TRAFİK SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?

TRAFİK SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?

HALKIN SESİ - 10 yıl önce

Trafik, nedir trafik? İnsanların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki eylemleri, hal ve hareketlerine trafik diyoruz.

Trafik kuralları ise, yaya ve sürücülerin yolda giderken uymaları gereken kurallardır.

Geride bıraktığımız 2014 yılının son dönemleri, var olan sebeplerin yanı sıra; ilimizde araç sayısının da artmasıyla yollar hayli kalabalıklaşmıştı. Bu durumda biliyoruz ki, yaya ve sürücülerin bir yere gidip gelirken birbirlerine zarar vermeden yol almaları, ancak trafik kurallarına uymalarına bağlıdır. İşte biz de ilimizdeki bu trafik yoğunluğunun sebebini, bu yoğunluğun hafifletilmesinin mümkün olup olmadığını; mümkünse nasıl çözüleceğini, kurallara uyulup uyulmadığını,  sizler için araştırmak istedik, anketimizi de bu yönde yaptık bu hafta.
Sokağa çıkarken, kurumlara giderken, anketi yaptığımda; trafikteki bu yoğunluğun, aksamaların nasıl çözüleceğini sorduğumda buna, ilk başta hep umutsuz yaklaşılması dikkatimi çekti. Soruyu yönelttiğim ilk anlarda umutsuz bir şekilde yaklaşmakla birlikte, herkes kendince çözüm önerileri de sundu.
Doğrusunu söylemek gerekirse; ankete çıkmadan önce ben de çok umutsuzdum. Bu konuda kurumların duyarsız olmasından, sunacak çözüm önerilerinin, projelerinin olmayacağından korkmuştum. Ancak itiraf etmeliyim ki anketi yaptığım esnada yanıldığımı anlayarak, tatlı bir hayal kırıklığı yaşadığımı belirtmeliyim.
Gelelim trafik kurallarına; trafik kurallarına uyulmadığı takdirde bedelinin, çoğu zaman çok ağır ödendiğini ne yazık ki hepimiz biliyoruz.

Kimimiz canından oluyor, kimimiz sevdiklerini kaybedebiliyor.

Kimimiz ömür boyu engelli yaşamak zorunda kalabiliyor. Bu acı örnekleri çoğaltabiliriz. Dolayısıyla bu ağır bedellerle yüzleşmemek için trafik kurallarına uymalıyız, uymak zorundayız!
Unutmayalım ki uygar insan, toplumsal kurallara uyan insandır. Uygar insan, her bakımdan kendini geliştirir. Başkalarının haklarına saygılı olur. Kimseye zarar vermez, sabırlı olmasını bilir. Dolayısıyla trafik kurallarına uymak da bir sabır ve uygarlık işidir, diyorum ve ardından sizlerin fikirlerine, çözüm önerilerine yer veriyorum.

 

 

OSMAN GENÇ (Trafik Şube Müdürü)

Bu trafik sorunu sadece Batman’ın değil, Türkiye’nin de genel sorunudur. Trafiğin çözülmesinde elbette etkenler var. Ama bu etkenler sadece bizimle değil, hep birlikte olmalı.
Kurallara herkes uymalı. Toplum bilinçlenmeli. Sürücü kursları, sadece kendilerine ayrılan pistlerde veya boş alanlarda direksiyon dersi vermemeli, sınav yapmamalı. Sürücüler trafiğe çıkartılarak sınav yapılmalı, o şekilde ehliyet verilmeli. Alt yapı, eğitim sorunu vs. Bunlar birlikte çözülmeli. Alt yapı sorunu çözülmezse, sürücüler park yeri bulamazsa araçlarını nereye park edecek? Denetimle kural ihlali yapanlara biz ancak ceza keseriz. Bu da çözüm değil. Her noktaya görevli ekip gönderemiyoruz. Buna imkan yok. Neden imkan yok? Örneğin kaza mahaline giden ekibimiz oluyor. Park ihlali yapan sürücülere giden ekibimiz oluyor. Bürokrasi konvoyu oluyor, ekiplerimiz oraya gidiyor…
Turgut Özal Bulvarı’nda yan yollar yapıldıktan sonra park sorunu biraz olsun azaldı. Çünkü park yeri belli artık. Dolmuşların kalktığı, durduğu yerlerde trafik sorunu yaşanmıyor.
“Sorun nasıl çözülür?”e gelince; Diyarbakır Caddesi’nde belli bir noktadan sonra belediyeye kadar; bu güzergâhtaki esnaf, araçlarını dikine park ediyor. Bu dikine park şekli de trafiğin aksamasına neden oluyor. Dolayısıyla bu güzergâhta da yan yollar yapılırsa, ücretli otoparklar yapılırsa araçlar, saatlerce park yerinde kalmaz, bütün gün orda durmaz. Bu da sorunun çözülmesi için bir adım olur. Batman’da kavşak sistemleri, çok geniş. Kavşakların düzenlenmesi gerekiyor. Nasıl yapılabilir bu? Bu kavşaklar daraltılmalı. Sinyalizasyondaki mesafeler çok uzun, bu süre kısaltılmalı. Böylece bekleme süresi azalır ve tıkanma olmaz.
Araçların hangi güzergahtan, hangi saatte daha çok geçtiğinin sayımı yapılmalı.
Alternatif yollarımız var ama sürücüler bu yolları kullanmıyor. Sadece Diyarbakır Caddesi’ni kullanıyor. Sürücüleri, bu alternatif yollara yönlendireceğiz; ana caddelere daha çok yan yollardan girişlere yönlendireceğiz sürücüleri. Böyle bir çalışmamız var.
Tek yönlü yol çalışmamız var. Vali ve belediyeyle görüşüp halkın da fikrini aldıktan sonra bu tek yönü uygulamayı düşünüyoruz. Tek başına yeterli olmamakla beraber, denetimleri sıklaştırmalıyız. Denetimi tam anlamıyla yapamıyoruz. Çünkü denetim esnasında, görevli memurlar sürücülerden tepkiler alıyor. Özetlemek gerekirse; Milli Eğitim Müdürlüğü, kurslarını denetlemeli. Okullarda trafik dersleri verilmeli. Kavşaklar düzenlenmeli. Bilinçlendirilerek toplumun kurallara riayet edilmesi sağlanmalı. Alternatif yollara yönlendirilmeli. Denetimler sıklaştırılmalı. Son olarak TEDES uygulamasına değinmek istiyorum. TEDES diye bir denetim var: Elektronik denetim şekli. Kavşaklarda bu denetim şekli uygulanmalı. Böylelikle kavşaklarda bu elektronik denetimle sürücüler hız, kırmızı ışık gibi ihlalleri yapamayacak. Kanunen bu TEDES adlı denetim, belediyelere verilmiş bir tekliftir. Ama bizim belediye yani Batman Belediye’si bu denetim şeklini uygulamıyor.
 
 
NİHAT EKİNCİ (Belediye Ulaşım Hizmetleri Müdürü)

Trafik neden tıkanıyor? Işık ihlali yapılıyor. Park ihlali yapılıyor.
Denetim yapılmıyor. Park edilmeyecek yerlere araçlar park edilerek, park ihlali yapılmakta. Polis de, bu ihlallere göz yummaktadır. Bu ihlaller yapılmazsa trafik tıkanmayacaktır. Dolayısıyla denetimlere ağırlık verilerek, kontrol sağlanmalı. Biz de belediye olarak, Trafik Şube Müdürlüğüyle iletişim halindeyiz. Birlikte çalışıyoruz. Bu doğrultuda kavşaklarda ışık sistemini değiştireceğiz. Cumhuriyet Meydanı’nda belli başlı noktalara (ortalarda) park yasağı getireceğiz. Sağdaki, soldaki yolları düzenleyeceğiz. Bu dönemde yani 2015’te 10–15 yıllık stratejik planlarımız olacak. Alternatif yolları uygulamaya koyağız. Milli Egemenlik Caddesi, SSK Caddesi, Nergis Caddesi… Sürücüleri bu yollara yönlendireceğiz.
Araç sayımı yapacağız. Otopark sorunumuz var; ücretli otoparklar yaparak, bu sorunu çözeceğiz. Ticaret alanındaki adres ağını genişleteceğiz. İnsanlar taaa nerelerden Turgut Özal Bulvarı’na geliyor, alışverişini burada yapıyor, ihtiyaçlarını buradan karşılıyor.
Diyarbakır Caddesi’ne çarşı, alışveriş anlamında alternatif ticaret alanları inşa edeceğiz. Böylelikle Diyarbakır Caddesi’nin yükü hafifleyecek. Dolayısıyla bu güzergâhtaki trafik de nefes alacaktır. Halkı toplu taşıma araçlarına yönlendireceğiz. Neden özel araçlar sadece bir kişi için trafiğe çıksın? Aracını evinin kapısında bıraksın, toplu taşıma aracıyla işine gitsin.
Park ihlali yapan araçları biz çekemiyoruz. Bunu trafik yapıyor. Dolayısıyla biz bu ihlalleri gördüğümüz takdirde yaptırımda bulunamıyoruz. Trafiğin gelmesi, işlemlerin yapılması vs. zaman alıyor. Bu da aksaklıklara neden oluyor. İşte tam da bu noktada trafik kontrollerini arttırmalı. Bir de havuz sistemimiz var: bu sisteme değinmek istiyorum. Havuz sistemini uygulamayı düşünüyoruz. Bu uygulamayla kooperatifleri tek bir çatı altında birleştirmeyi düşünüyoruz. Böylelikle rekabet ortadan kalkacak. Alternatif güzergâhlar, kullanılmaya başlanacak. Dolayısıyla trafiğin yükü bu yolla da hafifleyecektir.

 

 

İBRAHİM SUSUZ (Öğrenci Servisleri Derneği Başkanı)

Var olan araçları yollarımız kaldıramıyor artık. Alt ve üst geçitler yapılmalı. Yol çizgisi belirlenerek, kavşaklardaki ışıklarda bekleme süresi aza indirgenmeli. Yine kavşaklarda sağa dönüş, serbest bırakılmalı. Toplu taşımaya yönlendirilmeli. Araç sayısı artmış durumda çünkü. Artık her eve neredeyse 3–5 araç düşüyor. Hayata geçireceğimiz bir uygulamamız daha var: okulların dağılmasına yani derslerin bitmesine 15 dakika kala öğretmenlere ait araçlar, okul bahçesine alınacak. Böylece okul servisleri okulların önüne geldiğinde yoğunluk ve tıkanma olmayacak. Lise düzeyindeki okullara, her firma öğrenci götürüp getiremeyecek. Şöyle ki; okullar, firmalar arasında bölüştürülecek. Firma öyle her istediği okulun öğrencisini taşıyamayacak. Bu uygulama, trafiği rahatlatmakla birlikte adil de olacaktır.
Bir de üniversiteden TOKİ’ye raylı sistem kurulursa, trafiğin bir nebze olsun rahatlayacağını düşünüyorum.
 
 
ERŞAN KURT (Diyarbakır Kadayıfçısı)

Trafik çözülecek gibi değil Batman’da. Araçlar çoğaldı. Her hanenin kapısında ortalama 3 araç var. Bu aynı zamanda hava kirliliğine de neden oluyor.
Denetim yok; polis denetim yaparak, kontrolü sağlamalı. Park sorunu var, bu sorun çözülmeli öncelikle. Bu gördüğünüz Turgut Özal Bulvarı, resmen galeriye dönüşmüş durumda. Yol kenarları hep üzerine satılık yazılmış araçlarla dolu. Bu sorun ivedilikle çözülmeli. Çünkü bunlar da yolu işgal ediyor, trafiği aksatıyor.
Her kavşağa bir görevli bırakılmalı. Yaya geçitleri yok denecek kadar az. Bu geçitler çoğaltılmalı. Motosiklet ve hurda araçlar trafikten çekilmeli.

 

 

CANER KARASATİ (Loris Parfüm)

Trafik çözülemez Batman’da. Çünkü kimse kurallara uymuyor. Sürücüler de yayalar da kuralları ihlal ediyor. Herkes istediği gibi davranıyor. Bilinçlendirme yok. Halk bilinçlendirilmeli. Kurallara riayet edilmeli. Ve kavşaklar; kavşaklardaki ışıklarda, bekleme süresi düşürülmeli. Yaya geçitleri yok. Yaya geçitlerine ağırlık verilmeli. Çünkü yayalar, karşıdan karşıya geçerken çok zorlanmakta.

 

 

ZEHRA EFE (Loris Parfüm)

İnsanlar bilinçsiz. Öncelikle eğitim şart. Toplum bilinçlendirilmeli. Gençler özellikle, çok kötü araç kullanıyor. Gençler bilinçlendirilmeli. Ehliyetler çok kolay veriliyor. Bu zorlaştırılmalı. Direksiyon derslerinde kursiyerlere, trafikte araç kullanacak kıvama gelene kadar dersler verilmeli. Bunun yanı sıra kurallara uyulmalı. Yaya geçitleri çok az, geçitlere ağırlık verilmeli. Denetimler sıklaştırılmalı. Motosikletler özellikle çok yakın takibe alınmalı.

 

 

MUSTAFA GÜL (Nil Fotoğrafçılık)

Neden bu yoğunluk yaşanıyor? Belli başlı sebeplerin yanında, ilimizde biliyorsunuz ki, uzun zamandır süregelen bir doğalgaz çalışması var. Trafikteki yoğunluğa bunun da etkisi var. Şehrin merkezinde de alt ve üst geçitlere yer verilmeli. Yollar çok dar. Sistem kötü. Batıdaki illere bakılıp trafik sistemi oraya göre düzenlenebilir. Diyarbakır Caddesi’nde; dört yoldaki kavşağın hiçbir etkisi yok. Bilakis trafiği daha çok aksatmaktadır. Çünkü, kavşak çok geniş. Belediyemiz de biraz daha duyarlı olabilir bu trafik sorununa.

 

 

BURHAN KAYA (Dolmuş Şoförü)

Batman’da park sorunumuz var. Araçlar durakların içine park ediliyor artık. Böyle olunca da biz dolmuşçular, duralarda yolcu bindirip indirirken çok sıkıntı yaşıyoruz. Sadece biz değil, yolcular da bizim gibi zorlanıyor. Dolayısıyla bu sorun bir an önce çözülmeli.

 

MEHMET ORHAN (Minibüs Şoförü)

Tek yönlü yollar yapılırsa çok iyi olacak. Kavşaklarda ışıkların süresi azaltılabilir. Park ihlalleri yapılıyor. Araçlar, durak önlerine park ediliyor. Bu soruna el atılmalı. Araçlar, otoparklara park edilmeli. Bu yönde yaptırımlar yapılmalı. Bunun yanı sıra büyük araçların, şehir içi trafiğine çıkmasına izin verilmemeli. Aynı şekilde köy araçları da şehir içi trafiğine çıkmamalı. Şehir içi yollardan yolcu alıp indirmemeli. 

 

 

NECDET TUNCEL (Minibüs Şoförü)

Dört yoldan 2000 İş Merkezi’ne kadar olan güzergâhtaki yol, genişletilmeli bence. Çünkü çok dar bu güzergâh. Park ihlallerine bir çözüm bulunmalı artık. Bu yönde yaptırımlarda bulunulmalı. Çünkü araçlar, gelişigüzel park ediliyor. Trafik bu noktada görevini hiç yapmıyor ne yazık ki. Yanlış park eden araçları, trafiğe haber verdiğimiz halde gelmiyor. Ya da saatler sonra geliyor. O zamana kadar da zaten yanlış park eden araç, çoktan gitmiş oluyor.
Bir de bu köy ve ilçe dolmuşları, bize çok zorluk çıkarıyor. Neden yolcularını garajlarından almıyorlar ki? Şehir içinde bazı noktaları garaja çevirmişler artık. Bizler yolcu bindirip indirmekte sıkıntı yaşıyoruz. Buna da bir an önce bir çözüm bulunmalı.
Haftanın Öne Çıkanları

SAĞLIK TURİZMİ İÇİN TOPLANDILAR

2014-12-29 20:12 - GÜNDEM

YARIM ASIRLIK BİSİKLET TAMİRCİSİ (SELİM AMCA)

2014-12-30 13:41 - HALKIN SESİ

GENÇ GİRİŞİMCİLER SEÇİME GİTTİ

2014-12-31 20:04 - GÜNDEM

PETROLSPOR 10 FUTBOLCU İLE YOLLARINI AYIRDI

2014-12-31 18:32 - SPOR

FIRAT, CİZRE OLAYLARINI DEĞERLENDİRDİ

2014-12-29 18:46 - GÜNDEM

ELEKTRİK TÜKETİMİ YÜZDE 300 ARTTI

2014-12-30 17:52 - GÜNDEM

DİYADİN UÇAR’DAN MEVLİD KANDİLİ MESAJI

2015-01-01 20:46 - GÜNDEM

TELKARİ SANATINDA “MEZOPOTAMYA GÜMÜŞÇÜLÜK”

2014-12-29 19:13 - YENİ YERLER

BATMAN’DA TÜP BEBEK MERKEZİ KURULMALI

2015-01-01 21:25 - ROPÖRTAJ

İHH, YETİMLERE MONT DAĞITTI

2015-01-02 18:54 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Duyarsız engelliler mi, duyarlı engelsizler mi?

00:01 - HALKIN SESİ

Yavuz Ağıralioğlu ne yapacak-2

00:00 - HALKIN SESİ

Petrolspor’dan 4’lük atış

00:10 - HALKIN SESİ

Yavuz Ağıralioğlu ne yapacak?

00:00 - HALKIN SESİ

Batmana selam, yazmaya devam…

00:19 - HALKIN SESİ

Günün Manşetleri

OSB’deki yangının çıkış anı!

02:34 - GÜNDEM

Batman'da kaçakçılık operasyonu: 1 gözaltı

01:32 - ASAYİŞ

“Yapacağımız işleri küt diye söyleyeceğiz”

00:30 - GÜNDEM

Batman’da faciadan dönüldü!

21:18 - GÜNDEM

Elektrik kesintisi üretimi zorluyor

18:00 - GÜNDEM