“PARÇALARI BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALIYORUZ”
Bilgin, son dönemde yürütülen çalışmaların bir bütünün unsurları olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek “Gerek Mavi Vatan'da gerekse ülkemiz coğrafyasının her köşesinde Türkiye'nin petrol davasına hizmet etmek için çalışmaları bir büyük stratejinin unsurları içinde yürütüyor, bir bütünün parçaları olarak ele alıyoruz” dedi.
“TÜRKİYE PETROLCÜLÜĞÜNDE YENİ BİR BÖLGE”
Ülkenin her köşesinde, Hakkari’de, Çukurca’da, Gabar’da, Cudi’de, Kato’da yaptıkları petrol sondajlarının ve ülkenin doğal zenginliklerinin çıkarılıp milletin ekonomisine, kullanımına sunulmasıyla ilişkili çabalarının bu temel stratejinin alt unsurları, bileşenleri şeklinde düşünülmesi gerektiğine işaret eden Bilgin, bu kapsamda güvenlik ve coğrafi koşullar gibi değişik sebeplerle hiç aranmamış bölgelerde yürüttükleri yoğun çalışmaların çok önemli sonuçlar verdiğini aktardı.
BATMAN’DA GÜNLÜK ÜRETİM, 35 BİN VARİLDEN 60 BİN VARİLE ÇIKTI
Bilgin, Cudi-Gabar bölgesinde Kızılsu olarak başladıkları sondajın çok önemli bir keşifle sonuçlandığına dikkati çekerek, 35 API gravitedeki (petrolün kalite ölçümünde kullanılan bir değer) yüksek kalitede bir petrolü günde 400 varilin üzerinde bir üretim kapasitesiyle devreye aldıklarını bildirdi. Bunu Türkiye petrolcülüğünde yeni bir açılım olarak değerlendiren Bilgin “Batman Bölge Müdürlüğü özelinde bundan 5 yıl önce 23 bin varil seviyelerinde olan ortalama günlük üretimimiz bugün 41 bin varilin üzerinde. Toplamda ise yurt içi üretimimiz günde 35 bin varilden 60 bin varil ortalamalarının üzerine çıktı. Aslında bu son dönemlerde yaptığımız gerek yeni sahalardaki keşifler gerek üretim artırma teknikleriyle eski sahalardan elde ettiğimiz üretim verimliliğiyle geldiğimiz bir nokta” dedi.
“ORGANİK BÜYÜME SÜRECİNİN İÇİNDEYİZ”
Organik büyüme sürecinde olduklarını belirten Bilgin “Kendi kaynaklarımızın, sahip olduğumuz kaynakların verimliliğini artırarak gerçekleştirdiğimiz bir büyüme modeli. Kendi ruhsat alanlarımızda, kendi coğrafyamızda yaptığımız keşiflerle büyüme. Türkiye'de Gaziantep'ten Hakkâri’ye kadar havadan gravite manyetik çalışmalar ile 2 ve 3 boyutlu sismik veri toplama çalışmaları gerçekleştirildi. Son yıllarda sismik çalışmalar Silopi ve ilgili sahalarda yoğunlaştırıldı. Bu keşif, Şırnak bölgemiz açısından yeni bir üretim alanı olacak. Bu çalışmaları yürütürken en başta güvenlik güçlerimizin, polisimizin, askerimizin, jandarmamızın çok büyük destekleri oldu. Bölge valilerimizin koordinasyonuyla çok büyük destekle bu çalışmalar yürütüldü. Aslında devletin bütün unsurları Türkiye'nin enerji davasına hizmet etmek için koordineli bir şekilde çalışmalar yürütüyor. Çalışmalar esnasında maalesef kayıplarımız, şehitlerimiz oldu. Bu şehitlerimizden biri Jandarma Üstçavuş Esma Çevik. Kuyumuza, Şehit Esma Çevik–1 ismini verdik. Bu, bölgede yeni bir alanda gerçekleştirilen ilk keşif. Şehidimizin aziz hatırasını anma fırsatını bu şekilde yakaladık. Bölgede açacağımız diğer kuyular da şehidimizin anısını yaşatacak. Milletin şehitlerimize ve şehitlerin geride kalanlarına yapılması gereken görevlerin bir nişanesi olarak bu ismi bölgedeki çok önemli bir potansiyeli olan kuyumuza verdik. Şehit Esma Çevik-1 kuyusu ve arkasından gelecek kuyular bölge potansiyelini daha iyi ortaya çıkaracak” dedi.