Kurban Bayramı’na günler kaldı. Kurbanlıklar, hayvan pazarındaki yerlerini aldı.
Kurban Bayramı’na günler kala hayvan pazarında ne tür bir hareketlilik yaşandığını gözlemlemek için Kuyubaşı TOKİ arkasında bulunan hayvan pazarına doğru yol aldık. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan satıcılarıyla, piyasayı değerlendirdik. Besiciler, hayvan pazarının yerinden memnun olduklarını ancak oraya bir düzenleme yapılması gerektiğini söylüyor. Bu konuda Belediye yetkililerine çağrıda bulunan besiciler, kurban kesmenin dinimizdeki ve kültürümüzdeki yerini hatırlatarak “gücü olan vatandaşlarımız, buraya uğrayıp kurbanlık satın alsınlar. Kesecekleri hayvanın etin, yardıma muhtaç ailelere dağıtarak dayanışma ruhunun güçlenmesine yardımcı olsunlar” mesajı veriyor.
BAYRAM YAKLAŞTI, PİYASA HALA DURGUN
10 yıldır hayvan pazarında büyükbaş hayvan satıcılığı yapan Özcan Temel, piyasanın durgunluğu karşısında serzenişte bulunuyor. Vatandaşın alım gücünün düştüğüne vurgu yapan Temel “bayrama günler kaldı ama piyasa hala durgun. Ortadoğu’daki savaşlardan ötürü hayvan fiyatları oldukça yüksek. Vatandaşın alım gücü olmadığından, piyasa durgunlaştı” dedi.
120 HAYVAN GETİRDİM, BİRİNİ BİLE SATAMADIM
Mehmet Ali Değirmenci de yıllardır besicilik yapan vatandaşlardan biri. Piyasanın durgunluğundan şikâyetçi olan Değirmenci “120 hayvan getirdim. Daha bir tanesini bile satamadım. Piyasanın bu kadar durgun olması bizi şaşırtıyor. Bayrama birkaç gün kala belki piyasa canlanır diye umut ediyoruz. O güne kadar burada beklemeye devam edeceğiz” dedi.
KÜPESİZ HAYVANLARI ALMAYIN
Hayvan alacak olan vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan Aslan Meyda da, 20 yıldır bu işin içinde. Hayvan pazarına getirdiği 100 koyundan 50’sini sattığını söyleyen Meyda “Küçükbaş hayvan fiyatları 250–720 Tl arasında değişirken, büyükbaş hayvan ise 2,500 bin Tl–9 bin Tl arasında değişiyor. Yerimiz güzel değil. Daha tanınan bir yer olsaydı belki satışlarımız daha iyi olurdu. Belediye’nin bu konuda harekete geçmesini istiyoruz. Hayvan satışı için bize daha güzel ve düzenli bir yer yapılsın. Kurban Bayramı için hayvan almak isteyen vatandaşlarımızı da uyarmak istiyorum. Küpeli olmayan hayvanları almasınlar. Hastalıklı olup olmadığını anlamak çok zordur. Bu yüzden kendilerinin ve sevdiklerinin sağlığını riske atmasınlar” açıklamasını yaptı.
BURAYA DÜZENLEME YAPILSIN
25 yıldır bu sektörde bulunan Celal Başaran “Herkes, piyasanın durgun olduğunu ve hayvan fiyatlarının yüksek olduğunu söylüyor. Ben buna katılmıyorum. Satışlarımız gayet iyi. Belediye, hayvan pazarını başka yere taşımayı düşünüyor. Burası vatandaşın aklında kalan bir yer. Yıllardır buradayız. Buradan ayrılmak istemiyoruz ama buraya bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için ayrı bölmeler yapılabilir. O zaman Batman’da daha da fazla yakışacak bir yer yapılmış olacaktır” dedi.
HASTALIKLI HAYVANLARI SATIN ALMAYIN
Nevzat Atay, 15 yıldır bu sektörde bulunduğunu belirterek, vatandaşlara hastalıklı hayvan satın almamaları konusunda uyarıda bulunuyor. Atay, konuyla ilgili olarak “15 yıldır hayvan satışı yapıyorum. Piyasa şu anda normal. Bayrama günler kala piyasa daha da canlanacak. Burası çok düzensiz bir yer. Yetkililer bu konuda güzel bir proje çizip, burayı düzene koymalıdır. Vatandaşlar hayvan alırken çok dikkatli olmalı, hastalıklı olup olmamasına dikkat edilmeli, küpesiz hayvanları almamalıdır” ifadelerini kullanıyor.
EN BÜYÜK HAYVAN BİZDE, ALICISINI BEKLİYOR
3 yıldır bu sektörde hizmet veren Özkan Yılmaz, Kozluk’tan getirdiği simenta türü ineğin, ilgi odağı olduğunu söylüyor. Yılmaz “şu anda en büyük inek bizdedir. Irkı simentadır. Kozluk’tan getirdik. Fiyatı 5 bin Tl’dir. Alıcısını bekliyor. Meraklısı çok çıkıyor, herkesin ilgisi çekiyor ama henüz alıcısı çıkmadı. Bayrama doğru mutlaka bir alıcısı çıkacaktır” dedi.