?>

Deprem ile teknoloji ve imece birleşti…

Türkiye’deki bina envanterinin teknoloji yardımıyla çıkarılması gerekiyor.

EKONOMİ - 2 yıl önce

 Yapay zeka sistemleri ile afet koordinasyonunun sağlanıp binaların depreme dayanıklı olup olmadığı denetlenerek risk önceliklendirilmesi yapılmasının kriz öncesi önem taşıdığını belirten uzmanlar, teknoloji yardımıyla ülkemizdeki bina envanterinin çıkartılması gerektiğini ifade ediyor. Türk gelenek ve göreneklerinde imece kültürünün olduğuna değinen Arş. Gör. Gamze Nilsu Çolak, Şubat ayında gerçekleşen deprem felaketinde kullanıldığı gibi teknolojik alt yapıyla desteklenen imece kültürü yardımlaşma sayesinde sadece afet zamanlarında değil, ihtiyacı olan her vatandaşa daima destek olmanın ve destek talep etmenin mümkün hale geldiğini vurguluyor.
 Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) Araştırma Görevlisi Gamze Nilsu Çolak, kriz durumlarında ihtiyaç sahiplerine sağlanan desteğin önemini vurguladı ve teknoloji tabanlı platformların toplumsal yardımlaşmadaki rolüne değindi.
 ÜLKEDEKİ BİNA ENVANTERİ ÇIKARILMALI
 Yapay zeka sistemleri ile afet koordinasyonunun sağlanıp coğrafik bilgi sistemlerinden de yararlanmak suretiyle binaların depreme dayanıklı olup olmadığı denetlenerek risk önceliklendirilmesi yapılmasının krizden önce önlemek için yapılabileceklerden biri olduğunu belirten Arş. Gör. Gamze Nilsu Çolak, “Bundan önce teknoloji yardımıyla ülkemizdeki bina envanterinin de çıkartılması gerekiyor. Bunlar günümüz teknolojisiyle yapılabileceklerden bazılarıdır. Hız kazanan bir ivmeyle hareket eden teknolojik gelişmeler, her alanda yapılabileceklerin sınırsız olduğunu günbegün ortaya koyuyor.” dedi. 
TÜRK GELENEKLERİNDE İMECE KÜLTÜRÜ VAR 
Tüm ülkeyi hatta dünyayı etkileyen afetler ve krizler söz konusu olduğunda sadece devletten ve yetkililerden çözüm beklemek yerine, herkesin elini taşın altına koyması ve sorumluluk alması durumunda yaraların çok daha çabuk sarılabileceğini ifade eden Çolak, “İmece kültürü Türk gelenek ve göreneklerinde zaten yer alıyor. Bu kültür teknoloji ile birleştiğinde milyonlara ulaşabiliyor. Burada esas nokta insana ‘yapabilir’ ve ‘işe yarayabilir’ hissettirmektir. Depremzedeler için geliştirilmiş ‘Evim Yuvan Olsun’ gibi dijital kampanyalar, insanlara oturduğu yerden dahi yardım etme imkanı sağlıyor. Keza bu kampanyada sadece evi olanlar değil evi olmayan ama nakdi destek yapabilecek olanlar da yardım edebiliyor.  Birkaç dairesi olan bir insan yardım edebildiği gibi, kumbarasında para biriktirmiş küçük bir çocuk da inisiyatif alabiliyor.” diye konuştu. 

Teknoloji tabanlı yardım platformları ile insanlara destek olmak mümkün

 Şubat ayında yaşanan büyük felakette belki de yardım etmeyi yeni öğrenen ve ilk defa yapan insanlar olduğunu kaydeden Çolak, “Fakat bir anlık tansiyonla sadece bir kerelik yardım etmekten öte bu yardımın sürdürülebilir kılınması gerekiyor. Şayet bu kültür oturursa teknolojik alt yapıyla desteklenen bu imece kültürü yardımlaşma sayesinde sadece afet zamanlarında değil, ihtiyacı olan her vatandaşa daima destek olmak mümkün hale gelir. Örneğin teknolojiyi de kullanan yardım kuruluşları sayesinde insanlar çevrim içi olarak doğrulanmış gerçek ihtiyaçları listeleyerek, elinde olana ihtiyacı olan insanları görüntüleyip destek olabiliyor. Çok uzağa gitmeden evin arka sokağında bile ihtiyaç sahibi biri olabilir ve büyük meblağlar ödenmeden, büyük çabalar göstermeden dayanışma sağlanabilir.” dedi.
 MEVCUT KAMPANYALARDA YARDIM TALEP EDİLEBİLİYOR 
‘Afet Haritası’ isimli platformda depremden etkilenen bölgelerin tahmini nüfus dağılımlarının yapıldığını ifade eden Arş. Gör. Gamze Nilsu Çolak, sözlerine şöyle devam etti:
 “Deprem haritası çıkarılarak, bu alanlardaki mobil eczaneler, hasarlı binalar ve çadır kent gibi toplanma alanları işaretlendi. Herkesin müdahale edebildiği online mecralarda çok fazla bilgi kirliliğinin de olduğu göz önünde bulundurulursa, ‘Afet Haritası’ gibi doğrulanmış kuruluşların önemi büyüktür. Doğru bilginin paylaşıldığı bu platformda, kısıtlama olmaksızın bağış yapmak mümkün. Ayrıca yaşanılan afetten uzun zaman önce ‘Evim Yuvan Olsun’ kampanyası gibi büyükşehir belediyelerimizle ortak çalışarak ‘Bir Kira Bir Yuva’ dayanışma kampanyası oluşturuldu. Bu kampanya sayesinde sadece yardım etmek değil yardım istemek de mümkün. Uygulamanın ‘destek vermek istiyorum’ ve ‘ev/kira desteğine ihtiyacım var’ olarak iki seçeneği bulunuyor.” (Tayyip Binay)
Haftanın Öne Çıkanları

Nasıroğlu’nun eşi de sahaya indi

2023-04-15 16:09 - SİYASET

Petrolspor’da istifa

2023-04-20 21:22 - SPOR

Örmegöze köyü karıştı: 7 yaralı

2023-04-20 18:52 - GÜNDEM

Batman’ın bayram tarihinde bir ilk

2023-04-21 13:09 - GÜNDEM

Midyatlılar seçime gitti

2023-04-17 16:10 - İLÇELER

Batmanlı Doktor gönülleri kazanıyor

2023-04-19 14:50 - SAĞLIK

Batman’ın seçim pusulası farklı olacak

2023-04-20 03:38 - SİYASET

Deprem ile teknoloji ve imece birleşti…

2023-04-22 13:32 - EKONOMİ

Bayramda Atatürk Parkı karıştı: Gözaltılar var

2023-04-21 16:04 - GÜNDEM

Batman Çayında olta, balık…

2023-04-16 16:10 - YAŞAM

İlgili Haberler

Gaziantep İhracatı Azaldı, İhracatçılar Dur durak Bilmeden Üretmeye Devam Ediyor

20:40 - EKONOMİ

İsrail ile Ticarette Son Durum! Türkiye-Filistin İkili Ticaret Mekanizması

01:10 - EKONOMİ

Hazine ve Maliye Bakanlığının 2024 ve 2025 Yılı Finansman Programı Açıklandı

08:09 - EKONOMİ

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Türk İş Heyetini Ağırladı

04:09 - EKONOMİ

Ankara'da Stopaj Oranları Yükseltildi

03:10 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Batman’a son dakika uyarısı!

19:30 - GÜNDEM

Baba-oğul kavgası kanlı bitti!

19:24 - GÜNDEM

“Kendi ilaçlarımızı üretmeliyiz”

18:18 - SİYASET

Yaralama suçundan yakalanan şahıs, saldırıya uğradı!

17:17 - ASAYİŞ

Batman Belediyesi dil atölyeleri açıyor

17:09 - GÜNDEM