Orası aslında İpragaz Mahallesi olarak biliniyor.
Ancak 12 Eylül sürecinde buraya Yavuz Selim ismi verilmiş. Ve mahalleli, bundan epey şikâyetçi olduğu için mahalleye şu anda Cudi ismi verildi.
Mahallenin isminin Cudi olarak değiştirildiğini öğrenince hem “hayırlı olsun” diyelim hem de mahallenin sorunlarını konuşalım diye Cudi Mahallesinin yolunu tuttum.
“Mahallenin Muhtarları” köşemiz için Muhtarımız Abdurezak Öner ile birlikte sokakları karış karış gezdik.
28 bin nüfusu ve 10 bin 700 seçmeni bulunduğunu öğrendik.
Eski bir mahalle burası. Eski olması itibariyle sorunları da bir hayli fazla.
Yetkililere seslenen 1. Dönem Muhtarımız Öner, bakın hangi sorunlardan bahsetti ziyaretimiz sırasında...
ELEKTRİK VE AYDINLATMA SORUNU, ÇÖZÜLSÜN
Her mahallede yaşanan elektrik ve aydınlatma sorunu, Cudi’de de başlıca sorunlardan biri. Mahalle Muhtarımız Öner “Defalarca bu konudaki mağduriyetimizi dile getirdik. Ancak kimse bizi duymuyor. Kış mevsiminde günlerce elektrik kesintisi yaşanıyor. Yaz-kış sokaklarımız karanlıkta. Sokak lambalarından umudumuzu kestik, ne zaman onarılacak bilmiyoruz. Karanlık sokaklar, suçlara, hırsızlıklara davetiye çıkarıyor. DEDAŞ Müdürlüğünden duyarlılık bekliyoruz” dedi.
DÖRT OKUL VAR AMA YETMİYOR
Mahallede 4 okul bulunduğunu söyleyen Öner “Nüfusumuz 30 bine dayandı. 4 okul, bu mahalleye yetmiyor. Çocuk nüfusu yoğunluktadır. Mevcut okul binaları da çok eski. Okul binalarının yenilenmesini istiyoruz” dedi. Okullarda güvenlik sorununun da yaşandığını açıklayan Öner “Çocuklarımızı okula göndermek dahi istemiyoruz. Kapı önlerinde uyuşturucu satanlar var. Akşam eve geldiklerinde sokaklar zaten karanlık. Milli Eğitim Müdürlüğünden bu konuda çalışma bekliyoruz” dedi.
YEŞİL ALAN SIKINTISI VAR
Mahalleye park yapılması gerektiğini söyleyen Muhtar Abdurezak Öner, yeşil alan sıkıntısının artık son bulmasını istedi. Özdemir Parkının yetersiz olduğunu savunan Muhtarımız Öner “Yeşil alana hasret kalıyoruz. Parklarımız yok. Olanlar ihtiyacı karşılamıyor. Çocuklarımızla gönül rahatlığı ile oturabileceğimiz yerler, sosyal alanlar istiyoruz” şeklinde konuşuyor.
İMAR SORUNU, KENTİN KANAYAN YARASI
Batman’da kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu söylüyor muhtarımız. İmar sorunundan kaynaklı olarak çarpık kentleşmenin hızla arttığına vurgu yapan Öner “Halk bu konuda çok bilinçsiz. Hiç uygun olmayan binalara kat sütüne kat yapılıyor. İmar sorunu, kentin kanayan yarasıdır. Batman’da kentsel dönüşüme ihtiyaç var” diyor.
ÜÇ TAZİYE EVİ VE BİR CAMİ YAPACAĞIZ
Taziye evi ve cami inşaatlarının yakında başlayacağını söyleyen Öner “3 taziye evi ile 1 cami yapacağız. Mahalleli olarak bu konuda anlaştık. Elbirliği ile yapacağız ama hayırseverlerden de destek bekliyoruz” dedi.
YAĞMUR TAHLİYE KANALI İSTİYORUZ
Mahallede altyapı sorunlarından dolayı mağdur olduklarını dile getiriyor Muhtarımız Abdurezak Öner. Yağışlar sırasında sokakların göle döndüğünü açıklayan Öner “Yağmur yağdığında evimizden, işyerimizden çıkamıyoruz. Yağmur suyu tahliye kanalı istiyoruz” dedi.
SOSYAL PROJELERİMİZ VAR
Muhtarımız Öner, mahallenin sorunlarına da bir hayli duyarlı. Mahalleye ilişkin önemli sosyal projeler hazırladıklarını dile getiren Öner “Sosyal kültürel çok amaçlı gençlik evi yapmak istiyorum. Gençlerimize boş zamanlarını değerlendirebilecekleri bir alan oluşturmak istiyoruz. ayrıca kadın rehabilitasyon merkezi için de bir projem var. Kadınlar burada kurslara katılacaklar, sosyal hayata katılacaklar” dedi.
3526. SOKAĞIN CADDE OLMASINI İSTİYORUZ
Mahallede bulunan 3526. sokağın, cadde olmasını istiyor Muhtarımız. Mahallenin en işlek yolunun caddeye dönüştürülmesini ve işlerlik kazandırılmasını isteyen Öner “Bayındırlık Mahallesinden başlayan sokak, Musa Anter Halk Evine kadar 5 kilometre mesafedir. Burası caddeye dönüştürülürse işlerlik kazandırılacaktır” dedi.
CUDİ, NASIL BİR MAHALLEDİR?
28 bin nüfusu ve 10 bin 700 seçmeni bulunan Cudi Mahallesinin nasıl bir mahalle olduğunu soruyoruz muhtarımıza. Muhtarımız Öner “Mahallemiz fazla karışık değildir, herkes birbirini tanır. Aile gibiyiz. Yardımlaşma duygusu, paylaşma duygusu vardır” bilgisini veriyor.