GÜLİSTAN CADDESİ, BATMAN’IN İSTİKLAL CADDESİ

GÜLİSTAN CADDESİ, BATMAN’IN İSTİKLAL CADDESİ

GÜNDEM - 10 yıl önce

Eski Tekel Caddesi olarak bilinen Gülistan Caddesi, kentin en hareketli, en canlı yeri olarak tanınıyor. Onlarca alışveriş mağazasının bir arada bulunduğu ve günün her saatinde kalabalık olan cadde, genelde basın açıklamalarının, sosyal ve kültürel etkinliklerin de adresi olarak biliniyor. Caddede bulunan İnsanlık Anıtı, Gülistan Caddesi’ne özgür bir ruh kazandırıyor. Ancak sabah 9.00’da açılan kepenkler, günün karanlığı ile kapanıyor. Yani saat 20.00 gibi indirilen kepenkler, bu caddeyi hayalet şehre dönüştürüyor. Gülistan Caddesi esnafı, caddenin sahipsiz kaldığından yakınıyor.
ALIŞVERİŞİN KALBİ BURDA ATIYOR

Kentin tanınan simalarından biri olan ve Gülistan Caddesi’nde çiğköftecilik yapan İdris Ekinci, aynı zamanda tiyatrocu kimliğiyle de biliniyor. 2000 yılından bu yana Gülistan Caddesi’nde çiğköftecilik yaptığını söyleyen Ekinci “Gülistan Caddesi, Batman’ın en renkli ve hareketli yeridir. Alışverişin kalbi burada atıyor. Ancak esnaf, akşamları erken saatte kepenk kapatıyor. Işıklandırma sistemi de olmadığı için gece saatlerinde vatandaş buradan geçmeye korkuyor. Bu caddeye kapsamlı bir düzenleme yapılmalı. Esnafın erken kepenk kapatması önlenmeli. Işıklandırma sistemiyle buraya renk verilmeli. Müzik yerleri yapılmalı, sokak müziği ile bu caddenin hareketliliği arttırılmalı” dedi.
GÜLİSTAN CADDESİ SAHİPSİZ

Jakmen giyim mağazası sahibi Hasan Yıldız da Gülistan Caddesi’nde 10 yıldır esnaflık yaptığını belirterek “Gülistan Caddesi,  Batman’ın kimliğidir. Batman’a gelen yabancılar, buraya uğramadan gitmez. Batman’ın kalbinin attığı yerdir. Ama bazı sorular var. Mesela kirlilik en başlı sorun. Caddede biriken çöpler, hem vatandaşı hem de esnafı mağdur ediyor. Çöp birikintileri, bu caddeye hiç yakışmıyor. Işıklandırmanın azlığı, güvenliğin olmayışı da başlı başına bir sorundur. Anlayacağınız Gülistan Caddesi sahipsiz bir yerdir”
DENETİMLER YETERSİZ

Danış Helva sahibi Burhan Danış, Batman’ın en eski esnaflarından biri. 61 yıldır esnaflık yaparak geçimini sağlayan Danış, şu anda Gülistan Caddesi’nde tahin, pekmez ve helva satışı yaparak vatandaşlara hizmet veriyor. Gülistan Caddesi’nin Batman’a ayrı bir renk kattığını söyleyen Danış “eskiden burası çöplüktü. Şimdi buraya bir düzen verildi. Hareketlilik kazandırıldı. Ama sorunlar hala bitmiş değil. Elektrik sıkıntısı var. Güvenlik sıkıntısı var. Motosikletlerin bu caddeden geçmesi yasak olduğu halde bu yasağa uyulmuyor. Zabıtanın denetimleri yetersizdir. Bir de çöp sorunun giderilmesini istiyoruz” dedi.
ESNAFLIK KÜLTÜRÜ ÖLDÜ

Gülistan Caddesi’nde döner yapıp satan Seyfi usta da caddenin bakımsız kaldığından yakınıyor. 12 yıldır döner işi yapan Seyfi Usta “Gülistan Caddesi Eski Tekel Caddesi olarak biliniyordu. Eskiden burada esnaflık duygusu vardı, komşuluk vardı. Şimdi burada herkes birbirine yabancı. Esnaflık kültürünün buraya tekrar kazandırılmasını istiyoruz” diyor.
DİNLENME ALANLARI YOK

Gülistan Caddesi esnaflarından biri olan Erkan Bilgiç, Kenanlı Giyim Mağazasının Müdürü. Kentin en işlek caddesinin daha modern ve refah olması gerektiğini söyleyen Bilgiç “burası kentin en hareketli caddesi. Ama çok bakımsız. Oturma alanları ve banklar yapılmalı. Yer parke taşları renklendirilebilir. Alışverişten sonra vatandaşın oturup dinlenebileceği, çayını içebileceği yerler yapılmalı. Vatandaş buraya gelip bir ya da iki saatte alışverişini hızlı hızlı yapıp yorulduktan sonra gidiyor. Çünkü dinlenme alanları yok. Bir de motosikletlerin bu caddeden geçmesini istemiyoruz” diyor.
BATMAN’DA HAYAT PAHALI

Suriyeli Şivan Resul da Gülistan Caddesi esnaflarından biri. 1 sene önce Batman’a yerleştiğini söyleyen Resul, Suriye’nin Şam ilçesinde de bu işi yapıyordu. Batman’ın en güzel caddesinin Gülistan Caddesi olduğunu söyleyen Resul “burası çok güzel ve hareketli ama burası yaya yolu olmasına rağmen buradan motosikletler geçiyor. Batman’ın işi ağırdır. Biz Suriye’de bu kadar çalışmıyorduk. Burada hayat biraz pahalı. İşgücü de çok ucuz, maaşlar çok düşük. Ayrıca bu caddede kiralar çok yüksek. Esnaf, nasıl ayakta kalıyor anlamış değilim. Batman’da hayat pahalı olmasına rağmen bu cadde günün her saati tıklım tıklım doluyor. Gülistan Caddesi, alışverişin adresi olarak biliniyor” şeklinde konuştu.
GÜLİSTAN CADDESİ, KAPALI ÇARŞI OLSUN

Gülistan Caddesi’nde çiğköftecilik yapan bir başka esnaf da Can Tanık. Doldurmacı Amca isimli işyerinin sahibi Can Tanık, Gülistan Caddesi’ne özel bazı projelerin çizilmesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor “dondurma, çiğköfte ve ayranı bir arada satan tek yeriz. Gülistan Caddesi, Batman’ın renkli yüzüdür. Bazı proje ve çalışmalarla burayı daha da renklendirebiliriz. Buraya canlılık kazandırabiliriz. Burası bir Kapalıçarşı haline getirilebilir. Hem esnaf, güven içinde olur, hem vatandaşın rahat rahat alışveriş yapıp dinlenebileceği bir yer olur. Ayrıca buradaki esnaf, elektrik kesintilerinden ve çöplerden bıkmış durumda. Bu iki soruna acil olarak el atılmalı”
Haftanın Öne Çıkanları

SALON REZİDANS’TAN BÖLGEDE BİR İLK…

2014-08-18 20:55 - GÜNDEM

GÜLİSTAN CADDESİ, BATMAN’IN İSTİKLAL CADDESİ

2014-08-24 18:18 - GÜNDEM

HAŞLAMACI MEHMET USTA

2014-08-18 19:41 - YENİ YERLER

GONCA ÇİÇEKÇİLİK

2014-08-21 21:45 - YENİ YERLER

AĞIR YARALANAN GENÇ KURTARILAMADI

2014-08-20 19:08 - GÜNDEM

EKONOMİYE YÖN VERENLER: 7

2014-08-20 20:19 - EKONOMİ

ESKİ HAL’DE ESNAFIN DURUMU…

2014-08-22 17:14 - GÜNDEM

UĞUR DURMUŞ LİNYİTSPOR’DA

2014-08-22 18:15 - SPOR

AKİF SEVİNÇ, PETROLSPOR’DA

2014-08-22 18:16 - SPOR

VEYSİ DEMİR’İN MUTLU GÜNÜ

2014-08-20 18:59 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Kaymakamlar, toplantıda bir araya geldi

01:06 - GÜNDEM

Batman'da çaya zam...

01:17 - GÜNDEM

MÜSİAD, 900 öğrenciye ulaştı

00:10 - GÜNDEM

Batman Valisinden 24 Kasım mesajı

00:55 - GÜNDEM

Kadınlar 23 Kasım’da meşalelerle yürüyecek

16:14 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Batman'da çaya zam...

01:17 - GÜNDEM

Kaymakamlar, toplantıda bir araya geldi

01:06 - GÜNDEM

Minikler, öğretmenleri için fidan dikti

01:05 - EĞİTİM

Batman Valisinden 24 Kasım mesajı

00:55 - GÜNDEM

Gülşen Kreş, LÖSEV’e bağış yaptı

00:51 - EĞİTİM