DEPREME KARŞI HANGİ ÖNLEMLERİ ALMALIYIZ?

HAZIRLAYAN: EDA DALGA - ZEYNEP ERİŞEN - NURŞEN BURKAR

HALKIN SESİ - 4 yıl önce

 

Bugün Sonsöz Sende köşemizde depremi konuştuk. Malum İzmir depremi, canımızı yaktı. İnsanlar öldü. Aileler dağıldı. Çocuklar anne-babasız kaldı. Bu acıların tekrarlanmasını asla istemeyiz. Batman’da depreme karşı önlemler yeterli mi? Depreme karşı alınması gereken tedbirler neler? Bunları toparladık. Umarım, yetkililer, bu önerileri dikkate alır.

Nimetullah Durmaz (Ziraat Mühendisi) Deprem bizi korkutuyor. Ne zaman olacağı belli olmadığı için korkutuyor tabi. Evdeki eşyaların duvara sabitlenmesi gerekiyor. Deprem sırasında panik yapmamak gerekiyor. Eğer çıkışa yakın isek binadan çıkmamız gerekiyor. Değilsek bulunduğumuz yerin dolap, masa vb. Eşyaların kenarına çökmemiz gerekiyor. Deprem çantasının da hazır olması gerekir. Batman’da Valilik, Belediye ve AFAD, okullarda, mahallelerde, evlere, işyerlerine depremle ilgili bilgiler anlatmalı. Deprem sırasında ne yapmamız gerektiği, deprem öncesi ve deprem sonrası nasıl korunmamız gerektiğini herkese tek tek anlatmaları gerekiyor.  …

Mehmet Özaydın (Esnaf) Depremden korkuyoruz. İzmir depremiyle birlikte bu korkumuz arttı.  Deprem bilgilerini az çok biliyoruz tabi. Araştırıyoruz. Deprem sırasında üst katlarda isek masa altına girmemiz gerek. Ama alt kattaysak çıkışa yönelmek gerekiyor. Yeri gelmişken deprem sigortası çok önemli. Kaçak yapıların önlenmesi önemli. Batman, yumuşak bir zemine sahip. Bu yüzden binalar sağlam olmalı. Kaliteli inşaat malzemeleri kullanılmıyor. Malzemeden çalınıyor. Eksik malzemeyle yapılırsa, bina sağlam olmaz. Batman’da da bu durum hakim. Bu yüzden Batman depreme dayanıklı değil. Çürük binalar eski. Çarpık kentleşme var. valilik ve Belediye’ye bağlı kurumlar, inşaatları didik didik denetlemeli. …

Ahmet Özaydın (sigortacı) Deprem bizi korkutuyor. Ama yaşam üçgenini bilirsek bence sıkıntı olmaz. Hatta insanların zorunlu deprem sigortası hakkında bilgi sahibi olmaları lazım. Zorunlu deprem sigortası, olası depremlerde ve yıkımlarda insanların yardımına koşuyor. Deprem anında asansörü kullanmayacağımızı biliyoruz. Deprem sonrası toplanma alanları olmalı, deprem sonrası buralarda toplanmak gerekiyor. Deprem anında engelli ve yaşlı komşularımıza yardım etmeliyiz. Batman depreme dayanıklı değil. Neden? Çünkü hem zemin açısından hem de kaçak yapılar yüzünden dayanıksız. Vatandaşın bilinçlendirilmesi gerekiyor. bir de her mahallede depreme karşı toplanma alanı oluşturulması gerekiyor. Devlet birkaç evi alıp, yıksın. Oraları toplanma alanları yapsın. …

Mehmet Baş (Esnaf) Deprem, herkesi korkuttuğu gibi bizi de korkutuyor. Ne yazık ki Batman’da depreme hiç hazırlıklı değiliz. İçinde oturduğumuz yapılarda kendimizi güvenli hissetmiyoruz. Depreme karşı alınan tedbirler yok. Toplanma alanları yok. Binalarda çalışma yok. Kentsel dönüşümle binaları güçlendirmek gerek. Ümit edelim ki geleceğimiz ve gençlerimiz, daha sağlam yapılarda ve düzenli kentlerde yaşarlar. İnsanın, sevdiklerini enkaz altında araması çok üzücü bir şey. Allah bu acıları kimseye yaşatmasın. …

Sevda Koyuncu (Esnaf) Deprem çok ürkütücü. Depremle ilgili az da olsa bilgimiz var. Artık daha çok araştırıyoruz, inceliyoruz. Aslında fay hatlarına yakın yerlerdeyiz. Batman da deprem kuşağındaymış. Bu yüzden olası depremde yıkım olabilir. Bu korkutucu. Van, Bingöl, İzmir depremlerine bakılırsa, Batman’daki binalar bu tür depremlere dayanamaz. Batman’da evlere bakıyorsun. Hepsi üst üste. Asla bir düzen yok. Aralarında bir mesafe yok. Yollar çok dar. Biri yıkılsa, hepsi yıkılacak. Valili, sokak sokak inceleme yapmalı. Sağlam olmayan binalar yıkılmalı. İnşaat halindeki binaların sağlamlığı da dikkatle denetlenmeli. …

Abdulvahap Seyrek (Ziraat Mühendisi) Depremden tabi ki korkuyoruz. Doğal afetlerin tamamı çok korkutucu. Seller, yangılar, depremler… Ama insanlar bu tür felaketleri biliyor ve bunlara karşı önlemler alması gerekiyor. Şimdi yapılmayan masraflar, deprem sonrası enkaz kaldırma ve arama-kurtarma çalışmalarına yapılıyor. Oysa daha yıkım olmadan önlemler alınsa ve bu paralar havransa, en azından insanlar ölmez. Yani binaları sağlamlaştırmak için para harcamıyoruz ama depremde o evler yıkılınca bu paraları kat be kat fazlasıyla harcıyoruz. Olan da insan canına oluyor. İnsanlar, doğal afetlere karşı önlemler almalı. Bunu yapmak zor değil. Depreme karşı binaları güçlendirmek, toplanma alanları yapmak, afet çantaları hazırlamak, zor olmamalı.  …

Ferit Çıra (Batman İli Damızlık, Koyun, Keçi Ve Yetiştiriciler Birliği Başkanı) Evet, doğrusunu söylemek gerekirse depremden çok korkuyorum. Çünkü depremin değil de binaların öldürdüğünü biliyoruz. Oturduğumuz binalar da sağlam değil. Dolayısıyla korkuyoruz. Deprem sırasında yapmamız gereken şey, bulunduğumuz yer çok katlıysa kaçmak yerine binanın çökme tehlikesine karşı bir kanepenin, masanın, dolabın vb. bir yerde çökmemiz lazım. Bölge olarak 2.derece deprem kuşağında olduğumuzu biliyoruz. O yüzden çok tehlikeli bir bölgede olmadığımızın farkındayız ama binalarımızın ne kadar güvenilir olduğundan emin değilim o yüzden büyük korkularımız var. …

Ferman Demir (Mütahit) Batman depreme hiç dayanıklı değil. Yapılan yapıların sağlam yapılması gerekir. Belediyenin bunu takip etmesi gerekir. Önlemler artabilir. Kullanılan malzemeler kontrol edilip öyle kullanılmalı. Daireden çalınan malzeme, insanların canına mal olabilir. Önlemler deprem riskini % 50 indirebilir. İzmir bunun en önemli örneği. Valinin, inşaat denetimlerini sıkı takip ettirmesi ve usulsüzlüğe müsaade etmemesi gerekir. Herkes kafasına göre inşaat yapmamalı. Sonra bunun vebalini çok ağır ödeyebiliriz. Çok ağır sonuçlar yaşayabiliriz. …

Alaettin Ersöz (Esnaf) Batman depreme dayanıklı değil. Batman’ın altı su olduğu için çatlaklar çukurlar oluşuyor zemin boş olunca deprem açısından daha riskli. Depremde neler yapılmalı diye kamu spotlar yapılmalı. İnsanlar daha bilinçli olmalı. Okullarda eğitim verilmeli. Evlere eğitim verilmeli. Camilerde eğitim verilmeli. Depremde ne yapmamız gerektiğini dahi tam olarak bilmiyoruz. Vatandaşı bilinçlendirmek için eğitimler olmalı. …

Zeynep Aslan (Stajyer Öğrenci) Batman depreme hiç dayanıklı değil. Mesela Elazığ depremi Batman’da hissedildi. Onda Kültür Mahallesi ve Gültepe Mahallesi’ndeki bazı evlerde çatlaklar oldu. Temeli sağlam olmayan evler sallanır, yıkılır. Can kaybı yaşanır. İzmir depremi buna en iyi örnek. Bu gerçekleri artık kabul etmemiz gerekir. Denetimler çok yetersiz. Herkes evinin üzerine kat atabiliyor. O evi yaparken ne kullanıyor, hangi demiri, çimentoyu alıyor, kimse bilmiyor bile. Kaçak yapıların yıkılması gerek ve insanlar mutlaka depreme karşı bilgilendirilmeli.

Haftanın Öne Çıkanları

İLUH DERESİ PROJESİ NE DURUMDA?

2020-11-09 22:03 - GÜNDEM

VALİ HULUSİ ŞAHİN'İN BİLİNMEYEN YÖNLERİ

2020-11-08 14:45 - ROPÖRTAJ

ÖZELLER PLASTİK, DEV FABRİKA KURDU

2020-11-10 19:33 - EKONOMİ

ŞAZİYE GÜNDÜZ’E YENİ GÖREV

2020-11-09 13:28 - SİYASET

ESKİ DEVLET HASTANESİ YERİNE NE YAPILACAK?

2020-11-08 21:23 - GÜNDEM

VEDAT ÇOBAN’A YENİ GÖREV

2020-11-10 16:19 - SPOR

BATMAN PETROL BORU HATTINDA HIRSIZLIK

2020-11-06 17:35 - ASAYİŞ

DEPREM'DE ALABİLECEĞİNİZ ÖNLEMLERİ BİLİYOR MUSUNUZ?

2020-11-05 16:35 - GÜNDEM

İZMİR’E İŞ ZİYARETİ

2020-11-08 17:44 - GÜNDEM

AYŞENUR’UN HAYATI ZİLAN’DA KURTULDU

2020-11-09 19:30 - EĞİTİM

İlgili Haberler

Yerleşik düzenden yeni göçebeliğe doğru: Kiralık hayat

00:05 - HALKIN SESİ

Kumar düşkünlüğü üzerine

11:56 - HALKIN SESİ

Duyarsız engelliler mi, duyarlı engelsizler mi?

00:01 - HALKIN SESİ

Yavuz Ağıralioğlu ne yapacak-2

00:00 - HALKIN SESİ

Petrolspor’dan 4’lük atış

00:10 - HALKIN SESİ

Günün Manşetleri

Batman’da 101 işçi alınacak

21:28 - GÜNDEM

“Gençler iş gücüne katılmalı”

21:00 - GÜNDEM

Uygulama Oteli, dört mevsim hizmette…

20:35 - GÜNDEM

Batman’da kuraklık endişesi…

20:00 - GÜNDEM

Parkta ateş yakma kavgası

19:30 - ASAYİŞ