Yazan ve derleyen EKREM GÜNAYDIN
İzinsiz iktibas edilemez.
HAYAT MÜCADELESİ KÜÇÜK YAŞTA BAŞLADI
Mehmet Şimşek, kalabalık bir ailenin çocuğu olarak elektriği, suyu, okulu olmayan, her türlü imkânsızlığın varlığını hissettirdiği Batman'ın Gercüş İlçesi Arıca Köyü'nde 1967 yılında doğdu. Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Merrill Lynch'in üst düzey yönetimine, oradan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na ve son olarak Başbakan Yardımcılığına kadar yükselen Şimşek, Foreign Policy tarafından Nisan 2013'te yayınlanan “Dünyanın En Etkili 500 Kişisi'' listesinde yer aldı.
GAZ LAMBASIYLA ISINMAYA ÇALIŞTI
Çocukluğunu geçirdiği Arıca'dan aklında kalanları anlatırken üzüm bağlarını, taş yapılardan oluşan Kefre Harabelerini ve ödevlerini yaparken ısınmaya çalıştığı gaz lambasını hatırlıyor. Gaz lambasının kokusu odanın her tarafına yayılır, tavanın ve perdelerin kararmasına sebep olurdu. Henüz 5 yaşında iken annesini yitirmişti ve gaz lambasını yakmak bazen ona düşüyordu.
KENDİNİ ANKARA’DA BULDU
Ortaokulu Batman'da, Liseyi ise Gercüş'te tamamladıktan sonra kendini Ankara’da buluverdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okuduğu dönemde, Anadolu coğrafyasının muhtelif renklerinden gelen simalarla karşılaşma ve değişik kültürel motiflerle tanışma fırsatı yakaladı. Hayat zorlukları bu dönemde de peşini bırakmadı, hayalini eksik etmediği futbol topuna kavuşamamıştı ve çetin koşullar ona zorluklarla mücadele etme konusunda cesaret kazandırıyordu.
FOTOĞRAFÇILIĞA MERAK SALDI
Bir belediyenin üniversite öğrencileri için verdiği yemek kuyruğuna girdiği zamanları unutması mümkün değildi. Bu yemek kuyrukları, o kuyruktaki muhabbetler onun için bir olgunlaşma mektebiydi adeta. Fotoğrafçılığa merak sarması ve bu amaçla kurslara katılması, o günün Ankara’sında açık oturum ve münazaralara gitmesi, sinema ve tiyatronun yanı sıra Yahya Hoca’nın himayesinde senfoniye ilgi duyması, hayatın bambaşka bir yüzünü keşfetmesine imkân tanımıştı. Fakülteyi üstün bir başarıyla ve dönem ikincisi olarak bitirdi.
BAŞARILARLA DOLU BİR ÇALIŞMA HAYATI
Mezun olduktan sonra Siyasal Bilgilerde akademik çalışmalarını sürdürdü, zaman zaman derslere girerek hocalık yaptı. Asistanlık onu tatmin etmedi ve ideallerine ulaşmak için yurtdışında eğitim görmenin gerekli olduğunu erken fark etti. Girdiği sınavda yüksek başarı göstererek Devlet bursuyla İngiltere'de University of Exeter'de finans ve ekonomi alanında yüksek lisans yaptı. Londra dönüşü Etibank'ta çalışmaya başladı. Pozisyonu, birikimleriyle denkleşmeyecek basit ve rutin bir memuriyetti, tatmin edici değildi. Gazetede iş ilanlarını incelerken Amerikan Büyükelçiliği'nin ekonomist aradığına ilişkin ilanı görünce, açılan sınava girerek yüzlerce başvuru arasında hiçbir aracıya yeltenmeksizin gösterdiği performansla işe alınan tek kişi olarak, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği'nde Türkiye ekonomisi üzerine analizler yapan bölümde "kıdemli ekonomist" sıfatıyla çalışmaya başladı. Aldığı maaşın nerdeyse tümünü mecburi hizmet olarak Etibank borç taksitlerini beş yıl süreyle ödemeye ayırdı.
NOW YORK’TA ÇALIŞMALA BAŞLADI
Dört yıla yakın süren başarılı bir dönemden sonra 1997'de ABD'de oturma izni aldı. New York'ta Wall Street'in önemli aktörlerinden UBS Bank'ın hisse senedi analiz bölümünde işe başladı. Ancak Türkiye'yi ve gelişmekte olan ekonomileri takip etmek istediği için kısa bir süre sonra İstanbul'a döndü. Deutsche-Bender Menkul Değerler'de başladığı ve 2 yıl kadar süren işinde gösterdiği başarılı performansın uluslar arası platformda dikkat çekmesi üzerine iki ayrı yabancı yatırım ve danışmanlık şirketinden -Merrill Lynch ve CSFB- teklif aldı. Merrill Lynch'i tercih ederek; Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz Bölgesi sorumluluğunu üstlenerek bu ülkelerin “makro analizlerini” yapan birimde çalışmaya başladı.
Kısa bir süre sonra Orta Avrupa ve Rusya’nın başbakan ve bakan düzeyinde görüşmeler yaptı. Başarısından dolayı Merrill Lynch gelişmekte olan Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanlığı'na getirildi.
TÜRKİYE’YE DÖNÜŞ
20 yılı bulan yurtdışı yaşamında öğrenmenin yaşı ve yeri olmadığını öğrendi. İşi gereği ülkesiyle ve ülkenin ekonomisiyle de yakından ilgileniyordu. Neredeyse Türkiye ekonomisinin 4 katı büyüklüğündeki bir finans kuruluşunun önemli bir departmanının başında olması, doğru ve tarafsız analizlerinin yaydığı başarılı iş yaşamı AK Parti Hükümetinin de ilgisini çekiyordu. Merkez Bankası Başkanlığı görevine aday gösterilmesiyle uzun zamandır özlemini çektiği hizmet aşkının karşılık bulduğunu görmek onu duygulandırdı. Büyük heyecanla bu yükü omzuna almayı hayal ederken ataması dönemin Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadı. Bu yaman çelişki onda moral bozukluğu yaratsa da umutlarını kaybetmedi.
AK PARTİ’Yİ YAKINDAN İZLİYORDU
AK Parti’yi hassasiyetle gözlemliyordu. Hükümet yetkililerinin Londra’da yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantıya şahit olmuştu. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede yapılan reformların genişletilerek ve derinleştirilerek devam ettirilmesinin gerekliliğini anlattı. Başbakan Erdoğan, kendisine açık bir davette bulundu “Mutfakta sana ihtiyacımız var” dedi. Gaziantep’ten Batman’a aday olarak geldi. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde AK Parti tarafından gösterildiği Gaziantep’ten milletvekili olarak meclise girdi. Kurulan hükümette Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirildi.
BATMAN’DA 2 DÖNEM VEKİL OLDU
Haziran 2011 ile Haziran 2015 Genel Seçimlerinde idi dönem memleketi Batman’dan Milletvekili olarak Meclise giren Şimşek, 1 Kasım 2015’de yapılan 26. Dönem Erken Genel Seçimlerinde tekrar Gaziantep Milletvekili olarak Meclisteki yerini aldı. Ayrıca başarı serüvenini, Yeni Hükümette Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığına getirilerek taçlandırdı.
BEKLENTİLER BÜYÜK
Batman’da elektrik ve suyun olmadığı Arıca Köyü’nden Ankara’da Başbakan Yardımcılığına uzanan hayat hikâyesiyle rol model olan Şimşek’ten beklentiler büyük. Sayın Şimşek’in, Batman’ın ve Batmanlıların sorunlarıyla yakından ilgileneceğini umut ediyoruz.
NOT: Nostalji sayfamızda emeği geçen Eğitimci Ekrem Günaydın’a teşekkür ediyoruz. https://www.facebook.com/ekrem.gunaydin?ref=ts&fref=ts