?>

Gençlere fırsat verilmeli

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) takvimine göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları 20 Temmuz’da açıklanacak.

YAŞAM - 1 yıl önce

Ardından adaylar için ikinci en heyecanlı dönem yani tercih süreci başlayacak. Tercih süreci öncesi adaylara ve ailelere önerilerde bulunan İstinye Üniversitesi (İSÜ) Kurum Psikoloğu Saime Serpil Özgül “Bir mesleği severek yaparsanız bir gün bile çalışmış sayılmazsınız. Bundan dolayı gençlerin sevdikleri mesleklere yönelerek kendileri olmalarına fırsat tanınması asıl onları başarıya götürecek faktör” dedi.
Üniversite adayları için sınavın ardından en heyecanlı konulardan biri de tercih süreci. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının 20 Temmuz’da "sonuc.osym.gov.tr" adresinden açıklanmasının ardından tercih süreci başlayacak. Ancak bu süreç bazı adaylar için sancılı geçebiliyor. Özellikle de ailelerin adayların tercihlerine karışması, adayların istemedikleri bölümleri yazmaları konusunda ikna çabaları aile içerisinde sorunlara neden olabiliyor. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Kurum Psikoloğu Saime Serpil Özgül, tercih sürecindeki gençlere ve ailelerine önerilerde bulundu.

“TERCİH SÜRECİ TÜRKİYE’DE ÇOĞU AİLE İÇİN ÖNEMLİ BİR YER EDİNİYOR”

Tercih sürecinde aile üyeleri arasında yaşanabilen çatışmalarla ilgili konuşan İSÜ Kurum Psikoloğu Saime Serpil Özgül, “Tercih süreci Türkiye’de çoğu aile için önemli bir yer ediniyor. Bundan kaynaklı bu sınava yüklenen anlam otomatik olarak artıyor. En yaygın nedenleri arasında ailelerin çocuklar üzerinde oluşturdukları beklenti yatıyor. Ebeveyn olmanın getirdiği farkındalıkla çocukların tercihlerini kendilerinin daha ön görebileceğini düşünme durumları çocuklarla aileler arasındaki sınav döneminde gördüğüm sık rastlanan problemlerden” dedi. Özgül, aile içerisinde çıkabilecek çatışmalara karşı ise şu önerilerde bulundu: “Gençlerin tercihleri ne olursa olsun sevilebilir olduğunu duymaya ihtiyaçları var. Her zaman onların yanında olduklarına ve tercihlerinin aralarındaki ilişkiyi değiştirmeyeceğine dair garantiye ihtiyaç duyuyorlar ki bu ihtiyaç gerçekçi bir ihtiyaçtır. Çünkü koşulsuz sevgi tam olarak buradan geçer. Her ne olursa olsun yanında olabilmekle.”

“ÜNİVERSİTE ADAYLARI KENDİ TERCİHLERİ KONUSUNDA DESTEKLENMEYİ ARZULUYOR”

Üniversite adaylarının tercih sürecinde kendi tercihlerini yapabilmeyi ve bu konuda desteklenmeyi arzuladıklarını ifade den Özgül, şunları söyledi:

“Aileler bu süreçte öngörülerini ve fikirlerini paylaşabilirler tabii ki. Öğrencilerin de belirsizlik sürecinde bunlara ihtiyaçları var. Ama burada dikkat edilmesi gereken nokta, ailelerin kendi hayatlarında gerçekleştirmek istediklerini çocukları üzerinden gerçekleştirmiyor olmalarıdır. Kendilerine ait hayalleri çocuklarına yansıtmadan, onların kendi fikirlerine öncelik vermeliler. Üniversiteyle birlikte sınava giren öğrenci grubunda, bireyselleşme alanları daha arttığı için kendi tercihlerini yapabilmeyi ve bu tercih sonucunda desteklenmeyi arzuluyorlar. Ebeveynlerin kendi beklentilerini bir kenara koyarak olanı olduğu gibi görebilmeleri gerekir. Her genç kendine özgü becerilere sahip. Onları kendi becerileriyle ve istekleriyle değerlendirmeleri gerekir. Bir mesleği severek yaparsanız bir gün bile çalışmış sayılmazsınız. Bundan dolayı gençlerin sevdikleri mesleklere yönelerek kendileri olmalarına fırsat tanınması asıl onları başarıya götürecek faktördür.”

“ADAYLAR AİLELERİNİN DEĞİL KENDİ TERCİHLERİNE ÖNCELİK VERMELİ”

Adayların kendi tercihlerine öncelik vermesi gerektiğinin altını çizen Psikolog Özgül, “Üniversiteye girmeye hazırlanan öğrencilerin bazılarında ailelere karşı borçluluk duygusu hissedenler olabilir. Bu duygudan kaynaklı ailenin isteğine bağlı bir tercih yapma durumu olabilir. Ancak bölüme girdiğinde mutsuz olacağı bir durum söz konusu olacağından kendi isteğiyle tercihi olmayınca, bu durum tekrar sınava hazırlanmasına neden olabilir. Bundan dolayı ailelerin çocuklarının isteklerini dinlemeleri ve orta noktada buluşabilmeleri önemli. Onlara sadece neyin iyi geleceğini sormaları kendilerini ifade etmelerini sağlayacaktır. Müdahale etmek yerine dinlenildiğini hisseden çocuk kendine özgüveni artacağı için daha sağlıklı tercih yapabilir” diye konuştu.

“İYİ İLETİŞİMİN YOLU DİNLEMEKTEN GEÇİYOR”

Ailelerin öncelikle üniversite adayıyla iyi bir iletişim kurması gerektiğini, iyi bir iletişimin ise dinlemekten geçtiğini belirten Özgül, şöyle devam etti:
“İyi iletişimin yolu önce dinlemekten geçiyor. Neye ihtiyacı olduğunun sorularak, bu ihtiyacın nasıl karşılanacağı konuşularak süreç yürütülebilir. Örneğin, yurt dışında okumak istiyor öğrencimiz, bunu ailesine söylemesinin ardından ailesinin bunu karşılayıp karşılayamayacağı konuşularak, nasıl bir yol izleneceği ortak kararla gidildiğinde iletişim problemleri de çözülmüş olacaktır. Gençlerin bu dönemde en çok hissetmek istedikleri duygu ne olursa olsun yanında olacaklarının teminatı. Kaygılarını aileleriyle paylaştıklarında dinlenmeleri, süreci nasıl birlikte yöneteceklerinin konuşuluyor olması gençlerin kaygısını hafifletecektir.” (Haber Merkezi)
Haftanın Öne Çıkanları

Bir uyarı da Mardin’e

2023-07-11 11:18 - GÜNDEM

Yeni köprü tamamlandı

2023-07-13 10:33 - GÜNDEM

Dikkat! Batman için kritik uyarı...

2023-07-10 21:07 - GÜNDEM

Ayşe Kara VİP Salonu’ndan merhaba…

2023-07-15 12:28 - YENİ YERLER

Batman için bir kritik uyarı daha!

2023-07-14 10:03 - GÜNDEM

15 günlük yasak başladı

2023-07-13 09:35 - GÜNDEM

Alo Tevşo harabeye dönüyor

2023-07-13 16:50 - GÜNDEM

Gizli saklı imar revizyonu

2023-07-10 18:40 - GÜNDEM

Batman’da yeni proje

2023-07-12 12:45 - GÜNDEM

Yatırımcılar Batman’da

2023-07-15 13:19 - GÜNDEM

İlgili Haberler

TOMA su sıktı, İdris Usta çiğköfte yoğurdu

15:45 - YAŞAM

Cansuyu, yetim çocukları giydirdi

00:40 - YAŞAM

Kedisini biberonla besliyor

14:47 - YAŞAM

Yaşamına son verdi

14:40 - YAŞAM

İkinci el sobalara talep arttı

13:31 - YAŞAM

Günün Manşetleri

Kayyum eylemlerinde 140 gözaltı

01:01 - ASAYİŞ

Batmanlı Vekil, Enerji Bakanıyla görüştü

01:00 - SİYASET

Cansuyu, yetim çocukları giydirdi

00:40 - YAŞAM

Batman Barosu, Narin davasını takip etti

00:14 - GÜNDEM

Batman Valisi’nden 10 Kasım mesajı

00:00 - GÜNDEM