“SAĞLIKTA LÜKSÜN VE KONFORUN SINIRI YOK”

Bu hafta “Cumartesi Buluşmalarımız”da Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hakan Pamukçu ile Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Melek Barış’ı ağırladık.

ROPÖRTAJ - 9 yıl önce

TP Kristal Park’ta, yazar ve çalışan kadromuzun katılımı ile gerçekleştirdiğimiz programda Batman’ın, bölgenin ve Türkiye’nin sağlık sistemi, sağlık kurumlarının artı ve eksilerini masaya yatırıp gündem oluşturacak açıklamalara yer verdik. Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’nin kuruluş amacı ve hedefleri, bölgede yaşanan olayların sağlık hizmetlerine etkileri, 2016’da Batman’da kazandırılması planlanan sağlık kurumları masaya yatırıldı, enine boyuna tartışıldı.

***

Daha önce Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan, 21 ay önce ise Batman Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri olarak görevlendirilen Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, aslen Cizreli. Uzun yıllardır Batman’da yaşayan Sayın Pamukçu, Batman’a kalıcı hizmetler bırakmanın peşinde. Sağlık hizmetleri konusunda yaptığı yeniliklerle gösteriyor bunu. Ancak “yaptıklarım yeter” anlayışı yerine “halen yapacak çok şey var” demekten de vazgeçmiyor. Batman’ın hekim sayısının yeterli olup olmadığı ile ilgili soruya verdiği “Şu anda Genel Sekreterlik bünyesinde 200 uzman hekimimiz var. 60’ın üzerinde pratisyen hekimimiz var. Bölge Hastanesinde 60’ın üzerinde uzman hekimimiz var. Nüfusa böldüğümüz zaman Türkiye’de iyi bir yerdeyiz.  Batman, Güneydoğu’da doktor ihtiyacı en az olan illerden biridir. Hatta Siirt’e dönem dönem doktor gönderiyoruz. Bitlis’e gönderiyoruz, Muş’a gönderiyoruz. Sağlıkta konforun ve lüksün sınırı yok. 200 doktor daha gelse ‘hayır’ mı diyeceğiz? Tabi ki demeyiz” yanıtı, bunu anlamamıza yetiyor. Genel Sekreter Dr. Mehmet Hakan Pamukçu ile gerçekleştirdiğimiz keyifli sohbetin detaylarını sizler için sayfamıza taşıdık.

“SAĞLIK OKURYAZARLIĞININ GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”

Başyazarımız Recep Kavuş’un “Sağlık Nedir?” sorusuyla başlıyor sohbetimiz.  Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hakan Pamukçu “Sağlık, ruhen ve bedenen iyi olma halidir. Poliklinik sayımızın fazla olmasına bakılırsa, sağlığına düşkün bir toplum olduğumuzu kabul edebiliriz. İnsanların ekonomik ve kültürel seviyesi yükseldikçe kendine gösterdiği hassasiyet de artıyor. Şikâyeti olan hasta daha sık şekilde hastanelere başvuruyor. Fakat toplumda sağlık okuryazarlığı kavramını yaygınlaştırmamız gerekiyor. Vatandaş, hangi hastalık veya rahatsızlık için hangi doktora başvurmasını gerektiğini öğrenmelidir” diyor.

“BÜROKRASİYİ AZALTIYORUZ”

Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’nin 3 yıl önce kurulduğunu açıklayan Sayın Pamukçu “Daha önceki sağlık kuruluşlarından bağımsız olarak, ilin sağlık sorunlarını yerelde çözebilecek bir yapı düşünülerek Türkiye’nin her yerinde kuruldu. Büyük illerde birden fazla ama küçük illerde bir Genel Sekreterlik hizmet veriyor. Batman’ın sıkıntılarını biraz daha özerk şekilde çözmek için kurulduğunu söyleyebiliriz. Örneğin bir ilçede doktor eksikliği Bakanlık atamalarıyla çözülürken şimdi Genel Sekreterlik, ildeki hekimi ilçede görevlendirebiliyor. Yani bürokrasiyi azaltma mantığı üzerine kurulmuştur. Kaynakların daha yerinde ve adil bir şekilde kullanılması açısından da kurulan bir yapıdır” diyor.

“SEVKLERİ AZALTMAK İÇİN CİDDİ BÜTÇELER HARCANDI”

Hasat sevklerini azaltmak için yürütülen çalışmalardan da bahseden Sayın Dr. Pamukçu “Amacımız ilçeden merkeze, merkezden de diğer illere hasta sevkini bitirmektir. Bunun için ilçelerdeki hekimlerimizi sabit tutmaya çalışıyoruz. Örneğin Gercüş ve Sason’da hekimlerimiz izne ayrıldığında ya da tayinleri çıktığında merkezden destek veriyoruz. Kozluk, biraz daha büyük olduğu için Dâhiliye, Üroloji gibi branşlara da bırakıyoruz. Başka illere sevkleri azaltmak için de çabalarımız oluyor. Örneğin doğum ve yoğun bakımda çok sayıda sevk verdiğimizi tespit ettik. Göreve başladığımızda ilk işimiz bunu araştırmak oldu. Bölge Hastanesinde 20 yataklı yoğun bakım ünitesi kurduk. Doğum servisinde 34 yeni doğan ünitesi kurduk. Bölge Hastanesinde yatak sayısını 350’ye çıkardık. Hastane ortamını iyileştirdik. Tıbbi cihaz alımı yaptık. Bunlar ciddi bütçelerle yapıldı” bilgisini veriyor.  

“HALK, SAĞLIKÇILARA SAHİP ÇIKMALI”

Okurlarımızdan gelen soru üzerine Batman Bölge Devlet Hastanesi’nin temizlik sorununa değinen Genel Sekreter Mehmet Hakan Pamukçu “Göreve geldiğimde günde 3 bin hastaya bakıyorduk. Şuanda ise 4 bin 500 ile 5 bine yakın hasta bakıyoruz. Örneğin Pazartesi günü baktığımız hasta sayısı 5 bin 200 oldu. Hizmetin kalitesi arttıkça o hastaneye ilgi de artar. Bölge Hastanesinde temizlik konusuna hassasiyet gösteriyoruz. Denetimleri yoğunlaştırıyoruz. Çıkan her otomasyon elemanının yerine temizlik işçisi alıyoruz. Her gece bir yönetici arkadaşımız, hastaneyi kontrol ediyor. Hastanemiz şuanda hem Batman’a hem de bölgeye hizmet veriyor. Şehir dışından çok ciddi hasta alıyoruz. Biz marka oluşturduk. İnsanlara güven vermeye başladık. Evet, temizlik konusunda bazı sorunlar yaşanabilir ancak bu, sadece başhekim ve çalışanla olacak bir şey değil. Halkın desteğiyle çözülebilecek bir sorun. Halkın sağlık merkezlerine ve çalışanlara sahip çıkması lazım” diyor.

“BEŞİRİ HASTANESİNİ KURUMUMUZA BAĞLAMAK İSTİYORUZ”

“Beşiri Entegre Hastanesi tamamlanmasına rağmen neden açılmıyor?” sorusunu yöneltiyoruz konuğumuza. Sayın Pamukçu “Beşiri Hastanesi format olarak E2 denilen bir formata planlanmış. Valimizin ve Halk Sağlığı Müdürlüğünün desteğiyle burayı Genel Sekreterliğimize bağlamaya çalışıyoruz. Eğer bu süreç başarıya ulaşırsa bu hastanenin açılmasını hızlandıracağız. Bağlanmasa yine açılır ama uzman hekimin olmadığı yer olarak hizmet verir. Uzman hekimin bulunması adına bu hastanenin bize bağlanmasını istiyoruz” yanıtını veriyor.

“İYİ BİR NOKTADAYIZ”

Sohbetimiz sırasında hastanelerdeki yoğunluk konusunda bilgi veren Dr. Pamukçu “Batman’da hekime başvurma sayısı çok yüksek. Ancak Batman halkı birinci basamak hekimlerden yani Aile Hekimlerinden yeterince faydalanmıyor. Yoğunluğun azalması için Aile Hekimliklerine kaymanın olması gerekiyor. Aile Hekimlerine rağbet arttıkça hastanelerin de yükü azalacaktır. Ben de eski bir Aile Hekimiyim. Aile Hekimlerinin çalışmalarını çok beğeniyorum. Ancak halk, Aile Hekimliğine yönelmediği için Bölge Hastanesindeki yoğunluk artıyor. Bölgeye hitap eden bir yapımız oluştu. Biz 11. ayda sadece dışardan gelen 150 bin hastaya baktık, dışarıdan gelen 2 bin 500 hastayı ameliyat yaptık, bine yakın yoğun bakım hastasına baktık. Dönemsel yoğunluklar yaşıyoruz. Ama Türkiye’den geride değiliz. İyi bir noktadayız” diyor.

“DEV BÜTÇESİ OLAN BİR KURUMUZ”

Yazarımız Şehmus Temiz’in bütçeyle ilgili sorusu üzerine Sayın Pamukçu “Dev bütçesi olan bir kurumuz. Senelik bütçemiz 170 Trilyon. Bütçe her sene artıyor. Kamu Hastaneleri İdari ve Mali işler kurumudur. Profesyonel çerçevede yönetmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

“KANSER KONUSUNDA BİLİNÇSİZLİK VAR”

Yazarlarımız, Batman’da kanser vakalarının arttığına yönelik iddiaları yöneltiyor konuğumuza. Sayın Pamukçu “Kanser vakalarında özellikle akciğer kanseri yoğun oluyor. Bağırsak ve mide kanseri konusunda ve bayanlarda meme kanseri konusunda başvurular var. Batman’daki kanser vakası oranı Türkiye’nin ortalamasının altındadır. Fakat özellikle akciğer, bağırsak, mide ve meme kanseri konusunda bir bilinçsizlik var” bilgisini paylaşıyor.

“KADIN DOĞUM HASTANESİNİN İNŞAATI SÜRÜYOR”

Gazetemizin Sahibi Ercan Atay, Esentepe mevkiinde yapımı devam eden Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ni soruyor. Sayın Pamukçu “İnşaat çalışmaları sırasında temelde bazı sıkıntıların olabileceği konuşuldu. Müteahhit firmanın TOKİ’ye başvurusu oldu. Yetkililer tarafından buradan numuneler alındı. Numunelerin sonuçlarında, inşaatın durmasını gerektirecek herhangi bir sorunun olmadığı ortaya kondu. Bazı desteklemeler yapılması gerekiyordu. Onlar yapıldı. Şu anda inşaat çalışmaları sürüyor. 300 yatakla Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olarak hizmet verecek. Odaların fiziki durumu ve dizaynı göz önüne alınırsa ileride 450 yatağa da çıkabilir. Üst düzey yeni doğan yoğun bakımlarının olduğu, üst düzey çocuk yoğun bakımlarının olduğu, kadın doğum bakımlarının olduğu çok kapsamlı bir merkez olacak. Bölge Hastanesi ile entegre olacak. Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin ihtiyacı olan, aslında o hastanede görevli olmayan hekimler, Bölge Hastanesinden tedarik edilebilecek” açıklamasını getiriyor.

“ESKİ BİNA, SEMT POLİKLİNİĞİ YA DA LABORATUAR OLABİLİR”

Sayın Pamukçu, Ziya Gökalp Mahallesi’nde bulunan eski binanın ne şekilde kullanılacağı sorusuna ise “ Eski binanın ne şekilde kullanılacağı henüz net değil. Batman’ın sağlık konusunda halen ihtiyaçları var. Çalışmalar bittikten sonra o konuda analizler yapılacak. Eski binanın kaç yıl daha kullanılabileceği konusunda bir rapor oluşturulacak. Bina kullanıma uygun olursa orada semt poliklinikleri oluşturulabilir, halk sağlığı alanında laboratuarlar oluşturulabilir” yanıtını veriyor.

“DOWN SENDROMLULARA SÜRESİZ RAPOR VERİLMELİ”

Yazı İşleri Müdürümüz Übeydullah Baş, Down Sendromlu Melekler Derneği (DOSEM)’nin bazı sorunlarını iletiyor konuğumuza. Down sendromlulara verilen süreli raporlara ilişkin “Bu sorunların bir kısmı Batman’da çözülebilecek sorunlar, bir kısmı mevzuatla çözülebilecek sorunlar. Beklentilerinde haklılar. Genetik olarak ortaya çıkmış bir hastalık. Bu yüzden süreğen bir hastalık. Tedavi edilebilir tarzda bir hastalık değil. Bu hastalık nedeniyle bu çocuklarımıza devamlı raporun verilmesi gerekiyor. Bu konuyla ilgili çalışmalarımı yürüteceğim. Bazı hastalık gruplarında dernekleşmenin önemli faydalar sağladığına inanıyorum. Mesela Down Sendromlular Derneği, Lösemiler Derneği, Talasemililer Derneği gibi… Bu dernekler, belirli hastalık grubundaki kardeşlerimizin sesinin daha iyi duyulmasını sağlıyor” açıklamasını yapıyor Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Hakan Pamukçu.

“SAĞLIKTA KONFORUN VE LÜKSÜN SINIRI YOK”

Genel Sekreter Dr. Hakan Pamukçu, Batman’ın hekim sayısının yeterli olup olmadığı ile ilgili soruya ise “Şu anda Genel Sekreterlik bünyesinde 200 uzman hekimimiz var. 60’ın üzerinde pratisyen hekimimiz var. Bölge Hastanesinde 60’ın üzerinde uzman hekimimiz var. Nüfusa böldüğümüz zaman Türkiye’de iyi bir yerdeyiz.  Batman, Güneydoğu’da doktor ihtiyacı en az olan illerden biridir. Tabi hekim sayısında zaman zaman dalgalanmalar yaşanıyor. Toplumsal olaylardan kaynaklı Batman’da doktor kaybı yaşamadık. Hatta Siirt’e dönem dönem doktor gönderiyoruz. Bitlis’e gönderiyoruz, Muş’a gönderiyoruz. Sağlıkta konforun ve lüksün sınırı yok. 200 doktor daha gelse ‘hayır’ mı diyeceğiz? Tabi ki demeyiz” yanıtını veriyor.

“ÇENE CERRAHI İÇİN KADRO AÇTIK”

Sayın Pamukçu, hekim sayısıyla ilgili yaptığı açıklamalarının devamına “Acil olarak sıkıntı yaşadığımız alanları çözmeye çalışıyoruz. Sevk olan alanlarda yeni hekimler getirtmeye çalışıyoruz. Mesela şu anda çocuk nörologumuz yok. Mezunu çok az olan ve her ile sınırlı sayıda düşen hekimlerdendir. Diyarbakır’da 1 tane var mesela. Çocuk Kardiyolojisi, Güneydoğu’da sadece Diyarbakır ve Batman’da var. Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Uzmanı Diyarbakır dışında sadece Urfa ve Batman’da var. Yan dallaşmadaki doktorları buraya getirmeye çalışıyoruz. Çene Cerrahi sadece Diyarbakır’da var. Şu anda Çene Cerrahı kadrosu açtık. Atamaların yapılmasını bekliyoruz. Böylece artık kanal tedavisi yapılabilecek Batman’da. Özetle söylemem gerekirse hekim sayısı olarak diğer ilerle hekim evren illerden biriyiz” bilgisini ekliyor.

“TOPLUMSAL OLAYLARA KARŞI HAZIRLIKLIYIZ”

Yazı İşleri Müdürümüz Übeydullah Baş, olası toplumsal olaylarda sağlık hizmetinin sekteye uğradığını hatırlatarak bu tür durumlara karşı tedbirlerin alınıp alınmadığını soruyor. Genel Sekreter Hakan Pamukçu, kendisine yöneltilen soruyu“Tabi ki temennimiz bu tür olayların olmamasıdır. Hastanemizde sürekli nöbetçi kalan doktorlar var. Bölge Hastanesinde Kardiyoloji, Acil Tıp Uzmanı, Anestezi, Nöroloji, Dâhiliye, Genel Cerrahi gibi 8 ana branşta 24 saat doktor bulunduruyoruz. İhtiyaç sistemi yok. Evden çağırma sistemi yok. Bu alanlarda hekimlerimiz 24 saat boyunca hastanede nöbet tutuyor. Kadın Doğum Hastanesinde de 24 saat Kadın Doğum Uzmanı ve Çocuk Uzmanı bulunduruyoruz. Olası bir toplumsal olayda bu hekimlere nasıl ulaşılabileceği konusunda çalışmalarımız ve tedbirlerimiz var” ifadeleriyle yanıtlıyor.

“HUZUR OLUNCA SAĞLIK OLANAKLARI ARTAR”

Yazarımız Şehmus Temiz’in, toplumsal olaylardan kaynaklı Batman’da hekim kaybının olup olmadığı sorusuna ise “Hekimlerin ekonomik seviyesi yüksektir. Ekonomik ve kültürel seviyesi yüksek olan gruplar mutlaka ki daha rahat yasayabilecekleri yerleri isterler. Bu seviye arttıkça bu talepler de artar. Biz bu olayların Batman’da daha az yaşanmasından dolayı ciddi bir hekim kaybına uğramadık. Huzur herkes için geçerli. Hekimler için de geçerli, halk için de geçerli. Huzur arttıkça sağlık olanakları da hekim sayısı da artar, bütün hizmetler daha iyi noktaya gelir. Huzur olmayınca yaptığımız hiçbir hizmetin katkısı olmaz, hekimler de doğru hizmet veremezler. Hekimler, sosyal olarak iyi imkânları olan ve huzursuzluğun olmadığı şehirlerde yaşamak ister. Çok iyi bir hekim, hastanenin imkanları çok iyi değilse, istediği hizmeti veremiyorsa, huzurlu değilse o şehirde kalmak istemez. Mecburi hizmetten sonra Batman’da kalan hekim sayısı çok iyi noktalarda. 200 hekimin 100’den fazlası mecburi hizmeti bitmesine rağmen Batman’da kalmaya devam eden arkadaşlarımızdır” yanıtını veriyor Sayın Pamukçu.

“HASTA ŞİKÂYETLERİYLE CEZA ALAN SAĞLIKÇILAR VAR”

Sayın Pamukçu, Yazarımız Eymen Eren’in “Hasta şikâyetlerinde geri dönüş yapılıyor mu?” sorusuna “Her Hastaneimizde şikâyet birimleri var. Bu birimde toplanan şikâyetler, hastane yönetimi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Genel Sekterlikten oluşan Hasta Hakları Komisyonu tarafından değerlendiriliyor. Şikâyetlerin haklılığı konusunda bir sonuç çıkarsa bu konuda çalışmalar yapılıyor, bir ihmal varsa bu ihmalin gereği yapılıyor. Bu konuda eğer şikâyetler, kurumsal bir organizasyondan kaynaklanmıyor ise geri dönüş yapılıp, şu neden dolayı şikâyetiniz oluşmuştur diye bilgilendirme yapılıyor. Bu konuda az da olsa ceza alan sağlık çalışanlarımız da var. Şikâyetleri konusunda geliştirdiğimiz mekanizmalar var. Mesela Facebook ve Twitter’de sayfalarımız var. Ayrıca Bakanlığın 184 hattı da dilek, beklenti ve şikayetler için 7/24 hizmet veriyor” yanıtını veriyor.

“TEŞEKKÜRE DE İHTİYACIMIZ VAR”

Konu, hastaların şikâyetlerinden açılmışken, hekimlerin teşekküre de ihtiyacı olduğunu söylüyor konuğumuz. Sağlık camiasında teşekkür mekanizmasının fazla işlemediğini ifade eden Genel Sekreter Hakan Pamukçu “Doktor arkadaşlarımız zor çok sayıda hastayla muhatap oluyor ve yoğun tempoyla çalışıyorlar. Stresli bir ortamda çalışıyorlar. Her hekim, bazen 80–90–100 hastaya bakıyor. Halkımızın şikâyetlerini önemsiyorum. Her hastanın rahatsızlığı kendisi için çok önemlidir, hayatını felç edecek yapıdadır. Her şikâyet benim için bir çözüm önerisi oluyor. Ancak bu şikâyetlerin dışında hekimlerimizin teşekküre de ihtiyaçları var. Teşekkürler, camiamızda çok yer bulmuyor. Üzerinde çalıştığımız meta, insan olduğu için çok zor bir işle uğraşıyoruz. Yaptığımız her iş çok önemli, yaptığımız her hatanın kayıpları ise çok büyük olur. Bu yüzden hataları azaltmaya çalışıyoruz. Ne yazık ki son zamanlarda Türkiye’de de, bölgemizde de daha çok şikâyetler öne çıkıyor, teşekkürler ön plana çıkmıyor. Bu da hekim arkadaşların motivasyonunu ister istemez etkiliyor. Açıkçası vatandaşın desteğine ihtiyacımız var”

“TÜRKİYE’NİN SAĞLIK SİSTEMİ, AVRUPA’NIN İLERİSİNDE”

Yazarımız Gül Mirkan, ultrasyon çektirebilmek için 15 güne kadar beklemek zorunda kaldıklarını söyleyince “2014 yılında 2,5 milyar dolarlık sağlık turizmi geliri sağlandı. Arap ve Avrupa ülkelerinden ciddi başvurular olmuştu. Elbette eksiklerimiz var. Ancak bunu gönül rahatlığı ile söyleyebilir ki dünyanın en iyi sağlık sistemini yaşatıyoruz. Almanya’ya sağlık ziyareti yaptığımda, Alman vatandaş sağlık hizmeti alabilmek için Aile Hekimliğine başvuruyor. Aile Hekimliği 1 ya da 2 gün içinde randevu veriyor. Aile Hekimi, vatandaşı uygun gördüğü bir hastanede, uygun gördüğü bir hekime yönlendiriyor. Ondan sonra tedavi başlıyor. 3 ayda MR çekilebiliyor. Tomografi 45–50 günde çekilebiliyor. Dünyanın en ileri teknolojinin olduğu yerlerde bile sistem böyle yürüyor. Tıbbi cihaz anlamında çok ciddi yatırımlarımız oldu. Geçen sene 6 Trilyonluk cihaz aldık. Sağlıktaki hasta yükü arttıkça, ultrason gibi alanlarda randevu süresi uzayabiliyor.  Ama gönül rahatlığı ile söyleyebilirim, Avrupa’da 6–7 ülke gezdim, Türkiye sağlık turizminde çok daha iyi bir noktada. Sağlığa ulaşılabilirlik noktasında Türkiye, Avrupa’nın çok daha ilerisinde” açıklamasını getiriyor Sayın Pamukçu.

“ÜCRET EŞİTSİZLİĞİ SONA ERİYOR”

Sözleşmeli doktorların, kadrolu doktorlardan daha fazla ücret alması, huzursuzluk yaratıyordu. Sorunun çözümüyle ilgili bir gelişme olup olmadığını sorduk Sayın Pamukçu’ya. Genel Sekreter Hakan Pamukçu “Sosyoekonomik durumu 5. ve 6. bölgede olan illerdeki doktorların tümüne sözleşmeli hekim kadrosu verilmesiyle ilgili Sağlık Bakanlığının çalışmaları var. Batman’da 154 arkadaşımız sözleşmeli iken, 50 uzman hekimimizin ise sözleşmeli kadrosu yok. 3-4 gün önce 5 ve 6. bölgede bulunan illerdeki doktorların tümüne sözleşmeli kadrosu verilmesiyle ilgili karar, Resmi Gazetede yayımlandı. 5 bin 200 yeni kadro verildi. Muhtemelen çok kısa bir sürede Batman’daki bütün hekimlere sözleşmeli kadro gelmesini bekliyoruz. Bu konu üzerinde ciddi çabalarımız oldu. Vali Beyin ciddi destekleri oldu. Çabalarımızın sonucu aldık” ifadelerini kullanıyor.

“BATMAN, ÖZEL HASTANECİLİKTE DE BÖLGEYE YÖN VERİYOR”

Spor Yazarımız Hakan Tufan’ın sorusu üzerine özel hastanelerden de bahseden Dr. Pamukçu “Batman’da sağlık kalitesinin artmasında özel hastanelerin de büyük katkısı var. Aramızda tatlı bir rekabet var. Bizdeki hizmetler arttıkça onlar da kendilerini daha iyi bir noktaya taşımaya çalışıyor. Batman, özel hastanecilik konusunda da bölgeye yön veriyor. Hekimsel yaklaşımlar farklı olabilir. Tedavi yöntemleri arasında farklılıklar oluşabilir. Hekim arkadaşlarımızın hepsi çok üst düzeyde çaba sarf ediyorlar”

“HASTANELERİMİZ A SINIFI KATEGORİSİNDE”

Yazarımız Eymen Eren’in sorusu üzerine hastanelerin kalite standartlarından bahseden konuğumuz Pamukçu “Özel hastanelerdeki sınıflandırma, kaliteden ziyade verebildiği hizmetlerin ölçüsü, yatak sayısı, bulundurduğu hekim sayısına göre SGK’nın yaptığı bir sınıflamadır. Bizim de bu konuda sınıflandırmamamız var. Batman Bölge Devlet Hastanesi ile Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi A2 denilen sınıftadır. İlçelerde ise C sınıfı ve D sınıfı hastanelerimiz var” bilgisini veriyor.

“YANIK BİRİMLERİMİZ VAR”

Yanık ünitesiyle ilgili gelen soruya “Yanık Ünitemiz yok ama Bölge Hastanemizde yanık vakalarına baktığımız bir birimimiz var. Yanık odalarımızda 3 plastik, 11 genel cerrahımız hizmet veriyor. Yanık Merkezi elbette gerekiyor. Ancak fiziki durumumuzun dışına çıkamıyoruz. Şu anda fiziksel mekânımız, yanık birimlerinde yürüttüğümüz hizmetleri büyütmeye çok müsaade etmiyor. Daha özellikli vakalar sevk ediliyor. Diğer vakalara bu birimdeki görevli hekimlerimiz müdahale ediyor.” bilgisini veriyor konuğumuz. 

“YENİ HASTANE, BATMAN’IN DİĞER YAKASINA YAPILACAK”

Gazetemizin Sahibi Ercan Atay “Batman’da hastaneler aynı bölgede toplanmış durumda. Bu soruna çözüm bulunacak mı?” sorusunu yöneltiyor konuğumuza. Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hakan Pamukçu “2016’da Batman’a yeni bir 200 yataklı hastane yapılması programda. Batman’ı ikiye bölen demir rayının diğer tarafının sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanamadığını düşürsek, yeni hastanenin o bölgeye yapılması gerekiyor. Valilik ve Sağlık Müdürlüğüyle görüşmeler sürüyor” sözleriyle yanıtlıyor soruyu.

“BAKANLIKTAN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ İSTEDİK”

Batmanlıların Eğitim ve Araştırma Hastanesi talebine karşılık ise “Eğitim Araştırma Hastanesi Batman’a kazandırıldığı zaman elbette yeni bir vizyon oluşacaktır. Biz Bölge Hastanesinde şuan Eğitim ve Araştırma Hastanesinin alt yapısını hazırlıyoruz. Tıbbi cihaz, tıbbı alet ve hekim kadrosu konusunda Eğitim Araştırma Hastanelerinde bulunan imkanları oluşturuyoruz. Bu konuda talebimizi Bakanlığa iletiyoruz. Ancak sivil toplum, basın ve bizler el birliğiyle hareket etmeliyiz, kamuoyu bu konuyu sahiplenmelidir” diyor Dr. Pamukçu.

“SAĞLIKTA ŞİDDET, POLİSİYE ÖNLEMLERLE AZALMAZ”

Sağlıkta şiddet konusu açılıyor sohbetimiz sırasında. Genel Sekreter Hakan Pamukçu “Sağlıkta şiddet, şuanda Türkiye’de en önemli sağlık problemi. Güvenlikçi arkadaşlar da sağlıkçı olarak adlandırdığımız personellerden. Yani onların da tek başına önüne geçebileceği bir konu değil. Halkın kendi sağlıkçılarına sahip çıkması gerekiyor. Sağlıkçılar olarak buna gerçekten çok ihtiyacımız var. Bir vatandaş doktoruna, hemşiresine, güvenlikçisine bir sataşmada bulunduğu zaman diğer vatandaş buna engel olursa bu sorunlar azalacaktır. Bu iş polis ve güvenlikçi sayısının arttırılmasıyla çözülmez. Bu olay, halkın doktoruna, hemşiresine sahip çıkmasıyla ilgili bir durumdur. Biz Batman halkından ciddi manada destek bekliyoruz. Oluşacak olayları polisten önce halkımız engellemelidir” ifadelerini kullanıyor.

“OTOPSİ İÇİN SEVKLER SONA ERECEK”

Başyazarımız Recep Kavuş’un sorusu üzerine adli tıp raporları ve otopsi raporlarından açılıyor konu. Sayın Pamukçu “Batman’da adli tıp uzmanı var. Başsavcılığa bağlı çalışıyor. Fakat tek uzman olduğundan, mesai saatleri dışında bazı sıkıntılar vardı. Batman’a 2. adli tıp uzmanımız atandı. Şu anda doğum izninde olduğu için henüz göreve başlamadı. Göreve başladığında bu alandaki şikayetler sona erecektir. Bu durumda Diyarbakır’a sevkler azalacaktır. Tabi ki Diyarbakırdaki bölgesel bir merkez. Ancak rutin otopsi hizmetleri sorunsuz bir şekilde artık Batman’da yapılabilecek.

“BATMAN İÇİN PLANLARIM VAR”

Batman’a kazandırmak istediği projeleri soruyoruz konuğumuza. Başyazarımız Kavuş’un sorusuna “2016 yılında nükleer tıp merkezini devreye koymak istiyoruz. Mart-Nisan aylarında devreye girmesini planlıyoruz. Sevkler böylece çok daha azalacak. Onkoloji-kanser alanında ileri tetkiklerin yapılması, kardiyolojide bazı hastalıkların tetkik ve teşhisinde önemli yer tutuyor. Rutin kullandığımız tetkiklerin bir üstüdür. Sintigrafinin çekilmesine olanak sağlıyor. Batman’a çok şey katacaktır. Bunların yanı sıra Batman için hedeflerimizden biri de, ameliyathanemizi büyütmek, yatak sayısını arttırmaktır. 2016 yılında 200 yataklı Devlet Hastanesinin, Gercüş’te 30 yataklı Devlet Hastanesinin, Sason Devlet Hastanesinin kazmasını da çakmayı umut ediyoruz” yanıtını vererek sohbetimizi sonlandırıyor Sayın Pamukçu.
Haftanın Öne Çıkanları

BATMANLI EMRE, O SES TÜRKİYE’DE BÜYÜLEDİ

2015-12-15 20:05 - GÜNDEM

KOMA SE BIRA COŞTURDU

2015-12-14 19:42 - GÜNDEM

KANAAT ÖNDERLERİ MİRZA DEMİR’İN ANLATTIKLARI

2015-12-17 19:52 - Nostalji

ZİLAN HASTANESİ, SEKTÖRE İDDİALI GİRİŞ YAPTI

2015-12-17 19:59 - EĞİTİM

MEZOPOTAMYA, OTELCİLİKTE FARK YARATIYOR

2015-12-14 20:26 - YENİ YERLER

“PRENSES DOĞUM UYGULAMASI BAŞLIYOR”

2015-12-17 19:55 - EĞİTİM

KARADENİZ’İN FOTOĞRAFLARI GÖRÜCÜYE ÇIKTI

2015-12-17 18:55 - GÜNDEM

ÖZEL BATMAN’DA GÖZ SAĞLIĞINIZ EMİN ELLERDE

2015-12-18 19:07 - EĞİTİM

TEMİZ, MİLLİ EĞİTİM MÜDÜR YARDIMCILIĞINA ATANDI

2015-12-20 20:34 - GÜNDEM

CİĞER PALA’DA YENİLİR…

2015-12-20 20:35 - GÜNDEM

İlgili Haberler

“Ülkemi yurt dışında temsil etmek isterim”

12:49 - ROPÖRTAJ

Batman’ın Beşiri İlçesi’nden Dünya’ya açılan kapı; turkisemart….

16:54 - ROPÖRTAJ

Batman’ın geçmişini arayan eğitimci: Ekrem Günaydın

00:01 - ROPÖRTAJ

Tekrar dünyaya gelsem yine öğretmen olmayı seçerdim

10:55 - ROPÖRTAJ

Bizim hayalimiz Batman…

21:00 - ROPÖRTAJ

Günün Manşetleri

AK Parti’ye sert eleştiri

03:10 - SİYASET

Özler Köyü suya kavuştu

02:55 - GÜNDEM

Sağlık Müdürü, aile sağlığı merkezlerini gezdi

02:38 - SAĞLIK

Uzunyazı Köyüne parke taşı döşendi

02:36 - KOZLUK

ADEM kursiyerlerine KOAH eğitimi verildi

01:34 - SAĞLIK