“En iyi fotoğraf, zihinlerde kalan fotoğraftır”
Orhan Kartal…
O hem Özel İdare Genel Sekterliği’nde memur maaşıyla çalışan bir şef.
Hem başarılı bir fotoğrafçı.
Nerede doğal bir güzellik var, hoop orada.
Mutlaka;
Kadrajına yansıtıyor.
Tanıtıyor.
Yarışmalara katılıyor.
Ödüller alıyor.
Fotoğraf sevdasını bu şekilde yaşıyor.
Batman’ı, Hasankeyf’i, tandırları, çocukları…
Fotoğraflaştırarak ölümsüzleştiriyor.
Cuma günü saat 11.00’de Batman Park AVM’de
Üçüncü kişisel sergisini açacak Orhan Kartal.
Sergi, 3 gün boyunca gezilebilecek.
Madem bu kadar aktif, fotoğrafa bu kadar âşık bir insan,
“O halde bir söyleşiyi hak etti” dedim.
Keyifli bir söyleşi ve sonra bomba fotoğraflar…
Aldı sonbahar aksesuarlarını, geldi tren raylarına.
Tam benlik bir söyleşi oldu.
Okuyun, bakalım siz de beğenecek misiniz?
Bu arada unutmadan,
Orhan Kartal’ı
İnstagram: orhankartal72
twitter: @orhankartal72
facebook: orhan.kartal72
sayfalarından da takibe alın,
gözünüz gönlünüz açılacak emin olun.
“FOTOĞRAF ÇEKMEK, AİLEMDEN SONRAKİ EN BÜYÜK TUTKUM”
-Fotoğrafçı olduğunuzu biliyoruz artık ama okurlarımız için kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
“1968 Batman doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nü okudum. Fotoğraf bilgimi teorik olarak güçlendirmek için Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümünü de tamamladım. Batman İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nde şef olarak çalışıyorum. Hafta sonlarımı değerlendirmek amacıyla içimde biriken fotoğraf merakı, 2011 yılında dışarı taştı. Bu hevesin önüne geçemedim. Bu günlere kadar geldi. Tabi artık heves olmaktan öteye geçti”
-Neden fotoğraf sanatı?
“Fotoğraf çekerken kendimi kaybediyorum. Düzenlerken ayrı bir keyif, paylaşırken ayrı bir keyif… Fotoğraflarımın beğenilmesi ise apayrı bir mutluluk. Fotoğraf çekmek, hayatımın büyük bir parçası. Ailemden sonraki en büyük tutkum”
-Sence iyi bir fotoğrafçı olmak için mutlaka eğitim almak şart mı?
“Ben, deneme-yanılma metodunu kullandım daha çok. Ama eğitim, hayatın her alanı için önemli. İmkânlar uygunsa eğitim alınmalı mutlaka. Eğitim, daha fazla görüş açısı ve fikir verir kişiye Bilgiyi, eğitimle taçlandırmak gerekir. Batman’da Batman Belediyesi ve Batman Gençlik Evlerinde bu imkân var artık. Buralarda eğitim veren değerli usta fotoğrafçılar var”
-Nereleri fotoğraflamaktan mutlu oluyorsunuz daha çok?
-Anı fotoğraflamak, bana göre değil. Kendimden bir şeyler dâhil etmeden, sadece gördüğümü fotoğraflamak, tatmin etmiyor beni. Farklı bir açı yakalamak, perspektif, altın oran gibi şeyler de yeterli değil bunun için. Daha çok, konsept fotoğraflarını seviyorum. Fotoğraf çekmeden önce genelde bir ön hazırlık yapıyorum. Zihnimde tasarlarım, hayalimdeki konsepti oluşturduktan sonra deklanşöre basarım. Kendi kontrolümde olmasını seviyorum”
-Fotoğraf çekmeden önce neyin ön hazırlığı bu?
“Ben zoom lenslerle çalışan bir fotoğrafçı değilim genelde. Öyle gelip geçerken fotoğraf çekmiyorum. Geniş açı lenslerle ve insana dair çalışıyorsanız insana yaklaşmak gerekir. Ben fotoğrafın samimiyetine inanıyorum. Bunun için de fotoğrafını çektiğiniz kişiyle az da olsa bir sohbet bağı kurmalısınız, selam verip, birkaç dakika sohbet edip, belki bir çay içilerek gelişecek bağ neticesinde gelecek fotoğraf, benim için çok daha değerli. Fakat bu aşamada da çevreyi, mekânı, fotoğrafın ön ve arka planlarını hatta bazen daha çok arka planını dikkate alarak kompozisyonlar geliştirmeye ve bu arada oluşabilecek eylemler esnasında elimden geldikçe hızlı davranıp varsa özel bir an yakalamaya çalışırım”
-Sergilerinizden bahsedelim biraz da…
“Memur maaşıyla sergi açmak çok zor. Batman gibi bir yerde sponsor bulmak daha da zor. Buna rağmen Batman Park AVM’de geçen hafta 3. kişisel sergimi açtım. Bugün sponsor bulsam iki sergi daha açabilecek projelerim var. Batman’ın kültürünü ve geleneklerini anlatan iki sergilik arşivim var. Sergi açarken ki amacım, insanlara fotoğraf sanatını sevdirmek”
-Türkiye’de Fotoğrafçılık ne durumda?
“Türkiye’de çok değerli fotoğraf sanatçıları var. Fakat Türkiye’de fotoğraf sanatına gösterilen değer, Avrupa’nın çok gerisinde bence. Artıları sokağa çıktığınız her saniye çekebileceğiniz bir konunun olması. Eksileri ise eline her dijital kamera alanın, fotoğrafçı olması. Cep telefonuyla bile insanlar kendi fotoğraflarını çekebiliyor artık. Fotoğrafa bu ilgi arttıkça, iyi fotoğraf da değerleniyor diğer yandan”
-Takip ettiğiniz bir fotoğrafçı var mı?
“Fotoğrafta belli kişilerin sanatını takip etmekten ziyade isim aklımda tutmadan yoğun olarak fotoğrafın genel gelişimini takip ediyorum. Elbette değerli fotoğraf sanatçılarını tanıma fırsatım da oluyor bu süreçte”
-Bugüne kadar çektiğiniz en güzel fotoğraf hangisi?
“Tek bir fotoğrafım için en güzeli budur diyemem, sanırım bunu dersem kendime kötülük etmiş olurum. Ama en iyi fotoğraf hangisidir diye sorarsanız, en iyi fotoğraf, zihinlerde kalan fotoğraftır”
-Çok sayıda ödül de aldınız. Nasıl bir duygu?
“Aslında ödül almak için hiç fotoğraf çekmedim. Öyle bir gayem de yok. Fakat ödül almak, yaptığınız işte doğru yolda olduğunuzu görmek, mutlu ediyor insanı. Böylece daha fazla fotoğraf üretmeye sevk ediyor”
-Sonsöz okurları için ne söylemek istersiniz, fotoğraf çekmeye meraklı olanlar için önerileriniz var mı?
“Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin fotoğraf makineleri, konu seçmek gibi bir iradeye sahip olmadıkça bu iş, insana ait olacaktır. Binlerce liralık makinelerde de, basit bir makinede de objektifin yöneleceği yeri siz belirlersiniz. Nihayetinde fotoğraf, bir seçim işidir. Sizin, makinenizi nereye doğrulttuğunuz, birikimlerinizle alakalıdır. Sadece fotoğrafla değil sanatın bütün dallarıyla el verdiğince ilgilenmek lazım ki birbirlerinden etkilenip, birbirlerini beslesinler. Bol fotoğraf izleyip, bol kitap okuyup, güzel şeylerle uğraşıp, güzel insan olunursa güzel ürünler verilir. Söylemeden geçemeyeceğim, Batmanlı Gençleri, sokak köşeleri veya kahvehane köşelerinden uzaklaştırıp, fotoğrafçılığa özendirmek veya kazandırmak, öncelikli hedeflerimden biri, fotoğraf meraklılarına gerekli her türlü desteği vermeye hazırım” dedi.