SANAT, ŞEHRİ TANITIYOR

Bu hafta “Kültür-Sanat Köşemiz”de Batmanlı Sanatçı Mancu’yu ağırladık.

ROPÖRTAJ - 8 yıl önce

Mancu, 15 yıldır birçok sanat dalı ile uğraşarak birçok konuya dikkat çekiyor.  Yönetmen Mancu ve Ekibinin, üzerinde çalıştığı “Eksiksiz” adlı kısa isimli film, 9 aylık çalışma sonucu tamamlandı. Hayatını engellilere adayan bir gencin hikâyesini anlatan  "Eksiksiz" Filminin Galası, geçtiğimiz günlerde yapıldı. Yönetmenliğini Mancu’nun üstlendiği “Eksiksiz”, engellilere yönelik yapılan davranış ve desteği anlatıyor. Uluslar arası kısa film yarışmalarına katılmayı hedefleyen Mancu Productıon Ekibi, yollarına emin adımlarla ilerliyor.

“BU MÜCADELEYİ 15 YILDIR VERİYORUM”

27 yaşındaki Mancu, Batman’ın Kozluk İlçesinde Dünyaya geldi ve 15 yıldır tiyatro sanatı ile uğraşıyor. Kozluk İlçesine yapmaya başladığı tiyatro sanatına Batman kent merkezinde devam eden Mancu, bölge için önem arz eden konulara dikkat çekti. Mancu daha sonra İstanbul’da birçok usta tiyatrocuların yanında bulunarak profesyonel anlamda tiyatro eğitimini tamamladı. Aldığı eğitimin ardından, çeşitli atölyelerde yer alan Mancu, Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan gibi ustaların ortamında bulunup yol felsefesini çizdi. Usta sanatçıların nasıl hazırlık yaptıklarını ve nasıl hazırlandıklarını yakından takip etti.

15 YILLIK MÜCADELESİNİ ANLATTI

Bu mücadeleyi 15 yıldır verdiğini anlatan Mancu “Mancu Prodüksiyon ekibimi kurdum. Mancu ismini hocalarıma danışarak karar kıldım. Hiçbir anlamı olmayan bir isim olsun istedim. Batman Mancu’yu daha iyi tanıyor. Ben sanatın toplum için olduğunu düşünüyorum. Ben 3 yıldır burada tiyatro yapıyorum ve kapalı gişe oynuyorum. Konserlerim tıka basa doluyor. Batman’a birde Mancu isimli bir cafe kazandırmışız. Bu cafe ticari amaçla açılan bir cafe değil. Sömürü üzerine açılan cafelere tepki amaçlı açılan bir cafedir. Burada da sanat yapıyoruz. Şuana kadar 15 tane solist çıkardık. Çok yönlü çalışmalar yaptık” dedi.

“BEN SADECE ARABESK VE YÖRESEL TARZ SANATA KARŞIYIM”

Yöresel ve arabesk tarz sanata karşı olduğunu belirten Mancu “Bakarsanız burada sadece arabesk ve yöresel tarz ile sanat yapılıyor. Ben buna karşıyım. Bu toplumumuzu birazcık aptallaştıran bir olay. Biraz daha batıya özgü çalışmalar yapalım istiyorum. 2 kişilik bir oyun ilk defa burada yapıldı. Şuan da 1 tek kişilik bir oyun düşünüyorum. Bunu yapacağız. Şiirlerle toplumsal sorunları işleyeceğiz. Sanatım kıymet görüyor. Destekleniyor. Toplum bana diyor ki sen imkânsızlıklara rağmen bunları yapıyorsan imkân tanınsa kim bilir neler yaparsın. Biz sanata dilenci gibi davranılmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.

“BİZ DİLENCİ DEĞİLİZ, BİZE DİLENCİ GİBİ DAVRANILMASIN”

İş adamı ya da destek olmak isteyen kişilerde sanata değeri görmezsem desteği kabul etmem diyen Mancu “Biz dilenci değiliz bize dilenci gibi davranılmasın. Bir müzisyen sponsorluk istiyor dilenci gibi davranılıyor. Bana destek olan kişinin sanat bilincinin olması lazım.  Neye destek olduğunu bilmesi lazım. Ben onun şehrini tanıtıyorum. Ben Batman sevdalısı bir kişiyim. Bugün Barselona’daki binalardan haberimiz yok ki. Ama futbolu tanıtıyor orayı. Sen istediğin kadar bina dik bu şehri tanıtmaz ki. Sanat şehri tanıtıyor.”ifadelerlini kullandı.

“DEVLET TİYATROCULARINA BURADA BİR BATMAN OLDUĞUNU SÖYLEDİM”

Devlet tiyatrocuları ile görüştüğünü dile getiren Mancu “Dedim ki neden Batman’a gelmiyorsunuz? Orada da bir il var orada tiyatro yapan insanlar var.  Dedi ki bu Kültür Müdürlüğünün girişimleri ile olan şeyler. Bir dilekçe yazılsa devlet tiyatroları geliyor. Batman müthiş bir tarihe sahip. Müthiş bir yapısı var” dedi.

“DOĞA İÇİN ÇAL” PROJESİNİ, DESTEKSİZLİKTEN TAMAMLAYAMADI

Sanata desteğin az olduğunu vurgulayan Mancu “Ben her türlü sanat dalı ile ilgileniyorum. Ben Batman’dan Türkiye için bir proje yaptım. Doğa için çal. Müziği bitmiş ama destek görmediği için yapamadığım bir projem var. Bu projede 100 sanatçı yer alıyor. Bunların tamamı Batman’dan. Destek olmadığı için klipi çekemiyoruz” dedi.

“BAŞARILI ÖLMEK İSTEMEM VİCDANLI ÖLMEK İSTERİM”

Kendisine çok teklif geldiğini belirten Mancu, bu tekliflerin hepsini ret ettiğini ifade ederek “Bana çok teklif geldi. Saçma sapan projeler geldi. Ben öldüğümde vicdanen ölmek isterim. Başarılı ölmek istemem vicdanlı ölmek isterim. Ben bugün bu röportajı yapıyorsam ben zaten başarılıyım. Başarı şöhret olmak değildir. Çok arabalarımın lüks bir mekânımın olması başarı değildir. Ben bu kafada bir insan değilim. Hiç idolüm yok. Fark yaratırsan göz önünden olabilirsin. Kalıcı olabilirsin. Taklitler aslını yaşatır. Ben eğer birine özenirsem ben her zaman onu ön plana çıkarmış olurum. Bu yüzden kimseyi idol edinmedim kendime. Ama çok fazla araştırdım. Beğendiğim sanatçılar, Haluk Bilginer, Ferhan Şensoy gibi sanatçıları beğeniyorum. Bu tarz adamları çok beğeniyorum” ifadelerini kullandı.

“MİZAHLARIMIN ALTINDA HER ZAMAN SOSYAL MESAJIM VARDIR”

Doğaçlamadan yana olduğunu kaydeden Mancu “Ben genelde sosyal işler yapıyorum. Ama benim önce kitlemi oluşturmam gerekiyordu. Toplum sosyallikten biraz korkuyor. Sosyal konulara değinmekten korkuyor. Dikkat ederseniz Türkiye’de saçma sapan konular konuşuluyor. Ben önce mizah oluşturdum altına sosyal projelerini bıraktım. Bu tekniği uyguladım. Bu teknik. Mizahı ön planda tuttum. Mizahlarımın altında her zaman sosyal mesajım vardır” ifadelerini kullandı.

“SERE SALE OLAYI, BİR SOKAK SANATIDIR”

Küçük yaşlarda tiyatro yapmaya başladığını anlatan Mancu “Ama bunun tiyatro olduğunu bilmiyorduk. Kozluk’taydık, tiyatro nedir bilmezdik. Sere Sale olayı aslında bir sokak sanatıdır. Ben bunu, tiyatroyu öğrendikten sonra anladım. Biz aslında sanat yapıyoruz ama yaptığımızın sanat olduğunu bilmiyoruz. Ben sanata ilkokulda başladım. Beni hocalarım itti bu işe. Lisede öğretmenim vardı. Abisi senaristti. Abisi beni izlemiş ve çok beğenmişti. İzmir’den bir öğretmenim vardı. Beni izledi ve çok beğendi. Beni odasına çağırdı. Bana dedi ki sen ne olmak istiyorsun. Benimde sürekli fikrim değişirdi. Birçok meslek sayardım. Bana dedi ki hepsi olmak ister misin? Ben de nasıl dedim. O da tiyatro yaparak dedi. Her yıl bir mesleği oynarsın dedi. Beni o dönem Tamer Karadağ ile görüştürdü. Bana bir tiyatro oyunu gönderdi. Okumamı istedi. Her şeyi internetten öğrendim. Tiyatro ile ilgili girdiğim her sınavdan belli sebeplerden dolayı elendim. Her seferinde bir eksikliğimi giderdim. Her elendiğimde bir eksikliğimi giderdim” dedi.

“ŞÖHRET Mİ OLMAK İSTİYORUM YOKSA SANAT MI YAPMAK İSTİYORUM?”

Mancu “Ben İstanbul’da kendime bir soru sordum. Şöhret mi olmak istiyorum yoksa sanat mı yapmak istiyorum. Sanat yapmak istiyordum. Ve ondan dolayı memleketime geldim. Eğer gelmeseydim. Benim gibi çocuklar mücadele vermezdi. Genç yaşta İstanbul’da geceleri otelde çalışıp gündüzde tiyatro yaptım. Böyle bir hayat mücadelesi verdim. Buraya geldim ve elimden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalışıyorum” dedi.

“BATMAN’DA BİR SANAT OKULU OLMALI”

Mancu, son olarak “Batman’da, sanatçı yetiştiren bir sanat okulunun olmasını istiyorum. Her sanat dalında kişilerin yetiştirilebilecek bir yer olsun. Biz bugün kültür merkezini bile para ile tutuyoruz. Sanatı var edebileceğimiz yere para ödüyoruz. Bizden para alınıyor. İşi kolaylaşmasını istiyoruz. Okullarda Edebiyat ve Türkçe öğretmenlerinin tiyatro yapmasını istemiyorum. Ben Batman’a geldiğim yıl bütün okullarda gönüllü tiyatro eğitimi verdim. Ve şuan birçok kişi konservatuara hazırlanıyor. Önce tiyatroyu sevdireceksin. Ondan sonra tiyatro yapılacak. Birçok öğretmenden dolayı çocuklar tiyatroya küstü. Niye ezberlemedin deyince çocuk küstü. Ödev gibi algılandı. Tiyatro, gösterme sanatıdır. Anlatma sanatı değildir. Görsel bir sanattır. Sanat siyasetin önüne geçmediği sürece biz hep böyle görüneceğiz. Biz dış ülkelere de böyle görüneceğiz. Biz Avrupa’nın Holwood’unu konuşuyoruz. Bizim siyasetimiz konuşuluyor. Bunun değişmesi lazım” ifadelerini kullandı.
Haftanın Öne Çıkanları

ZİLAN HASTANESİNİN HEKİM KADROSU GÜÇLENDİ

2016-11-30 23:19 - EĞİTİM

BATMAN, BÜYÜKŞEHİR OLUYOR

2016-12-04 22:28 - GÜNDEM

BELEDİYEDEN “HAYIRLI” HİZMET

2016-11-30 23:30 - GÜNDEM

BEDELLİ ASKERLİK YASASI ÇIKMALI MI?

2016-11-30 23:53 - HALKIN SESİ

BAŞARILI DERMATOLOG, ARTIK YAŞAM’DA

2016-11-29 22:03 - EĞİTİM

“BATMAN’DA 200 BİNE YAKIN ENGELLİ VAR(mış)!”

2016-12-04 22:32 - ROPÖRTAJ

BEŞİRİ’NİN 3 KÖYÜ “ÖRNEK KÖY PROJESİ”NDE

2016-12-01 23:18 - BEŞİRİ

“HİÇBİR TEDAVİ, SİGARANIN VERDİĞİ ZARARLARI ORTADAN KALDIRAMAZ”

2016-12-03 18:07 - EĞİTİM

AKSOY “DAHA YAPACAĞIMIZ ÇOK İŞ VAR”

2016-12-04 22:25 - GÜNDEM

APARTMANDA DEHŞET!

2016-11-29 22:10 - GÜNDEM

İlgili Haberler

“Ülkemi yurt dışında temsil etmek isterim”

12:49 - ROPÖRTAJ

Batman’ın Beşiri İlçesi’nden Dünya’ya açılan kapı; turkisemart….

16:54 - ROPÖRTAJ

Batman’ın geçmişini arayan eğitimci: Ekrem Günaydın

00:01 - ROPÖRTAJ

Tekrar dünyaya gelsem yine öğretmen olmayı seçerdim

10:55 - ROPÖRTAJ

Bizim hayalimiz Batman…

21:00 - ROPÖRTAJ

Günün Manşetleri

Erkılınç: “Önce niyete bakıyoruz”

09:20 - GÜNDEM

Batman'da çaya zam...

01:17 - GÜNDEM

Kaymakamlar, toplantıda bir araya geldi

01:06 - GÜNDEM

Minikler, öğretmenleri için fidan dikti

01:05 - EĞİTİM

Batman Valisinden 24 Kasım mesajı

00:55 - GÜNDEM