BÖBREK YETMEZLİĞİNE DAHİ YOL AÇABİLİR
Uzm. Dr. M. Mustafa Özer, böbrekler açısında suyun önemini anlatırken “İnsan yaşlandıkça vücut su kaybetmeye başlar. Aslında bu da yaşlanmanın nedenidir. Ani gelişen vücuttaki su kayıplarında, vücutta dolaşan kan miktarının yeterli olabilmesi için vücut önce yavaş yavaş sıvı atışına engel olur. Böbreklerde idrar çıkışı durur. İdrar miktarı vücut tansiyonunun düşmesine engel olmak için idrarı tutar ki vücutta kan dolaşabilsin. Özellikle yaz dönemlerinde çocuklarda çok sık karşılaşılan ishal vakalarında yeterli su alınamadığı zaman idrar çıkışı durur ve böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı şekilde yaşlı hastalarda da yaz dönemlerinde rastlanan ishalden dolayı böbrek yetmezliğiyle sık karşılaşılır” dedi.
BÖBREK TAŞININ EN ÖNEMLİ NEDENİ, YETERSİZ SU TÜKETİMİ
Böbrek taşı ve böbrek hastalıklarının en önemli sebeplerinden birinin yetersiz su tüketmek olduğunu belirten Dr. Özer “Türkiye’ de sık görülen böbrek taşı oluşumunun en önemli sebeplerinden biri, yetersiz sıvı tüketimidir. Su eksikliği uzun süre ve şiddetli devam ederse konfor bozucu etkilerin yanında sağlığı tehlikeye atacak etkilere neden olur. Az su içmek ve vücudun uzun süreler susuz kalması böbrek taşı oluşumuyla yetersiz sıvı tüketimi çok yakın ilişki içindedir. Özellikle böbrek taşlarının en yaygın görülen formu olan kalsiyum okzalat taşları Türkiye’ de çok fazladır. Bu nedenle böbrek taşı oluşumunu engellemek için su tüketimi ihmal edilmemelidir” dedi.
ERKEKLER 2,5 LİTRE KADINLAR İSE 2 LİTRE SU TÜKETMELİ
Böbrek taşının kişiye ağır ıstırap verdiğini vurgulayan Uzm. Dr. M. Mustafa Özer, “Yaşam kalitesi olumsuz etkilenir. Tedavi edilmediğinde ise böbrek yetersizliğine yol açması muhtemeldir. Eğer günlük idrar çıkarımı 2 litrenin üzerinde olursa yani bunu gerçekleştirmek için yeterli sıvı alırsak böbreklerde taş oluşum riski ve sonrasındaki riskler de azalmış olur. Araştırmalara göre erkekler günde en az 2,5 litre, kadınlar ise en az 2 litre su tüketmelidir” dedi.