İnsanla var olan, insan var oldukça ihtiyaç duyulan, eskimeyen ve ilk günkü gibi tazeliğini koruyanların başında Adalet gelir.
Her dinin varlık sebebi, her medeniyetin temel dayanağı olan Adalet her zaman ve her demde her kesimin temel ihtiyacıdır.
İnsan için su, gıda ve nefes ne ise toplumsan düzen için de adalet öyle bir şeydir.
Toplumları yücelten, ondan vaz geçildikçe yıkılmasına öncülük eden de adalettir.
Adalet; sevdiklerimiz, dost, akraba ve düşmanlarınızın da "Adaletlidir" dediğinde değer bulur.
İslamiyet ilk yılarında, Medine"deki yükseliş, devlet olduğu ve hulefa-ı raşidin dönemde ADALET en önemli önceliği ve "Devletin dini adalet" olmuştur.
Her hutbede okunan Nahil suresi 90 ayette Allah Adaleti kesin bir ifadeyle emretmiş ve:
"Şüphediz Allah, adaleti, iyilik yapmayi, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor."
Hz. Aişe (ra) rivayetle Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Kim bir karış miktarı bir yere haksız olarak zulümle sahip olursa, o yerin yedi katı boynuna geçirilir." (Buhari)
Hz. Ömer Mısır valisinin cami inşaatı için yahudi bir kadının hakkını fazla verip kullandığı arazisi için kadının rızasının olmaması ve şikâyeti üzerine valiyi idam etmekle tehdit ve caminin yıkılmasını emretmiştir.
Prof. Erbakan temel ilkelerinden en önemlisi "adil düzen" olmuştur.
Adaletin karşıtı zulümdür. Zulüm etmeyi ve zalime sempati duymayı dinimiz kesin bir ifadeyle yasaklamıştır.
Nisa 168 ayet: "Evet, o inkâr edeleri ve zulmedenleri Allah ne bağışlayacak, ne de onlara bir kurtuluş yolu gösterecektir."
Hud 113 ayet: "Bir de sakın zulmedenlere meyletmeyin, sempati duymayın. Yoksa size ateş dokunur. Sizin Allah'tan başka dostunuz yoktur; sonra yardım da göremezsiniz."
...
Şahit olduğumuz Irak ve saddam ile Libya ve kaddafi.
Ekonomik yönde zirvede olmalarına, köşk ve saraylar yapmalarına rağmen yandaşları dışındakilere karşı adaletten uzak tutumları ve zulmüne meyleden yandaşları Hud suresinin 113 ayetine canlı bir örnektir.
Adalet her kese lazım. Güç elimizde iken adil olalım ki günü geldiğinde adalet bize de yarasın.
Zulmün cezasını bu dünyada görmesek bile tövbe etmeden hak sahibini razı etmeden ölürsek; ahirette cezasını mutlaka ama mutlaka göreceğimizdir.