Dyt. Kübra Akın
Beslenme ve Diyet Uzmanı
dytkubraakin@gmail.com
Bunun ilk sebebi bağırsaklarımızın; hücre yapısı, etken maddeleri ve reseptörleri bakımından beynimizle ciddi benzerlikler göstermesi. Bu benzerlik, bağırsaklarımızın da tıpkı beynimiz gibi hatırlayabileceğini, hissedebileceğini ve tüm bunlarla birlikte karar verme sürecimizi etkileyebileceğini gösteriyor. Ayrıca bağırsaklarımız sadece yararlı maddelerin sindirimini gerçekleştirmek ve zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlamak işiyle ilgilenmiyor. Bunun yanında bağırsak duvarında bulunan sinir hücrelerinden oluşan katman sayesinde, sempatik ve parasempatik sinir sisteminin maddelerinin iletimini, bazı uyarıcı hormonların ve koruyucu salgıların dengesini de kontrol ediyor.
Bağırsaklarımız, beyin ile bağlantı sağlayan bir enterik sinir sistemi dediğimiz sinir ağıyla kapladır.
Bu sistemde yaklaşık 500 milyon nöron bulunmaktadır. Enterik sinir sistemi, aynı beyin gibi davranışlarımız ve ruhsal dengemiz üzerinde etkisi bulunan, ikinci beyin olarak kabul edilen bir sistemdir.
İkinci beynimiz olan bağırsaklarımızda bulunan hücreler, beynimizle benzer şekilde çeşitli bilgileri kaydediyor ve gerektiğinde kullanıyor. Örneğin, beslenme ile vücudumuza giren zararlı maddeleri beyinden önce bağırsak algılıyor ve yüksek bir savunma ile tehlikeyi hızlıca vücuttan uzaklaştırıyor.
Beyin ve bağırsak ilişkisini ortaya koyan tüm araştırmalar gösteriyor ki; bağırsak sağlığı zihinsel sağlık üzerinde de etki sahibi…
Bu yüzden bağırsaklarımıza iyi bakarsak vücudumuza da iyi bakmış oluruz.
Bağırsaklarımız zaman içerisinde kötü beslenme, fazla ilaç kullanımı, özellikle antibiyotikler ve stres faktörlerinden kaynaklı zarara uğrayabiliyor. Bu yüzden bağırsak duvarında geçirgenlik oluşabiliyor veya bağırsak floramız bozulabiliyor.
Bağırsak duvarımızı onarmak için: