?>

Vücuttaki aşırı yağlanma "lipödem" habercisi de olabilir

Türkiye Lenfödem Derneği Başkanı Prof. Dr Pınar Borman, "Yağ dağılımı lipödem durumunda, simetrik bölgesel yağ birikimiyle bacakları ve bazen kolları etkilerken, obezite tüm vücudu etkiler ve yağ dağılımı daha eşittir." dedi.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN - 3 ay önce

Borman, Lipödem Farkındalık Ayı dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, genellikle bacaklar, kalça ve bazen de kol gibi bölgelerde yağ hücrelerinin anormal şekilde büyümesiyle ortaya çıkan çoğunlukla simetrik ve ağrılı durumun "lipödem" olarak isimlendirildiğini söyledi.

Lipödemin, özellikle kadınları etkileyen bir rahatsızlık olduğunu ve genellikle hormonal ve genetik değişikliklerle ilişkilendirildiğini dile getiren Borman, bu durumun obezite veya lenfödemle karıştırılabildiğini vurguladı.

Borman, lipödemin, her iki sağlık sorunundan farklı olmakla birlikte bu hastalıklarla birlikte de görülebildiğinin altını çizerek, "Lipödem, ağrı, şişlik hissi, hareket kısıtlılığı ve psikolojik sorunlar nedeniyle fonksiyonel durumu ve yaşam kalitesini bozan bir durumudur." diye konuştu.

Obezite ve lipödemde vücuttaki yağ dağılımının farklı olduğunu anlatan Borman, şunları kaydetti:

"Yağ dağılımı lipödem durumunda, simetrik bölgesel yağ birikimiyle bacakları ve bazen kolları etkilerken; obezite tüm vücudu etkiler ve yağ dağılımı daha eşittir. Lipödem ileri aşamalarda düzensiz cilt dokusuna ve asimetrik nodüllere neden olabilirken, obezite tipik olarak bu tür değişikliklere neden olmaz. Lipödemde ayak sırtında yağ birikimi olmazken, obezitede yağ birikimi yaygındır.

Lipödemde ciltte bir çarpma ya da travma olmaksızın morarma sık olurken, obezitede böyle bir durum söz konusu değildir. Her ikisinde de uygun bir tedavi yapılmadığında ve kilo alımı devam ettiğinde, kardiyovasküler sorunlar ve hareket kabiliyetinde azalma gibi komplikasyonlar yaşanabilir."

Borman, lipödemli hastaların genellikle aile üyelerinin bacaklarında da ağrılı kalınlıklar ve şekil bozuklukları olabildiğine dikkati çekerek, bu tarz aile öyküsü bulunan kadınların erken dönemde hekime başvurması uyarısında bulundu.

"Enfeksiyon, yaraların geç iyileşmesi, sertleşmiş deri gibi durumlar gelişebilir"

Lipödem, vücudun alt kısmında hassas olan ve kolayca morluklar yaratan kolon benzeri bacak, kalçalarda aşırı genişlik, bel kalça oranında azalma gibi belirtilerle ortaya çıktığını, tedavi edilmediğinde yağın bölgesel birikmesine ve vücudun ağırlaşmasına neden olduğunu anlatan Borman, "Vücut görüntüsünde dengesizliğe neden olur. Örneğin, kişinin üst bedeni 36 iken alt bedeni 42 şeklinde olabilir. Kilo artışının devamı ve lenfödemin tabloya eklenmesiyle, tutulan bölgelerde enfeksiyon, yaraların geç iyileşmesi, sertleşmiş deri oluşabilir." bilgisini verdi. Borman, hastalığın, yağ birikmesine bağlı özellikle bacaklarda ve kollarda kalınlaşma veya büyüme, şişen noktalarda hassaslaşma, ağrı ve rahatsızlık hissi, etkilenen bölgelerde morarma, yorgunluk ve halsizlikle kendini gösterdiğini, özellikle varisi bulunan kadınlarda bu şikayetlerin çok daha fazla olduğunu vurguladı. (AA)

Haftanın Öne Çıkanları

Batman’da şehir içi ulaşımına büyük zam

2024-07-03 10:23 - YAŞAM

Korkutan yangında yeni gelişme

2024-07-02 00:08 - GÜNDEM

EGAZ’ın başarı hikayesi;100 günde 100 bayi…

2024-07-01 11:06 - YAŞAM

Batman Sason Kaymakamı değişti

2024-07-02 00:49 - GÜNDEM

Batman’a yeni vali yardımcısı atandı

2024-07-02 01:02 - GÜNDEM

Korik’te korkutan yangın!

2024-07-01 11:45 - YAŞAM

2023’te Batman’da neler yaşandı? İşte 1 yılın özeti

2024-07-04 09:42 - BATMAN'A DAİR HERŞEY

Mezopotamya halk oyunları ekibi tarih yazdı

2024-07-01 11:21 - YAŞAM

2024 memur zam oranları belli oldu

2024-07-03 10:44 - GÜNDEM

Yaşı küçük, aklı büyük... Öyle bir konuştu ki!!!

2024-07-02 10:04 - SOKAK RÖPORTAJLARI

İlgili Haberler

Futbol Kulüplerine Para Cezaları ve Ceza İndirimleri

04:10 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Özgü Kaya ve Kardeşi Efekan Kaya Kanal D Ekranlarında Buluşuyor

06:40 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

İstanbul'da Yüksek Karlı Gizli Fon Dolandırıcılığı Davası Devam Ediyor

08:10 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Afra Saraçoğlu'nun Yaz Tatili Fotoğrafları

09:39 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Serenay Sarıkaya'nın Evini İlk Kez Gösterdiği Olay Yarattı

00:09 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Günün Manşetleri

Din görevlilerine ziyaret

00:22 - SİYASET

Vatandaşa hayvan hakları anlatıldı

00:19 - GÜNDEM

Süs havuzlarının bakımı yapıldı

00:10 - GÜNDEM

Erasmus projeleri masaya yatırıldı

00:09 - EĞİTİM

Beşiri Kaymakamı, esnafı dinledi

00:05 - BEŞİRİ