“KEŞKE BU KADAR SİYASALLAŞMASAYDIK”

Sonsöz Gazetesi olarak Batman’da bir ilki gerçekleştirdiğimiz “Cumartesi Sohbetlerimiz”de bu hafta Baro Başkanı Ahmet Sevim’i ağırladık.

ROPÖRTAJ - 10 yıl önce

Yine duyarlı yazar ve çalışkan personel kadromuzla Van Kahvaltı Salonu’ndaki yerimizi aldık.
Konuğumuz Baro Başkanı olunca, konuşulacak konular da çeşitlendi elbette.
Elimizde sorular, merak edilen konular ve gündemdeki önemli bazı hususlar üzerine keyifli mi keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
İnsan hak ve hürriyetlerinden İç Güvenlik Paketine, Basının toplumdaki rolünden kadın şiddetine kadar birçok konuyu uzun uzadıya masaya yatırdık.
Yazarlarımızın duyarlı yaklaşımı, Baro Başkanı Sevim’in samimi cevapları ile bütünleşince sohbetimiz daha da renklendi.
Konuğumuzun “keşke bu kadar siyasallaşmasaydık” sözleri ise sohbetimizin ana gündemini oluşturdu.
Baro Başkanı Sevim’e sohbetimize zaman ayırdığı için teşekkür ediyoruz, gelecek hafta “Cumartesi Sohbetlerimiz”de sürpriz konuk veya konuklarla tekrar görüşmek dileği ile...

 

250 ÜYEMİZ VAR. EN GENÇ KADROYA SAHİP BARO’YUZ

Baro Başkanı Ahmet Sevim, Batman Baro’sunu anlatmakla başlıyor sohbetimize. 250 üyeleri olduğunu söyleyen Sevim “1991’de kurulan Baro’muzun 250 üyesi var, 40’ı stajyerdir. Çok genç bir kadromuz var. Bu da olaylara duyarlılığın daha yüksek olmasını sağlıyor. Çocuk Hakları Komisyonumuz var. Kadın Hakları Komisyonumuz var. Avukat Hakları Merkezimiz var. Bütün bunların görev alanları var. Ortak hukukun hepimize emanet edildiğini düşünüyoruz. Bunun için çalışıyoruz” diyor.

YENİ ADLİYE BİNASI 1 EYLÜL’DE TAMAMLANACAK

Havalimanı yolu üzeri Van Kahvaltı Salonu yanında yapımı devam eden Adliye binasını soruyoruz sayın Sevim’e. Binanın 1 Eylül’de hizmete gireceğini belirtiyor sayın Sevim ve ekliyor “yeni bir binaya ihtiyacımız vardı. Barolar Birliği’nin katkısıyla Batman’da yeni bir adliye binası yapıyoruz. Yeni binada bütün komisyonların ayrı odaları olacak. Otoparkı olacak. Ve en önemlisi konferans salonu olacak. Bu salonu sivil halka açık tutacağız. Çünkü Batman’da bu anlamda bir sıkıntı yaşanıyor. Bir seminer yapmak istiyorsunuz, salona 300–400 TL para ödüyorsunuz. Yeni binamızı tüm halka açacağız” dedi.

BARO, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ DEĞİL MESLEK ÖRGÜTÜDÜR

Batman’da bulunan Sivil Toplum Örgütlerini de konuşuyoruz konuğumuzla. Baro Başkanı Ahmet Sevim “Bize insan haklarını koruma görevi yüklenmiştir. Biz toplum hukuku ile birebir ilgiliyiz, bu yönümüzle aslında meslek örgütüyüz. Sivil toplum kurumu dediğinizde biraz düşünmek lazım. Ben Batman’da bu anlamda en çok Çevreciler Derneğini beğeniyorum. Siyasetin gölgesinden uzak faaliyet gösteriyorlar. Çünkü siyaset gölgesinin olduğu hiçbir kurum, sivil olamaz. Aynı amaca ulaşmak için bir araya gelen insanların çalışmasıdır sivil toplum” diyor.

HAKLARIMIZI BİLMİYORUZ

Batman’da hak arama bilincini soruyoruz Sevim’e. Sayın Sevim “Maalesef Batmanlılar olarak haklarımızı bilmiyoruz. Hak bilinci konusunda çok büyük bir sıkıntı var. Bu konuda halk daha fazla bilinçlenmeli. Hak aramak bir ihtiyaç olmasına rağmen bizde bir lüks olarak görülüyor. Hakkını arayan kişi bizde Don Kişot oluyor, kahraman oluyor” sözleriyle yanıtlıyor sorumuzu.

SOSYOLOJİK FAKTÖRLER SUÇ ORANINI ETKİLİYOR

Batman’da suç profilinin hangi noktada olduğunu sorduk sayın Sevim’e. Suçların psikolojik, sosyolojik ve ekonomik nedenlerden bağımsız olmadığına vurgu yapan Sevim “Biz her Adli Yıl açılışında Batman’ın fotoğrafını çekeriz. Suçlar artmış mı, hangi suçlarda artış olmuş ve neden olmuş, bunları değerlendiririz. Son bir yıl içerisinde Batman, işsizlik konusunda birinci sırada yer alıyor. Genç nüfusun en yüksek olduğu il yine Batman’dır. Havası en kirli olan illerden biri de Batman’dır. Bu tür sosyolojik sorunlar suçu tetikleyen faktörlerdir. Maalesef suça sürüklenen çocuklar var. Hırsızlık da buna bağlı olarak artıyor. Ayrıca bölgede kaçakçılık da en fazla işlenen suçlar arasında” ifadelerini kullanıyor.

VALİLİĞİN KARARINA İLİŞKİN İPTAL DAVASI AÇTIK, AÇIKLAMAMIZ YANLIŞ ANLAŞILDI

Valiliğin, toplantı ve yürüyüş alanları ile ilgili kararına iptal davası açtı Batman Baro’su. Konuya açıklık getirmesini istedik sayın Sevim’den. “Valilik, güvenlik önlemleri çerçevesinde önlem almış, toplantı ve etkinlikler için kentte 3 yer belirlemiş. Biz de yürüyüş ve toplantı hakkının kullanımına sınırlama geleceği endişesi ile meşru bir yola başvurduk ve iptal davası açtık. Ama bir kısım medya yanlış anladı. Biz yazı yazmıştık yazının cevabı geçince siteye baktık. Orada hangi tarihte bu karar alındı, süreyi kaçırmayalım diye. Mahkemeye hitaben hak kaybı olmasın diye cevabı gelmedi ama biz bu davayı açıyoruz dedik. Yoksa Valilik kararı gizledi, topluma bunu yansıtmadı gibi bir ibare kullanmadık. Gösteri yeri önemlidir. Sizin bir sıkıntınız var ve bunu dile getirmek istiyorsunuz. Stadın orada yer verildi. Orada kim görür sizi? Her halükarda sesini duyurmak isteyen insanlar var. Gelir gözünü karartır sesini duyurur. Bunu hiçbir şekilde engelleyemezsiniz yasak olup olmadığına bakmaz. Hiçbir şey yapamazsa yüzünü kapatıp eylemini yapar. Biz bu yüzden karara iptal davası açtık. Vali bey ile karşılaştık en ufak bir dudak bükme bile olmadı. Onlar için de çok doğal, bizim için de çok doğal” ifadeleriyle yanıtladı sorumuzu.

SİLAHSIZLANMA KARARINI ÖNEMSİYORUZ

Çözüm süreci ve silah bırakma kararına ilişkin görüş alıyoruz sayın Sevim’den. Silah bırakma kararını önemsediklerini dile getiren Sevim “Ama demeden ve hiçbir şart öne sürmeden bu süreci yürütmek gerekiyor. Ve bu karardan asla dönülmemesi gerekiyor. Tabi bu süreç, nokta koyuldu, süreç sonlandı denilecek bir süreç değil. Silahlar bırakılmalı ve mücadele alanları çalışmalı, siyaset mekanizması iyi bir şekilde işlemeli. Silah bırakma kararını önemsiyoruz.  Bu karara ve çözüm sürecine ama’yla, şartlarla yaklaşmak demek, siyasi rant için insanların ölümüne göz yummak demektir” diyor.

KEŞKE BU KADAR SİYASALLAŞMASAYDIK

Keşke’leriniz nelerdir, diye soruyoruz Başkan Sevim’e. Can alıcı bir noktaya dikkat çeken Sevim “Keşke bu kadar siyasal olmasaydık. Çok fazla siyasal olmak hayatı ıskalamamıza nende oluyor. Herhangi bir bilgiye dayanarak da söylemiyorum. Ama emin olun gelişmiş ülkelerdeki siyaset bilimciler dahi bizim kadar siyasallaşmış değildir. Oysa biz, 7–24 siyaseti konuşuyoruz. Siyasetten dolayı hukuk konuşamıyoruz. Siyasetten dolayı eğitim, spor, çevre konuşamıyoruz. Keşke siyaset, hayatımızda bu kadar fazla yer almasaydı. Bu hepimizin ortak sorunu diye düşünüyorum” açıklamasını yapıyor.

HAK İHLALLERİ BİTMEZ, ŞEKİL VE RENK DEĞİŞTİRİR

Emniyet Kurumlarında yaşanan hak ihlallerinin azalıp azalmadığı da merak konusu. Konuyla ilgili değerlendirme yapmasını istedik Sevim’den. Hak ihlallerinin hiç bitmediğini, ancak renk ve şekil değiştirdiğini açıklıyor sayın Sevim ve ekliyor “evet, işkence kalktı, işkence aletleri kalktı. Ancak hak ihlali yapmak isteyen, her şeyi bir araç olarak kullanabilir. Mesela saat 15.00’te gözaltına aldığın kişiyi gece yarısına kadar nezarette bekletip, gece ifadesini alıyorsun. Evet, 24 saat içerisinde ifadesinin alınması gerekir ama neden gece yarısına kadar bekletilir? Beden yorgun düşer. Çünkü gözaltı süresini uzatmak, kişiyi yıldırır. Ve aslında bu da bir hak ihlalidir. Yani hak ihlalleri hiç bitmez, sadece renk ve şekil değiştirir”

CEZASIZLIKLA MÜCADELE YASASI BEKLERKEN, İÇ GÜVENLİK PAKETİ GELDİ

Batman Baro’su, İç Güvenlik Paketi’nin anti demokratik olduğuna yönelik sık sık basın açıklaması ve etkinlikler düzenledi. Biz de paketi sorduk Baro Başkanı Ahmet Sevim’e. Sayın Sevim “Paketin onaylanmaması gerekiyor. Paketi savunanlar, bu uygulamalar Avrupa’da da var diyorlar. Ama Avrupa’daki yargı sistemi Batman’da var mı? Yani onu denetleyen ve sınırı aştığı zaman sorgulayan mekanizma varsa eyvallah diyelim. Son 1 sene içerisinde kolluk kuvvetleri tarafından öldürülen insan sayısını düşünün. Kolluk Kuvvetleri ciddi bir cezasızlık zırhı arkasındadır. Koruyorlar. Biz cezasızlıkla mücadele yasası beklerken tam aksine Meclise İç Güvenlik Paketi geldi” açıklamasını yapıyor.

BİZ GÜÇLENİYORUZ, BATMAN KAZANIYOR

Baro’nun öncülüğü ile kurulan ve bütün sivil toplum kuruluşlarını içerisine alan İnsan Hakları Platformu, geçtiğimiz gün sığınmacıların sorunlarına ilişkin rapor yayınladı. Hazırlanan raporu sorduk sayın Sevim’e. Baro Başkanı Ahmet Sevim “bu platformu oluştururken ortak hedefler belirledik. İlk çalışma alanımız da sığınmacılar oldu. Sığınmacıların sağlık haklarından, iş hakkından faydalanması, yaşadığı problemleri içeren bir rapordu. Ve inanıyorum ki Türkiye’deki en iyi rapordu. Bunu hem ulusal hem de uluslar arası kurumlara göndereceğiz. Bu platformu önemsiyoruz. Çünkü biz güçleniyoruz, sivil toplum güçleniyor ve Batman kazanıyor” ifadelerini kullanıyor.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET, YAŞ, EĞİTİM, EKONOMİ DİNLEMİYOR

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nden açılıyor konu. Kadına yönelik şiddete dikkat çeken Sevim “her sene kadına yönelik şiddetin fotoğrafını çekiyoruz. Şiddet artmış mı, nasıl artmış, neden artmış, bunu gözlemliyoruz. Ve şunu çok iyi anladık ki, kadına yönelik şiddetin yaşı yok. Adam, 65 yaşındaki eşini de dövebiliyor. Ve kadın sadece kocasından değil, abisinden, kardeşinden, sevgilisinden de şiddet görüyor. Çalışan kadın da dövülüyor, ev kadını da dövülüyor” diyor.

BASIN, HEM ZALİMDİR HEM DE MAĞDUR

“Batman’da basını nasıl buluyorsunuz” diye soru yöneltiyoruz konuğumuza. Batman’da güçlü bir yerel basının olduğunu söyleyen Baro Başkanı Sevim “Milliyet Gazetesi ile bir toplantı yapsaydık ancak bu kadar kişi gelirdi. Basın olmazsa olmazlardan bir kurumdur. Biz yaptığımız her şeyimizi size duyuruyoruz. Yani basın olmasa kime duyuracağız? Nerde karşılığı olacak? Bu konuda partneriz. Ancak basın, diline biraz dikkat etmesi lazım. Ölçü hepimiz için önemlidir. Ama bazı kurumlar daha görünürdür. Türkiye’de siyaset ne durumdaysa basın o durumdadır. Beni en çok rahatsız eden şey basının baskı aracı olarak kullanılmasıdır. Tabi bazı medya kurumları için geçerlidir bu söylediğim. Yani kişileri hedef alıyor, kurumları hedef alıyor, bu yönüyle hem mağdur hem de zalimdir basın. Şu anda toplumda kendini basından koruma refleksi var.

BASIN DİLİ SIKINTILI

Konu açılmışken, Batman’da yerel basını da soruyoruz Başkan Ahmet Sevim’e. Basın dilinin sıkıntılı olduğundan yakınıyor sayın Sevim ve ekliyor “Batman’da güçlü bir basın var. Bunu artık herkes biliyor. Ancak haber dili konusunda eksiklerimiz var. Batman Barajında bir kadının cesedi çıkarılmıştı. O dönem gazetelerde boy boy o cesedin fotoğrafı yer almıştı. Oysa bu tür olaylarda isim belirtilmemeli ve fotoğraf kullanılmamalıdır. Bunun için illa ki yasaklar veya yasalar olmasına gerek yok. Baro Kadın Komisyonumuz bu olaydan çok büyük rahatsızlık duymuştu. Onların talebi üzerine haber dilinin nasıl olması gerektiği konusunda bir sempozyum düzenledik. Gazetecileri bu sempozyuma davet ederek, basın dilinin nasıl olması gerektiğine dair bilgi vermiştik”
Haftanın Öne Çıkanları

ŞAKİR BAYMAZ UNUTULMADI

2015-03-02 15:04 - GÜNDEM

“SİYASETİ S.S.S+T+P+Ş ÜZERİNDEN YÜRÜTECEĞİM”

2015-03-06 19:30 - SİYASET

OKULDA DARP İDDİASI...

2015-03-08 15:54 - EĞİTİM

PETROLSPOR İÇİN 6 PUANLIK MAÇ!...

2015-03-06 19:34 - SPOR

SAĞLIKÇILAR, KADINLARI UNUTMADI

2015-03-08 15:18 - EĞİTİM

HÜDA PAR’LILAR GAZETEMİZDEYDİ...

2015-03-06 20:58 - SİYASET

DEMİR ÇELİK MAMULLERİ SATIN ALINACAKTIR

2015-03-08 16:02 - GÜNDEM

RAM’DAN AİLE EĞİTİMİ

2015-03-04 19:10 - GÜNDEM

GİRİŞİMCİLERE HİBE DESTEĞİ...

2015-03-05 19:48 - GÜNDEM

BİLİCİ “ŞİDDETİ ÖNLEYECEK YASALAR YAPILDI”

2015-03-06 19:21 - SİYASET

İlgili Haberler

Sofi Berbat ile Batman Nostaljisi             

11:08 - ROPÖRTAJ

Pakistan’dan Batman’a yerleşen bir kadın doktorun hikâyesi

01:30 - ROPÖRTAJ

Milyonlarca kişi bize güveniyor

16:44 - ROPÖRTAJ

EGAZ, enerji alanında öncü marka olma yolunda

15:24 - ROPÖRTAJ

“Ülkemi yurt dışında temsil etmek isterim”

12:49 - ROPÖRTAJ

Günün Manşetleri

Rampalar, engelli bireyleri sevindiriyor

08:30 - YAŞAM

Belde İlkokulu’nda çevreci etkinlik…

08:27 - EĞİTİM

Kışın favorisi çiğköfte

01:30 - SAĞLIK

“Emeklilere refah payı artışı verilsin!”

01:11 - SİYASET

Bilim Merkezi’nde çalışmalar devam…

00:36 - EĞİTİM