Ve dünyanın en sessiz söyleşisini hazırladım sizlere.
Ses yok, sözcük yok, cümle kurmak yok...
Zira İşitme Engelliler Spor Kulübü’nün Futbolcusu ve aynı zamanda İşitme Engelliler Derneğinin Başkanı Candar Atalay’ı ağırladım sayfamda.
Malumunuz geçtiğimiz hafta şampiyon oldu İşitme Engelliler Spor Kulübü.
Şampiyonluğu da, futbolcuları gibi sessiz oldu.
Ben bu güzel başarıya kayıtsız kalmak istemedim, takımın futbolcularından Candar Beyle anlamlı mı anlamı bir söyleşi gerçekleştirdim.
İşaret diliyle anlattı kendini Candar Bey.
Sorularıma ise yazarak cevap verdi.
Söyleşimizden keyif alacağınızı umuyorum, gelecek hafta yine özel bir söyleşiyle buluşmak dileğiyle...
KENDİNİZİ KISACA TANITIR MISINIZ?
1984 yılında Batman’da doğdum. Ortaöğretimimi Diyarbakır Surkent’te tamamladım. Liseyi Batman Endüstri Meslek Lisesinde okudum. 2004 mezunuyum. 8 yıl önce evlendim. 1 kız 2 erkek olmak üzere 3 çocuğum var. Belediye Park Bahçe Müdürlüğü’nde çalışıyorum. Hem İşitme Engelliler Spor Kulübünde oynuyorum hem de İşitme Engelliler Derneğinin Başkanlığını yapıyorum.
TÜRKAN: BİR ENGELLİ OLARAK BATMAN’DA EN SIK KARŞILAŞTIĞINIZ SORUN NEDİR?
ATALAY: Özellikle işitme engelli camiasında sık karşılaştığımız sorun kimsesin dilimizi bilmemesi. El kol hareketleriyle, kendimizi anlatmaya çalışıyoruz ama boş boş yüzümüze bakıyorlar. Anlamamalarını anlayışla karşılıyorum ama bizi anlamaya çalışmamaları, üzüntü verici. Sonuçta biz de bu toplumun parçasıyız. Bizim de düşüncelerimiz, beklentilerimiz, duygularımız var.
TÜRKAN: KAÇ SENEDİR FUTBOLCUSUNUZ?
ATALAY: 10 yıldır futbol hayatıma devam ediyorum. Bugüne kadar Diyarbakırspor, Gap Diyarbakır, Şanlıurfa ve Batman Spor Kulüplerinde oynadım.
TÜRKAN: FUTBOL HAYATINA NASIL ATILDINIZ?
ATALAY: Diyarbakır’da ilköğretim hayatına devam ederken futbol oynamak hayalimdi, çok istiyordum ve dernekle tanışınca beni takıma aldılar. Hayallerimin peşinden koştum. Bu camianın içine girdikten sonra spor hayatından uzaklaşmayı hiç düşünmedim. Spor, hayata tutunmamı sağladı. Spor, inanıyorum ki benim gibi bütün arkadaşlarımın hayatında da büyük yer tutuyor.
TÜRKAN: AYNI ZAMANDA İŞİTME ENGELLİLER DERNEĞİ BAŞKANISINIZ. DERNEĞİNİZİN KAÇ ÜYESİ VAR, NELER YAPIYORSUNUZ?
ATALAY: Derneğimiz 10 yıl önce kuruldu. Ben şu anda derneğin başkanlığını yapıyorum. 80 üyemiz var. Engelliler için çalışmalar yürütüyoruz. Orada kimse birbirini yadırgamıyor, dışlamıyor. Hepimiz iletişim halindeyiz. Birbirimizi anlıyoruz. Oraya gelen engelli, anlaşılabildiğini görüyor, hayattan kopmuyor. Bu ve bunun gibi derneklerin varlığını önemsiyorum
TÜRKAN: İŞİTME ENGELLİLER LİGİNE YETERİNCE DESTEK VERİLİYOR MU?
ATALAY: İşitme Engelliler Spor Kulübüne zaman zaman Valilik ve Belediyenin destekleri oluyor ancak bunlar kesinlikle yeterli değil. Kulüpte oynayan arkadaşlarımızın beklentileri büyük. Engellerine rağmen hayata tutunuyorlar, sporla kendilerini toplumda var ediyorlar. Bu yüzden sadece Belediye ve Valilik değil, kentteki bütün sivil toplum örgütlerinin, derneklerin ve toplumun desteğini önemsiyoruz. Öncelikle sponsora ihtiyacımız var ve transfer yapamıyoruz forma, ayakkabı, spor malzemelerine de desteğe ihtiyacımız var. Batmanlıların, İşitme Engelliler Spor Kulübüne sahip çıkmasını istiyoruz.
TÜRKAN: ŞAMPİYON OLDUNUZ, BU ŞAMPİYONLUK YETERİ KADAR KAMUOYU OLUŞTURDU MU?
ATALAY: Hayır, oluşturmadı, bu konuda eksiklikler var. En son Batman’da Diyarbakır Takımı ile karşılaştık. Büyük zorluklarla ben ve takım arkadaşlarım şampiyon olduk. Şampiyonluktan şimdi kaç Batmanlının haberi var? İnanıyorum ki başka bir ilin takımı şampiyon olsaydı, günlerce kamuoyunda konuşulurdu. Bu tür şeyler yüzünden üzülüyoruz. Biz şampiyonluğu elde ettiğimizde içimiz içimize sığmadı, birbirimize sarılarak sessiz çığlıklar atarak coşkumuzu yaşadık. Ancak bu sevince Batmanlılar ortak olmadı. Umut ediyorum bundan sonraki süreçte Batmanlılar bu takımı sahiplenirler.
TÜRKAN; ŞAMPİYONLUK SERÜVENİNİZİ KISACA ANLATIR MISINIZ?
ATALAY; Sezon başlamadan önce Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünden idman için 3 gün akşam izin aldık. Başımızda bizi yönlendirecek kimse yoktu. Gazeteci Osman Seyrek akşamları orada görev yapıyordu. İlk başlarda eksik idmanlar yaptık. Kendi bildiklerimizi sahaya yansıtmaya çalıştık. O esnada bize sürekli yakınlık gösteren Osman Seyrek bizimle gönüllü bir şekilde ilgilendi. Ardından Yönetimimizle konuşup teklif götürdük. Kendisi de bize bir şartla takımın başına geleceğini söyledi. Bize, “şampiyonluğa inanırsanız ve idmanlara düzenli gelirseniz takımın başına geçmeye hazırım” dedi. Kendisi işaret dilini bilmediği için az duyan arkadaşımız Memduh Derse’nin yardımı ile takımı hem çalıştırdı, hem de motive etti. Zamanla işaret dilini öğrenmeye ve bize sahada taktik vermeye başladı. Her çıktığımız maçta verdiğimiz şampiyonluk sözü aklımıza geldi. Bize şampiyon olmak istiyorsanız, “Her maçta 2 kişilik oynayacaksınız” diyen hocamız Osman Seyrek’in şampiyonlukta emeği büyüktür. Biz büyük bir aile olmuştuk. Gerçekten Osman seyrek gazeteci olarak da tanıtım konusunda ciddi anlamda sesimiz oldu. Çok birikimli, dost canlısı, duyarlı, kendini futbolda geliştirmiş ve candan bir abimiz...
TÜRKAN: BATMAN, FUTBOLDA HAK ETTİĞİ YERDE Mİ?
ATALAY: Hayır, hak ettiğimiz yerde değiliz. 3.ligde olan takımlara bile destek ve ilgi gösteriliyor. Ancak biz işitme engelliler olarak son maçta 1.lige yükseleceğimizi biliyorduk. Gerekli yerleri maça davet ettik fakat orda görmek istediğimiz kimseyi bulamadık. Tribünlerin dolu dolu olmasını istiyorduk.
TÜRKAN: MAÇLARINIZA TARAFTARIN İLGİSİ NASIL?
ATALAY: İşitme engelli camiasının, ailelerimizin ve dernek üyelerimizin katılımı iyi. Ancak bunlar yeterli değil. Biz, Batman’ın idarecilerini, temsilcilerini, spor camiasından insanları, sivil toplum örgütlerini, halktan kimseleri tribünlerde görmek istiyoruz.
TÜRKAN: BATMAN BASININI NASIL BULUYORSUNUZ? BASIN, ENGELLİLERİN SORUNLARINA DUYARLI MI?
ATALAY: Olması gereken duyarlılık yok. Diğer illere bakınca özenip üzülüyoruz. Mesela Batman’da engellilere yönelik ilköğretimin açılması lazım. Bunu yapabilecek tek kurum, basındır. Basının baskısı olduğu sürece bütün sorunların aşılacağına inanıyorum. Bu yüzden Batman basınından beklentimiz büyük.
TÜRKAN: SPORCU OLMAK İSTEYEN GENÇLERE NE ÖNERİRSİNİZ?
ATALAY: Şiddetle sporu tavsiye ediyorum. Spor her anlamda her insanın hayatında olması gerekiyor. Ruhsal anlamda, sosyal anlamda, sağlık anlamında insana kendini rahat hissettiriyor. Bilhassa engelli arkadaşlarımızın sporla tanışmalarını, bu şekilde hayata tutunmalarını tavsiye ediyorum.
TÜRKAN: SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
ATALAY: 10 yıl önce Batman İşitme Engelliler Derneği kuruldu. 5 yıldır spor kulübü 2.ligde devam ediyor. Her seferinde kıl payı 1.lige yükselmeyi kaçırdık, bu yıl şampiyon olduk yolumuza devam edeceğiz hedefimiz süper lige yükselmek. Bunu yapabileceğimize inanıyorum.