Her hafta bir mahallenin sorunlarını ve beklentilerini dile getirerek toplumda farkındalık yaratmak ve ilgili kurumları sorunların çözümü için harekete geçirmek istiyoruz. Yazdıklarımız kurum yetkilileri tarafından ne kadar dikkate alınır bilmiyoruz ama şunu kabul etmek gerekir ki seçimler yaklaştıkça muhtarlar, siyasetçiler tarafından daha da önemsenmeye başladı. Biz de seçimin havasına sığınarak belki yazdıklarımız daha fazla dikkate alınır diye büyük bir beklenti içerisine girdik. Umuyoruz, kentin sorunları bir bir çözülür, daha sorunsuz bir Batman’da daha huzurlu bir yaşam süreriz...
***
Bugün 15 bin nüfuslu Sağlık Mahallesi’nin konuğu oldum.
3 dönemdir muhtarlık yapan Mahmut Kurt’la mahalleyi karış karış gezdik, sorunları bizzat yerinde gördük. Bakın muhtar Kurt, yetkililerden ne bekliyor?
15 BİN NÜFUSLU MAHALLEYİZ, TAZİYE EVİMİZ YOK
15 bin nüfuslu Sağlık Mahallesi’nde 4 bin hane var. 3 dönemdir muhtarlık yaptığı Sağlık Mahallesinde taziye evinin olmadığını söyleyen Muhtar Mahmut Kurt “15 bin nüfuslu mahallemizde 7 bin seçmenimiz var. Gen, dinamik bir mahalleyiz. Ancak sorunlarımız diz boyu. Koskoca bir mahallede taziye evi sıkıntısı yaşanıyor. Bütün kaynaklarımız var ama taziye evi inşa edebileceğimiz yer yok. Belediyenin bu konuda desteğini bekliyoruz. Taziye evi kazandırılırsa hem taziyelerde, mevlitlerde burayı kullanacağız hem de burayı yoksullar için Ramazan Ay’larında aşevi olarak kullanacağız ” diyor.
MAHALLEDE DOĞALGAZ YOK
Kentte hızla yürütülen doğalgaz çalışmalarının Sağlık Mahallesi’ne de kaydırılmasını istiyor Sayın Kurt. Halen elektrikli ısıtıcılar ile kömür sobalarının kullanıldığına vurgu yapan kurt “Batman’da doğalgaz çalışmaları hızla sürüyor. En ücra mahallelerde bile doğalgaz tesisatı kuruluyor ama Sağlık Mahallesi’nde doğalgazdan eser yok. Bu mahallede halen elektrikli ısıtıcılar ve kömür sobaları kullanılıyor. Bu da elektrik sorunu ve çevre kirliliğini beraberinde getiriyor” diyor.
SOKAKLAR ÇUKURLARLA DOLU
Sağlık Mahallesi’nde gezerken yolların bir hayli bozuk olduğu çarpıyor gözümüze. Derin kasisler bulunan sokakların araç sürücüleri için tehlike arz ettiğini söyleyen Kurt “Yol çalışmaları sırasında sokaklara epey şekil bozuklukları, düzensizlikler ortaya çıktı. Araçlar bu rampalardan çıkamıyor. Bazı araçların altı, bu rampalara çarpıyor. Ayrıca karanlıkta bu sokaklardan yürüyen birinin, yere düşmemesi büyük bir şans sayılıyor. Sokaklarımızın bakımdan geçirilmesini istiyoruz” ifadelerini kullanıyor.
SOKAK LAMBALARINDAN UMUDUMUZU KESTİK
Diğer mahallelerde olduğu gibi Sağlık’ta da karanlık sokaklar, en büyük sorun. DEDAŞ yetkililerine yaptıkları tüm başvurulara rağmen olumlu sonuç alamadıklarını dile getiren Mahalle Muhtarı Mahmut Kurt “sokaklarımız akşamları karanlıkta kalıyor. Hırsızlık da, uyuşturucu satışları da bu duruma bağı olarak artıyor. Artık umudumuzu kestik. Çünkü DEDAŞ’a yaptığımız tüm başvurular sonuçsuz kalıyor” diyor.
UYUŞTURUCU SORUNU NEDEN ÇÖZÜLEMİYOR?
“Kentin ve mahallenin en büyük sorunu sizce nedir?” diye soruyorum muhtar Kurt’a. Kentte yaşayan her birey gibi uyuşturucu sorunundan şikâyetçiymiş Sayın Kurt. Uyuşturucu sorununa yönelik konuşan Kurt “uyuşturucu sorununa neden çözüm bulunamıyor anlamış değilim. Çocuklarımız büyük bir tehlikenin kucağında. Biz muhtarlar olarak bu sorunun çözümü için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Valilik, Belediye, Milli Eğitim, Emniyet, hangi kurum olursa olsun, bu sorunun çözümü için kim, biz muhtarların desteğine ihtiyaç duyuyorsa yapmaya hazırız” açıklamasını yapıyor.
KIŞ MEVSİMİ, BU MAHALLE İÇİN EZİYET
Sağlık Mahallesi’nde kış mevsiminin bir hayli sıkıntılı geçtiğini söyleyen Muhtar Kurt “Kentin en sorunlu trafoları Sağlık Mahallesindedir. Bazen günlerce karanlıkta kalıyoruz. Her kış mevsiminde mahalleli, duruma tepki göstermek için DEDAŞ’a gidiyor ancak ne yazık ki trafolar bir türlü değiştirilmiyor. Gelecek kış mevsimi için DEDAŞ’ın şimdiden çalışma yapmasını istiyoruz” dedi.
PARKTA ÇOCUK PARKI YOK
Mahallenin en büyük eksiklerinden biri de çocuk parkının olmaması. Çocuk nüfusunun yoğun olduğu mahallede çocuklar için güvenli alanlar oluşturulmasını isteyen Kurt “mahallemize çocuk parkı yapılmasını istiyoruz. Sokaklar, çocuklar için tehlikeli. Yeşil parklar yapılırsa, aileler çocuklarıyla birlikte bu parklarda zaman geçirebilirler” dedi.
SAĞLIK MAHALLESİ, NASIL BİR MAHALLEDİR?
“Sağlık Mahallesi, nasıl bir mahalledir?” diye soruyoruz Sayın Kurt’a. Kurt “4 bin haneden oluşan, 15 bin nüfusu, 7 bin seçmeni olan mahallemiz, kentin merkezi mahallesidir. Genç bir nüfusa sahiptir. Komşuluk ilişkileri, yardımseverliği ile örnek bir mahalledir” diyor.