Çocuklarımızı okula gönderiyoruz,
Onlarla ilgili planlar kuruyoruz,
Onlara hayaller kurduruyoruz.
Peki ya çocuğumuz işitme engelli ise?
Okumaya,
Hayata karışmaya,
Hayal kurmaya
Hakkı yok mu?
Var tabi ki.
Hem de en az diğer çocuklar kadar…
Pazaryeri Mahallesi Nergis Caddesi 42.Cadde 2720 Sokak’ta
Pazartesi Pazarı’nın kurulduğu noktada bulunan
Vakıfbank İlkokulu,
İşitme engelli çocuklara hayal kurduran bir okul.
Özel sınıfı var okulun.
Bu özel sınıfta 16 işitme engelli öğrenci
Ve ilgili öğretmenler…
Ziyaret ettim.
Çocuklar, kapıda sarılarak karşıladı bizi.
Belli ki bu özel sınıfta da çocuklar ve öğretmenleri çok mutlu.
İŞİTME ENGELLİLER SINIFI, BATMAN’IN EN KALABALIK OKULUNDA
1999 yılından bu yana eğitim-öğretimin verildiği Vakıfbank İlkokulu, Batman’ın en kalabalık okulu. Bin 650 öğrenci ve 50 öğretmen, sabah aynı anda derse giriyor, öğlen aynı saatte okuldan ayrılıyor. İşitme Engelliler Sınıfı da bu kalabalığın bir parçası.
OKULUN GİRİŞ KATINDA ÖZEL BİR SINIF OLUŞTURULMUŞ
İşitme engelli çocuklar için okulun girişi katında, kolay ulaşılabilir yerde, özel bir sınıf oluşturulmuş. Halıyla döşenmiş sınıf. Sıcacık, ev ortamı oluşturulmuş. Sıralar u şeklinde dizilmiş. 16 öğrencisi var bu sınıfın.
ÇOCUKLAR SEVGİ PITIRCIĞI
İçeri girdiğim ilk andan itibaren müthiş bit enerjiyle karşılaşıyorum. İşitme engelli çocuklar, koşarak elimi tutuyor, fotoğraf makinesine poz verirken saçlarını elleriyle tarıyor bazısı. Öğretmenleri ile aralarında bir bağ var belli. İşitme engelli olsalar bile, öğretmenlerinin konuşmalarını anlayabiliyorlar, hatta sorulan sorulara yanıt veriyorlar.
SINIFIN TÜM DUVARLARI EĞİTİCİ GÖRSELLERLE SÜSLÜ
Sınıfın duvarları, özenle süslenmiş, adeta kitaba dönüştürülmüş. Her öğrencinin fotoğrafı duvarda asılı duruyor, üzerinde yıldızlar var. Çocuğun derslerdeki başarısına göre yıldız sayısı artıyor. Ay sonunda en başarılı öğrenci, hamburger ya da pizza ile ödüllendiriliyor.
Duvarın bir köşesinde bulut, güneş, yağmur ve rüzgâr resimleri… Çocuklar burada dört mevsimi öğreniyor. Kâğıt para resimleri, rakamlar, sınıfın her köşesi farklı bir görsel şölen…
ÇOCUKLAR, BURADA ALDIKLARI EĞİTİMLE, OKULA DEVAM EDEBİLİYOR
İşitme Engelliler Sınıfında 1.2.3. ve 4. sınıf eğitimi alan çocuklar, ortaokula devam edebiliyor. Çünkü aldıkları eğitimle, dudak okumayı, konuşmayı öğreniyorlar, iletişim kurabiliyorlar.
HER ÇOCUĞA ÖZEL EĞİTİM VERİLİYOR
İşitme engelli çocuklar, bu özel sınıfı sabahçı-öğlenci olarak kullanıyor. Sabah 3. ve 4. sınıf öğrenciler, öğlen ise 1. ve 2. sınıf öğrenciler geliyor sınıfa. Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatında yer alan dersleri görüyor çocuklar. Türk işaret dersi, toplumsal uyum becerileri derslerini alıyorlar. Her öğrenciler için özel rehber hazırlayıp, bu rehber doğrultusunda yılsonuna kadar eğitim alıyorlar.
OKUL MÜDÜRÜ, BU SINIFIN ÇOCUKLARI İLE YAKINDAN İLGİLİ
Okul Müdürü Cuma Işık, okulun tüm öğrencileriyle olduğu gibi İşitme Engelliler Sınıfındaki öğrencilerle de çok ilgili. Yıllardır birlikte görev yaptığı Okul Müdür Yardımcısı Osman Batan'ın da hassasiyeti ile İşitme Engelliler Sınıfı'na özel enerji ve zaman ayırdıklarından bahsediyor. Yakın temas kuruyor, onlarla iletişim kuruyor. Rehber Öğretmen Ebru Kapçak ve Müdür Yardımcısı Özcan Vergili’nin ilgisi de takdiri hak ediyor.
SINIF, İKİ ÖĞRETMENİN YÖNETİMİNDE
İşitme Engelliler Sınıfına Öğretmenler Erkan Tokgöz ve Selman Yılmaz bakıyor. İşitme engelli çocuklarla yakından ilgilenecek kadar fedakâr ve özverili öğretmenler… Kendi çocukları gibi sevip, sarılıyorlar.
ÖĞRENCİLER EVDEN ALINIP, EVE BIRAKILIYOR
İşitme engelli çocuklar bu sınıfta ücretsiz eğitim görüyor. Hatta evlerinden araçla alınıp okula getiriliyor, ders bittikten sonra tekrar araçla evlerine bırakılıyor. Hem araçta hem sınıfta hostesleri oluyor, her şeyleri ile ilgilenen…
ÇOCUKLAR BU SINIFTA, HAYATA HAZIRLANIYOR
İşitme engelli çocuklar, bu sınıfta adeta hayata kazandırılıyor, sosyalleşiyor, engelleri aşmayı, dudak okuyarak duymayı ve konuşmayı öğreniyor. İşitme Engelli Öğrenciler, bu okula kayıt olabilmek için raporuyla birlikte Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM)’a veli dilekçeyle başvuruyor. RAM kurulu toplanıyor, çocukların tanısına göre bir karar alıyor. Bu çocuk İşitme Engelli Sınıfına gidebilir kararı çıkarsa Batman’da tek işitme engelliler sınıfı Vakıfbank İlkokulu’nda olduğu için öğrenci buraya yönlendiriliyor.
ÇOCUKLAR, ETKİNLİKLERLE SOSYALLEŞİYOR
Bu sınıfta etkinlikler de bitmiyor. Geçen hafta veli, öğretmen, öğrenci bağını güçlendirmek için Öğretmen Evi’nde bir kahvaltı programı düzenlenmiş. Veliler de öğrencileri de kendilerini özel hissetmiş tabi… Bir diğer etkinlik de çok anlamlı. Taşıt-Ulaşım konusunu çocuklar, tren vagonlarının içinde ders işleyerek öğrenmiş. Çocukların heyecanı, öğretmenlerini de epey duygulandırmış. Bu sınıftan aldığım enerjiyle, bir kez daha gönlü rahat ayrılıyorum Vakıfbank İlkokulu’ndan.