2000 yılında temeli atılan barajın, 2019’da tamamlanacağını söyleyen Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, barajın tamamlanması ile birlikte antik kentte yaşamın sona ereceğini açıkladı.
12 BİN YILLIK TARİHİ KENT İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
Bölgenin önemli turizm kaynaklarından biri olan 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf, Dicle Nehri üzerinde yapımı devam eden Ilısu Baraj’ının tamamlanması ile birlikte sular altına gömülecek. Yapımı yüzde 90’lara ulaşan baraj, ilçedeki umutsuzluğu da arttırırken, ilçe esnafı kendileri için çemberin daraldığını dile getirdi.
İDAM FERMANI BOYNUNDA ASILI TARİHİ BİR KENT
Yaşanan çatışmalı süreç ve Hasankeyf’i bekleyen hazin son nedeniyle aylardır iş yapamayan esnaf, kepenk kapatma noktasına geldi. Roma, Bizans, Pers, Artuklu, Eyyubi, Akkoyunlu ve Osmanlılara ev sahipliği yapan tarihi kent için “idamını bekleyen şehir” cümlesi kullanılmaya başlandı.
“BİZİ NASIL BİR HAYAT BEKLİYOR” KAYGISI
Hasankeyf için umutlar günden güne azalırken, yeni yerleşkeye taşınmak zorunda kalan ilçe sakinleri “yeni yaşamın” kaygısını duymaya başladı. Ata topraklarını terk etmenin zor olacağını belirten ilçe sakinleri, kendileri için hayatın geri kalanının zor geçeceğini dile getirdi.
“2 YIL SONRA SULAR ALTINDA KALACAK”
Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, baraj temelinin 2000 yıllarında atıldığını hatırlatarak “Temel atıldığında 2014 yılının sonlarında su tutacağı söyleniyordu. Bu tür projelerde süre ön görme çok zor. 2016 yılın bitirmek üzereyiz ama hala proje bitmedi. Anladığımız kadarıyla projenin fiziki durumu yüzde 95’e ulaşmış. Bize anlatılan 2018’in başlarında suyun tutulmaya başlanacağıdır. Eğer proje bu şekilde gerçekleşirse 2019’un sonlarında buralar su altında kalacak. Yani 2 yıl sonra sular altında kalacak” dedi.