Uzman Dr. Eğer, kulak zarı delinmeleri ve kronik orta kulak hastalıklarında uygulanan timpanoplasti ameliyatının, teknik olarak kulak zarı ve orta kulaktaki işitme sisteminin onarılması aynı zamanda orta kulaktaki ve kulak arkasındaki mastoid kemik içindeki iltihabın temizlenmesi işlemi olduğunu anlattı.
AMELİYAT, İŞİTME KAYBINI ÖNLEMEYE YÖNELİKTİR
Ameliyata ilişkin bilgi veren Eğer “Kulak zarında akıntı olmayan hastalarda ameliyat, kulağı banyo ve yüzme sırasında sudan korumak, hastanın yaşam kalitesini artırmak ve işitme kaybını önlemek amaçlı yapılır. Tekrarlayan kulak akıntılarında işitme kaybının ilerlemesini veya iltihaba bağlı problemleri önlemek amacıyla zardaki delik kapatılmalıdır. Orta kulak ve mastoid’deki kemikte, kemiği eriterek ilerleyen iltihaplı doku saptanırsa en kısa zamanda ameliyat ile bu iltihap temizlenmelidir. Asıl amaç yüz felci, iç kulak kaynaklı işitme kaybı ya da kafa içi komplikasyonların (menenjit, beyin apsesi vb) önlenmesidir” dedi.
AMELİYAT, KULAK KANALI İÇİNDE GEREKLEŞTİRİLİR
Uzman Dr. Eğer kulak zarı ameliyatı tekniğine ilişkin “Timpanoplasti ameliyatı kulak kanalı içinden, kulak içinden ya da kulak arkasından yapılan kesiler yolu ile gerçekleştirilir. Son yıllarda özellikle büyük deliklerde kulak kanalı önündeki kıkırdaktan elde edilen ince kıkırdak şeritler kullanılarak yapılan onarım (kıkırdak timpanoplasti) hem uygulama kolaylığı hem de sonuçların başarısı nedeni ile giderek daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır” dedi.
HASTALAR AMELİYATTAN 1 GÜN SONRA TABURCU OLUYOR
Kulak zarı ameliyatı yapılan hastanın bir gün sonra taburcu olduğunu belirten Uzman Dr. Eğer “Hastalar genellikle ameliyat sonrası birinci günde pansumanları yapılarak hastaneden taburcu edilir. Genel olarak ilk ay içinde gribal enfeksiyonlardan, darbelerden korunmak, uçak seyahati yapmamak gerekir” şeklinde konuştu.