Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve minerallerden zengin beslenilmesi gerektiğini ifade eden Özcan “A, C, B6, E vitamini ve çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızılâhana, karnabahar, havuç, marul, yeşilbiber, roka, sarımsak, soğan ve meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir veya birkaçı günlük beslenmemizde yer almalı. Kış aylarında güneş ışığını daha az almamız nedeniyle haftada en az iki kez balık tüketilmeli” dedi.
BİTKİ ÇAYLARININ TÜKETİLMESİ ÖNEMLİ
Günde 10–15 adet fındık veya badem ve 2 adet ceviz tüketilmesini öneren Diyetisyen A. Ozan Özcan “Daha çok çocuklar ve kadınlarda görülen, üşüme, halsizlik, baş dönmesiyle kendini gösteren demir eksikliği de kışın artıyor. Günlük beslenmelerinde et, kuru fasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzelerden destek alınmalı ve beraberinde demirin emilimini hızlandırmak için limon suyu içeren salata tüketilmeli.
Bitki çayları da kışın hem içimizi ısıtacak hem de içeriğindeki yararlı maddeler bizleri hastalıklara karşı koruyacak. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, rezene, nane-limondan günde 1–2 fincan içmekte fayda var. Günlük yürüyüşler önem taşıyor. Fiziksel hareket dolaşımı güçlendirir. Güçlü dolaşım, güçlü bağışıklık sistemi anlamına gelir” ifadelerini kullandı.