“2 YIL ÖNCE BUGÜN BATMAN’A ATANDIM” 7 Kasım 2018 tarihinde Batman’a Vali olarak atanan ve Batman’daki görev süresinin 2. yıldönümünde gazetecilerle buluşan Vali Şahin “Batman, Türkiye’nin önde gelen yerel basın gücüne sahip illerden biri. Yasama, Yürütme Yargı’dan sonra Basın için dördüncü kuvvet derler. Özgür basın, kırılmış koldaki alçı gibidir. Bozuk bir şey varsa bunu onarır. O açıdan önemlidir. Bu toplantı, Batman’a atandığımın 2. yılına denk geldi. Tam 2 yıl önce 7 Kasım 2018’de Batman’da göreve başladım. Çok hızlı ve yoğun geçti. Hem Türkiye hem Batman’da önemli dönemeçler oldu. Batman’daki son 2 yılımın 7 ayı, belediyedeki görevimi de yürütüyorum. Meslekte ise 28. yılım. Ben memur çocuğum. Bu yüzden verilen görevi en kutsal değer gibi taşırım. Sabah Valilikte, öğleden sonra Belediyede çalışıyorum Hafta sonları, inceleme ziyaretlerine çıkıyorum. Ağır bir yükün altındayız” dedi.
“BENDEN BAŞKA KİMSE KAÇAK BİNALARI YIKTI MI?” Batman’da kaçak binaların yıkımıyla ilgili kararlılığın devam ettiğini belirten Vali Şahin “Kaçak binalara hem ceza yazıyoruz hem yıkıyoruz. Belediye önünde elinde pankartla eylem yapan ailenin evini yazdı yerel basın. Eve bakıyorum. DSİ’nin yüksek basınçlı sulama kanalı üzerine yapılmış. Adeta bombanın üzerine oturmuş bir aile. Biz o gariban ailenin hayatını kurtarıyoruz aslında. İzmir depreminde, apartmanların altında insanlar öldü. Elazığ’dan özel yıkım teknikleri için bir ekip getirdik. Batman’da yıkım yaptılar ve Elazığ depreminde yıkılan binalardan bile daha kötü çıkmış burada yıktıklarımız. Kaçakla mücadele, algıyı yönetmekten geçiyor. 6.6. şiddetindeki depremde 100 kişi ölebilir, ama 8.8. şiddetindeki depremde kimse ölmeyebilir. Biz insanların hayatını kurtarıyoruz. Bugüne kadar 35 kaçak bina yıktık. Ben kararlıyım, kendi dönemimde bir çivi çaktırmam. Batman’da bir vatandaş, imarlı, ruhsatlı bir eve 300–400 bin TL verecek. Diğeri 150 bin TL’ye kaçak ev alacak. Müteahhit de bundan kâr elde edecek. Şimdi biz buna nasıl müsaade edelim? Kaçak binaları görmezden gelip, görevimi bitirip gidebilirdim. Ama bu çözüm mü? Mahşeri vicdana hitap ediyoruz” dedi.
“BATMAN’IN EN BÜYÜK PROBLEMİ İMAR” Batman’ın en büyük probleminin imar olduğunu belirten Vali Şahin “Şehir çok dinamik. Türkiye’de olmayan güzelliklere sahip. Düzenli nüfus artışı var, sermaye var, girişimci ruh var, genç nüfus var. Geleceğe umutla bakan bir şehir. Bu şehrin önünü açmak, imarlarla olur. İmar sadece konut değil. Ticaret, sanayi parsellerinden bahsediyoruz. Zamanında imarlı alanlarda 2. ve 3. OSB’ler yapılsaydı, bugün sırada bekleyen 250 sanayici, 250 fabrika kurmuş olacaktı. Zamanında bu sanayi parselleri yapılamamış. Sebep günlük menfaatler. Bizden önceki yöneticiler girişimlerde bulunmuş ama hemen bir itiraz, bir dava. Hayvancılık OSB’yi neden yapamadık? Kuş uçmaz, kervan geçmez hangi dağa çıksam, bir köy heyeti karşı çıktı, meralarımıza dokunma dedi. Hayvancılık OSB için en az bin dönüm yer lazım. Bu koca Batman’da yer bulamadık” dedi.
ŞEHRİN ÖNÜNÜ AÇARSAK, İKİNCİ BİR ANTEP OLUR İmar sorununun, yatırımların önündeki en büyük engel olduğunu belirten Vali Şahin “Organize’de tekstilin ikinci kısmı için parsel savaşları yapıyoruz. Bilirkişiler getiriyoruz. İş mahkemeye gidiyor. Parsel kilitleniyor. Oysa mahkemeyi kazansalar da ceplerine girecek para en fazla Bin TL. Verelim diyoruz ama davalarla kilitlendiği için iş yürümüyor. Nisan Ayında açacaktık. Bugün belki 72 fabrika kurulmuş olacaktı. Bu şehrin önünü açmak en önemli sorun. Bu şehir dinamik. İstikbal vaat ediyor. Konuta, ticarette, sanayide önünü açacağız ki alıp başını gidecek. Bir Antep olacak. Bu şehrin temel sorunu bu” dedi.
“ANIZ YANGINLARINA KARŞI TÜM GÜCÜMLE SAVAŞTIM” Anız yangınlarına ilişkin konuşan Vali Şahin “Anız yangınlarına karşı tüm gücümle uğraştım. Geçen sene epey başarı aldık. Ama bu sene istediğimiz verimi alamadık. Silvan başta olmak üzere komşularımız bizi duman altı etti. Silvan’da, Bismil’de idarecilerle sürekli görüşüyoruz. Kendi alanımızın dışına da müdahale ediyoruz. Diyarbakır hudutlarına itfaiye gönderiyoruz. Türkiye’nin temel sorunlarından biridir. Ovalarımız hep yanar. Bu bir kültür ve medeniyet tasavvuru. Çünkü empati yapamıyorlar, karşı tarafa zarar vermekten çekinmiyorlar. Bu sorunla yılmadan, usanmadan mücadele ediyoruz. Her geçen yıl azalacaktır diye umut ediyorum. Bu iş polisiye olarak zor. İstediğiniz kadar söndürün ve ceza yazın ama o duman çıkıyor. Önemli olan, bu işi en baştan bitirmek. Herkes gündemine bu konuyu almalı ve komşu ili mahcup etmeli” dedi.
“İLUH SORUNUNU BİRİLERİ İSTİSMAR EDİYOR” İluh Deresinin ıslah sorunu hakkında konuşan Vali Şahin “Bu sorunu birileri istismar ediyor. Başarısızlık olarak görünsün istiyorlar. Yapılması zor bir iş çünkü. Konu, derenin ıslahından ziyade, kentsel dönüşüm sorunu. Eski bir yerleşim yeri olduğu için yapılar eski, kalitesi düşük. Herkes bekliyor ki devlet, hasarlı evi yıkıp yenisini yapsın. Kentsel dönüşüm bu değil. Riskli bina sahipleri, risk raporu alır, devletten kredi çeker, binasını onarır. Aksi halde para yeter mi? İluh’ta da durum böyle. 1. etap için 400 milyon bütçe çıkarılmış. Tabi şimdi maliyetler arttı, eski parayla 1 kat trilyona yaklaştı. Bunu bütçelendirmek kolay değil. İluh’la ilgili projemiz var, derenin suyunu berraklaştırabiliriz. İluh hududundaki Türkiye Petrolleri bize kendi arazisinden 5–10 metre yer verirse, dereyi ortamıza alıp, bir yol hattı çizebiliriz. Sakatatçılar Çarşısında bir dönel kavşak ve meydan olur. Oradan çıkan bir araç, bu yoldan Cumhuriyet Meydanına ulaşabilir. Bu taslağı Bakanımız olumlu gördü. Sakatatçılar Çarşısı yukarısında da TOKİ alanları oluşturmamızı istedi. Hazırlıklara başlıyoruz ama bunlar birden olmaz. Orada 500 yataklı bir devlet hastanesi ve stadyumu düşününce, oradaki yapılar değer kazanacak” dedi.
“BATMAN’A YAKIŞIR BİR ARAMA-KURTARMA EKİBİ KURUYORUZ” Batman’dan deprem bölgesi İzmir’e giden ekiplerin başarılarından bahseden Vali Şahin “AFAD, ANDA, İHH oradaydı. Tunceli Belediyesinin Ekiplerini gördüm. Eksiklik hissettim. Neden Batman İtfaiyesine ait bir arama kurtarma ekibi yok? Bunu çözüyoruz. Batman büyük bir il. Batman’a yakışır, güçlü bir arama kurtarma ekibi kuruyoruz. 25 genç alıyoruz. Kapsamlı bir sınav yaptık. Parkurlarda ter döktüler. Şimdi kura çekilecek. Adaletten ayrılamayız. Kimsenin hatır gönül ilişkisiyle, referansıyla iş yapmıyoruz. Hakkaniyetten ayrılmıyoruz. Bize verilen görev ne kadar büyürse büyüsün, biz adaletten ayrılamayız. Bu yüzden kura çekilecek. Bu gençler arama kurtarma ekibinde de yer alabilir. Daha önce de itfaiye alınmış. İkamet şartı konmayınca tayin alıp gitmişler. İtfaiyeci kalmamış. Biz ise şirket üzerinden alacağız tayine tabi olmayacak. Batman’ın çocukları olacak. Tabi Batman ANDA’yı tebrik ediyorum. İşte sivil toplum budur. Sivil toplum, başkalarına yardım etmek için yol aramaktır. Bir yerlerden para almak için kurulmamalıdır. Batman’da böyle güzel dernekler var. Çevre Derneği, Sahipsiz Hayvanlar Derneği de öyle” dedi.
“ESENTEPE VE BATMAN ÇAYI PROJELERİNİ HAZIRLIYORUZ” Batman Çayı Projesine ilişkin konuşan Vali Şahin “Gençler yeşil alan, sosyal alanlar istiyor. Haklılar. Şehir zaten böyle güzelleşir. Bizim Batman Çayıyla ilgili bir projemiz vardı. DSİ’nin ıslah çalışması orada yeni bitti. İmar sürecini başlattık. Muhtemelen benim görev süreme yetişmeyecektir. Çevre Bakanımız geldikten sonra size şimdi iyi bir haber verebiliyorum. Esentepe’de Baro yanında kent meydanı yapacağız. 190 dönüm bir alan. Bunun bir kısmında külliye yapılıyor. FERNAS gibi son derece hayırsever bir firma çalışıyor. Külliyeyi yapıyorlar. Sosyal donatı ve camiyi şehre hediye ediyorlar. Eski Devlet Hastanesi yerine gezegenlerin izlenebileceği gök bilim merkezi de düşünüyorlar. Kalan dönüme Millet Bahçesi istedik. Olumlu karşılandı. Esentepe Alanında, şehir meydanı, fuar alanı, sosyal donatılar olacak. Esentepe’deki şehir meydanı projemiz, millet bahçesi projesiyle birleşince Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ikisini de yapmayı üstlendi. Belediyemizi 25 milyon yükten kurtardı. Biz de bu parayla Batman Çayını yapacağız. Diyarbakır Köprüsü yukarısından başlayacak. Kordon yolu gibi ve sosyal donatılarla olacak” dedi.
“ŞEHRİN EN MEGA SORUNU ASBESTLİ SU BORULARI” Batman’ın asbestli su boruları sorunuyla ilgili konuşan Vali Şahin “20 yıldır bu belediyeyi yönetenler asbestli su boruları ile ilgili ne adımlar attı? Yerin altında yaklaşık 120 km boru var. Bu şehrin en mega sorunlarından biridir. Çözülmesi en zor işlerden biri. Sebebi de para. Projeleri Bakanlara sunduk. Batman’ın borcu, artırmadan geliyor. 30 Milyon Euro borçlanmışlar. Biz ödüyoruz ama borçlar istediğimiz kadar azalmıyor. 30 Milyon borçlandıkları arıtma, sadece yüzde 60 fiziksel arıtma yapıyor. Biyolojik hiç yok. Şehre 2040'a kadar yetecek kadar bir fiziki arıtma ve 2040'a kadar yetecek kadar kapasitede biyolojik arıtma projelerini hazırladık. Toplam 50 Milyon Euro yani 500 Milyon TL. Benim dönemimde finanse edilmesi kolay gözükmüyor. Bizim yapacağımız mutfak aşamasıdır. Her Batmanlının takip etmesi, her siyasetçiye sormanız gereken bir konudur bu” dedi.
“BATMAN DESTANSI MÜCADELE VERİYOR” Batman’da koronavirüs vakalarını değerlendiren Vali Şahin “Batman sağlık teşkilatı başlata olmak üzere tüm kuruluşlarımızla birlikte gerçekten destansı bir mücadele veriyor. Batman, bölgesinde en iyi illerden biri. Ağustos ayında kötü gittik, yüksek rakamlar vardı. Fakat yoğun çaba ve gayretle rakamları azalttık. Kamu kuruşlarımız, valilik, öğretmenler, imamlar, emniyet, hepsi destansı bir mücadele veriyor. Bu başarıda emeği geçen personeller için madalya törenimiz olacak” dedi.
“YENİ HASTANE AÇILIYOR” Yeni Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin açılmak üzere olduğunu belirten Vali Şahin “Eski hastanedeki cihazlar yavaş yavaş toparlanıyor. Yeni hastaneyi hizmete sunuyoruz. 500 yataklı devlet hastanesiyle ilgili de bir sorun yok. Projesi çiziliyor. İhaleye çıkacak. Milletvekilimizin ve İl Başkanımız, eğitim ve araştırma hastanesi için uğraşıyor. Eğer bu olursa, çok ciddi bir mesafe kastedeceğiz” dedi.
“EĞİTİMDEKİ BAŞARI, DAVA İŞİDİR” Batman’ın eğitim alanındaki sorunları hakkında konuşan Vali Şahin “Batman dinamik bir nüfusa sahip. Eğitimi hepimiz eleştiriyoruz ama iyi şeyler de oluyor. Fen Lisesi bunlardan biri. 2. Fen Lisesini Batman'a kazandırdık. Son sınavda Batman Fen Lisesi, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da iyi dereceler çıkardı. Oldukça yüksek puanlar aldı. Bu sizin ortaöğretim kalitenizi gösterir. Yüksek puanlı öğrenci gelmesi şu demek, sizin ortaokul eğitiminiz o kadar eleştirilecek düzeyde değil. Ayrıca Fen Lisemizin üniversite sınavında gösterdiği başarı da göz ardı edilmemeli. Ama eğitim, sadece okul müdürleri ve öğretmenlerinin çabasıyla olmaz. Toplumun tüm kesimleri eğitime destek olmalı. Bu iş bir dava meselesi. Bizim çocuklarımız çok çalışkan, parlak çocuklar. Öğretmenlerimiz çok gayretli. Onlara destek lazım” dedi.
BELEDİYENİN BORÇ MİKTARINI AZALTTIK Belediyeyi 372 Milyon borçla aldıklarını ve 7 ayda borç miktarını 300 Milyona indirdiklerini belirten Vali Şahin “Yeni projeler için borçlanabilecek durumdayız. Çünkü mali disiplinimiz daha güçlü. İşte bu, ekonomik, etkinlik ve verimlilik demek. Biz Belediyeyi severek, isteyerek, zevk için almadık. Gönül isterdi ki vatandaşların oylarıyla gelmiş olanlar bunu istismar etmesinler. Suç işlenmesin. Demokratik süreç devam etsin. Ama öyle olmadı. Bir şekilde bu görev bize düştü. Bizim görevimiz, bu görevi doğru bir şekilde yapmak ve bu hizmeti vatandaşlarımız için en sağlıklı şekilde sunabilmek. Bazı avantajlar otomatik olarak ortaya çıktı. Merkezi idarenin ili yerel idarenin koordinasyonu her zaman sorundur. Bu konu da bir fırsat doğdu. Tabi bazı dezavantajları da var. Örneğin Belediye Meclisi toplanamıyor. İyi niyetli çalışıyoruz. Kimse iyi niyette bizden şüphe duymasın. Bizim tek hedefimiz iyi niyetle hizmet edebilmek. Bizim ne siyasi ne de başka hesabımız yok” dedi.