EKONOMİYE YÖN VEREN KURULUŞ: AYAZ TEKSTİL

“BU FABRİKADAN 700 İNSAN EKMEK YİYOR”

EKONOMİ - 9 yıl önce

Eski Havaalanı yolu üzerinde bulunan tekstil kenti ziyaret ediyoruz. Burada faaliyet gösteren Ayaz Grup Tekstil’in üretim sahalarını inceleyerek fabrika hakkında İşadamı Reşat Doğan’la verimli bir sohbet gerçekleştiriyoruz.

İSTANBUL’DAKİ YATIRIMLARINA BATMAN’DA DEVAM ETTİ

Aslen Mardin-Savurlu olan Fabrika Sahibi Reşat Doğan, 1982’lerde ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etmiş. Mega kentte tekstil üzerine fabrikalar açmış. Yaşadığı bölgeyi de unutmayan Doğan, 2015’te yatırım için Batman’a gelerek Ayaz Grup Tekstil’i açmış.

HARABEYE DÖNEN BİNAYI FABRİKAYA DÖNÜŞTÜRDÜ

Batman’da harabeye dönen eski tekel binalarını tadilattan geçiren İşadamı Reşat Doğan, kente kazandırdığı tekstil fabrikasında 90 kişinin iş sahibi olmasını sağladı. İkinci fabrikayı açarak en az 500 insana iş kapısı açmayı hedeflediğini söyleyen Doğan “Yıllar önce İstanbul’da tekstil işi yapmaya başladım. Yanımızda çalışan personelin çoğu Doğu kökenli gençlerdi. Bu bölgelerden göç eden ve oralarda ekmek parasının peşine düşen insanlardı. Batıya göç eden insanların suça karıştığı gerçeğinden yola çıkarak bu topraklara yatırım yapmak, gençlerimizi kendi memleketlerinde tutmak gerektiğini düşündük. Biz bunun için bir çaba sarf ettik” diyor.

“BURADA YAŞAYAN GENÇLERİMİZİN İŞ SAHASI YOKTU”

Bölgede yaşayan gençler için iş sahalarının yetersiz olduğuna dikkat çeken Fabrika Sahibi Reşat Doğan “Burada yaşayan gençlerimizin iş sahası yok. İnsanların ekonomik özgürlüklerinin olmayışı onları olumsuz etkiliyor. Burada iş sahası açtık. Bizim gibi yüzlerce yatırımcı var bu bölgede. Kimimiz Bitlis’te, kimimiz Diyarbakır’da. Her birimiz ortalama 250–300 genci barındırıyoruz. Batıda yıllarca edindiğimiz tecrübe ve deneyimi buradaki insanlara öğretiyoruz. Çünkü bu topraklardaki gençler artık iş istiyor” şeklinde konuşuyor.

“YATIRIMCILAR BURAYA GELMELİ”

Fabrika Sahibi Reşat Doğan, genç nüfusun yoğun olduğu Batman’da, tekstil alanında büyük atılımlar yapılabilineceğini belirterek “Burada genç nüfusu yoğun olmasına rağmen birçoğu işsiz. Batı illerine çalışmak için gelenlerin birçoğunun Batmanlı olduğunu fark ettik. Oysaki Batman, tekstil üssü olma yolunda ilerliyor. 5 yıla kadar Batman, Türkiye’nin tekstil üssü, tekstil üretim ağı haline gelecektir. Batman civarındaki iller ise tekstil tedarik illeri haline gelecek. Biz burada üretim yapacağız. İç ve dış üretime dair her şeyi üreteceğiz. Çevredeki iller ise onların yan malzemelerini bize yetiştirmeye çalışacaklar. Burası bir lokomotif haline gelecek. Tekstil alanında büyük bir sıçrama yaparak güçlü bir il haline gelecek. İşadamları kesinlikle buraya gelmeliler. Burada genç bir nüfus var. İnsanların iş ahlakı güzel. İşlerine karşı saygılılar. Çalışmak istiyorlar, öğrenme arzuları yüksek. Bizim için bundan daha iyisi yok” açıklamasını yapıyor.

“PANTOLON ÜRETİYORUZ”

Ayaz Grup Tekstil’de bay-bayan ve çocuk alt giyim ürünlerini, yani pantolon ürettiklerini söyleyen Fabrika Sahibi Reşat Doğan, tanınmış markalarla çalıştıklarını da belirterek “Koton, LC Waikiki ve De Facto markalarını üretiyoruz. Bu markalarla iş ortağıyız. Onların talep ettiği ürünlerini sıfırdan yani kumaştan başlayıp üretiyoruz, ürünlerimizi ambalajladıktan sonra kolilerle mağazaya taşıyoruz. Onlar da raflara çıkarıp tüketiciyle buluşturuyor. Bunun dışında ürettiğimiz ürünler Türkiye’nin birçok kentine ve hatta yurtdışına da ihraç ediliyor” diyor.

“BU FABRİKADAN 700 İNSAN EKMEK YİYOR”

Fabrikanın hedefi nedir?” sorusunu yöneltiyoruz Sayın Doğan’a. Hedeflerinin 500 gence iş imkânı sunmak olduğunu dile getiren Fabrika Sahibi Doğan “Burada 90 personel çalışıyor. Geniş aile olduğu düşünülürse yaklaşık 700 kişi bu fabrikadan ekmek yiyor. Şu andaki mevcut yatırımımız 800 bin TL’yi aştı. 90 küsur insan çalıştırıyoruz ama bir hafta sonra ütü paket servisimiz açılacak. Orada da 40’a yakın insan çalışacak. Böylece istihdam ettiğimiz işçi sayısı 150’ye ulaşacak. Bu da yüzlerce insanın bu kapıdan ekmek yemesi anlamına geliyor. Ayrıca ikinci şubemiz için de girişimlere başladık, çünkü hedefimiz 400 ile 500 kişi istihdam etmek. Bununla alakalı yeni bir yer talebinde bulunduk” şeklinde konuşuyor.

“MARKALAŞMAK İSTİYORUZ”

Bugüne kadar ajans veya devletten herhangi bir destek alıp almadığını soruyoruz. Fabrika Sahibi Reşat Doğan “Buradaki yatırımlarımı İstanbul’daki kaynaklarımdan besliyorum. Kurumsal iç piyasa firmalarına hizmet ediyoruz. Hedefimiz Avrupa ve Ortadoğu’ya kendi üretimimiz, kendi markamızı ihraç etmek. Markalaşma yolunda hızla ilerliyoruz. Ancak doğrusunu isterseniz şimdiye kadar kimseden fon, hibe desteği almadım. Kendi öz sermayemizle başladık öyle devam ediyoruz” cevabını veriyor.

BEKLENTİLER

Sektöre gayet hakim olduğunu gözlemlediğimiz Sayın Doğan’a “Beklentileriniz neler?” sorusunu yöneltiyorum. Fabrika Sahibi Reşat Doğan “Tekstilde doyum yoktur. Her gün yeni bir şeyler öğreniyorsunuz. Dünyada da tekstil bu şekildedir. Otomasyon üzerine yoğun bir talep var. Dünyada nüfus hızla büyüyor. Biz onların giyimine yetişebilmek için sadece insan gücüyle yetersiz kalıyoruz. Bunun tamamlayabilmek için otomasyon üzerine de kendimizi yormamız lazım. İnsan gücü kadar otomasyon gücü de elde etmemiz gerekiyor. Ayrıca Batman’ın da bir takım eksikleri var. Yan ürünlerin buraya yerleşmesi konusunda eksiklikler çıkıyor. Mesela makine parçası, iplik, fermuar, düğme gibi… Yan ürünlerde eksik kalıyoruz. Havalimanlarında sorunlar yaşıyoruz. Siparişler istendiği gibi gelip gitmiyor. Bu ciddi bir zaman kaybına yol açıyor. Bunun önlenmesi gerekiyor. Tek temennimiz bölgedeki hem halkın hem de devlet yöneticilerinin duyarlı olmasıdır. Maddiyetten çok maneviyata ihtiyaçlarımız var. Eksikliklerimizi söylüyoruz, biz dinlesinler. Bize destek olsunlar” açıklamasını yapıyor.

YAZARIN YORUMU:

Fabrika Sahibi Reşat Doğan, Ayaz Grup Tekstil’de 90 kişiyi iş sahibi yapmış. Önümüzdeki hafta açılacak olan ütü birimiyle bu sayı 150’ye ulaşacak. Hedef ise ikinci bir fabrikayı açarak 500 insanı istihdam etmek. Batman halkına hizmet etme gayesi ile yola çıkan Sayın Doğan, tekstilde yan ürünlerin ve otomasyonun da gelişmesi için devlet yetkililerinden destek bekliyor. Ayrıca ulaşım sorununun çözülmesini istiyor. İşsizliğin bu denli yoğun olduğu Batman’da, yatırımcıların sesinin duyulmasın, bizim de en büyük temennimiz.
Haftanın Öne Çıkanları

NOSTALJİ MERAKLILARINA HİZMET

2016-01-27 18:38 - YAŞAM

“OKUL SPORLARINDA SKORLAR NETLEŞTİ

2016-01-26 19:52 - SPOR

KIRKAT GÖLÜNDE KARTPOSTALLIK MANZARA

2016-01-26 20:00 - GERCÜŞ

ATLETİZM MİLLİ TAKIM ANTRENÖRÜ BATMAN’DA

2016-01-27 18:41 - SPOR

ORTADA KALDIRIM VAR YANDAN GEÇ!...

2016-01-26 20:25 - GÜNDEM

TASARI YASALAŞTI “HASANKEYF SULAR ALTINDA KALACAK”

2016-01-29 20:35 - GÜNDEM

BECERİKLİ, GÜNEY KÜRDİSTANLI SİYASETÇİLERLE GÖRÜŞTÜ

2016-01-28 19:18 - SİYASET

‘PES’ DEDİRTEN HIRSIZLIK

2016-01-26 20:23 - GERCÜŞ

SASON’DA SEL NÖBETİ

2016-01-26 20:02 - SASON

KAYMAKAMLIK, KÖMÜR DAĞITIMINA BAŞLADI

2016-01-28 19:13 - SASON

İlgili Haberler

Cevizde üretim arttı, fiyatlar düştü

13:16 - EKONOMİ

Pekmez de zamlardan nasibini aldı  

16:04 - EKONOMİ

Kış geldi, kuruyemiş fiyatları arttı!

15:30 - EKONOMİ

 Altın yatırımcılarına fırsat…

13:54 - EKONOMİ

Kasaplar Başkanı’ndan et zamlarına karşı öneri

16:34 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

AKARYAKIT SATIN ALINACAKTIR

00:00 - RESMİ İLANLAR

Kadınlar şiddete karşı yürüdü

15:53 - GÜNDEM

Osmaniyeli Emekliler, Batman’a geldi

15:28 - GÜNDEM

MHP’den 24 Kasım’a özel pankart…

15:22 - GÜNDEM

Kayyum belediyesinden iddialara yanıt; “Açılmayan kreşi nasıl kapatalım?”

15:08 - GÜNDEM