Okul ziyaretlerim devam ediyor.
Bu kez Yunus Emre İlkokulu’ndayım.
Uzun yıllar önce tanıştığım,
Başarılı Eğitimci Rıdvan Pekince,
Bu okulun müdürü.
Kendisiyle sohbet ediyoruz önce,
Okulu baştanbaşa geziyoruz,
Çocuklar çok ama çok coşkulu.
Fotoğraf makinesine poz vermeye bayılıyorlar.
Okul öğretmenleri ile sohbet ediyoruz,
Müdür Yardımcısı Eyyüp Akyüz de eşlik ediyor bize
Hepsi birbirinden mütevazı ve ilgili.
Velilerle tanıştım,
Küçük bebeğini kapmış gelmiş bir baba,
Bu okulda okuma-yazma öğrenmiş bir anne,
Yüzler gülüyor.
Kenar mahalle okulu elit mahalle okulu arasındaki o klişe farklar,
Bu okulda yerle bir…
Okulun fiziki yapısı değil,
İçinde verilen eğitim,
İdareci, öğretmen, veli arasındaki uyum,
Öne çıkıyor burada.
Beğendim,
Tam not verdim.
Yeri gelmişken,
Sizin huzurlarınızda bir kez daha teşekkür edeyim,
Teşekkürler Yunus Emre İlkokulu…
…
-Eğitim alanındaki serüveninizi kısaca dinleyerek başlayalım mı?
“1977 Batman doğumluyum. İlk orta ve lise öğrenimimi Batman’da tamamladım. 2000 yılında İnönü Üniversitesi Fizik Bölümünden mezun oldum. Evliyim, iki çocuğum var. Yaklaşık 20 yıllık bir idarecinin geçmişim var. Son 6 yıldır bu okulda Yunus Emre İlkokulu çalışmaktayım. Daha önce yaklaşık 9 sene Zübeyde Hanım İlkokulu Müdürü Yardımcısı olarak çalıştım. Öncesinde 5 yıl Aydınkonak İlkokulunda Müdür Yardımcısı olarak çalıştım”
460 ÖĞRENCİLİ BİR OKUL
4 katlı okul binasında 18 derslik var. 1 destek eğitim odası var. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler burada eğitim alabiliyor. Okulumuzda 460 öğrenci, 20 öğretmen ve 2 idareci var. İluh ve Yeşiltepe Mahalleleri’nden öğrenci alan bir okul”
ROBOTİK KODLAMA, ZİHİN GELİŞİMİ SAĞLIYOR
- Robotik-Kodlama-Stem Sınıfına sahipsiniz değil mi, verim alabiliyor musunuz?
“Evet. Belediye’nin desteğiyle Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından Batman’da bazı okullarda stem sınıfı kuruldu. İlkokul olarak bu sınıfa sahip 2 okuldan biri biziz. Stem sınıfında boş vakitlerinde ya da boş derslerde öğrencilerimiz, öğretmencilerimizle birlikte robotik kodlama öğreniyor. Hem zihinlerini dinlendiriyor hem de kendilerini geliştirme anlamında da çok faydalı oluyor”
STEM VE ZEKÂ OYUNLARI, ÇOCUKLARI MUTLU EDİYOR
Okulun zeka sınıfı da çok aktif olarak kullanılıyor. Zekâ sınıfında 24 zekâ oyunu varmış. Haftalık ders programında zekâ oyunları etkinliklerine de yer verilmiş. Bu yüzden her sınıfın öğrencileri, haftanın 1 saatini burada geçiriyor. Çocuklara sınıf ortamında ders modundan çıkıp, zeka oyunları sınıfından zeki oyunlarını oynayarak enerjilerini boşaltıyor. Bu durum öğrenci ve öğretmen arasındaki iletişimi güçlendiriyor, motivasyonu sağlıyor, öğrencinin düşünme becerisini ve oluşabilecek olaylara karşı hamle geliştirme yeteneğini arttırıyor. Okul Müdürümüz Rıdvan Pekince de, zekâ sınıfı ve stem etkinlikleri ile çocukların derslere daha keyifli girmeye başladığını söylüyor
KÜTÜPHANE TIKLIM TIKLIM
Okulun en sevdiğim yanı, kütüphane etkinlikleri oldu. Kapısına kilit vurulan değil, öğrencilerin her dakika, her saniye kullandığı bir kütüphanesi var okulun. Okulun her sınıfı, haftanın 1 saatini burada kitap okuyarak geçiriyor. 3 bin 500 kitap, raflarda çocukları bekliyor. Barkod sistemi kurulmuş. Çocukların okuduğu kitaplar, bilgisayar ortamında barkoddan geçiyor. Çocuklar kitaplarını bu şekilde eve de götürebiliyor. Bu şekilde çocuğun kitaba bağlılığı, sorumluluğu gelişiyor, kütüphane kültürünü ediniyor. Okulda kitap okuma yarışmaları düzenleniyor. En fazla kitap okuyan çocuklar ödüllendiriyor.
OKULUN FİZİKİ YAPISININ NE KADAR AZ ÖNEMLİ OLDUĞUNU ANLADIM
Müdür Rıdvan Pekince, kentin en elit okullarında da en kenar semt okullarında da görev yapmış tecrübeli bir eğitimci. Okulda verilen eğitimlerin, okulun fiziki yapısından çok daha önemli olduğunu savunurken “Okulun fiziksel durumunun, eğitimde ne kadar az önemli olduğunu anladım. Dıştan bakıldığında eskimiş bir okul olarak düşünebilirsiniz ama içerisine girdiğinizde bir kolejde olması gereken altyapı ve teknolojiye sahibiz. Her sınıfımızda akıllı tahtalar mevcut. Hepsi fiber internetli. Çocuklarımızı gerçek anlamda eğitmeye çalışıyoruz. 460 kişinin kirlettiği bir yeri 1–2 personelle temizlemek mümkün değil. Biz okulumuzu, 460 öğrencimizle temiz tutuyoruz. Çocuklarımız artık bahçeye çöp atmıyor. Üzerinde uzun zaman çalıştık ama o davranışı kazandırdık. Ben eğitimde davranışı önemsiyorum. Günümüzde çocukların en büyük eksiği sevgi ve ilgi eksikliği. Biz çocuklarımıza sevgiyi ve ilgili aşıladık. Bahçede çocuklarla iki adım yürüdüğünüzde, o çocuğun hayatında çok önemli bir yeriniz oluyor. Bu okulda mutluyum”
BU OKULA GELEN ÖĞRETMEN BİR DAHA GİTMİYOR
-Öğretmen profiliniz nasıl peki?
“Tecrübeli öğretmen kadromuz var. Bu okula gelen öğretmen, bir daha gitmek istememiş. 15 yıllık öğretmenlerimiz var. Kolaylıkla başka okula tayin alabilecek olmasına rağmen bu okulda kalan öğretmenlerimiz var. Genç ve dinamik öğretmenlerimiz var. Aramızdaki uyum, aile ortamı gibi. Ev ziyaretleri yapıyoruz, dertleşiyoruz ama disiplini elden bırakmıyoruz”
VELİLERİYLE BARIŞIK BİR OKUL
-Veli profiliniz nedir hocam?
“Bazı velilerimizin okuma-yazma eksikliği var. Biz onlar için okuma yazma kursları oluşturduk. Şuana kadar okuma yazma kurslarında 60 annemize okuma yazma öğretip, belge verdik. Velimizin bize Allah razı olsun demesi farklı bir tat veriyor. Yaptığınız her şeyin karşılığını velilerimizden bir tebessümle, bakışla, alıyoruz. Son 5 yılda hiçbir veliyle bir öğrenci için herhangi bir tartışma, bir şikâyete maruz kalmadık”
ÖĞRENEN OKUL PROJESİNDE PİLOT OKUL OLDUK
“Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrenen okul projesi kapsamında pilot okul seçildik. Bu projede çocuklarımız herhangi bir nesneyi konu alıyor, nasıl ortaya çıktığını, nasıl üretildiğini, nasıl yapıldığını, derinlemesine öğrenme metoduyla, merak duygularını geliştirerek öğreniyorlar. Çocuklar bu projede bilime yönlendiriliyor. Projeye katılacak öğretmenlerimizin eğitimleri tamamlanınca projemiz başlayacak. Milli Eğitim Müdürümüz bu projeye okulumuzu layık gördüğü için teşekkür ediyorum”
MERKEZ OKUL-KENAR MAHALLE OKULU KAVRAMINI YOK EDİYORUZ
“Merkez okul ve kenar okul kavramını biz burada hissettirmemeye çalışıyoruz. Hep söylüyoruz, mutlu öğretmenin olduğu yerde mutlu öğrenciler, mutlu öğrencilerin olduğu yerde mutlu veliler, mutlu bir çevre, mutlu bir idare olur. Bunların toplamından başarı ortaya çıkar. Bundan sonraki süreçte de okulumuz açısından çok güzel şeyler olacağını düşünüyorum”