorsunuz. Kentin gelişimi sizce nasıl ilerliyor?
“Bölgeye geliyorum. Mardin’de konser vermediğim yer kalmadı. Batman’da iki festivale katıldım. Batman Newroz’una geldim. Geldiğim zaman ile şimdiki zaman arasında çok farklar var. Bundan önce Nusaybin’e gitmiştim, yollar bozuktu. Köylerde sorunlar vardı. Batman-Nusaybin arası çok güzel yollar yapılmış. Keşke bu yollar Kamışlo’da da olsaydı. Batman, kent anlamında çok ilerlemiş. Eskiden böyle değildi daha çok gelişmiş. Şuanda Batman’ı tanıyamıyorum. Çok güzel iyi şeyler olmuş. Ümitvarım. Batman da Türkiye’deki iller gibi güzel olsun. İnşallah bu milletimizin içindeki ayrı gayrilikler de biter. O zaman her şey daha güzel olur. Tek dileğim bu”
-Kaç dil biliyorsunuz?
“Ben Kürtçe biliyorum, Arapça, Almanca biliyorum. Tek başıma kaldığım zaman Türkçede kendi kendime yetiyorum ama çok iyi olduğum söylenemez. Bunun için tercüman kullanıyorum.
“ARAPÇA ŞARKILAR SÖYLEYECEĞİM”
-Kendinizi tüm milletlere mal olmuş bir sanatçı olarak görüyorsunuz. Farklı bir dilde şarkı albüm çıkarmayı düşünüyor musunuz?
“Bugün kadar Zazaca söyledi, Soranice söyledi. Yeni albümümde Arapça da söyleyeceğim. Bir parçayı Arapça seslendireceğim. Yaklaşık 1 yıl sonra bu albümümü çıkaracağım”
“BUNCA SIKINTIDAN SONRA GÜZEL ŞEYLER OLSUN ARTIK”
-Zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum. Xêro Abbas hayranlarına ve okurlarımıza ne mesaj vermek istersiniz?
“Tüm okuyucularınıza selamlarımı gönderiyorum. Herşey çok bozuldu, sıkıntı oldu. Ama artık düzelmeye doğru gitsin istiyorum. Bu kadar zulümden sonra güzel şeyler olacak artık. Umudum budur. Dileğim o dur ki; Türk Milleti, Kürt Milletleri, Araplar ve diğer milletler, birlik ve beraberlik içinde yaşarlar. Hepimiz kardeşiz. Aynı toprağın çocuklarıyız. Hepimiz birbirimize bakmamız lazım. Birbirimizin sırtını kollamamız lazım. Yine söylüyorum Türkiye çok güzel bir yer. Her fırsatta söylüyorum, Türkiye güzeldir, sahip çıkılsın. Türkiye’deki bu mozaiğin korunması lazım. Türklerin, Kürtlerin, Arapların yaşadığı Türkiye’de, ümidim o ki bu kardeşlik korunsun. Artık ölümler olmasın, zulümler olmasın. Hepimiz kardeşiz umudum bu. Biz Kütler, her milleti seviyoruz. Yahudileri, Müslümanları hangi millet olursa olsun tüm dünyada ki milletleri seviyoruz. Hiçbir ayrım yapmıyoruz. Bu Ezidi’dir, bu Alevidir, bu Şii’dir, bu Yahudi’dir demiyoruz. Avrupa’da böyle yaşıyoruz. Hiçbir milletle Kürtler arasında fark koymuyoruz. Ümidim, güzel şeylerin olacağı yönündedir”
Foto: Yusuf Kavak