NERDE O ESKİ BAYRAMLAR!...

NERDE O ESKİ BAYRAMLAR!...

HALKIN SESİ - 10 yıl önce

Efendim mis gibi bir bayram dileğiyle hepinize merhaba…
Ortadoğu’da yaşananlardan ötürü buruk bir bayram geçiriyoruz farkındayım.
Ancak her şeye rağmen bu özel günün verdiği huzuru elbette içimizde taşıyoruz.
Öyle surat asıp oturmak yok bugün.
Evin erkeklerini bayram namazına gönderip, biz kadınlar ise erkenden uyanıp evi derleyip toplamaya başlayacağız. (tabi bu sırada evin annesi, emirler yağdıracak, verilen işleri kız kardeşimle birbirimizin üstüne yıkma telaşına gireceğiz)
Odaları mis gibi kokularla ferahlatacak, rengârenk cam tabaklara şeker ve çikolataları doldurup, kolonya şişemizi gözden geçireceğiz.
Bayram yemeği için mutfağa koşturacak, böylece bu özel günün en can alıcı kısmına da bir başlangıç yapmış olacağız. (efendim, bayramın en sevdiğim yanı, kurulan bayram sofrasıdır da) Tencerelerle çeşit çeşit yemekler hazırlayıp, koskocaman bir yer sofrası kuracak, evin erkeklerinin namazdan dönmesini bekleyeceğiz. Eve ilk adımlarını atmalarıyla birlikte bayramlaşmalara başlayacak, (çok büyük ihtimalle) kardeşler arasında mini bir harçlık krizi yaşayacağız.
Sonra kapılara çocuklar doluşacak. Şeker tabağımızla kapıya koşturacak, miniklerin mini minnacık ellerine şekerler koyacağız. Onların “bayramınız kutlu olsun” temennisize bizler de aynı temenniyle cevap verecek, saatler biraz ilerleyince komşularımızı ağırlamaya başlayacağız. Akşam saatlerinde akraba ziyaretleri yoğunlaşacak. Dostlarımızla dışarı çıkıp zaman geçirecek, kendimize ve sevdiklerimize zaman ayırmanın mutluluğunu yaşayacağız. Allah aşkına, daha ne olsun efendim…
Dünyanın neresinde böyle güzel bir gelenek daha var ki?
Demem o ki bize düşen, bu geleneği yaşatmak, iyi duygularla süsleyerek daha da anlamlı kılmak.
Siz siz olun, bugün bütün kırgınlıklara ve içinizde büyüyen agresif duygulara son verin ve mutlu olmaya bakın… Tabi dualarınızda Rojava ve Gazze’yi de almanız şartıyla, iyi bayramlar…
METİN BARUT (İzofalt Fabrikası Müdürü)

Ramazan Bayramı denince aklıma eski bayramlar geliyor. Huzur geliyor. Akrabalar, komşular arasındaki kucaklaşmalar, ziyaretleşmeler, bayramlaşmalar… Kurulan kalabalık sofralarda yenilen bayram yemeği geliyor. Şimdi sembolik olarak geçiriyoruz bayramları. Yaşanan savaşlar, insanda bayram sevinci bırakmıyor.
HASAN YEMENİCİ (Pınar Plastik Fabrika Sahibi)

Ramazan Bayramı denince aklıma akraba ve komşu ziyaretleri geliyor. Tüm bir yılın çalışma yoğunluğunu bir kenara atan vatandaşlar, çalışma stresinden uzaklaşıyor. Akrabalarını ziyaret ediyor. Komşularıyla bir araya geliyor. Bu durum, insanların arasındaki dayanışma ruhunu güçlendiriyor. Tabi ki bu tür duygulara ihtiyacımız var. Bu yüzden bayramlar benim için özel bir anlam taşıyor.
CEMAL YILMAZ ( Öz Yılmaz Makine Müdürü)

Bayram denince aklıma barış geliyor. Bu süreçte hem Ortadoğu’da yaşanan savaşlar, hem de ülkemizde ve bölgemizde yaşanan sorunları düşününce barış ve kardeşliğe en fazla ihtiyaç duyduğumuz günleri yaşadığımızı hatırlıyoruz. Tam da böyle bir süreçte gelen bayram, insana barışı anımsatıyor. Bu yüzden bayram demek benim için barış demek. Temennimiz, Ramazan Bayramının tüm insanlığa barış getirmesidir. Ortadoğu’da yaşanan savaşların sona ermesini ve dünya barışının hakim kılınmasını diliyoruz.
MUSTAFA BİLGİN (Ufi Mağaza sorumlusu)

Ramazan Bayramı denilince aklıma mutluluk geliyor. Küskünlerin barışması, akrabalar arasındaki bağların kuvvetlenmesi geliyor. Tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen bayramda insanların içine gizemli bir huzur yerleşiyor. İnsanlar, sorunlarından ve dertlerinden uzaklaşıyor. Bayram heyecanını yaşıyor. Bu duygulardan ötürü bayramları önemsiyorum.
CAHİT KONUT (Kırtasiyeci)

Bayram denince aklıma yardımlaşma geliyor. Çünkü yardıma muhtaç insanlar, bayramlarda daha fazla hatırlanıyor. İnsanlar, bayramlarda çevrelerine karşı daha sağduyulu oluyor. Özellikle durgunlaşan piyasadan sonra yüzü asılan esnafın yüzü, bayramlarda piyasanın hareketlenmesiyle birlikte gülmeye başlıyor. Tüm bunları düşününce bayram, tek kelimeyle huzur demek.
NECAT KAYA (seyyar satıcı)

Bayram denince aklıma kazanç geliyor. Hem maddi kazanç, hem de manevi kazanç. Çünkü sabahın erken saatinde camiye akın eden vatandaşlar, sonrasında yapılan komşu ziyaretleri, insana huzur veriyor. Bu da insana manevi anlamda çok şey kazandırıyor. Maddi olarak ise esnafın işleri açılıyor. Yüzleri gülüyor. Esnaflarımız, evine ekmek götürmenin mutluluğu yaşıyor.
HAKKI CALP (Esnaf)

Bayram denince aklıma paylaşmak geliyor. Eski zamanlarda insanlar arasındaki o yardımlaşma geliyor. Çünkü insanlar bayramlarda evlerini komşularıyla ve akrabalarıyla paylaşıyordu. Sofrasını komşularıyla, yakınlarıyla ve dostlarıyla paylaşıyordu. Yardıma muhtaç insanlar hatırlanıyordu. İnsanlarımız parasını, sofrasını yardıma muhtaç insanlarla paylaşıyordu. Bayramda paylaşma duygusu had safhaya çıkıyordu. Ancak şimdi çok şey değişti. Bayramlarda sadece günümüzü gün etmeye çalışıyoruz. Yanı başımızdaki insanları görmezden geliyoruz. Bayram denince bu düşüncelerden kendimi alıkoyamıyorum.
MUSTAFA AKSOY (satış sorumlusu)

Bayram deyince aklıma kardeşlik ve dostluk geliyor. Bayramlarda kardeşlik içgüdüsü daha fazla ön plana çıkıyor. İnsanlar, dostlarıyla yan yana geliyor. Akrabalarını ziyaret edip dertleşiyor. Bu da toplumun kardeşlik bağının güçlenmesini sağlıyor. Bu yüzden bu özel günlerin yaşatılması gerektiğinden yanayım.
MESUT DİREK (ayakkabıcı)

Bayram denince içimi bir mutluluk kaplıyor. Akrabalarla kucaklaşma, dostlarla bir ar araya gelmek, aileyle daha fazla zaman geçirmek…   Bu duyguyu anlatmak imkânsız. Bayramın insana verdiği huzuru başka hiçbir şey veremiyor.
FATİH GÖKALP (Telefoncu)

Bayram benim için düşmanlığın bitmesi anlamına geliyor. Savaşların sona ermesi, kardeşliğin ön plana çıktığı günler olarak görüyorum. Bu yüzden bu özel günde dünyanın neresinde olursa olsun, savaşların bitmesini diliyorum.
MUHARREM YÜCE (Organize Sanayide Esnaf)

Benim için bayram birlik ve beraberlik, saygı ve sevgi olgusunun en üst seviyede yaşandığı günlerdir. Çocukluğumdan beri bayramlarda akrabaları, büyükleri ziyaret edip ellerini öper bayramlarını kutlardım. Bazı akrabalarımızı, dostlarımızı sadece bayramlarda görürdüm. O yüzden hep birleştirici yönünü sevmişimdir bayramların. Küs olanlar barışır, dargın olanlar konuşur ve en önemlisi çocuklar da bu birlik ve beraberliği görür. Umarım bayramın anlamı hep aynı kalır, birlik ve beraberlikle dolu geçireceğimiz nice bayramlar görürüz.

 

Haftanın Öne Çıkanları

KOZLUK’TA YARDIM ÇADIRI KURULDU

2014-07-21 19:29 - KOZLUK

SONSOZ AİLESİ, İFTARDA BULUŞTU

2014-07-20 20:09 - GÜNDEM

ÖZPERK’İN YERİNİ ERGİN ALDI…

2014-07-20 19:48 - GÜNDEM

EŞBAŞKAN’IN SINIRDAKİ BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

2014-07-20 18:18 - GÜNDEM

KADINLAR, İNTERNET KULLANMAYI ÖĞRENİYOR

2014-07-22 20:04 - GÜNDEM

“KAYIPLAR BULUNSUN” 284. HAFTASINDA

2014-07-20 18:13 - GÜNDEM

“KADİR GECESİ BİR ÖMRE BEDELDİR”

2014-07-22 20:33 - GÜNDEM

POLİS, KAÇAK MOTORİN AVINDA

2014-07-21 19:45 - GÜNDEM

ÇOCUKLARIN SİLAHLA OYUNU ÖLÜMLE BİTTİ

2014-07-20 20:08 - GÜNDEM

“ÇÖZÜM SÜRECİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

2014-07-20 18:17 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Geleceğin Süper Gücü: Yapay Zeka (AI)

08:56 - HALKIN SESİ

İlginç bir politik duruş

00:01 - HALKIN SESİ

Anıları ve değişen Batman

00:16 - HALKIN SESİ

Mitolojinin Post  Narcissus'u

00:01 - HALKIN SESİ

Yasa ünlülere farklı işliyor

00:01 - HALKIN SESİ

Günün Manşetleri

Kadınlar şiddete karşı yürüdü

15:53 - GÜNDEM

Osmaniyeli Emekliler, Batman’a geldi

15:28 - GÜNDEM

MHP’den 24 Kasım’a özel pankart…

15:22 - GÜNDEM

Kayyum belediyesinden iddialara yanıt; “Açılmayan kreşi nasıl kapatalım?”

15:08 - GÜNDEM

Geleceğin diş hekimleri beyaz önlük giydi

14:50 - SAĞLIK