Her hafta bir mahalle muhtarı ile canlı yayınlarımız devam ediyor.
Bu hafta Yenişehir yani Kuyubaşı TOKİ muhtarı
Hamza Bulgan,
Konuğum oldu.
Gazete ofisimde,
Gazetemizin youtube ve facebook hesaplarından gerçekleştirdik yayını.
Kuyubaşı TOKİ’nin taleplerini konuştuk,
İzzettin Ete arkadaşımızın
Mahalle sakinleri ile gerçekleştirdiği
Sokak röportajlarını izledik.
Mahalleden görüntüler döndü ekranda.
Epey verimli ve keyifli bir yayın oldu.
Mahallemizin talepleri daha iyi duyulabilsin diye
Sayfamıza taşıdık söyleşiyi.
Canlı yayın görüntülerine,
youtube programı arama butonuna
Batman Sonsöz Gazetesi yazarak ulaşabilirsiniz.
Gelecek hafta başka bir mahallenin tanıtımı ile
Yine karşınızda olacağız,
Görüşmek üzere…
…
İzzettin Ete:
-Yenişehir, 7 bin nüfuslu ve 1200 seçmeni olan bir mahallemiz .
- 2006 yılında yaşanan sel felaketinden dolayı TOKi tarafından afetzedeler için bu konutlar yapıldı, 2008 yılında mahallede yerleşim başladı.
- Daha önce kentin en son noktası olarak görülen mahalle, yeni kampüs yapımı ve Güney Çevre yolunun açılması ile birlikte kentin en gözde bölgelerinden biri haline geldi.
- -Mahallemizin Papatya Caddesi, 129.Cadde, Güney Çevre Yolu ve Üniversite Yolu ile bağlantısı bulunuyor.
-Kardelen, Güneykent ve Seyitler Mahalleleri ile komşudur.
-Mahallede 1600 hane ve 12 işyeri bulunuyor.
-Dumlupınar İlkokulu, Selahaddin Eyyubi Anadolu Lisesi, Abdülhamit Han Anadolu Lisesi, bu mahallededir.
-Mahallede Hz. Osman Camii ve de 1 taziye evi var.
- Mahallenin en önemli sorunlarından bir tanesi sportif ve kültürel alan eksikliği. Ayrıca mahallelinin güvenliğin sağlanması için de bir polis merkezi talebi var.
-55 yaşındaki Hamza Bulgan’ın, mahalle muhtarlığındaki 2. dönemi.
…
-Mahallenizde pandemi süreci nasıl geçti?
“Sizin bildiğiniz gibi pandemi herkes için biraz sıkıntılı geçti. En çok da yaşlı insanlarımız sıkıntı yaşadı. Mahallemizde de bu sıkıntıları yaşadık. Allah'a çok şükür şu anda iyi durumdayız. Tedbirleri aldık ve uyduk. Halkımızla, mahalle sakinlerimizle birlikte bu mücadeleyi verdik. Bu sorunu el birliğiyle atlatacağımıza inanıyorum”
-Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz?
“Arkadaşlarla beraber bir bahçede oturuyorduk. Muhtarlıktan konu açıldı. Burası sahipsiz bir mahalleydi. Bazen mahallemizin kadınlarından duyuyorduk, sorunlar diz boyu idi. Mahalle sahipsizdir, diyorlardı. İyi bir muhtar göreve gelmeli diyorduk. Sonra neden bu görevi ben yapmayayım, diye düşündüm. Halkla birlikte karar vermeye çalıştık. Bir olabilirsek mahallemizi zirveye taşırız, dedim. Tabi o zamanlar burası mahalle değildi. Köye bağlıydı. Dedim, eğer seçimini kazanırsam merkeze bağlar, mahalle yaparız. Sorunlarımız merkeze bağlanınca daha rahat çözülür, dedik. Mahalle sakinleri desteğini verdi. Muhtar adayı oldum. İki dönemdir mahalle sakinlerimin desteğiyle seçiliyorum”
-Mahallenizin ne gibi sıkıntıları vardı?
“Mahallede bir market dahi yoktu. Bir ekmek almak dahi sıkıntıydı. 4–5 kulübeden bütün ihtiyaçlarımızı temin etmeye çalışıyorduk. Tabi bu kulübelerin önünde uzun kuyruklar oluşurdu, bazen kavga bile çıkardı. Dedim ki, herkes elini taşın altına koysun. Bunları yaparken muhtar değildim ama mahallemin sorunları ile ilgileniyordum. Mahallemizde okul yoktu. Öğrenciler servisle okula taşınıyordu. Tüm bu sorunların çözümü için girişimlerde bulununca 2014 yılında mahalle sakinleri bana destek verdi ve muhtar seçti. Tam 11 senedir bu mahallede ikamet ediyorum. Bu mahallede esnaflık yaptım. İki dönemde çok şey başardık.
–İki dönem muhtarlığınızda mahallenize neler kazandırdınız peki?
“Mahallenin en büyük sorunu ulaşımdı. Merkeze yürüyerek gidip gelmişliğim çoktur. Su sıkıntısı çok fazlaydı, kesintiler çok sık oluyordu. Millet adeta perişan haldeydi. İlk işimiz, su meselesini çözmek oldu. Belediyeye müracaatımızı yaptık. Suyumuzu getirdi. Şimdi bizim mahalleden artan su, başka mahallelere gönderiliyor. 2015 yılından bu yana su sıkıntısı yaşamıyoruz. Altyapımız yoktu, asfalt yoktu. TOKİ'nin yaptığı bir asfalt yol vardı. Bozulmaya mahkûm edilmişti. Doğalgaz olmadığından kışın orası tam bir mahrumiyet bölgesi olurdu. Elektrik kesintileri günlerce sürerdi. Hangi mahallede trafo patlasa, bizim mahallenin elektrikleri kesilirdi. 2015 yıllarında DEDAŞ ile görüştüm. Mahallemize yeni bir elektrik hattı çekildi. Tabi ki bunları tek başıma yapmadım. Mahalle sakinlerinin desteği olmasa bunu başaramazdım. Altyapı sorunlarımız giderildi. Batman'da sokak lambaları ilk benim mahalleme geldi. Gece durak, karanlığa gömülürdü, tehlikeli bir yerdi. Aydınlatma yaptık. TOKİ'nin yaptığı direkleri iptal ettirdik. Yeni aydınlatmalar getirdik. Allah'a çok şükür mahallemizi zirveye taşımaya başladık. Mahallemizin eski adı TOKİ Kuyubaşı’ydı. Belediyeye müracaat ettik. Mahallemize Yenişehir adını verdik. Emekli TOKİ de yapılınca, mahallemizde gelişmeler hızlandı. Ulaşım problemimizin yüzde 99’u bitti. Daha önce saatlerce otobüs beklerdik, şimdi otobüsler bizi bekliyor. Otobüs durağımız Bölge Hastanesi tarafındaydı. Belediyeye müracaat ettik, durağı bize getirdiler”
-Şu anda en büyük sıkıntınız nedir peki?
“En büyük sıkıntımız okul. Lisemiz var ama şu anda ilk ve ortaokul öğrencileri aynı bahçede eğitim görüyor. Öğrenciler de bu durumdan şikâyetçi. Pandemi nedeniyle Sayın Valimizi ziyaret edemedim ama bu sorunu kendilerine iletmiştim. Milli Eğitim Müdürümüzle görüştüğümüzde de bu sorunu ileteceğiz. Mahallemizde eczane sorunu var. AK Parti Batman İl Başkanı, mahallemizi ziyaret etti ve bu sorunu kendisine ilettik. İlgileneceklerini söyledi. Öte yandan, 192 hanemiz var. Bu hanelerin bir kısmına doğalgaz geldi ama tamamına gelmedi. Yetkililere irtibat halindeyiz. Doğalgazı getireceğiz. 105 konutluk yeni TOKİ yapılıyor. Onlar da bittiğinde bazı hizmetler mecburen gelecek. Batman Belediyesi BASKİ ile irtibat halindeyiz. Üniversiteye giden yola altyapı çekecekler. Altyapımız şu anda yüzde 90’larda ise bu çalışmalardan sonra yüzde 100 olacaktır”
-Yeni projeleriniz var mı?
“Yenişehir Mahallesi’ne taziye evi kazandırmak istiyoruz. Sayın valimizin desteği ile başardık, şu anda tamamlanma aşamasında. 480 metrekare alanda, iki katlı bir taziye evi yapıldı. Batmanlı İş İnsanı Mehmet Söyler, merhum annesi adına yaptırdı bu taziye evini. Hedefimizde, mahallemize market kazandırmak var, kasap var. En büyük sıkıntılarımızdan biri de camimizin yenilenmesiydi. 30 Bin TL halı parasını ödedik, en kısa zamanda değişecek”
-Mahalle sakinleri ile aranız nasıl?
“Aramız çok iyi. Ben çok geniş bir insanım. Tepkili ve önyargılı değilim. Umarım sevdirebilmişimdir. Belediye yakınında bir ofisim var. bütün işleri merkezden yürütüyorum”
-Yeni dönemde mahallenize neler katacaksınız?
“En büyük sorunlarımızdan biri de güvenlik. Karakol kurulmasını istiyoruz. .bu süreç uzayacağı için bu sürede bekçi talep ettik. 15 yıldır dile getirdiğim bir taleptir bu. Mahallemiz o dönem küçük olduğu için onaylanmamıştı. Şu anda mahalle büyüdü. Yeniden talepte bulunduk. Allah'ın izniyle mahallemiz gelişmeye devam edecek. Mahallemize mutlaka bir kadın kompleksi kazandırmak istiyorum. Mahallemiz, Batman’ın en temiz mahallelerinden biri. Mahalle sakinlerimiz her şeyin en iyisini hak ediyor. Mahallemize bir kültür merkezi, gençler için bir kütüphane kazandırmayı çok isterim”
…
Yenişehir (Kuyubaşı) Mahallesi Sakinleri ile sokak röportajları:
M. Zeki Sümerli “Mahallemizin durumundan memnunuz. Zamanında bu kadar bağımlı değildi. 9–10 yıl önce buralar her şeyden mahrumdu. Hırsızlık olayları bitmezdi. Sorunlar, sıkıntılar, eksikler bitmezdi. Ama bugün elhamdülillah çok güzel. Herkes memnun. Herkes çok iyi. Muhtarımız da çok iyi. Çalışıyor. Elinden geleni yapıyor”
…
Selahattin Tekin “Yenişehir’de oturuyorum. Son 1–2 yıldır mahallemizde iyi gelişmeler var. Allah muhtarımızdan ve valimizden razı olsun. Taziye evimiz hazır. Ama karakol da istiyoruz. Hırsızlıkların, uyuşturucu satışının engellenmesi için bu şart. Mahallemize Gençlik Merkezi yapılırsa çok mutlu oluruz”
…
Faysal Uluç “Yenişehir’de