“GRİP DEYİP GEÇMEYİN, ÖLÜME YOL AÇABİLİR”

Bu haftaki “Sağlık Köşemiz”de, Batman Medical Park Hastanesi İç Hastalıkları (Dâhiliye) Uzmanı Dr. Rezan Gergin’i ağırlıyoruz.

EĞİTİM - 8 yıl önce

GRİP NASIL GEÇER, NE İYİ GELİR?

Mevsim hastalığı olarak bilinen grip ve soğuk algınlığına ilişkini önemli açıklamalarda bulunan Dr. Gergin, grip hastalığa influenza isimli virüsün neden olduğunu, aniden başlayan 39°C üzerinde ateş, halsizlik, şiddetli kas ve eklem ağrıları, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle seyreden bulaşıcı bir enfeksiyon olduğunu belirterek “Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, çocuklarda, yaşlılarda ve kalp, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu kadar ciddi sonuçlara yol açan grip, halk arasında genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır” dedi.

“HASTALIK, ÖLÜMCÜL NOKTALARA KADAR GİDEBİLİR”

Grip hastalığının ilk 24–72 saat arasında bulaşıcı hale geldiğini ve istirahat ile 7–10 gün içinde geçtiğini anlatan Uz. Dr. Gergin “Bazı durumlarda hastalık, ölümcül noktalara kadar gidebilir. Bu nedenle hastalarda belirtiler şiddetliyse, durum giderek kötüye gidiyorsa, ateşiniz düşmüyorsa (veya nefes alma zorluğu, kalıcı ateş, kusma, ağrılı yutma, kalıcı öksürük, kalıcı tıkanıklık ve baş ağrısı yaşıyorsanız) mutlaka hekime başvurmalısınız. Hekime başvurmadan ateş düşürücü ilaçlar ya da antibiyotik kullanılmamalıdır. Soğuk algınlığı, gripten farklı olarak yüksek ateşin olmadığı, hafif kırgınlık, burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtilerle kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karıştırılmamalıdır” dedi.

SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Grip ve soğuk algınlığı arasındaki farkı anlatan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. GerginHer ikisi de solunum yolu hastalığıdır ancak bunlara farklı virüsler neden olur. Grip burun, boğaz, bronş ve muhtemelen akciğerler dâhil solunum sistemini bozar. Soğuk algınlığı ise sadece üst solunum yolunu etkiler. Bu nedenle gribin ateş, vücut ağrıları, yorgunluk gibi belirtileri soğuk algınlığına göre daha şiddetlidir. Gribin başlıca belirtileri ateş, yorgunluk, vücut ağrıları, titreme, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve öksürüktür. Öksürük bronşları tahriş edecek kadar yoğun değildir. Hastalığın en kötü günleri ilk 3–4 gündür. İstirahat ile 7–10 gün arasında geçer. Ancak hastalığın ardından birkaç hafta boyunca yorgunluk hissedebilirsiniz. Grip ilk 24–72 saat arasında bulaşıcı hale gelir. Bu nedenle hasta olsanız bile fark edemeyerek virüsü diğer kişilere de bulaştırabilirsiniz. Grip olduğunuzda lütfen hekiminize başvurmadan ateş düşürücü ilaçlar ya da antibiyotikler kullanmayın. Ateşlendiğinizde istirahat ederseniz daha hızlı iyileşirsiniz” bilgisini paylaştı.

GRİP NASIL GEÇER? ANTİBİYOTİK İŞE YARAR MI?

Sayın Gergin, grip hastalığının tedavisine ilişkin doğru bilinen yanlışlardan bahsederek “Grip için tek bir “en iyi” tedavi yöntemi yoktur, ancak semptomları azaltabilen pek çok yöntem önerilebilir. Günümüzde gribe karşı oldukça etkili bir kaç anti-viral ilaç mevcuttur ancak bunlar sadece doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Ayrıca ilaçlar özellikle ilk 48 saat içerisinde alınırsa hastalığın ilerlemesini engeller. Soğuk algınlığı ve grip ilaçları ateş, ağrı, burun tıkanıklığı, öksürüğü azaltma gibi konularda size yardım edebilir ancak onlar gribi tamamen tedavi etmez, sadece bu süreci daha rahat atlatmanıza yardımcı olabilir. Dekonjestanlar burnun şişmiş mukozalarını küçülterek nefes almanıza yardımcı olur. Ayrıca tuzlu burun spreyleri de açık solunum yollarına yardımcı olabilir. Öksürük preparatları, su ve meyve suları ile birlikte, öksürük yatıştırmaya yardımcı olabilir” diyor.

“SU KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN BOL BOL SIVI TÜKETİN”

4 yaş altındaki çocuklarda mecbur kalmadıkça öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının kullanılmaması gerektiğini belirten Dr. Gergin “Çocuğunuz 4 ve 6 yaş arasında ise herhangi bir ilaç vermeden önce doktorunuza danışın. 6 yaş üzeri çocuklarda semptomları hafifletmek için hekiminizin önerdiği ilaçları kullanabilirsiniz. Vücudunuzdan su kaybını önlemek için bol bol sıvı tüketin. Bu, burun mukozanı da rahatlatır. Kahve, çay, kola gibi kafein içeren içecekleri sınırlayın. İştahınızın durumuna göre hareket edin. Eğer gerçekten aç değilseniz, beyaz pirinç ya da et suyu gibi basit yiyecekleri yemeyi deneyin. Antibiyotikler grip ya da soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olmayacaktır. Antibiyotikler bakterileri öldürür, ancak grip veya soğuk algınlığına neden olan virüsler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Grip bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve bakteriyel enfeksiyonlar için kapıyı açabilir. Bu nedenle gribiniz giderek kötüleşiyorsa bir hekime başvurun. Bakteriyel bir enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz. Ancak bu tür bir durumda antibiyotik tedavisi gerekli olabilir” diyor.

GRİP KONUSUNDA NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİYİZ?

Belirtilerin şiddetlenmesi halinde doktora gidilmesi gerektiğini belirten Sayın Gergin “Belirtiler şiddetliyse, toparlanacağınıza daha da kötüye gidiyorsanız, ateşiniz düşmüyorsa mutlaka hekime başvurun. Grip gibi başlayan ve başka bir hastalığa dönüşen bir duruma girmiş olabilirsiniz. Eğer bu belirtilerden herhangi biri varsa, hemen bir doktora görünün, Nefes alma zorluğu, Kalıcı ateş, Kusma, Ağrılı yutma, Kalıcı öksürük, Kalıcı tıkanıklık ve baş ağrısı, Grip aşısı gribe neden olabilir mi? Grip aşısı ölü virüslerden yapılır ve sizi grip yapmaz. Ancak, aşı vücudun bağışıklık yanıtı tetikleyebilir, böylece kas ağrısı ya da düşük dereceli ateş gibi birkaç hafif belirtileri olabilir” ifadelerini kullandı.

NEDEN İNSANLAR GRİP HAKKINDA BU KADAR ENDİŞELİ?

Grip virüsünün, akciğerlere bulaşması halinde zatürree gibi ciddi bir enfeksiyona neden olabileceğini belirten Dr. GerginGrip zatürreeye dönüşmeye başlarsa, hastanede tedavi gerekebilir. Alerjisi olanların gribe yatkınlığı yoktur. Ancak alerjiler, gribin astım, zatürree gibi hastalıklara dönüşmesini tetikleyebilir. Bu nedenle özellikle yaşlılar, hamileler, bebekler ve kronik sağlık problemleri olanlar daha dikkatli olmalıdır. Grip ve soğuk algınlığına neden olan virüsler, virüslü kişinin öksürmesi ya da hapşırmasıyla ortaya çıkan damlacıklar yoluyla yayılır. Grip ve soğuk algınlığından korunmak için, öksürür ya da hapşırırken yüzünüzü kolunuzun içiyle kapatın. Hapşırırken ya da öksürürken ağzınızı elinizle değil, kâğıt bir mendille kapatın ve mendili hemen çöpe atın. Ellerinizi gözlerinize, burnunuza ve ağzına götürmeyin. Ellerinizi sık sık yıkayın. Çevrenizdekilere doğru öksürmeyin, kafanızı başka bir yöne çevirin. Telefon, klavye gibi ortak kullandığınız yüzeyleri dezenfekte edin. Virüsler bu yüzeylerde 8 saat yaşayabilirler. Soğuk algınlığı ve grip sezonunda kalabalıktan uzak durun. Her yıl grip aşısı olsun. Aşılar size % 100 koruma vermez ancak hastalığı önlemenin en iyi yoludur. Bağışıklık sistemini besleyen koyu yeşil, kırmızı, sarı sebze ve meyveler tüketin. Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz yaptığınız halde hasta olabilirsiniz ancak hastalık daha az şiddetli belirtiler gösterir ve daha çabuk iyileşir. Aerobik, yürüyüş gibi düzenli egzersizler bağışıklık sistemini güçlendirir” diyor.

GRİP NASIL GEÇER, GRİBE NE İYİ GELİR?

Gribin tedavisine ilişkin bilgi veren Dr. Gergin, “Gripten korunmak kadar hasta olduktan sonra en hızlı şekilde atlatmak da önemli. Gribe yakalandıktan sonra 5 basit uygulamayla hastalıktan en sağlıklı şekilde hızlıca kurtulabiliriz. 1. Uygulama, gribi hızlı atlatmak için tedavinizi asla aksatmayın. Doktorunuzun verdiği tedaviyi aksatmadan uygulayın. Kendi teşhisinizi kendiniz koyup gelişigüzel ilaç kullanmayın. Özellikle tedavi amacıyla alınan antibiyotiklerin faydadan ziyade, zararı vardır. Antibiyotikler değil, doktorun reçete edeceği ateş düşürücüler, burun solunumunu rahatlatan spreyler, boğaz ağrısı ve yanması için gargaralar ve pastiller, vücut direncini artırmak amacıyla vitaminler kullanılmalıdır. 2. Uygulama, gripten kurtulmak için istirahat edin. Bu dönemde hasta kişi yatağında yatmasa bile kesinlikle vücudu yorucu-yıpratıcı egzersiz ve hareketlerden uzak durmalı, mutlaka birkaç gün istirahat etmelidir. Grip ciddi derecede işgücü kaybı ve okul çağındaki çocuklarda da ders kaybına neden olmaktadır. İstirahat edilmezse hem tedavi süreci uzuyor hem de hastalığın oluşturacağı yan etki riskleri artırılmış oluyor. Hasta kişilerin istirahat etmesinin bir diğer avantajı da, çalıştıkları kurumlarda başka kişileri hasta etmeyecek ve hastalığı yaymayacak olmalarıdır. 3. Uygulama, uyku düzeni vücut sıhhati için en önemli detaylardan biridir. Uyku esnasında, özellikle çocuklarda, hücreler yenileniyor ve melatonin hormonu salgılanıyor. Günlük ortalama 7 saat uyunması organizmanın savunma sistemini güçlendirecektir. 4. Uygulama, sıvı tüketiminizi azaltmayın. Bol su için. Özellikle karışık bitki çayları da (ıhlamur, kuşburnu, ahududu, yasemin, papatya, böğürtlen…) tüketebilirsiniz. Elbette her fazla şeyin zararı olduğundan, aşırı sıvı tüketiminden de kaçınmalısınız. 5. Uygulama ise iyi beslenin. C vitamini vücudun savunma sistemini güçlendirdiğinden özellikle turunçgiller olmak üzere meyve tüketin. Koyu yeşil yapraklı taze sebzeleri sıkça tüketmeniz de vücut direncinizi artıracaktır” diyor.

GRİBE İYİ GELEN BİTKİ ÇAYLARI VE BESİNLER

Dr. Gergin, gribe iyi gelen çayların, her ne kadar antioksidan ve vücudu güçlendiren vitaminler içerse de bazı yan etkilere neden olabileceğini belirterek “Gribe iyi gelen bitkisel çayların içeriğini incelemelisiniz ve yüksek dozlarda tüketmemelisiniz. Grip tedavinizde düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız veya gebelik-emzirme dönemindeyseniz herhangi bir bitkisel ürün takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Bitki çayları öncelikle gribin belirtilerini gidermek için kullanılmaktadır. Zencefil, okaliptüs, nane ve mate çayları gribin semptomlarını gidermekte etkili olan etken maddelere sahiptir” bilgisini veriyor.

GRİBE İYİ GELEN BİTKİ ÇAYI: ZENCEFİL ÇAYI

Dr. Gergin, bitki çaylarına ilişkin verdiği bilgide “Taze veya kuru zencefil kullanarak hazırlayabileceğiniz, zencefil çayı, göğüs tıkanıklığını açmak ve grip ile bağlantılı burun akıntısını hafifletmek için kullanabileceğiniz en ideal çaydır. Zencefil çayı ayrıca kronik ağrıları azaltır, solunum yollarını açar, alerjik reaksiyonları azaltır, kan dolaşımını güçlendirir, boğaz ağrısına iyi gelir, terlemeyi arttırarak ateşi düşürür” diyor.

GRİBE İYİ GELEN BİTKİ ÇAYI: OKALİPTÜS

Dr. Gergin’in verdiği bilgiye göre “Okaliptüs” bitkisini, göğüs ve burun tıkanıklığı başta olmak üzere gribin birçok belirtisini hafifletmek için kullanılabilirsiniz. Okaliptüs çayı ayrıca: öksürüğe iyi gelir, bronşit tedavisinde kullanılır, nezle ve gribe iyi gelir, boğaz ağrısına iyi gelir, ağız kokusunu önler, harici olarak cilt üzerindeki yaraların tedavisinde kullanılır.

GRİBE İYİ GELEN YİYECEKLER

Sayın Gergin, konuşmasını “Gribin sistemden daha hızlı atılması için genel olarak vücudu güçlendiren C vitamini bakımından zengin gıdaların ve içeceklerin tüketilmesi önerilmektedir. Gribi iyi gelen besinler kısaca şöyledir: Haşlama balık, tavuk suyu, taze sıkılmış meyve suları, haşlama tavuk, tavuk ve sebze çorbaları, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil çayı, ekinezya çayı, kuşburnu çayı, adaçayı, papatya çayı, okaliptüs çayı” bilgisi ile sonlandırıyor.
Haftanın Öne Çıkanları

KURTARAN, ÖZEL OKULLARIN MÜDÜRLERİ İLE BULUŞTU

2016-10-27 21:35 - EĞİTİM

BATMAN EMNİYET MÜDÜRÜ DEĞİŞTİ

2016-10-26 12:18 - GÜNDEM

SON YOLCULUĞUNA KÜRTÇE AĞITLARLA UĞURLANDI

2016-10-29 16:30 - GERCÜŞ

O, BATMAN’IN İLK VE TEK DJ’İ

2016-10-29 16:31 - ROPÖRTAJ

TÜMSİAD, İRAN İHRACAT VE ZİRVESİNE HAZIRLANIYOR

2016-10-24 21:03 - GÜNDEM

PETROLSPOR TOPBAŞI YAPTI!

2016-10-25 20:58 - SPOR

DRAMA-FON, İLGİ TOPLUYOR

2016-10-27 02:48 - GÜNDEM

MAVA DAĞI’NDA SICAK SAATLER

2016-10-27 22:00 - GÜNDEM

DENİZCİ İÇİN VEDA YEMEĞİ DÜZENLENDİ

2016-10-29 16:18 - GÜNDEM

REAL KONAK, BASIN BAYRAMINI KUTLADI

2016-10-23 21:10 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Türkan, Fatih İlkokulu’nda meslek tanıtımı yaptı

12:48 - EĞİTİM

Batman Üniversitesinde YGG toplantısı yapıldı

15:29 - EĞİTİM

Öğrenciler, şiir dinletisi için sahne aldı

14:25 - EĞİTİM

Ortaokul öğrencileri resim sergisi açtı

02:48 - EĞİTİM

Minikler, müzikli tiyatro ile eğlendi

01:49 - EĞİTİM

Günün Manşetleri

Yetimler Vakfı, 6 ayda 655 çocuğa ulaştı

11:45 - YAŞAM

İhbar hattı, BASKİ’yi harekete geçirdi

11:38 - GÜNDEM

Çınar Lahmacun kapılarını açtı

11:08 - ESNAF HABERLERİ

Bu dernek, kanser hastaları için kuruldu

10:24 - GÜNDEM

Açık ailesinin acı günü

09:58 - YAŞAM