EKONOMİYE YÖN VERENLER: 7

EKONOMİYE YÖN VERENLER: 7

EKONOMİ - 10 yıl önce

RAUDİ BATMAN FİRMASI

Ve yine ben…

Selam sevgili okur. Bendeniz her işin üstesinden gelen yazarınız Hatice Türkan, bu hafta da “Batman’a Yön Verenler” sayfasında çıktım karşınıza.
Ancak bir defaya mahsus olan bir çalışma bu.
Biliyorsunuz ki yazarımız Nihat İpekyüz, her hafta bu sayfada bir fabrika/firmayı sizlerle buluşturuyor, kentin işadamlarının beklentilerini, isteklerini ve sitemlerini yazıyor, böylece ekonomik alandaki sorunlarımıza ışık tutuyor.
Tanıyanlar bilirler, her hafta bir firmayı ziyaret eden yazarımız sayın İpekyüz de Batman’da üretim yapan bir firmanın sahibidir.
Biz de düşündük, taşındık, bu sayfada kendisini ağırlamak istedik bu defa.
“Terzi kendi söküğünü dikemez” anlayışıyla bir defaya mahsus görevi kendisinden devralıyor, “Batman Ekonomisine Yön Verenler” köşemizde sayın İpekyüz’ün sahipliğini yaptığı Raudi Firmasını işliyoruz…
7.500 metrekare alanda TV sehpaları ve ünitesi ile yemek masası üreten Raudi Batman Firmasının kesme, toplama ve paketleme alanlarını ziyaret ediyoruz.
Firma sahibi Nihat İpekyüz, bir aile şirketi olduklarını söylüyor, 3 kardeşle birlikte firmanın tüm yükünü üstlendiklerini belirtirken, babaları Hacı Samet İpekyüz geliyor ziyaretlerine. Hacı Samet İpekyüz de Batman’ın ilk tüccarlarından biri. 1977’lerde başlamış tüccarlığa. Firmanın üretim alanlarını gezerken oğlu Nihat İpekyüz’le o dev makinelerin önünde fotoğraflarını çekiyor ve Batman Ekonomisine Yön Veren iki ismi (baba-oğulu) aynı karede buluşturuyoruz.
Firmayı bir müfettiş edasıyla en ince detayına kadar sorguladım ve sohbetimiz sırasında konuştuğumuz her şeyi siz okurlarımız için birbir not tuttum.
Sayın İpekyüz, tanıtacağı başka bir firmayla gelecek hafta yine bu köşede sizlerle olacak, onu izlemeye devam edin…

 

1995’LERDEN BUGÜNE…
1995 yılında Batman’da İpekyüz Ticaret ismiyle beyaz eşya satışına başlayan firma, 2007 yılında Raudi ismini alarak mobilya üretimine başladı ve Batman ekonomisine yön veren firmalar arasındaki yerini aldı.
Batman’da ilk ihracat, Raudi tarafından gerçekleştirildi. Ayrıca ithalatta da Batman’ın ilkleri arasında bulunan firma, şu anda mobilya adına aradığınız her şeyi üretiyor. Şu anda 7.500 metrekare alanıyla Organize Sanayi Bölgesinde TV sehpaları ve ünitesi ile yemek masası üreten firma, 2015 yılında yatak odası, yemek salonu ve genç odası üreterek kapasitesini arttırmayı hedefliyor. Akıllı makinelerle üretim yapan firmanın ürünlerinde hata oranının sıfır olduğu belirtiliyor.

RAUDİ NE DEMEKTİR?
Raudi’nin ne anlama geldiğini soruyoruz firma sahibi Nihat İpekyüz’e. Başarılı işadamı İpekyüz, Raudi’nin “rahatlık u dizayn” Kürtçe’de (rahatlık ve dizayn) anlamına geldiğini söylüyor ve ekliyor “Raudi ismini, Kürtçeye yatkın olduğu için ve söylemindeki rahatlıktan ötürü tercih ettik. Raudi’nin ürettiği mobilya ve beyaz eşyalar, tasarımındaki farklılık, dizayn ve rahatlıkla fark yaratıyor çünkü”

 

“BEYAZ EŞYA SATARKEN MOBİLYA ÜRETİMİNE BAŞLADIK”
Aile şirketi olan ve 3 kardeş tarafından yönetilen firma, Batman’da olmayan, kopya edilmeyen ve Batman’a özgür bir firmayı bu kente kazandırmak için beyaz eşya satarken mobilya üretimi yapmaya başladı. Türkiye, ihracatının büyük bir kısmını mobilyadan karşılıyor. Mobilya çok yere satılıyor. Her yerde tercih edilen bir konsepttir ve pazarı geniştir. Bu yüzden beyaz eşya satıcılığıyla yetinmeyen firma, mobilya tasarımı yapmaya ve tasarladığı ürünleri üretmeye başlıyor.

 

PAZAR ALANI GENİŞ
Türkiye’nin her tarafına mal sattıklarını söylüyor sayın İpekyüz. Ve bunu anlattığı bir anıyla taçlandırıyor “Batmanlı bir vatandaşımız, İstanbul’da bizim ürettiğimiz bir malı görüyor ve o malı almak istiyor. Bu malı Batman’a nasıl getireceğini soruyor. Ve o malın Batman’da üretildiğini duyunca bir hayli şaşırmış. Sevinmiş de aynı zamanda. Bizi ziyarete geldi. Ürettiğimiz mallar, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin bütün illerine gidiyor. Ankara, masa ve sandalyenin merkezidir. Ama düşünün ki biz oraya dahi mal satıyoruz. Doğu ve Güneydoğu’da bizzat bizim personeller tarafından satılan mallarımız, batı illerinde toptancılar aracılığıyla alıcısına ulaşıyor”

 

“EN ZAYIF OLDUĞUMUZ İL BATMAN”
Her Batmanlı işadamı gibi sayın İpekyüz de, Batman’da yeteri kadar destek görememekten yakınıyor. Batmanlılar, bu ilde üretilen mallara gereken önemi vermiyor. “Batman Ekonomisine Yön Verenler” köşemiz de zaten bu sitem ve yakınmalardan kaynaklı olarak ortaya çıkmıştı hatırlarsanız. Bu çalışmadaki amaç, Batman’da üretilen mallara vatandaşların sahip çıkmasını sağlamak ve Batmanlı işadamlarına gereken desteğin verilmesini sağlamaktı. İşte İpekyüz de aynı sitemi tekrarlıyor ve ekliyor “mallarımız İstanbul ve Ankara’ya dahi gidiyor. Ama Batman’da yeteri kadar ilgi görmüyor. En zayıf olduğumuz yer Batman. Birçok firmanın en çok zorlandığı yer de Batman’dır. Oysa Batmanlılar, kendi memleketlerinde üretilen mallara sahip çıksalar, bu kent daha hızlı kalkınır. İşsizlik ve yoksulluk da buna bağlı olarak azalır. Üstelik Batmanlı firmalar, Batmanlılık bilinciyle ve iman gücüyle üretim yapıyorlar”

 

SERİ İMALAT YAPIYOR
Seri imalatla tek mesaide günde 100 TV ünitesi çıkaran firma, günde çift mesaiyle bu rakamı ikiye katlıyor ve 200 adet TV sehpası üretiyor. Bu rakam, dudak uçuklatacak seviyede tabi. Batman’da bu kadar yüksek düzeyde seri üretim yapan firmalar varken, Batman ekonomisinin sırtı yere gelmez demek istiyorum ama nafile. Zira demin de dediğim gibi Batmanlılar, bu kentte üretilen firmalara yeteri kadar sahip çıkmıyor…

 

“ELEMAN BULAMIYORUZ. ÜRETİM MÜDÜRÜMÜZ KAYSERİ’DEN GELDİ”
Firmanın makine altyapısını daima güçlü tuttuklarını söyleyen işadamı Nihat İpekyüz, kalifiyeli eleman bulmakta zorluk çektiklerini anlatıyor. 16’sı sabit olmak üzere süreç içerisinde personel sayısının 26’ya çıktığı firmada, kalifiyeli eleman sıkıntısı yaşanıyormuş. Üretim Müdürü Mustafa Yeşilyurt’u Kayseri’deki güçlü bir firmadan tasfiye ettiklerini söylüyor İpekyüz. Batman’da insanların kendilerini yeteri kadar geliştirmediğinden yakınıyor. Ve bir taşı da Üniversiteye, İş Kur’a ve Meslek Liselerine atıyor. İpekyüz’e göre bu 3 kurum, Batman’da üretim yapan firmaları tek tek ziyaret edip, kendilerine ne tür personel gerekli olduğunu sormalı ve firmalara personel yetiştirmeli. Tabi bu talepler karşısında kendisine hak veriyoruz haliyle.

 

ÜRETİM MÜDÜRÜ: RAUDİ’YE İNANDIM…
Kayseri’de büyük bir firmada çalışırken Raudi’de çalışmak için Batman’a yerleşen Üretim Müdürü Mustafa Yeşilyurt “Raudi’ye inandım Batman’da bir Türkiye markası çıkarmak için bu şehre geldim” diyor.

 

RAUDİ’YE ÖZEL TASARIMLAR YAPILIYOR
Firmanın en büyük farkı, Raudi’ye özel tasarımlar yapması. Bazı firmalar tarafından taklit edildiklerini dahi söylüyor firma sahibi Nihat İpekyüz. “bir firma, bizi taklit ederken, hatalarımızı dahi taklit etmişti. Kopyalanıyoruz” diyerek mobilya sektöründeki başarısından söz ediyor. Tasarımlar, firmanın yöneticisi 3 kardeş tarafından yapılıyor ve üretim müdürü tarafından hayata geçiriliyor. Şu ana kadar 14 tane tescilli tasarım aldıklarını ekliyor İpekyüz.

 

DIŞ ÜLKELERE İHRACAT YAPIYOR
Dış ülkelere ihracat yaptıklarını söyleyen firma sahibi Nihat İpekyüz, tasarlayıp ürettikleri malları Irak, Suudi Arabistan, Azerbaycan, İran, Nahcivan, Fas, Gürcistan ve Almanya ile Fransa’ya ihraç ettiklerini açıklıyor.

 

TEŞVİKLER YETERSİZ! BAKAN’A SESLENİYORUZ:
Yıllardır ayakta kalmaya çalışan firma, devletten hiçbir teşvik almadı. Hükümetin bölgeye ciddi teşvikler sağlaması gerektiğini söyleyen İpekyüz “burası teşvikte 6. bölgedir. Dolayısıyla işadamları buraya gelmiyor. Devlet, gerekli teşvikleri yaptığını söylüyor. Madem yapıyorsa neden Batman’da hiç yabancı işadamı yok. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman’a 100 lira yatırım yapın 116’lira alın diyor. Biz o kadar yatırım yaptık hiçbir teşvik görmedik. Bakan bey, bunu bize açıklarsa seviniriz. Bölgedeki yatırımcılar için ciddi bir destek paketi hazırlanmalı. Destekler, sadece yeni yatırımcıya değil, eski yatırımcıya da yapılmalı. Sadece tekstile yapılan yatırımlar, yeterli değildir. Tekstile yapılan yatırımlar geçici bir rahatlama sağlar ama yeterli değildir” ifadeleriyle anlatıyor bunu.

 

SAVAŞ, BATMANLI YATIRIMCIYI ETKİLEDİ
Ortadoğu’da yaşanan savaşlar, Batmalı firmacıları çok derin etkilemiş. Çünkü Irak, Batmanlı firmacıların tek pazarı. Batman’da üretim yapan firmaların yüzde 95’i ırak’a ihracat yapıyor. Ortadoğu’da yaşananlar ise firma sahiplerini ister istemez etkiliyor. Irak’tan aldıkları 6 tır mal siparişinin 3 tırını hazırladıklarını ama savaştan ötürü Irak’a gönderemediklerini aktarıyor İpekyüz. KOSGEB’in Batmanlı firmacılara faizsiz kredi desteği vermesi gerektiğini ekliyor ayrıca.

ORGANİZE SANAYİ, YETERİ KADAR ORGANİZE OLAMADI
Organize Sanayi’nin sıkıntılarının giderilmediğini söyleyen firma yetkilisi, elektrik kesintisinden yakınırken aniden ışıklar sönüyor ve makine sesleri kesiliyor. Söyleşimiz sırasında elektrik kesintisiyle bizzat karşılaşmış oluyoruz. Hem de bir kere değil, iki defa üst üste. “Bir Organize Sanayi de elektrik kesilir mi? Batman dışında hiçbir yerde yoktur bu” diyerek sitemlerini dile getiriyor firma sahibi. Rakiplerinin hem hammaddeye yakınlık, hem limana yakınlık hem de kaliteli iş gücüne yakınlık açısından önde olduğunu, kendilerinin ise elektrik kesintileriyle ve kalifiyeli eleman bulamamakla uğraştıklarını dile getiriyor.

 

“DOĞAYA SAYGILIYIZ, TARİHİ ÖN PLANDA TUTUYORUZ”
Mobilya tasarımlarında İstanbul Sultan Ahmet Camisi fotoğraflarına rastlıyoruz. Bunun gibi Türkiye’nin birçok iline ait tarihi yapıları, tasarımlarına yansıtıyor Raudi. Yakın bir zamanda Hasankeyf fotoğraflarının yer aldığı tasarımlarla karşımıza çıkacağının müjdesini veriyor firma sahibi. Ayrıca üretilen mallarda doğaya saygıdan asla taviz vermediklerini açıklıyor ve ekliyor “mobilya ve beyaz eşyalarda kanserojen madde bulunmuyor. İnsanlarımız, büyük bir rahatlıkla ürünlerimizi kullanabilirler
Bizler firmayı gezerken çalışanların çabasına bizzat şahit oluyoruz. Batmanlıların, bu ilde üretilen mallara sahip çıkmadığı konusunda haklılık paylarının olduğunu düşünüyorum. Ve Batmanlılara sesleniyorum. Efendim, gıcıklık yapmayın, inadı bırakın. Batman’da üretilen mallar, birçok yerde üretilen mallardan daha kaliteli, buna inanın. Hem, dışarıda üretilen mallara para vereceğinize, Batmanda üretilen malları satın alın ki, yoksulluk ve işsizlikle cebelleşmekten kurtulalım.
Haftanın Öne Çıkanları

BATMANLI GAZETECİLER GÜRCİSTAN’DA REHİN KALDI

2014-08-14 21:06 - GÜNDEM

ZAFER CANSIZ PETROLSPOR’DA

2014-08-13 20:38 - GÜNDEM

KAÇAK ÇALIŞAN ACENTELER DENETLENİYOR…

2014-08-17 17:33 - GÜNDEM

MERETO’DA BULUNAN KİLİSE, RESTORE EDİLİYOR

2014-08-15 19:21 - SASON

BATMAN’DA OLAYLI GECE…

2014-08-17 18:24 - ASAYİŞ

PAMUKÇU, ACİL SERVİS’TE İNCELEME YAPTI

2014-08-18 20:49 - SAĞLIK

ÇEVREYOLLARI BAKIMSIZ KALDI

2014-08-14 20:39 - GÜNDEM

BELEDİYE’DEN SON UYARI!

2014-08-18 19:55 - GÜNDEM

ATIN ÇİFTE ATTIĞI ÇOCUK AĞIR YARALANDI

2014-08-18 20:18 - GÜNDEM

AĞIR YARALANAN GENÇ KURTARILAMADI

2014-08-20 19:08 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Bakan çok, alan yok!

08:30 - EKONOMİ

Cevizde üretim arttı, fiyatlar düştü

13:16 - EKONOMİ

Pekmez de zamlardan nasibini aldı  

16:04 - EKONOMİ

Kış geldi, kuruyemiş fiyatları arttı!

15:30 - EKONOMİ

 Altın yatırımcılarına fırsat…

13:54 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Bakan çok, alan yok!

08:30 - EKONOMİ

AGD spor’dan Batmanlı Vekile ziyaret

02:00 - GÜNDEM

Çiçekçiler umduğunu bulamadı

01:00 - YAŞAM

Batman’a şiddetli uyarı!

00:39 - GÜNDEM

AKARYAKIT SATIN ALINACAKTIR

00:00 - RESMİ İLANLAR