Dernek Başkanı Ercan Atay ve Yönetim Kurulu Üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleşen programa, dernek üyesi gazeteciler katıldı. Kahvaltı eşliğinde yapılan sohbette Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Eylül 2019’dan bu yana Batman’da görev yapan Kıraç, kentte yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi. KÖROĞLU KIRAÇ KİMDİR?
1964 yılında Kahramanmaraş’ta doğan, ilk, orta ve lise öğrenimini Kahramanmaraş’ta tamamlayan Köroğlu Kıraç, 1989 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden, 1990’da Polis Akademisinden mezun oldu ve Komiser Yardımcısı olarak göreve başladı. Isparta, Diyarbakır, Gaziantep, Mersin, Niğde ve Hatay Emniyet Müdürlüklerinde çeşitli birimlerde görev yapan Köroğlu Kıraç, 2015 yılında 1. Sınıf Emniyet Müdürlüğüne terfi ederek Teftiş Kurulu Başkanlığında görevine devam ederken, 2019 yılında Batman İl Emniyet Müdürü olarak atandı. Köroğlu Kıraç, evli ve üç çocuk babasıdır.
POLİSLİK MACERAM, BİR ŞİRKETİN MUHASEBESİNE BAKARKEN BAŞLADI
BATMAN, SEVEREK ÇALIŞTIĞIM BİR YER
Batman’da mesleğini severek yaptığını belirten Kıraç “Görev yaptığım çoğu ilde ikinci, üçüncü, dördüncü adam iken, Batman’da İl Müdürü oldum, emniyet ve asayişten sorumlu ilk kişi oldum. Batman ile diğer illeri mukayese etmek bu noktada zor. Batman bu yüzden diğer illerden daha farklı benim için. Bu güzel bir duygu. Batman severek çalıştığım bir il” ifadelerini kullandı.
UYUŞTURUCU GÜNDEMİMİZDEN ÇIKANA MÜCADELEYE DEVAM Emniyet Müdürü Kıraç, Batman’da göreve başlamasıyla birlikte uyuşturucu sorununa eğildiklerini belirtirken “Buraya ilk geldiğim gün bütün halkın, esnafın ve basın mensuplarının ilk sorusu ve sorunu uyuşturucuydu. Şansıma, narkotik ekibe iyi ve deneyimli bir müdür geldi. Ben de personel ve araç gereç olarak şubeyi destekledim. Geçmişe oranla çok önemli bir mesafe kat ettik. Batman’da uyuşturucu tacirlerinin, satacak mal bulamıyoruz sözü kulağımıza geldi. Ekibim asla boş durmuyor. Tabi bu yeterli değil. Uyuşturucu satıcıları Batman’da kaçacak delik arayacak. Uyuşturucunun, gündemimizden çıkması gerekiyor. Şu anda halen bunu konuşuyorsak demek ki mücadeleye devam etmemiz gerekiyor. Uyuşturucunun fakiri, zengini, kenar semti, lüks mahallesi falan yok. Her yere girebiliyor. Önemli olan uyuşturucu satanı ve içeni yakalamaktan ziyade, uyuşturucu isteğini ve alışkanlığını azaltmak olmalı. Çünkü talep bitmediği sürece birileri bu talebi karşılamaya devam eder. Sadece polisiye tedbirle bitecek bir mesele değil” dedi.
Son zamanlarda kentte hırsızlık vakalarına karşı gelişen tepkileri değerlendiren Kıraç “Hırsızlık olaylarının arttığına dönük algı doğru değil. Rakamlar geçmişe oranla çok azaldı. Hırsızların yakalanması konusunda da bir başarı var ortada. En ufak hırsızlık olayının dahi takibi ve incelemesini detaylıca yapıyoruz. Ama bunun bir de ceza boyutu var tabi. Ceza kısmına biz bakmıyoruz. Sabah 5-6’sında ekibimiz, elinde iki çantayla gezen bir kadın ve erkeği durduruyor. Çantaları incelenince hırsızlık yaptıkları belirleniyor. Ev sahiplerine ulaşıyor. Ev sahibi çantayı alınca, şikâyetçi olmayınca bu şahıslar serbest geziyor. Belki sonraki gün yine çıkıp hırsızlık yapacaklar. İşe böyle yaklaşmak gerek”
BATMAN’IN SUÇ HARİTASINI ÇIKARIYORUZ Batman’ın suç haritasını bildiklerini ve bunu istatistiklerle masaya koyduklarını belirten Kıraç “Batman’ın suç haritasını iyi okuyoruz. Hangi olayların nerede yoğunlaştığını artık biliyoruz. Araçtan çanta ve telefon çalınması vakalarının, Bankalar Caddesi'nde yoğunlaştığını gözlemliyoruz. Hırsızlığın, Seyitler, Kültür, Bahçelievler, Gültepe Mahallesinde yoğunlaştığını gösteriyor haritamız. Trafik kazalarının nerelerde yoğunlaştığını, kavgaların hangi noktalarda az çok yoğunlaştığını biliyoruz” dedi.
Emniyet Müdürü Kıraç, koronavirüs salgınıyla mücadelede sağlık emekçileri kadar polislerin de seferberlik ruhuyla çalıştığını belirtirken “Pandemi ile mücadelede ekiplerimiz iyi çalıştı. Ancak vatandaşın bir esnekliği söz konusuydu. Polisin ‘maske tak’ dediği vatandaş ‘takmıyorum’ diyebiliyor mesela. Ya da ‘sigara içmek için çıkarmıştım’ diye yanıt verebiliyor. Bazı şeyler, ceza yazmakla olmuyor. Bilinç gerekiyor. Evde kal çağrılarının yapıldığı günlerde benim ekiplerim, sokak sokak dolaştı. Virüse yakalanan arkadaşlarımız oldu. Bugüne kadar 600 polisimiz virüse yakalandı. Şu anda pozitif vakamız 8” dedi.
POLİS EKİPLERİ İÇİN DE OKUL DÖNEMİ… Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte okul çevrelerinde polis denetimlerinin sıklaşacağını belirten Kıraç “Okullar açılıyor. Okul çevrelerinde geçen sene ekiplerimiz vardı. Onların işi tamamen okullardı. Pazartesi Günü okulların açılmasıyla birlikte ekiplerimiz yine görev başında olacak. Teşkilatımız her alanda çalışıyor” dedi.
POLİS SAYIMIZ YETERLİ
POLİS, VATANDAŞA SEVİMSİZ GELİYOR
ŞEHRE HAKİMİZ
Amaçlarının, vatandaşın güvenlik kaygısını ortadan kaldırmak olduğunu belirten Kıraç “Ben, insanların beyninde güvenlik kaygısı olsun istemiyorum. En gecenin karanlığında gecenin geç vaktinde, bir hanımefendi de bu şehrin, bu caddenin bir yerinde yürüsün istiyorum. Tabi bunun için basın mensuplarının bu şehirle ilgili yaptığı haberler de çok önemli. Yanlış algı yaratacak ve güvenlik kaygısı hissettirecek haberlerin bu kente faydası olmaz. Bakın motosikletli polis ekiplerimizin sayısı arttı. Yunusları daha sık görüyorsunuz artık. Sokak sokak geziyorlar. En ücra köşeleri dolaşıyorlar. Ben geldiğimde, kenar semt algısı vardı. Onu kaldırdım. Ekiplerimizin ulaşmadığı yer yok. Ben bile gecenin herhangi bir saati çıkar gezerim. Parklarda gece yarılarına kadar vatandaşlarla birlikte otururum. Sosyal medya hesaplarıma bile ihbar yağıyor Batman güvenli bir şehir. Şehre hakimiz. Şehrin her köşesinde neler olup bittiğinden haberdarız, müsterih olun” dedi.
SU, MENDİL SATAN ÇOCUKLARDAN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN Sokakta çalıştırılan ve dilendirilen çocuklarla ilgili konuşan Kıraç “En yakından takip ettiğim birim, Çocuk Şube Müdürlüğü’dür. Batman’da her yürüdüğümde mendil, su satan ve dilendirilen o çocukları görüyorum. Bunu hep birlikte işlememiz lazım. Sokakta mendil ve su satan, tartı kullanan çocuklardan alışveriş yapmamalıyız. Çünkü orada amaç, çocuğun para kazanması değil, çocuğu kullanarak, duyguları suiistimal etmeye çalışıyorlar, sonra o çocuklar dilenci oluyor, hırsızlığa sürükleniyor. Vatandaşımızın bu çocuklardan alışveriş yapmaması gerektiğini bilmeli. Şimdi Batman Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile birlikte yeni bir uygulama başlattık. Sokakta çalıştırılan çocukları ekiplerimiz alıyor. Aile gelip saatlerce o çocuğu almak için bekliyor. Belki aileler bu şekilde çocuklarını çalıştırmaktan vazgeçerler” dedi.