Özel Batman Dünya Hastanesinde bulunan DSA anjiyo yöntemi ile yırtılma sınırına kadar gelen damar genişlemeleri olarak bilinen aort anevrizmaları, Kalp Damar Cerrahisi Kliniğinde EVAR (girişimsel damar tamiri) yöntemi ile cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebiliyor. Alınan bilgilere göre şu ana kadar 5 hastaya EVAR, bir hastaya TEVAR, bacak damar tıkanıklığı olan bir hastaya ise cerrahi müdahale yapılmadan damar açma işlemi uygulandı.
“ÖLÜME NEDEN OLAN CİDDİ BİR HASTALIKTIR”
Konuya ilişkin bilgi veren Op. Dr. Rafet Tok “Kalpten çıkan göğüs ve karın bölgesinde devam eden kalbin devamı olan büyük ana damarın (AORT) balonlaşması ya da yırtılma sınırına kadar gelen belirgin damar genişlemesi olarak da adlandırılan aort anevrizmaları, tedavi edilmediği takdirde kanayarak ani ölüme sebep olan çok ciddi bir damar hastalığıdır” dedi.
DÜNYA’DA TEDAVİ SÜRECİ BAŞARIYLA YAPILIYOR
Tedavi sürecine ilişkin de bilgi veren Tok “Açık ameliyat riski çok yüksek olan aort anevrizmaları yüksek riskli cerrahilere gerek kalmadan, sadece lokal anestezi uygulanarak DSA anjiyo ve özel bazı kateterler yardımı ile balonlaşmış damarın içine girilerek (damar içi girişim) damara stent-greft yerleştirilmesi ile tedavi edilebilmektedir. Yapılan bu tedavi yönteminin göğüs bölgesinde gerçekleştirilen türüne TEVAR, karın bölgesinde gerçekleştirilenine ise EVAR denmektedir. Bu yöntemlerle balonlaşan, patlama ve ölüm riski olan damar balonlaşması damar içerisinden tedavi edilir ve yırtılma riski ortadan kaldırılır. İçerisinde kanı taşıyan yapay damarın olduğu anevrizma zamanla sönerek tedavi edilmiş olur. Bu yöntem DSA anjiyo ünitesinde yapılmakta olup hasta iki ya da üç gün içerisinde taburcu edilmektedir. Ayrıca özellikle şeker hastalığına bağlı bacakta görülen açık yaraların oluşması ya da damar ameliyatı yapıldığı halde damar tıkanıklığı geçmemiş ve bacağını kaybetme riski olan hastalar benzer şekilde DSA yöntemi ile tedavi edilebilmektedir” dedi.