“KALBİM BU ODA İÇİN ÇARPTI”

“KALBİM BU ODA İÇİN ÇARPTI”

ROPÖRTAJ - 6 yıl önce

 

Servet Kurt

49 yaşında.

Kibar bir adam.

Konuşkan.

Batman’ın en fazla tanınan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir’lerinden.

33 yıldır mesleğin içinde.

İyice pişmiş.

Tecrübe edinmiş.

Aynı zamanda

Batman-Siirt Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (SMMO)’ya

15 yıl Yöneticilik,

15 yıl da Başkanlık etmiş.

Mesleğe itibar kazandırmaya çalışan,
Mesleki sorunların çözümü için elini taşın altına koyanlardan biri.
Şimdi, Başkanlık görevini devretmeye hazırlanıyor.
Buna “bayrak yarışı” diyor.

Söyleştik.

Mesleğini anlattı.

Sıkıntılardan bahsetti.

Söyleşimizin detayları işte burada…

 

-Meslek hayatınızdan bahsedelim istiyorum, kısaca anlatır mısınız?

“Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Kanunu, 1989 yılında çıktı. Üzerinden 30 yıl geçmiş. Benim de 33 yıllık bir mesleki geçmişim var. Bunun 15 yılı Oda’da yönetici olarak geçti. 2 dönem Oda Saymanlığı, 2 dönem Oda Sekreterliğinden sonra 2 dönemdir Oda Başkanlığı yapıyorum. Meslek hayatım boyunca, hep mesleğin gelişimi için uğraş verdim.
-Başkanlığınız ile beraber Son 15 yıldır Oda Yöneticisiniz, neler yaptınız?
“Yönetici olduğum dönem, mesleğimizi tanıtma, Oda’mızı kurumsal hale getirme ihtiyacı hissettim. Mesleğimizi itibarlı konuma getirmemiz gerekiyordu. Son 6 yıl içinde mesleki tanıtım, kurumsal çalışma ve eğitimlere ağırlık verdik. Taş üstüne taş koymaya çalıştık”

ONURLA YAPTIĞIM BAŞKANLIK GÖREVİMİ NOKTALIYORUM

-Başkanlık görevini neden bırakıyorsunuz?

“2 Dönem Oda Başkanlığı yaptım. Meslek Yasamızın 22.maddesi gereği görev sürem doldu, bu Genel Kurulda aday olamıyorum. Bu güne kadar mesleğim adına hiçbir fedakârlıktan kaçınmadım. Tamamıyla gönüllük temelinde yaptığım bu görevde ilk önceliğim her zaman Oda’daki görevim oldu. Zamanımın büyük çoğunluğunu bu Oda’ya ayırdım. Odamızın çeşitli sorunları vardı, onları çözmeye çalıştık. Kalbim, mesleğim ve Oda’m için çarptı”

-Oda’ya neler kattınız, biraz anlatır mısınız?

“Göreve geldiğim Başkanlığımın 1. döneminde, Oda Hizmet Binamızın 1. katı, Petrol Üniversitesi Vakfına aitti. Bu katı Oda’mıza kazandırmak istiyordum. İmece usulü ile meslektaşlarımızla dayanışarak gerekli maddi kaynağı oluşturarak 1. katımızı geri aldık. Yine binamıza doğalgaz kalorifer tesisatı döşettik”

-Bir de konferans salonu yaptırdınız, çok beğendim, tebrik ederim.

“Evet. Binamız inşa edilirken son kat, o zaman ki şartlarda aceleye getirilmişti. Mikadan bir çatı ve etrafı camlarla çevriliydi. Eski konferans salonumuzun çatısı akıyordu. Kışın ısıtmak, yazın soğutmak problemdi. Son katımızda bulunan eski salonumuzu komple yıkarak, yerine 140 metrekare, 120 kişi kapasiteli son derece modern yeni bir konferans salonu inşa ettik. İlimizin emrinde tüm Kurum ve Kuruluşlarımızın etkinliklerine açık bir salon. Gayet lüks dayanıp döşenmiş, konforlu bir salon”
-Biraz da meslekten bahsedelim isterseniz
“Mesleğin tanınmasından yana bir problemimiz yok ama isimlendirme konusunda sıkıntımız var. Muhasebe kavramı genel bir kavram. Halk dilinde muhasebeci diye geçiyoruz ama bu doğru değil. Yasadaki unvanımız Serbest Muhasebeci Mali Müşavir. 2008 yılında çıkan 5786 sayılı yasayla Serbest Muhasebecilik de kalktı. Artık bu mesleğe Serbest Muhasebeci unvanıyla kimse girmiyor”

-Peki ya yeminli mali müşavirler?

“Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olduktan 10 yıl sonra Yeminli Mali Müşavirlik Sınavlarına girebiliyorsunuz. Oldukça zor ve zahmetli bir sınav. Batmanlı 4 Yeminli Mali Müşavir var”

-Oda’nın yapısı hakkında biraz bilgi verir misiniz?

“Toplam üyemiz 180

Siirt üye sayımız 27

Toplam kadın üye sayımız: 15

Kadın stajyer sayımız: 12

Toplam stajyer sayımız 58.

EN ZOR ALINAN UNVANLARDAN BİRİ…

-Mesleğin sıkıntıları da var değil mi?

“Türkiye’de en güç alınan ruhsatlardan biridir Mali Müşavirlik ruhsatı. Çok önemli bir meslek, çok iyi biliniyor ama hak ettiği değeri göremiyor. Devlet Kurumlarına faydalı oluyoruz ama devletin bazı teşviklerinden faydalanamıyoruz. Meslek mensubumuz bu ruhsatı alana kadar 30 yaşına geliyor. Mesela KOSGEB’in destek verdiği meslek grupları arasında biz yokuz. Bu büyük bir haksızlık. Mesleğe yeni girenler, bir ofis açacağı zaman KOSGEB desteklerinden faydalanamıyor. Maddi sıkıntılar da haksız rekabete yol açıyor. Ülkenin Vergi Politikalarından ötürü gerçek değerimiz ortaya çıkmıyor. Vergisel politikalar da bizi zorluyor. Mesela çıkarılan vergi barışı, matrah artırımları, vergi afları, bizleri ve mesleki olarak duruşumuzu zedeleyen, yaptığımız kayıtları ve işi bertaraf eden gelişmeler”

-Zor bir meslek icra ediyorsunuz anlaşılan?

“Müşterilerimizin, genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince defterlerine belgelerini, kaydediyoruz. İşin mutfağına girdiğinizde çok zor, kafa yoran, kolay anlaşılmayan bir meslek. Çok teferruatlı bir meslek. Ezberci yaklaşımla yapmak mümkün değil. Daima güncellenmek lazım”

HAYATIN HER ALANINA DOKUNAN BİR MESLEK

-Hayatın hemen hemen her alanıyla ilgili olduğunuzu söylediniz, biraz açar mısınız?

“Dokunmadığımız hiçbir yer yok. Devletin tüm kurumlarına bilgi ve belge akışı sağlıyoruz. Maliye teşkilatı, KOSGEB, Sosyal Güvenlik Kurumu, İŞKUR, İstatistik Kurumu, Çevre ve Şehircilik, hemen hemen bütün kurumlar, meslektaşlarımızın sunduğu verilerden faydalanır”

-Son olarak, Oda bünyesinde verdiğiniz eğitimlerden de bahseder misiniz?

“Bağımsız Denetçilik, Konkordato Komiserliği, Uzlaştırmacılık, günümüzde ortaya çıkan yeni unvanlar. Odamız, 2 yıldır bunların eğitimlerini veriyor. Batman’da 200’e yakın kişiye bilirkişi sertifikası kazandırdık. Oldukça geniş iş alanlarına sirayet ediyoruz. Bu işleri, meslektaşlarımız layıkıyla yapabiliyor Çünkü iyi yetişmiş, tecrübeli bir Mali Müşavir, çok iyi bir Hesap Uzmanıdır, çok iyi bir Vergi Uzmanıdır, çok iyi bir Hukukçudur, çok iyi bir Sosyal Güvenlik Uzmanıdır ve çok iyi bir Analisttir. Hayatın her alanıyla ilgili doğru karar verme yeteneği gelişmiştir. Stresli ve ani atakları yıllarca yönetebilmek, meslektaşlarımıza değer katıyor. Maalesef bu değerli meslek grubunun mesleki sorunları da var. Mesela mesleğimizin yıpranma (beyin amortismanı) payı yok. Bunun gibi mesleki sorunlarla mücadelemiz sürüyor”
Haftanın Öne Çıkanları

SENTETİK UYUŞTURUCU BASKINI!

2019-04-09 16:51 - GÜNDEM

HAK-İŞ VE HİZMET İŞ KADIN KOMİTE BAŞKANI MELEK TURAN;

2019-04-07 14:16 - GÜNDEM

MNSR OTOMOTİV AÇILDI

2019-04-07 16:38 - GÜNDEM

DİYARBAKIR’DA 18 BİN BATMANLI YAŞIYOR

2019-04-05 17:54 - GÜNDEM

AK PARTİ’DEN SEÇİM MESAJI; “OY ORANIMIZ ARTTI, 5 İLÇEDEN 3’ÜNÜ KAZANDIK”

2019-04-07 18:46 - SİYASET

İTİRAZ SÜRESİ UZATILMIŞTI, SONA ERDİ!

2019-04-05 19:51 - GÜNDEM

HAMİLELİKTE ÖDEM, NASIL AZALTILIR?

2019-04-08 17:52 - EĞİTİM

TIMSS’DE TER DÖKTÜLER

2019-04-04 18:04 - EĞİTİM

GEYLANİ’YE İLK ZİYARET MİSİAD’DAN

2019-04-05 17:49 - GÜNDEM

Sigaraya zam geldi

2019-04-06 17:33 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Sofi Berbat ile Batman Nostaljisi             

11:08 - ROPÖRTAJ

Pakistan’dan Batman’a yerleşen bir kadın doktorun hikâyesi

01:30 - ROPÖRTAJ

Milyonlarca kişi bize güveniyor

16:44 - ROPÖRTAJ

EGAZ, enerji alanında öncü marka olma yolunda

15:24 - ROPÖRTAJ

“Ülkemi yurt dışında temsil etmek isterim”

12:49 - ROPÖRTAJ

Günün Manşetleri

Petrolspor’dan bir transfer daha

01:36 - SPOR

İşçi eylemi, 4.gününde devam etti

21:30 - GÜNDEM

Esnaf Başkanı, hibelerin arttırılmasını istiyor

21:00 - GÜNDEM

Batmanda 40 yol, ulaşıma kapandı

19:30 - GÜNDEM

Batman Üniversitesi, adaylara 100 puan verdi

19:00 - EĞİTİM